Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2012 19:16

WOMEX – Το καλύτερο αντίδοτο στη μαυρίλα των καιρών

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και μουσικά happenings διεθνώς, λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι στην έκθεση WOMEX (The World Music Expo) η οποία μετά από 3 επιτυχημένα χρόνια στην Κοπεγχάγη (2009 έως 2011) κατηφορίζει για πρώτη φορά στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δη στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που είναι διεθνώς γνωστή για την έντονη πολιτιστική ζωή της, την έφεσή της στις τέχνες και την  τεράστια μουσική της παράδοση, αποτελώντας εδώ και αιώνες το πολιτισμικό (και όχι μόνο) σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Από Τετάρτη 17 έως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου λοιπόν, η μεγαλύτερη θεματική έκθεση παγκοσμίως για τις μουσικές του κόσμου, η 18η Διεθνής Μουσική Έκθεση WOMEX θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη 2.500 συμμετέχοντες από 98 χώρες, 300 καλλιτέχνες, αντίστοιχους δημοσιογράφους, και χιλιάδες επισκέπτες.
Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του 2012 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και διοργανώνεται από τη HELEXPO, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της εταιρίας παραγωγής «GAIA LIVE» και μέγα χορηγό τον ΟΠΑΠ. Η πραγματοποίηση της είναι ενταγμένη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Τ «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που για το 2012 έχει στρέψει το βλέμμα στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι η έκθεση εντάσσεται στα 47α «Δημήτρια» και συνδυάζεται με αρκετές σχετικές διοργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το Φεστιβάλ «Μουσικές του κόσμου» (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 12 -14 Ιουνίου), το 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME International Society for Music Education, 15-20 Ιουλίου), το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών (12 Οκτωβρίου) κ.α.

Οι σκηνές που θα φιλοξενήσουν τη φετινή έκθεση θα είναι συνολικά 7 και έχουν εγκατασταθεί στο χώρο της ΔΕΘ, ενώ η μια εξ αυτών ονομάζεται “CLUB GLOBALKAN” αφού θα φιλοξενήσει σχήματα και μουσικούς από τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στις σκηνές αυτές θα εμφανιστούν συνολικά 50 συγκροτήματα από 5 ηπείρους, ενώ θα υπάρξουν και δυο DJ σκηνές που θα λειτουργήσουν Παρασκευή και Σάββατο.

Η WOMEX τα πρωινά θα απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται επαγγελματικά και εμπορικά με τον τομέα της world music, ενώ τα βράδια οι πόρτες θα ανοίγουν για τους επισκέπτες (αναμένονται περισσότεροι από 15.000) προκειμένου να παρακολουθήσουν τα δεκάδες Live δρώμενα.

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια σε ανάγκες και υποδομές διοργάνωση, η οποία θα καλυφθεί ηχητικά και φωτιστικά από τις εταιρίες United Technical Group και Bravos Sound, ενώ η εταιρία Manos Backline Services θα φροντίσει για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε backline όλων αυτών των σχημάτων και μουσικών. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό θα σας δώσουμε την επόμενη εβδομάδα, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση. Ωστόσο, αν μπορείτε να ανέβετε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες είναι βέβαιο ότι θα βιώσετε ένα μοναδικό πολιτιστικό και μουσικό δρώμενο με παγκόσμια απήχηση και world music κουλτούρα. Μακράν ότι πιο δημιουργικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και αναμφίβολα το καλύτερο αντίδοτο στη μαυρίλα των καιρών…

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση