Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012 00:00

Μαύρη είναι η νύχτα…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε ίσως χώρος για να προσθέσω κάτι παραπάνω σε όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, πολλών επώνυμων τραγουδιστών. Αναμφίβολα όλοι σας θα έχετε δει τις αναλυτικές λίστες που έχουν ανα-δημοσιευθεί σχεδόν παντού, με τα νούμερα των φορολογικών δηλώσεων των πλέων επώνυμων και δημοφιλών εγχώριων σταρ της πίστας και του πενταγράμμου, σίγουρα θα διαβάσατε μερικά από τα άπειρα σχόλια χιλιάδων συμπολιτών μας σε blogs, site, fb κλπ, και θα είδατε τις δηλώσεις και τις σχετικές απαντήσεις των τραγουδιστών που θα σας παρέπεμψαν ίσως κι εσάς νοερώς στην περιβόητη πλέον ρήση Βουλγαράκη πως ότι είναι «νόμιμο είναι και ηθικό».
Ο λόγος λοιπόν που δεν επεκτείνομαι άλλο, είναι ότι όλα αυτά τα ξέραμε οι περισσότεροι από εμάς και μάλιστα λεπτομερώς και από μέσα, αφού όλοι μας λίγο έως πολύ από τη συγκεκριμένη ‘πιάτσα’ ζούμε. Όπως ξέρουμε επίσης ότι τα μεγάλα μαύρα έσοδα προέρχονταν από το λουλουδοπόλεμο, τη γκαρνταρόμπα, το πάρκινγκ, τους σπόνσορες κλπ και τα οποία βεβαίως πλήρωναν όχι οι μισθωτοί, αλλά οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μπετατζήδες, οι εργολάβοι και διάφοροι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν μόνιμοι θαμώνες των «πρώτων τραπεζιών πίστα». Και κάπως έτσι λοιπόν, εν μέσω ασμάτων (αμφιβόλου ποιότητος στην πλειοψηφία τους), λαμπερών φωτισμών και καινούργιων ηχοσυστημάτων, το μαύρο χρήμα της ημέρας άλλαζε χέρια και μετατρεπόταν σε μαύρο χρήμα της νύχτας, και έτσι γύρναγε το γαϊτανάκι της κατάμαυρης οικονομίας στα μέρη μας επί χρόνια.
Και όσον αφορά τις απαντήσεις και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν κάποιοι επώνυμοι τραγουδιστές (έντεχνοι, λαϊκοί και άτεχνοι) έτσι για να μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας, είναι προφανές ότι τα ποσά που δηλώθηκαν ως εταιρικά εισοδήματα από τις συσταθείσες εταιρίες των τραγουδιστών (είτε ημεδαπές, είτε εξωχώριες) ήταν υποπολαπλάσια των πραγματικών τους εισοδημάτων (από χειμωνιάτικα μαγαζιά, καλοκαιρινές περιοδείες και αρπαχτές, και έσοδα από δικαιώματα, ΑΕΠΙ κλπ) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, 'έντεχνοι' και μη, να ‘φοροδιαφεύγουν εντέχνως’. 

Βεβαίως, τα πάντα είναι θέμα πολιτικής και φορολογικής βούλησης, αφού το αντίστοιχο αντίμετρο των Ολλανδικών αρχών για παράδειγμα, στους δικούς τους αστέρες του πενταγράμμου και της TV (οι οποίοι είχαν επίσης εφαρμόσει το γνωστό κόλπο της σύστασης εταιριών παραγωγής προκειμένου να γλιτώνουν προσωπικό φόρο εισοδήματος και να μη φορολογούνται με 42% που είναι το ανώτατο κλιμάκιο φορολόγησης των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών), ήταν να αλλάξουν άμεσα το νόμο ώστε όλο το ασκέρι της showbiz να φορολογείται κανονικά, ενώ παράλληλα έτρεξαν και όλοι οι απαραίτητοι κρατικοί έλεγχοι για άμεση αποπληρωμή όσων χρωστούσαν αναδρομικά. Κάπως έτσι χρεοκόπησε και μάλιστα ζήτησε και δημόσια συγγνώμη ο Marco Borsato (ο Ολλανδός Ρέμος, αν θέλουμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό).

Το θέμα μας όμως εδώ είναι άλλο…
Ποιο είναι αυτό; Ότι έως τώρα (και για να ακριβολογώ έως πέρυσι - πρόπερσι) αφενός μεν μέρος των χρημάτων αυτών (όσων δεν πήγαιναν σε Porsche, Mercedes, και υπερπολυτελείς μαιζονέτες στο πανόραμα Βούλας) πέρναγε και στην εξαγορά και ενοικίαση οπτικοακουστικού, φωτιστικού, μουσικοτεχνολογικού και μουσικού εξοπλισμού κάθε είδους και αφετέρου ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικά αρνητικό κλίμα για τους τραγουδιστές και τους σταρ της πίστας γενικώς από όποια πλευρά του ρεπερτορίου και αν προέρχονται. Και φυσικά αυτή η αποστροφή όσο και αν ξεθυμάνει, εντούτοις θεωρώ ότι θα έχει μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο στη χειμερινή σεζόν που θα ξεκινήσει σε λίγο εν μέσω κρίσης, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που ακόμα κι αν αντέχει η τσέπη τους για μικρή ή μεγαλύτερη πίστα θα κάνουν εμπάργκο στα μεγάλα ονόματα της λίστας. Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα δηλαδή το έφαγε και ο (έντχνος) γάιδαρος (φοροφυγάς) και ήρθε κι έδεσε.

Αυτός είναι κι ένας ακόμα λόγος που υποστηρίζω ότι η αγορά θα κινηθεί από δω και εμπρός σε επίπεδο μικρομεσαίου εξοπλισμού και αντίστοιχου μπάτζετ, διότι η εξίσωση μεγάλα μαγαζιά, μεγάλη είσπραξη, μαύρο χρήμα, νέος και ακριβός εξοπλισμός δεν τραβάει άλλο. Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς και το εμπάργκο που θα πέσει από πολλούς πρώην θαμώνες και fans που έχουν ξενερώσει με τα ‘μεγάλα ονόματα’ λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων, βλέπω πολλές 'κηδείες', στην ούτως ή άλλως καρατομημένη λόγω κρίσης, φετινή σεζόν.

Ισως όλο αυτό να είναι μια καλή ευκαιρία να στραφεί ο κόσμος σε νέους, άφθαρτους και φθηνούς καλλιτέχνες και σε μικρότερες και πιο τίμιες και ‘καθαρές’ μουσικές σκηνές και με επιχειρηματίες της νύχτας με λίγο διαφορετική κουλτούρα από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους δεινόσαυρους του είδους των οποίων στοιχηματίζω ότι οι δηλώσεις θα αναγράφουν αντίστοιχα ποσά με τους καλλιτέχνες που ‘φιλοξενούσαν’ στα μαγαζιά τους τόσα χρόνια…

Και κλείνω με το πιο αισιόδοξο ίσως μήνυμα που άκουσα φέτος δια στόματος ενός πολύ παθιασμένου και δημιουργικού ανθρώπου. Στον Flea αναφέρομαι, τον μπασίστα των Red Hot Chili Peppers, που στην πρόσφατη συναυλία τους στο ΟΑΚΑ, μας παρότρυνε να ξεχάσουμε την κρίση και τις δυσκολίες και να μάθουμε στα παιδιά μας να παίζουν μουσική (είτε ροκ, είτε πανκ, είτε φανκ, είτε κλασική, όπως είπε χαρακτηριστικά), γιατί η μουσική είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας έδωσε ο Θεός...

 

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση