Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 04 Σεπτέμβριος 2012 14:32

IBC & Plasa 2012 ανοίγουν τις πόρτες τους

του Βασίλη Λαδονικόλα

Δυο διαφορετικές εκθέσεις τεχνολογίας, με τη δική τους σημασία και ιδιαιτερότητα η καθεμιά, ανοίγουν τις πόρτες τους και περιμένουν trade buyers και επαγγελματίες από το χώρο του broadcasting, του ήχου και του φωτισμού. Οι ιδιαιτερότητες και οι τάσεις φέτος όπως δείχνουν όλα τα έως τώρα preview, θα είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές και άρρηκτα προσαρμοσμένες στα ‘σημεία των καιρών’. Και αυτά έχουν να κάνουν με την ‘τεχνολογία των μαζών’ σε περιόδους κρίσης όπως έγραφε επισημάνθηκε εύστοχα σ’ ένα ευρωπαικό forum του χώρου που παρακολουθώ…

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι η τεχνολογία που απευθύνεται σε επαγγελματίες γίνεται ολοένα και πιο προσιτή λειτουργικά, τεχνολογικά και οικονομικά και πλέον έχει μεταφερθεί και ενσωματωθεί σε prosumer εφαρμογές, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι λύσεις που κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα. Αν η ευμάρεια φέρνει εξειδίκευση, η κρίση απαιτεί ελβετικούς σουγιάδες και ‘όλα σε ένα’ λογική, μαζί με φθηνά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για όλα αυτά, τόσο σε προϊοντικό όσο και (κυρίως) σε ‘φιλοσοφικό’ και ‘τακτικό’ επίπεδο, θα δούμε τόσο στην Plasa όσο και στην IBC 2012. Με δεδομένη την παγκόσμια prosumer τάση πραγμάτων, οι εταιρίες έχουν αναθεωρήσει τα πλάνα τους και έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να προωθούν προϊόντα για πιο μαζικές αγορές, στοχεύοντας σε μαζικότερες πωλήσεις, μεγαλύτερη διείσδυση και φυσικά υψηλότερη κερδοφορία.

Αυτή η γενικότερη τάση ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και των εταιριών, καθώς η παγκόσμια ύφεση γεννάει νέες ανάγκες, ενώ παράλληλα η τεχνολογία στα ηλεκτρονικά και στα τσιπσετ εξελίσσεται με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν…

 Όλα αυτά με απλά λόγια, σημαίνουν ότι οι περισσότερες παραγωγές έχουν γίνει φτωχότερες σε σχέση με το παρελθόν, άρα θα πρέπει και ο εξοπλισμός που τις υποστηρίζει να ταιριάξει στα μέτρα τους για να είναι βιώσιμη η όποια επένδυση από αυτόν που θα τις υποστηρίξει τεχνικά. Η συρρίκνωση (και η εξαφάνιση σε αρκετές περιπτώσεις) της λεγόμενης μεσαίας τάξης σε επίπεδο κοινωνιών και λαών έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τεχνολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεσαίου βεληνεκούς και budget συσκευές να κατεβαίνουν επίπεδο ακολουθώντας τις ανάγκς και τις απαιτήσεις της αγοράς.
Και οι σημερινές ανάγκες ενός μεγάλου μέρους της αγοράς, είναι πολύ συγκεκριμένες, καθώς ζήτηση έχουν τα προσιτά και ευέλικτα προϊόντα. Φυσικά τα state of the art προϊόντα δε θα σταματήσουν ποτέ να παράγονται αλλά μικραίνει συνεχώς ο κύκλος όσων επενδύουν σε αυτά.

Οσον αφορά τις δυο εκθέσεις τώρα, στην Plasa διεξάγονται περισσότερα σεμινάρια από κάθε άλλη φορά και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, ενώ αξιοσημείωτα θα είναι τα νέα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στον τομέα του φωτισμού και του ήχου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η έκθεση θα έχει τη φόρα των φετινών επιτυχημένων και τεχνικά Ολυμπιακών του Λονδίνου, ενώ όσοι επισκεφθείτε φέτος την έκθεση καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα είναι η τελευταία φορά που η Plasa πραγματοποιείται στο ιστορικό Earls Court, καθώς από του χρόνου μετακομίζει σε άλλο χώρο.
Στην IBC τώρα, (που φέτος θα έχει απλωθεί σε 14 Hall) οι broadcasters είναι ιδιαίτερα ‘ζεστοί’ φέτος λόγω των μεγάλων event του καλοκαιριού με αποκορύφωμα τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Το 3D παραμένει και φέτος το καυτό θέμα της έκθεσης καθώς η πρόκληση για μαζικό 3D χωρίς γυαλιά είναι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη μαζική στροφή της αγοράς σε αυτό τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο μετάδοσης και αναπαραγωγής. Οι εκθέτες θα ξεπερνούν τους 1300, ενώ θα υπάρχουν και μια σειρά από ειδικά event και πρωτοπορικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η αποκλειστική συνεργασία των Christie και XPAND 3D, για την παρουσίαση της βραβευμένης ταινίας Hugo σε 3D με 14ft lambert (2D επίπεδα brightness με 3D γυαλιά) και τη συνδρομή της Paramount Pictures International. Στα αξιοσημείωτα της φετινής έκθεσης και ενδεικτικό του ανοίγματός της σε νέους ορίζοντες και μαζικότερες αγορές, είναι και η επιλογή του φετινου keynote speaker του συνεδρείου, που δεν είναι άλλος από το δημοφιλή παραγωγό will.i.am με τα εφτά βραβεία Grammy.

Περισσότερες αναφορές από τις δυο εκθέσεις που ξεκινούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας σε Αμστερνταμ και Λονδίνο αντίστοιχα θα έχουμε τις προσεχείς ημέρες μέσω του aLive και των συνεργατών του που θα βρεθούν σε Αγγλία και Ολλανδία για τις δυο εκθέσεις…


 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση