Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 03 Ιούλιος 2012 19:52

H Avid ανοίγει το χορό;

του Βασίλη Λαδονικόλα

Προχθές, η Avid αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να χαράξει μια νέα στρατηγική, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρίας. Σύμφωνα με κάποιους άλλους αποφάσισε να αρχίσει σιγά – σιγά την αποδόμηση και το ξεπούλημα.
Ο βασικός στόχος της εταιρίας, σύμφωνα με τα όσα η ίδια ανακοίνωσε, είναι να ξεφορτωθεί το consumer τμήμα της και ως εκ τούτου έβγαλε στο σφυρί διάφορα φιλέτα (και μη), όπως την M-Audio, την AIR Software Group, καθώς και τις Pinnacle και Avid Studio.
Το οξύμωρο σχήμα είναι ότι το τελευταίο διάστημα η επίσημη Avid ζητούσε, όπως διέρρευσε, τη γνώμη διαφόρων επιφανών παραγόντων της ευρύτερης διαφοράς (δημοσιογράφοι, αντιπρόσωποι κλπ) για το δικό της προφίλ σε σχέση με τις αλλαγές που διαμορφώνονται στην αγορά σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο. Πριν προλάβει καν να συλλέξει τις απαντήσεις, η εταιρία ανακοίνωση ουσιαστικά το διαμελισμό της μέσω της πώλησης των consumer τμημάτων της.

Κι επειδή οι νόμοι της αγοράς είναι ξεκάθαροι, ως γνωστόν όταν κάποιος μικραίνει, κάποιος άλλος μεγαλώνει. Εν προκειμένω, η ανάπτυξη αφορά την InMusic Group του πανέξυπνου κυρίου Jack O'Donnell ο οποίος εξαγόρασε τις M-Audio και AIR Software, προσθέτοντάς τες δίπλα στις Akai Professional, Alesis και  Numark, καθιστώντας την εταιρία του μια από τις μεγαλύτερες πλέον σε αυτό τον τομέα προϊόντων.

Οσο για το μέλλον της Avid της εταιρίας που άλλαξε τον κόσμο της μουσικής χάρη στα Pro Tools, αυτό στα χαρτιά και στις ανακοινώσεις φαντάζει από αισιόδοξο έως λαμπρό, στην πραγματικότητα όμως η εταιρία έχει κλείσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας παράλληλα προβεί σε μια σειρά από ακατανόητες ενέργειες το τελευταίο διάστημα με πιο χαρακτηριστική όλων, το ‘κλείσιμο’ της φίρμας Digidesign που είχε τη δική της δυναμική στους απανταχού επαγγελματίες του Live ήχου με τα Venue συστήματα, και τη μετονομασία της σε Avid Venue.

Ο λόγος που γράφουμε για την Avid δεν έχει να κάνει την εταιρία αυτή καθ’ αυτή, αλλά με την παγκόσμια τάση ομαδοποίησης της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο κατασκευαστών. Ηδη την τελευταία 5ετία τα εταιρικά ‘γκρουπ’ έχουν πληθύνει και αυτή η τάση δείχνει να διευρύνεται περαιτέρω για μια σειρά από λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι όσοι πουλάνε αναμφίβολα έχουν δυσκολίες. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ή πουλάς (κωψοχρονιά) ή κλείνεις (το δεύτερο είναι ακόμα πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό). Από την άλλη η παγκόσμια οικονομική συγκυρία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες συμμαχίες. Οσο για αν η παγκοσμιοποίηση και στο εμπόριο μοιάζει να ανοίγει δρόμους και να δίνει ευκαιρίες, εντούτοις αυτό που κάνει είναι να προωθεί το συγκεντρωτισμό κάτω από ομπρέλες, συμμαχίες και ‘γκρούπ’. Το βέβαιο είναι ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα δούμε πολλές ακόμα συρρικνώσεις και αντίστοιχες γιγαντώσεις εταιριών με ακόμα περισσότερα γκρουπ εταιριών να δημιουργούνται αλλά και να αλλάζουν χέρια. Είπαμε, η μετατόπιση της οικονομίας προς τα ανατολικά φέρνει νέα ήθη, έθιμα και προοπτικές.
Προσωπικά ξέρω για άλλες δυο μεγάλες εξαγορές / πωλήσεις που πρόκειται να γίνουν αλλά για δεοντολογικούς λόγους δεν μπορώ να αναφέρω κάτι περισσότερο επί του παρόντος τουλάχιστον… Τα ονόματα πάντως που θα κινηθούν θα είναι μεγάλα και αντίστοιχα μεγάλη θα είναι και η σκόνη που θα σηκωθεί…

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση