Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 14 Μάιος 2012 22:04

Against Copies... ή είναι ήδη πολύ αργά;

του Βασίλη Λαδονικόλα

‘Κάλλιο αργά παρά ποτέ’ λένε, όμως μερικές φορές είναι τόσο μάταια τα πράγματα, σα να προσπαθείς να γυρίσεις πίσω ένα ποτάμι. Κι αναφέρομαι στον Κινέζικο ποταμό των copies που έχει πλέον τέτοια ορμή και δυναμική, που κοντεύει να πνίξει τα πάντα στο διάβα του.
Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησε η μαζική παραγωγή και παρουσίαση των πρώτων ‘αντιγράφων’ πριν από αρκετά χρόνια, άπαντες στην entertainment βιομηχανία είχαν θορυβηθεί. Ακολούθησαν απαγορεύσεις, μηνύσεις και μια γενικότερη αναταραχή που δεν κράτησε πολύ, καθώς πολλοί από τους ‘θιγόμενους’ και αντιγραφόμενους, κατέβηκαν σε λίγο και οι ίδιοι στην Κίνα, αρχικά με τις entry level σειρές προϊόντων τους κι εν συνεχεία πολλοί εξ’ αυτών με όλη την παραγωγή τους (αυτό το στοιχείο άλλωστε αποτέλεσε κι έναν σημαντικό επιταχυντή της κρίσης που βιώνει ο ευρύτερος δυτικός κόσμος). Στη δική μας αγορά λοιπόν το κύμα των πρώτων έντονων αντιδράσεων ακολούθησε μια μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας, προφανώς διότι οι περισσότεροι συνειδητοποιούσαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά, αφενός μεν λόγω της νομοθεσίας και των συνθηκών παραγωγής στην Κίνα και αφετέρου διότι αν κάτι δεν σταματιέται είναι οι νόμοι της αγοράς. Και η αγορά πρόσταζε και προστάζει ακόμα εντονότερα, την ύπαρξη φθηνών και προσιτών προϊόντων. Επίσης, να επισημάνω ότι τα πρώτα σημαντικά προϊόντα αντίγραφα αφορούσαν κυρίως επαγγελματικές audio συσκευές.

Το τελευταίο διάστημα διακρίνω ξανά μια έντονη κινητικότητα από πλευράς κραταιών ευρωπαίων κυρίως κατασκευαστών οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα προϊόντα τους από τα αντίγραφα εξ’ ανατολάς. Επίσης μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση των αντιδράσεων – ενεργειών προστασίας, πρωταγωνιστούν εταιρίες του επαγγελματικού φωτισμού και μάλιστα κραταιές και φημισμένες (από τους audio κατασκευαστές είχαν αντιδράσει οργανωμένα μόνο οι κατασκευαστές μικροφώνων που αποτελούν μια αρκετά οργανωμένη κοινότητα – ελίτ). Το προηγούμενο διάστημα η Clay Paky είχε εντοπίσει αντίγραφα των προϊόντων της και είχε προσπαθήσει να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.
Πρόσφατα πήρε τη σκυτάλη η γερμανική MA Lighting, η οποία κινήθηκε με τον πλέον ολοκληρωτικό και οργανωμένο τρόπο που έχω δεί. Πρόσφατα λοιπόν μου εστάλη ένα e-mail από την εταιρία, το οποίο απευθυνόταν σε όλα τα παγκόσμια media του χώρου που έχουν ως μερική ή ολική θεματολογία τον επαγγελματικό φωτισμό (είτε πρόκειται για έντυπα, είτε για διαδικτυακά περιοδικά όπως το aLive). Μέσω της επιστολής λοιπόν μας ενημέρωναν ότι η Κινέζικη εταιρία Fine Art έχει ήδη κατασκευάσει και προωθεί ένα αντίγραφο της grandMA2 που το ονομάζει Fine Tekmand III και το οποίο διαφημίζει σε περιοδικά ειδικού τύπου της παγκόσμιας αγοράς. Προτρέπει λοιπόν όλα τα μέσα, αφού αναγνωρίζει ότι τα media και τα περιοδικά βασίζουν την επιβίωσή τους στη διαφήμιση, να μη δέχονται διαφημιστικές καταχωρήσεις για προϊόντα ‘μαϊμούδες’, καθώς η εταιρία προτίθεται να κινηθεί νομικά προς όλους όσους κατασκευάζουν (κυρίως αυτούς), προωθούν, διακινούν, αλλά και αγοράζουν προϊόντα copies και συγκεκριμένα την κονσόλα φωτισμού Fine Tekmand III που βασίζεται στα MA’s IPs, ενώ χρησιμοποιεί και MA software. 
Συμφωνώ απόλυτα με τις δράσεις της MA Lighting και τις νομικές της περιχαρακώσεις, όμως δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να έχουν τη δέουσα αποτελεσματικότητα στην πράξη. Θεωρώ ότι τέτοιες προσπάθειες θα έπρεπε να έχουν γίνει συντονισμένα, οργανωμένα και πιο έγκαιρα απ’ όλους τους κατασκευαστές που δεν θέλουν να βλέπουν την πολύτιμη προίκα και τεχνογνωσία τους (βλέπε R&D) να αντιγράφεται εν ριπή οφθαλμού και να ενσωματώνεται σ’ ένα σημαντικά φθηνότερο αντίγραφο. Συμφωνώ επίσης ότι ελεύθερη αγορά δε σημαίνει και ασύδοτη αγορά. Το εύ αγωνίζεσθαι έχει κανόνες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένους. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η Κινεζοποίηση του στόλου θα σημάνει αργά ή γρήγορα και την ευρύτερη Κινεζοποίηση των συνθηκών δουλειάς και του επιπέδου των απανταχού project που αφορούν τον επαγγελματικό ήχο και φωτισμό. Και δυστυχώς η κρίση που βιώνει όλη η Ευρώπη, αποτελεί αυτή τη στιγμή την κινητήριο δύναμη των copies νέας γενιάς…


Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση