Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2012 22:29

iPad Music production

του Βασίλη Λαδονικόλα

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά και σαφήνεια το μέλλον της μουσικής δημιουργίας για τη χρονιά που μπήκε, όμως σαφώς μπορούμε να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το τι καινοτομίες & νεωτερισμούς θα δούμε στον τομέα της μουσικής τεχνολογίας & βιομηχανίας.
Ενα πρώτο αλλά απόλυτα έγκυρο δείγμα μουσικοτεχνολογικής γραφής θα πάρουμε από την έκθεση Namm 2012, που ανοίγει τις πόρτες της αύριο κιόλας στη μακρινή Καλιφόρνια. Εκεί λοιπόν ένα από τα πιο hot section της έκθεσης που αναμένεται να τραβήξει μαζικά το ενδιαφέρον των νεότερων είναι το «iPad Music production».
Τι είναι αυτό; Συσκευές από διάφορους οίκους και κατασκευαστές, οι οποίες είναι απόλυτα συμβατές ως προς την παραγωγή, διαχείριση, επεξεργασία και αναπαραγωγή μουσικής με τη διάσημη ταμπλέτα της Apple.
Θα μου πείτε βεβαίως ότι αυτό σε επίπεδο εφαρμογών συμβατών με iPad, είναι γνωστό εδώ και δυο χρόνια, μόνο που φέτος σύμφωνα με όλες τις παρούσες ενδείξεις, αναμένουμε μια ακόμα εντονότερη μαζικοποίηση του φαινομένου ‘iPad Music’.

Ηδη οι πρώτες συσκευές με iPad Docking Station είναι έτοιμες και μάλιστα πρόκειται για ψηφιακές κονσόλες ήχου μεταξύ άλλων. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο κιόλας θα παρουσιαστούν επίσημα οι πρώτες ψηφιακές κονσόλες ήχου με ενσωματωμένο iPad Docking Station, προκειμένου ο χειριστής τους να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα της δημοφιλούς ταμπλέτας στο Live, στο recording αλλά και να εκμεταλλευτεί τo κομμάτι της εικόνας του iPad, συγχρονίζοντας εύκολα ήχο με εικόνα, την οποία μπορεί να πάρει από τις video out εξόδους του γκάτζετ της Apple.
Κι όλο αυτό, ομολογουμένως μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην επιθυμητή σύγκλιση ήχου και εικόνας ακόμα και στο πιο απαιτητικό περιβάλλον των Live παραγωγών (και όχι μόνο)...

Οπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, το iPad αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι ως το απόλυτο highlight και του φετινού Namm Show, καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να εισέλθούν σε πιο μαζικές αγορές χρησιμοποιώντας το ως δούρειο ίππο, κατασκευάζοντας όχι μόνο εφαρμογές, αλλά και docking stations γι’ αυτό. Μόδα; Φούσκα; Trend; Η ‘απόλυτη’ συσκευή; Οπως και νά’χει το iPad κατάφερε να αλλάξει αρκετά δεδομένα και κρίσιμες ισορροπίες και στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, έχοντας στο πλάι του μερικούς σπουδαίους ομόσταυλους συμμάχους (βλέπε ipod, iPhone, iTunes κλπ) που λειτουργώντας ως προπομποί, προετοίμασαν το έδαφος για την απόλυτη κυριαρχία του iPad και το ουσιαστικό πατρονάρισμα ενός μεγάλου μέρους και της μουσικής αγοράς, διότι η αρχική σύλληψη της ιδέας του iPad ήταν για να καταφέρει στην αγορά των βιβλίων και των εκδόσεων γενικώς, ότι κατάφερε το iPod στη μουσική βιομηχανία: να θέσει τους νέους δικούς του όρους του παιχνιδιού.

Και απ’ ότι φαίνεται, το iPad έχει πλέον θέσει τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και στην audio βιομηχανία, επεκτείνοντας συνεχώς την επιρροή και τη διείσδυσή του. Φέτος λοιπόν θα πάμε πολύ πιο πέρα από τις εφαρμογές. Ηδη περάσαμε στα docking stations και προχωράμε. Που θα σταματήσουμε; Μη βιάζεστε, έχουμε καιρό ακόμα. Αλλωστε πλέον με την έλευση των ultrabook το παιχνίδι θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό...


Rate this item
(6 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση