Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 00:13

Κι όμως, παράγουμε...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Music World Expo και το πραγματικά αξιοσημείωτο δεν έχει να κάνει με το πόσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά με το ποιοί είναι αυτοί...
Πέραν λοιπόν της μάλλον αναμενόμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μερικές από τις γνωστές (μεγάλες και μικρότερες) εταιρίες αντιπροσώπευσης του χώρου, έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρων μικρών και ‘άγνωστων’ (για τα δικά μου δεδομένα) εταιριών οι οποίες δεν μεταπωλούν ή αντιπροσωπεύουν, αλλά κατασκευάζουν όργανα, ηχεία και κάθε είδους αξεσουάρ. Κοινώς παράγουν... Σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε. Σε μια χώρα που δεν μπορεί καλά – καλά να πουλήσει μουσικό, μουσικοτεχνολογικό και γενικότερα αντίστοιχο εξοπλισμό, αφού τα συσσωρευμένα λάθη τόσων ετών έχουν οδηγήσει μαζικά σχεδόν πολλούς αγοραστές στα γνωστά on line internet-ικά λημέρια και τα καλο-οργανωμένα e-shop της αλλοδαπής...
Και θέλω να σταθώ στο ενδιαφέρον των ‘μικρών’ κατασκευαστών, αφού σε πολλές περιπτώσεις αν αυτοί οι άνθρωποι δραστηριοποιούνταν σε πιο οργανωμένες χώρες που προωθούν, προστατεύουν και υποστηρίζουν την παραγωγή αντιλαμβανόμενες ότι ουσιαστικά αποτελεί τον ίδιο τον εθνικό τους πλούτο, τότε αυτά ακριβώς τα ‘μαγαζιά’ θα ήταν αντίστοιχου βεληνεκούς με επώνυμους οίκους του εξωτερικού.
Και για να σας δώσω ένα δείγμα από τα mail που ελήφθησαν, γνώρισα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα ηλεκτρικά μπάσα και κιθάρες στον Πύργο Αχαΐας, εταιρία που έχει ως αντικείμενο ειδικά βερνίκια για ακουστικά όργανα, μηχανικό – μουσικό που αναπτύσσει το δικό του backline κλπ.
Ομολογώ ότι σχεδόν αγνοούσα την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων (οι περισσότεροι είχαν κάνει registration στη σελίδα του aLive) και κυρίως το αντικείμενό τους που όπως είπα αφορά την παραγωγή και τη δημιουργία...

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ολοκληρωτική μετάλλαξη του κοινωνικού, οικονομικού και κατ’ επέκταση μουσικού τοπίου, έχουν ήδη διαφοροποιήσει τη μουσική σκηνή στη χώρα μας, με τις νέες μπάντες και τους δημιουργικούς ανθρώπους να το έχουν πάρει πάνω τους, να έχουν απορρίψει τα ‘μεγάλα’ μαγαζιά και τα ‘μεγάλα’ κανάλια προώθησης που αργοσβήνουν, και να βρίσκονται παντού σε μικρά bar, club, μουσικές σκηνές, ακόμα και με μικρά van στο δρόμο, οργώνοντας την Ελλάδα και παίζοντας live...
Αναμφίβολα, η μουσική διασπορά πλέον είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι πιθανότητες που έχεις για να ακούσεις ένα Live (και μάλιστα καλό) στο Χ μπαράκι της γειτονιάς σου, είναι σημαντικά περισσότερες από παλαιότερα, τότε που ‘υπήρχε’ μουσική βιομηχανία, οργανωμένη διανομή, κραταιές δισκογραφικές εταιρίες και πολλά δισκάδικα στη χώρα μας.
Ολο αυτό δεν αποτελεί πλέον την εξαίρεση, αλλά σιγά – σιγά αρχίζει να αποτελεί τον κανόνα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως και παντού άλλωστε, γράφεται, παίζεται και αναπαράγεται πολύ περισσότερη μουσική από ποτέ, ενώ ένα νέο κίνημα από μπάντες (κάθε μορφής, σύνθεσης και μουσικής υπόστασης) είναι ήδη εδώ και αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους (που βρίσκονται στην εφηβεία ή λίγο μετά από αυτή) και θέλουν να φωνάξουν δυνατά και να ‘τραγουδήσουν’ τη διαμαρτυρία τους για το απόλυτο ‘no future’ γκρίζο τοπίο που μας περιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτικά και το οποίο ‘κατάφεραν’ και δημιούργησαν ουσιαστικά οι πατεράδες και οι παππούδες τους...
Ενα άλλο θέμα είναι ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος της μουσικής παραγωγής και διαχείρισης του εξοπλισμού κατ’ επέκταση. Αρκεί μια ματιά στη φετινή Namm που μόλις ολοκληρώθηκε και θα διαπιστώσετε ότι το πιο δημοφιλές ‘μουσικό όργανο’, ‘εργαλείο’, ‘χειριστήριο’, gadget (και ότι άλλο χωράει ο νούς σας) είναι πλέον το iPad, καθώς όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές και χιλιάδες άλλοι ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουν ήδη υλοποιήσει άπειρες εφαρμογές τοποθετώντας το στο κέντρο (και) της μουσικής παραγωγής και αναπαραγωγής (ετοιμάζουμε σχετικό αφιέρωμα στο aLive).
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τη βαριά Live βιομηχανία που εξακολουθεί να αποτελεί υπερπαραγωγή με όλα τα συν, τα πλήν και τις τρομακτικά υψηλές απαιτήσεις και ανάγκες των υπερπαραγωγών, όλοι οι υπόλοιποι  κρίκοι έχουν αλλάξει δραστικά.
Μακάρι να πάρουμε μια γεύση απ΄ όλα αυτά στη Music World Expo στο Ζάππειο στις 20 με 22 Μαίου.

ΥΓ. Λεπτομέρειες θα βρείτε ΕΔΩ

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail

1 Comment

  • Comment Link Chris Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 11:44 posted by Chris

    Καλημερα,
    Ειμαι ο Χρηστος Γιουλης,ιδιοκτητης της Gamma Guitars Workshop.Θα ηθελα να συγχαρω τον Κο Λαδονικολα για το πολυ εγκυρο και ρεαλιστικο αρθρο του που αποτυπωνει οντως τη σημερινη κατασταση στη χωρα μας γενικοτερα.
    Επισης να ευχηθω οτι καλυτερο για την επερχομενη εκθεση Music World Expo για το λογο οτι καποια τετοια προσπαθεια πρεπει να στηριχθει απο ολους γιατι πολυ απλα λειπει απο τον Ελλαδικο χωρο!
    Ακομα θελω να επισημανω οτι η επιχειρηση μου βρισκεται στον Αλισσο Αχαιας μολις 20χλμ απο την Πατρα και οχι στον Πυργο οπως (απο λαθος προφανως) εχει σημειωθει.Οσον αφορα στο θεμα "παραγωγης" στη χωρα μας θελω να τονισω οτι ακομα βρισκομαστε σε εμβρυικο σταδιο λογω των εξαιρετικα αργων ρυθμων που κυριαρχουν στη χωρα μας και κυριως λογω της (απο πολυ παλια) ξενομανιας των καταναλωτων.Γνωριζω οτι στη χωρα μας υπαρχουν,δυστυχως οχι πολλοι, ανθρωποι που καταφερνουν μετα απο μεγαλο αγωνα να παραγουν,με πολυ αγαπη,υπομονη και μεγαλη επιμονη, προιοντα τα οποια δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο τα εισαγομενα.Κλεινοντας να ευχηθω η εκθεση που περιμενουμε να τυχει τετοιας ανταποκρισης ωστε να δωσει μεγαλο κινητρο και στους διοργανωτες της αλλα και στους "μικρους" (κυριως) εκθετες να επιχειρησουν το ιδιο και τον επομενο χρονο! Καλη επιτυχια!
    Χρηστος Γιουλης
    Gamma Guitars Workshop

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση