Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Κυριακή, 17 Οκτώβριος 2010 19:29

DOOH και ψηφιακή σήμανση...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για έναν σχετικά ‘νέο’ τεχνολογικό τομέα υπηρεσιών, διαφήμισης & ενημέρωσης που ακούει στο όνομα DOOH. Οπως ίσως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, DOOH σημαίνει Digital Out-of-Home και ως όρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τομέα της ψηφιακής σήμανσης, ή αλλιώς με τις Digital Signage εφαρμογές, όπως είναι ευρέως γνωστότερες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Ευρωπαίοι (διότι σε άλλες περιοχές & αγορές κατ’ επέκταση, όπως για παράδειγμα στο Λας Βέγκας, η ψηφιακή σηματοδότηση αποτελεί χρόνια τώρα μια ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα), ο όρος DOOH ως έννοια αναφέρεται στις εφαρμογές ψηφιακών displays & oθονών έξω από τα στενά και αυτονόητα όρια της κατοικίας όπου  κυριαρχούν τα πλέον οικεία σε όλους μας display όπως οι τηλεοράσεις και οι οθόνες των υπολογιστών. Με δεδομένο λοιπόν, ότι η διαφήμιση, τα μέσα που την υποστηρίζουν και πρωτίστως η κουλτούρα των καταναλωτών, αλλάζουν σελίδα, η νέα πραγματικότητα στον τομέα του marketing ακούει στο όνομα Digital Signage και σκοπό έχει να καλύψει τις εξειδικευμένες ανάγκες επικοινωνίας & προβολής των επιχειρήσεων εκείνων, που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν επικοινωνιακά μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Φυσικά, η ψηφιακή σήμανση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία επιχειρηματικότητας όχι μόνο για τους ‘πελάτες’, αλλά και για τους ίδιους τους εγκαταστάτες και τους παρόχους ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακής σήμανσης.

Οχι βέβαια ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά και κυρίως τόσο ώριμα, αφού οι εφαρμογές ψηφιακής σηματοδότησης είναι σαν τα site στο internet. Οσο καλά και λειτουργικά και να τα κάνεις αν τα αφήσεις στη μοίρα τους σκουριάζουν και ουσιαστικά δεν αφορούν κανέναν. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι σημασία δεν έχει μόνο η εγκατάσταση, το λογισμικό και η ευελιξία του, αλλά πάνω απ’ όλα το περιεχόμενο και η ουσία της επικοινωνίας.
Επιπλέον, ένα ακόμα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η ακόμα εκκολαπτόμενη (στα μέρη μας) αγορά του Digital Signage έχει να κάνει με την ωριμότητα της ίδιας της διαφημιστικής αγοράς και των στελεχών της, αλλά και της ίδιας της επιχείρησης, του κατά πόσο δηλαδή ένα super market, μια τράπεζα, ένα εμπορικό κέντρο, ένας οργανισμός κλπ ενδιαφέρεται να επενδύσει σ’ έναν διαφορετικό επικοινωνιακό / διαφημιστικό τομέα που αποδεδειγμένα κερδίζει έδαφος, ενώ πλέον η διείσδυση και η χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει πιο ώριμους αποδέκτες – καταναλωτές. Για την αποτελεσματικότητα της ψηφιακής σήμανσης καλό είναι να μη σταθούμε σε εικασίες και προβλέψεις, αλλά να εστιάσουμε σε μελέτες & έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και σε αναφορές από εταιρίες που έχουν επενδύσει στην ψηφιακή σηματοδότηση στα μέρη μας. Ολες αυτές οι αναφορές κάνουν λόγο για άκρως επιτυχή αποτελέσματα τα οποία είναι συνάμα γρήγορα και άμεσα.
Κι επειδή στις μέρες μας όλοι ψάχνουν ‘για πετρέλαιο’, όσοι βρίσκεστε σε αναζήτηση νέων πεδίων δείτε σοβαρά την ψηφιακή σήμανση είτε ως ‘πελάτης’, είτε ως εγκαταστάτης, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει το ‘επόμενο μεγάλο πράγμα’ στον τομέα της επικοινωνίας. Και όσοι έχετε αντίθετη άποψη προφασιζόμενη την κρίση, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι σε καιρούς κρίσης είναι ακόμα πιο αναγκαία η στοχευμένη και εντατικοποιημένη επικοινωνία...
Επιπλέον είναι βέβαιο και το ότι ο τομέας της Ψηφιακής Σηματοδότησης είναι ακόμα παρθένος, κάτι που σημαίνει ότι το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες κορεσμένες και ώριμες αγορές και τομείς...

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση