Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2010 16:10

Βραβεία Plasa 2010

του Βασίλη Λαδονικόλα
Μια γρήγορη ματιά στα φετινά βραβεία καινοτομίας της έκθεσης Plasa είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς το που το πάει η τεχνολογία. Και με δεδομένο ότι βραβεύονται συσκευές και προϊόντα που προορίζονται για την ευρύτερη entertainment βιομηχανία, έχει εξίσου ενδιαφέρον να κατηγοριοποιήσουμε τις τάσεις και τις καινοτομίες σε ήχο, φως, εικόνα και περιφερειακά (ότι κι αν σημαίνει αυτό...) για να πάρουμε ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα. Ξεκινώντας αντιστρόφως ανάλογα όσον αφορά το βαθμό σημαντικότητας των παραπάνω τεχνολογιών ας κάνουμε σεφτέ με τον ήχο, όπου υποτίθεται ότι οι καινοτομίες και οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα με πιο αργά βήματα...
Κι όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι κι εδώ οι εξελίξεις τρέχουν και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η καινοτομία και η επόμενη μέρα στο live (και όχι μόνο) audio έχει να κάνει με πρωτόκολλα δικτύωσης, με έλεγχο και set-up από απόσταση και με αμφίδρομη επικοινωνία. Μια ματιά στο φετινό ‘Χρυσό Βραβείο’ που απονεμήθηκε στο νέο Multicellular Line Array σύστημα της Martin Audio, θα τολμήσω να πω ότι μας δείχνει λίγο πολύ την επόμενη μέρα: ανεξάρτητα και πολυάριθμα driver σε κάθε καμπίνα και κάθε line array (μιλάμε για δεκάδες σε κάθε καμπίνα) τα οποία ελέγχονται ανεξάρτητα (φυσικά δικτυακά) από δικό τους κανάλι ενισχυτή και DSP επεξεργαστή. Αναμφίβολα το ‘κούρδισμα’ του array, αλλά και η γραμμικότητα των ηχητικών κυμάτων (σε φάση, συχνότητα και χρόνο μεταξύ άλλων) αλλάζουν επίπεδο μετά από αυτή την καινοτόμο ανακάλυψη της Martin. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η ιταλική Outline με τη νέα έκδοση iMode του Mini Compass, που διαθέτει ενσωματωμένο στην καμπίνα web-browser, ο οποίος καθιστά δυνατό τον έλεγχο του συστήματος μέσω μιας πληθώρας συμβατών συσκευών (με την απλή προυπόθεση ότι μπαίνουν στο διαδίκτυο και διαθέτουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή).
Στον τομέα του φωτισμού, η νέα τάση επιτάσσει ακόμα πιο μικρά σε μέγεθος, βάρος και πιο προσιτά σε τιμή, φωτιστικά σώματα τα οποία όμως καλούνται σε λιγότερο χώρο να ενσωματώσουν νεότερες τεχνολογίες (κυρίως ‘πράσινες’ διότι ας μην ξεχνάμε ότι το φως καταναλώνει την περισσότερη ισχύ) και υψηλότερες επιδόσεις σ’ όλους τους τομείς. Φυσικά κι εδώ τα πρωτόκολλα ελέγχου και λειτουργίας είναι επίσης δικτυωμένα, ενώ στον τομέα της εικόνας το πράγμα πηγαίνει ακόμα πιο μπροστά αφού εδώ στην πλειονότητά τους μιλάμε για ασύρματα δίκτυα.
Οσο για τις νέες τάσεις εδώ (στον τομέα του video / visual), και με δεδομένο ότι οι media server αποτελούν ήδη καθημερινή πραγματικότητα στις προχωρημένες παραγωγές (και στις αντίστοιχα 'προχωρημένες' χώρες), οι άνθρωποι του χώρου ασχολούνται ήδη με νέες τεχνολογίες και έννοιες όπως το mapping, το ολόγραμμα, οι infra red τεχνολογίες και η ακριβής real time διάδραση. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανατροπές που θα φέρει η μαζική έλευση της 3D κουλτούρας (καταρχάς) και τεχνολογίας.
Το κακό βεβαίως είναι ότι όλα αυτά από δω και στο εξής θα τα βλέπουμε κυρίως στις εκθέσεις του εξωτερικού, αφού η δεδομένη κατάσταση εδώ στα μέρη μας είναι ξεκάθαρη: σοβαρές σε τεχνολογία επενδύσεις και εφαρμογές θα βλέπουμε από δω και μπρός μόνο με το κυάλι. Ηταν στραβό το κλίμα (ανοργάνωτος χώρος – ξέφραγο αμπέλι και επενδύσεις δίχως την παραμικρή οικονομοτεχνική μελέτη), τό ‘φαγε και ο γάιδαρος (βλέπε κρίση και περικοπές σε επενδύσεις με ότι αυτό συνεπάγεται) οπότε είναι δεδομένο ότι έχουμε μπεί σε μια γενικότερη στενωπό. Δυστυχώς, το μόνο μη δεδομένο είναι το πότε θα βγούμε από αυτή....
Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση