Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 01:27

Keane live στη Βοστώνη

του Βασίλη Λαδονικόλα

Οι παραπάνω σκέψεις μου δημιουργήθηκαν όταν πριν από μερικές μέρες παρακολούθησαν ένα Live των (αγαπημένων μου) Keane στο Bank of America Pavilion, σε μια από τις προβλήτες της Βοστώνης. Διοργανωτής η Live Nation, εισιτήριο 45$ (το αμέσως φθηνότερο μετά τα VIP), 3 συνολικά μπάντες, PA εταιρία η Βοστωνέζικη Scorpio Sound Systems και venue μια μόνιμα στημένη heavy duty τέντα (ανοικτή γύρω – γύρω) χωρητικότητας 5-6 χιλιάδων θεατών.

Γύρω – γύρω ο χώρος θύμιζε αρκετά πανηγύρι με τους διοργανωτές να προσφέρουν σχεδόν όλα τα φαγητά και να έχουν κι ένα μικρό bar για τους VIP με θέα τη θάλασσα. Πρώτο σοκ για μένα το λιτό FoH με τη μια και μοναδική κονσόλα (Venue Profile) για τα 3 συγκροτήματα της βραδιάς. Δεύτερο σοκ, όταν κοίταξα τον ‘ουρανό’ του stage και είδα ‘φτώχεια’ κοινώς μόνο ‘άδειες’ τράσες… άντε και καμιά 10αριά αναρτημένες κεφαλές, άλλες 5-6 στο stage, καμιά 10αριά 4lights και 6 strobe light για τους Keane, και έξω από την πόρτα…
Η αριθμημένη θέση μου (παντού καρέκλες) ήταν μπροστά και λίγο αριστερά από τον τραγουδιστή και στο πρώτο τραγούδι ανακάλυψα ότι καθόμουν σε ‘τρύπα’. Όχι ‘μαύρη’, αλλά σίγουρα σε μια ‘ακριβή’ θέση χωρίς απόλυτη καταληπτότητα, αφού στα front fill και στα out fill είχε γίνει  οικονομία (ή κακός υπολογισμός των αποστάσεων με βάση τη διασπορά τους). Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι μέχρι να βγουν οι Keane και να ‘γκαζώσει’ λίγο το πράγμα, άκουγα με τη λογική του ‘διπλανού δωματίου’. Από εικόνα και προβολή δεν το συζητάμε, υπήρχαν μόνο δυο μικροί βιντεοπροβολείς για να ενημερώνουν το κοινό για τα επόμενα live στο συγκεκριμένο venue. Απ’ ότι διαπίστωσα για τους πίσω θεατές ήταν απαραίτητο ένα απλό 3κάμερο για την προβολή των επί σκηνής δρωμένων σε δυο οθόνες… Ψιλά γράμματα.

Ok, ο ήχος ήταν καλός σαν χροιά και η μίξη εξαιρετική (μην ξεχνάτε οι Keane είναι η ποπ μπάντα φαινόμενο, δίχως κιθάρες, με τις μελωδικές γραμμές να τις παίζει ένα ηλεκτρικό πιάνο). Η μεγάλη έκπληξη ήταν τα φώτα, που παρά τη λιτότητα του εξοπλισμού το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό και οι σκηνές εμπνευσμένες.

Το θέμα όμως είναι ότι σε μια αντίστοιχη παραγωγή στην Ελλάδα ο εξοπλισμός θα ήταν ο διπλάσιος, το εισιτήριο το ίδιο (μπορεί και φθηνότερο), στο FoH οι κονσόλες θα ήταν τουλάχιστον δυο, ενώ θα βαριόμασταν να ‘μετράμε’ κεφαλές.
Τελικά ποιοί κάνουν καλύτερα τη δουλειά; Οι ξένοι που προφανώς προσαρμόζονται με απόλυτη ακρίβεια πυξίδας στο budget της παραγωγής έχοντας ξεκάθαρους τιμοκαταλόγους μέχρι και για τα καλώδια και τα βύσματα που χρησιμοποιούν, ή εμείς με την ‘κυμπάρικη’ λογική του τύπου «ας βάλουμε και μερικά κεφάλια παραπάνω στην ίδια τιμή, και δυο οθόνες να βλέπει ο κόσμος…».
Αυτά… Σας δίνω τροφή για σκέψη...

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail

1 Comment

  • Comment Link NIKOS ZANNIS Τρίτη, 24 Αύγουστος 2010 15:47 posted by NIKOS ZANNIS

    Έτσι είναι...αλλά δυστυχώς, αυτοί που πρέπει, δεν σκέφτονται...

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση