Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Σάββατο, 29 Μάιος 2010 14:05

Δείγμα γραφής στην αγορά των Live από Bob Dylan & Rihanna

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο κόσμος άλλαξε. Δεν αλλάζει...άλλαξε. Ειδικά στον οικονομικό τομέα τίποτε δεν είναι ίδιο με αυτό που ξέραμε και απ’ ότι φαίνεται οι ημέρες της ευμάρειας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ολοι λοιπόν θα πρέπει να προσαρμοστούμε αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, ακόμα και βίαια στα νέα οικονομικά & κοινωνικά δεδομένα. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα η αρνητική ψυχολογία και αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά ακόμα και η ευρύτερη κοινωνική συνοχή, τα Live δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Με δεδομένο ότι πρόκειται για το μοναδικό εξασφαλισμένο έσοδο σε καλλιτέχνες, μουσικούς και διάφορους άλλους παράγοντες και επαγγελματίες της ευρύτερης μουσικής βιομηχανίας, τα Live καλούνται να προσαρμοστούν κι αυτά στη σημερινή –παγκόσμια μάλλον- πραγματικότητα.  

Και φυσικά με απασχολούν περισσότερο τα Live που θα γίνουν στα μέρη μας. Σύμφωνα με όλους τους ντόπιους παράγοντες της Live πιάτσας λοιπόν, ότι η σημερινή συναυλία του Bob Dylan στο Terra Vibe και της Rihanna στο γήπεδο Καραϊσκάκη την προσεχή Τρίτη 1/6, θα δώσουν μια πρώτη σοβαρή ένδειξη για το πως θα κινηθεί η Live αγορά φέτος το καλοκαίρι.
Γιατί το πιστεύω αυτό; Διότι με δεδομένο ότι o Ελληνας έχει μπουχτίσει την καταστροφολογία των ΜΜΕ και ειδικά των τηλεοράσεων και με επίσης δεδομένο ότι το καλοκαίρι ήδη μπήκε και οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο, θα έχει φέτος πολύ περισσότερους λόγους να ξεφύγει από τη μιζέρια και την καταστροφολογία με την οποία τον βομβαρδίζουν εδώ και μήνες και να βρεθεί σε μια συναυλία, σ’ ένα Live, σε μια εκδήλωση.
Θα μπορεί όμως; Ποιος θα του το καθορίσει αυτό; Μα ποιός άλλος εκτός του παραγωγού της συναυλίας με την τιμή του εισιτηρίου που θα ορίσει. Και με τιμή εκκίνησης τα 60ευρώ για την αρένα του Καραϊσκάκη προκειμένου κάποιος να δεί τη Rihanna των δυο χιτ, θεωρώ ότι οι παραγωγοί ή δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους, ή δεν έχουν κάνει καλό deal με τον καλλιτέχνη...(όχι δεν θα πω ότι ‘κλέβουν’ ή ότι τα παίρνουν ‘χοντρά’ όπως λένε πολλοί που είναι έξω από το χορό και τα κοστολόγια των παραγωγών...)

Και για να γίνω πιο σαφής, ιδού οι τιμές των εισιτηρίων των εν λόγω δυο συναυλιών - βαρόμετρων:
Bob Dylan: Τα πρώτα 2500 εισιτήρια: 39 ευρώ, μετά την εξάντλησή τους: 45 ευρώ, διακεκριμένη θέση: 75 ευρώ, Ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 50 ευρώ
Rihanna: Αρένα Β: 50 τα πρώτα 2.000 εισιτήρια. Αρένα Β: 60 μετά την εξάντληση των πρώτων 2.000 εισιτηρίων. Καθήμενοι Β: 70, Αρένα Α: 80, Καθήμενοι Α: 100, VIP: 250.

Κι αν υποθέσουμε ότι οι τιμές των εισιτηρίων του Dylan που είναι και πιο φθηνός και μακράν πιο καταξιωμένος και απευθύνεται και σε μεγαλύτερα άρα και πιο εύπορα target group, κινείται σε πιο λογικά ας πούμε πλαίσια, τότε το εισιτήριο της Rihanna που απευθύνεται σε πιο πιτσιρικάδες (άρα και με μικρό χαρτζιλίκι στην τσέπη), θυμίζει άλλες εποχές, για να μην πω ότι αποτελεί και πρόκληση. Θυμίζει τις εποχές που είχαμε και ξοδεύαμε. Τώρα καλό είναι οι συναυλιακοί παραγωγοί να προσαρμόσουν τις τιμές τους και πρωτίστως τα deal τους στη νέα πραγματικότητα και να αποφύγουν τις πλειοδοσίες άλλων εποχών κατά τη μετάκληση ‘μεγάλων’ ονομάτων της παγκόσμιας σκηνής. Γιατί απ’ ότι μαθαίνω οι παραγωγοί πιέζουν παντού για χαμηλότερες τιμές (τις rental εταιρίες, τους τεχνικούς κλπ), όμως αυτό δεν έχει αντίκρυσμα και στην τιμή του εισιτηρίου...
Από την άλλη, όπως είπα ολόκληρη η συναυλιακή πιάτσα θεωρεί ότι οι δυο πρώτες μεγάλες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού θα αποτελέσουν ένα σαφές δείγμα γραφής για το πως θα κινηθεί το συναυλιακό χρηματιστήριο το φετινό καλοκαίρι. Ευχή όλων είναι οι συναυλίες να ‘πάνε’ διότι αποτελούν εργασιακό πεδίου για πολλούς επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου μας, αποτελούν το καλύτερο δυνατό διέξοδο από τη μιζέρια και τον οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο που δεχόμαστε, αλλά και μια καλή ευκαιρία για να φύγουμε –έστω και για λίγο- όλοι μπροστά από τα display μας (laptop, τηλεοράσεις, PC, παιγνιδομηχανές) και να ενώσουμε τις φωνές μας σ’ ένα όμορφο Live. Και μην ξεχνάτε: συναυλία εξακολουθεί να σημαίνει ‘ζεστό’ χρήμα για όλους (τουλάχιστον για τους περισσότερους), σε εποχές που το ‘ζεστό’ ευρώ σπανίζει όλο και περισσότερο.
Αν λοιπόν οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές και προσαρμοσμένες στα σημερινά επίπεδα (κοινώς αν οι καλλιτέχνες κατά κύριο λόγο και οι παραγωγοί κατά δεύτερο βάλουν νερό στο κρασί του) το πράγμα θα «δουλέψει», και θα δουλέψει και κόσμος. Αν οι τιμές είναι τύπου Rihanna, τότε νομίζω ότι τα Live θα αποτελούν από δω και πέρα διασκέδαση των πραγματικά ευπόρων. Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχουν πλέον πολλοί τέτοιοι...

Για ξαναδείτε το λοιπόν το θέμα των εισιτηρίων αγαπητοί...

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση