Διαφήμιση
Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2020 21:36

Νέες Yamaha Rivage PM5 και PM3

Η Yamaha παρουσίασε πρόσφατα δυο νέες κονσόλες, τις PM5 και PM3, καθώς και δυο νέα DSP engines, διευρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την οικογένεια μίξερ PM, ενώ παράλληλα παρουσίασε και νέο firmware και συγκεκριμένα τη Version 4 firmware.

Η οικογένεια PM μεγαλώνει…
Η νέα σειρά PM Rivage Series παρουσιάστηκε το 2014 με το λανσάρισμα της PM10 και συνεχίστηκε 4 χρόνια αργότερα (2018) με την παραγωγή της PM7, ενώ πρίν από μερικές ημέρες η Yamaha διεύρυνε ακόμα περισσότερο τη σειρά, παρουσιάζοντας δυο νέα μίξερ, την PM5 και την PM3, μαζί με δυο επίσης νέες DSP ‘μηχανές’, την DSP-RX και DSP-RX-EX.
Αμφότερες οι νέες κονσόλες διαθέτουν νέας τεχνολογίας οθόνες αφής, που επιτρέπουν στους χειριστές κινήσεις “pinch” με πολλαπλά δάκτυλα, σαν κι αυτές που κάνουμε στα smartphones. Πιο συγκεκριμένα, η PM5 υποστηρίζει 3 οθόνες αφής και η PM3 μια οθόνη, ενώ και αμφότερες διαθέτουν 38 faders, σε 3 section των 12 faders έκαστο και δυο master.

Αναφερόμενος στην PM5, o Kevin Kimmel, systems application engineer, της Yamaha Commercial Audio ανέφερε ότι «πολλοί ίσως θεωρήσουν την PM5, ως απλή αντικαταστάτρια της θρυλικής PM5D, όμως δεν είναι έτσι, καθώς η PM5 είναι πολλά περισσότερα από μια αναβαθμισμένη PM5D. Η επιφάνεια εργασίας CS-R5 της PM5 διαθέτει το ίδιο πλάτος με αυτές των PM7 ή PM10, αλλά έχει μικρότερο ‘βάθος’ μόλις 23 ιντσών, ενώ ο χώρος για την 3η οθόνη εξασφαλίστηκε από το μικρότερο footprint και τα λιγότερα knobs του Selected Channel section. Η Yamaha Rivage PM3 έχει ακόμα πιο μαζεμένες διαστάσεις καθώς η επιφάνεια εργασίας της (CS-R3 control surface) είναι σχεδόν εφάμιλλη σε πλάτος με την CL5.

Οι νέες μηχανές DSP-RX και DSP-RX-EX
Οι νέες DSP μηχανές, DSP-RX και DSP-RX-EX, όπως άλλωστε και η υπάρχουσα DSP-R10, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε Rivage σύστημα, εκτός της PM7 που διαθέτει ενσωματωμένο DSP.
Το DSP-RX υποστηρίζει 120 inputs, 48 mixes και 24 matrices, κοινώς τον ίδιο αριθμό εισόδων με αυτό της PM7, με λιγότερες όμως εξόδους, ενώ η μηχανή DSP-RX-EX διαθέτει υπερδιπλάσιο αριθμό εισόδων, δηλαδή 288 inputs, με 72 mix outputs και 36 matrix outs. Επίσης υποστηρίζει διευρυμένο αριθμό plug-ins, καθώς στη DSP-RX υπάρχουν 384 ‘slots’ για plug-ins, ενώ στο DSP-RX-EX τα plugins είναι 512.
Υπάρχει επίσης διαθέσιμο και το DEK-DSP-RX expansion kit προκειμένου να αναβαθμιστείτε σε EX (με τον ίδιο αριθμό καναλιών και plug-in).
Επίσης υποστηρίζεται δυνατότητα DSP mirroring από τα νέα DSPs, επιτρέποντας δυο DSPs να τρέχουν ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας redundancy.

Version 4 Firmware
Η νέα αναβάθμιση Firmware προσθέτει μεταξύ άλλων μια σειρά από ‘καλούδια’ όπως Eventide SP2016 reverb plug-in με presets που αναπτύχθηκαν από τους George Massenburg, Dave Pensado και Joe Chiccarelli.
Επιπλέον υποστηρίζεται η εφαρμογή MonitorMix app για iOS υποστηρίζοντας ασύρματη μίξη (Matrix και Aux mixing) από έως και 10 iPhones ή iPads ταυτόχρονα.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες της Rivage PM7 θα διαπιστώσουν ότι με το νέο firmware η κονσόλα τους διαθέτει πλέον 24 κανάλια περισσότερα (από 120 σε 144), καθώς και ακόμα 12 Matrix Outs (επί συνόλου 36).
Περισσότερες πληροφορίες για τις δυο νέες κονσόλες και τις DSP μηχανές θα σας δώσουν στην εταιρία Φ. Νάκας…

Επαφή
Φ. Νάκας

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση