Διαφήμιση
Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2018 11:49

Σειρά VERTUS: τα Portable Column Array της FBT

Η Ιταλική FBT φημίζεται για τις Portable σειρές ηχείων της, που αποτελούν το διαχρονικά σήμα κατατεθέν της καθώς μέσα από τα φορητά της συστήματα έχτισε εδώ και δεκαετίες το όνομά της.

Η νέα σειρά VERTUS της FBT αποτελεί μια αρκετά ιδιαίτερη σειρά, καθώς έρχεται να ενσωματώσει όλες τις αρετές της line array τεχνολογίας σε ένα φορητό, κομψό και πρωτίστως αποτελεσματικό ‘πακέτο’ που περιλαμβάνει ηχεία ‘κολώνες’ που χαρακτηρίζονται από διακριτική κομψότητα.

Σε επίπεδο τεχνολογίας και εφαρμογών τώρα, τα ηχεία της σειράς VERTUS CLA προορίζονται για μια μεγάλη γκάμα indoor και outdoor εφαρμογών υψηλού κύρους και αντίστοιχου βαθμού δυσκολίας, καθώς η δεδομένη κατευθυντικότητα και η ελεγχόμενη αναπαραγωγή τους τα καθιστά μια πρώτης τάξεως επιλογή για ‘δύσκολους’ ακουστικά χώρους με πολλές ανακλαστικές επιφάνειες και υψηλούς χρόνους αντήχησης, ενώ σύμφωνα με την εταιρία είναι ιδανικά και για την εξάλειψη του ακουστικού feedback καθώς μπορούν να τοποθετηθούν με αρκετή άνεση και πίσω από μικρόφωνα.

VERTUS CLA -  ένα ελαφρύ & compact modular line array σύστημα
Η σειρά VERTUS προορίζεται για live και fixed installations και αποτελείται από τα εξής προϊόντα, από το CLA 604a (με τα 4ιντσα γούφερ και τα 4 τουίτερ θόλου) και το sub CLA 208Sa κατά βάση, τα οποία αποτελούν τις active εκδόσεις των μεγαλύτερων εκπροσώπων της σειράς, καθώς το CLA 604 παράγεται και σε παθητική έκδοση, ενώ υπάρχει και ακόμα ένα ενεργό μοντέλο, το CLA 406a (με τα τέσσερα 6,5άρια και το HF driver) και το sub CLA 118Sa. Επίσης η σειρά Verus περιλαμβάνει και ένα ακόμα εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα (με την κολώνα του δορυφόρου και τη σωλήνα - αποστάτη να αποθηκεύονται στην ‘πλάτη’ του sub), το CS-1000.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της σειράς είναι η φορητότητα, η επεκτασιμότητα και η μεγάλη καλυπτικότητα (καθώς οι περισσότεροι δορυφόρου έχουν διάγραμμα κάλυψης της τάξεως των 100x25 μοιρών). Ας τα δούμε…

Το CLA 604a αποτελεί ένα 2δρομο active column array. Περιλαμβάνει έξι 4ιντσα (100mm) custom γούφερ με πηνίο φωνής 1 ίντσας και τέσσερα 1ιντσα (25mm) τουίτερ θόλου της B&C με μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου που φορτίζονται από κυματοδηγό.
Η ‘κολώνα’ περιλαμβάνει ενισχυτικά τάξης D με αποθέματα 400Watt και 100 Watt για τα γούφερ και τα τουίτερ θόλου αντίστοιχα. Φυσικά ενσωματώνει και DSP επεξεργαστή με 4 EQ presets, ενώ στο πάνελ ελέγχου φιλοξενούνται ρυθμιστικό στάθμης, φίλτρο HF, επιλογέας εισόδου Mic – Line, τα presets ισοστάθμισης που προαναφέρθηκαν και ενδεικτικές λειτουργίες ομαλής λειτουργίας.
Το διάγραμμα κάλυψης του ηχείου είναι 100 μοίρες στον οριζόντιο και 20 μοίρες στο κάθετο άξονα, ενώ η απόκριση συχνότητας του ηχείου εκτείνεται από τα 130Hz έως τα 20kHz και το μέγιστο SPL του στα 122 / 125 dB (cont και peak αντίστοιχα). Το ηχείο είναι πραγματικά πανάλαφρο καθώς το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 9 κιλά.
Σημειωτέον ότι το ύψος του line array μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά καθώς μπορούν να τοποθετηθούν έως και 3x CLA 604a και αντίστοιχα CLA 208Sa subs.

Το CLA 208Sa είναι το συνοδό subwoofer του δορυφόρου CLA 604a, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε έχει σχεδιαστεί για να ματσάρει ιδανικά μαζί του. Αποτελεί ενεργό sub σχεδίασης ανάκλασης χαμηλών (bass reflex) και ‘φοράει’ δυο 8ιντσα (200mm) γούφερ νεοδυμίου με 2ιντσο πηνίο φωνής. Ο Class D ενισχυτής που ενσωματώνει διαθέτει αποθέματα ισχύος της τάξεως των 600Watt RMS (1200 Watt κορυφής), ενώ ο ενσωματωμένος DSP επεξεργαστής περιλαμβάνει 4 presets.
Στο πάνελ ελέγχου του εκτός από το ρυθμιστικό στης στάθμης συναντάμε διακόπτη ανάστροφής φάσης μεταξύ 0 – 180 μοιρών, XLR/jack stereo input & link (Neutrik Powerconn input & link) και stereo hi-pass out μέσω υποδοχών τύπου XLR. Σημειωτέον ότι στον εμπρόσθια μπάφλα του φιλοξενεί ειδική υποδοχή στήριξης και στερέωσης της κολόνας CLA 604a.
Η απόκριση συχνότητας του εκτείνεται από τα 50 έως τα 180Hz (+/-6dB), ενώ το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 125 (cont) και 129 (peak) dB και το βάρος του φτάνει τα 20 κιλά.

Το CLA 406a είναι στην ίδια λογική του CLA 604a (active column line array) αλλά με διαφορές στα μεγάφωνα και υψηλότερες επιδόσεις στο SPL.
Πιο συγκεκριμένα, το επίσης 2δρομο CLA406a φοράει τέσσερα 6,5άρια γούφερ με πηνίο φωνής 1.5 ιντσών κι ένα HF driver (και όχι τουίτερ θόλου όπως το 604a) της B&C, διαμέτρου 1,4 ιντσών και πηνίο φωνής 2,5 ίντσες. Το x-over point ανάμεσα στους δυο δρόμους είναι το 1,2kHz.
Περιλαμβάνει ενισχυτικά τάξης D με αποθέματα 600Watt και 300 Watt για τα γούφερ και το HF driver αντίστοιχα, ενώ ενσωματώνει DSP επεξεργαστή με 8 EQ presets. Στο πάνελ ελέγχου του φιλοξενούνται τα ίδια ρυθμιστικά με το ‘μικρότερο’ αδελφό του καθώς και διακόπτης ground/lift. Το διάγραμμα κάλυψης του ηχείου είναι 100 μοίρες στον οριζόντιο και 25 στον κάθετο, ενώ η απόκριση συχνότητας του ηχείου εκτείνεται από τα 65Hz έως τα 20kHz και το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 133dB. Το βάρος της καμπίνας είναι 27 κιλά. 
Σημειωτέον ότι κάθε καμπίνα περιλαμβάνει 12 attachment points  για σύνδεση με το προαιρετικό hardware που επιτρέπει την ανάρτηση και το ‘ταίριασμα’ δυο καμπινών με γωνίες 0, -10 και -20 μοίρες στον κάθετο άξονα. Συνοδεύεται ιδανικά από το sub CLA 118SA.

Το CLA 118SA είναι ένα ενεργό sub σχεδίασης bass reflex και ‘φοράει’ ένα 18ιντσο γούφερ της B&C με 3ιντσο πηνίο φωνής. Ο Class D ενισχυτής που ενσωματώνει διαθέτει αποθέματα ισχύος της τάξεως των 1200Watt RMS (2400W peak), ενώ ο ενσωματωμένος DSP επεξεργαστής περιλαμβάνει 8 presets.
Η απόκριση συχνότητας του εκτείνεται από τα 33 έως τα 120Hz (+/-6dB), ενώ το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 134 (cont) και 138 (peak) dB και το βάρος του φτάνει τα 40 κιλά.

FBT Vertus CS-1000 – ο ορισμός του Compact Line Array
To CS-1000 πρωτοπαρουσιάστηκε από την FBT στην Prolight+sound του 2016 και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο compact σύστημα αποτελούμενο από sub και μια λιλιπούτεια κολώνα δορυφόρο, αμφότερα ενεργά. Η modular σχεδίασή του επιτρέπει την ενοποίηση δυο συστημάτων ως μια πηγή με τη βοήθεια των προαιρετικών αξεσουάρ που διατίθενται γι’ αυτή την περίπτωση.
To CS-1000 είναι ένα σύστημα 2 δρόμων, με το αρχιτεκτονικής bass reflex subwoofer να φοράει ένα 12ιντσο γούφερ με πηνίο φωνής 2,5 ιντσών, ενώ η κολώνα περιλαμβάνει 6 custom μεγάφωνα διαμέτρου 3 ιντσών, πλήρους φάσματος.
Η απόκριση συχνότητας του συστήματος εκτείνεται από τα 40Hz έως τα 20kHz, ενώ την οδήγηση του συστήματος αναλαμβάνουν οι ενσωματωμένοι ενισχυτές Class D (600Wrms για το sub και 400Wrms για το δορυφόρο) και το εξίσου ενσωματωμένο DSP με τα 8 presets προκειμένου το σύστημα να ‘ματσάρει’ με κάθε χώρο.
Στο πάνελ ελέγχου συναντάμε master volume, satellite volume, presets, HPF και ενδεικτικό LED λειτουργίας. Η διασπορά ανέρχεται στις 110 μοίρες στον οριζόντιο και 30 μοίρες στον κάθετο άξονα, ενώ το SPL είναι 125 και 129dB (continuous και peak αντίστοιχα). Το cross point είναι στα 180Hz, ενώ όπως επισημάναμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυο συστήματα ανά πλευρά για μεγαλύτερη ισχύ. Συγκεκριμένα μπορούν να τοποθετηθούν ως stacking τα δυο sub και από πάνω να αναπτυχθούν οι δυο δορυφόροι σε διάταξη end-to-end.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η σχεδίαση και η ευελιξία του συστήματος, με το δορυφόρο να αποθηκεύεται σε ειδική εσοχή στο πίσω τμήμα του sub και να μεταφέρεται εύκολα. Το ίδιο συμβαίνει και με το σωλήνα-αποστάτη μεταξύ δορυφόρου και sub καθώς και αυτός αποθηκεύεται μέσα στο subwoofer. Τέλος, το βάρος του συστήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με το δορυφόρο να ζυγίζει 3,5 κιλά και το sub 22,4 κιλά.

Στον επίλογο να επισημάνουμε ότι όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται 100% στην Ιταλία, στο εργοστάσιο κάθετης παραγωγής της FBT.
Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα μοντέλα της σειράς Vertus της FBT θα σας δώσουν στη Digikal.

Επαφή
Digikal

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση