Διαφήμιση
Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2022 21:29

Εγκαίνια για τη Sirius Sound & Lighting Systems

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Sirius Sound & Lighting Systems, παρότι μετράει ήδη περί τα τρία χρόνια ‘ζωής’, πραγματοποίησε εσχάτως τα επίσημα εγκαίνιά της, καθώς η πανδημία είχε καταστήσει αδύνατη τη διοργάνωση ενός τέτοιου event όλο το προηγούμενο διάστημα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο όμορφο νεοκλασικό της Ζαΐμη 7 στα Εξάρχεια, όπου και τις δυο ημέρες του event, έδωσαν το «παρών» πολλοί επαγγελματίες του audio & lighting κλάδου και ιδιοκτήτες rental εταιριών απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ παραβρέθηκαν και στελέχη των κατασκευαστικών οίκων που αντιπροσωπεύονται από τη Sirius Sound. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν εκ μέρους της Meyer Sound ο Wolfgang Leute - Managing Director της εταιρίας για την Ευρωπαϊκή αγορά, ο sales manager της RCF Massimo Bruni και ο Davide Venditti Proel export Area manager για λογαριασμό της Sagitter.

RCF και Meyer Sound με δυο νέα μεγάλα συστήματα...
Στα highlights της 2ημερίδας ήταν τα δυο ‘μεγάλα’ συστήματα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τις εταιρίες RCF και Meyer Sound αντίστοιχα, προσδιορίζοντας έτσι και τη βασική θεματική ενότητα της κάθε ημέρας.

Συγκεκριμένα, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη ναυαρχίδα της Meyer Sound, το PANTHER που αποτελεί ταυτόχρονα και την πλέον πρόσφατη υλοποίηση της εταιρίας, ένα line array σύστημα που σε ελάχιστους μόλις μήνες από την ανακοίνωση και τη διάθεσή του, έχει ήδη προλάβει να μπεί με φόρα στα rider κορυφαίων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Ed Sheeran, Metallica κλπ), καθώς και τα μικρότερα line array συστήματα LEOPARD και LINA, ενώ ένα ζεύγος point source ULTRA X40 είχε αναλάβει τη μουσική αναπαραγωγή της βραδιάς που επισκεφθήκαμε την εκδήλωση, δίνοντάς μας μια γεύση της ηχητικής ταυτότητας και πιστότητας της Meyer Sound, που η αλήθεια είναι ότι τόσο μας είχε λείψει…

Αντίστοιχα, το σύστημα της RCF που πραγματοποίησε κι αυτό το ντεμπούτο του στη χώρα μας ήταν το HDL 50-A 4K, το πιο ισχυρό array της σειράς HDL της Ιταλικής εταιρίας.

Ωστόσο, το παρών έδωσαν και τα όλο το installation κομμάτι με πρωταγωνιστή την σειρά COMPACT-M, ενώ οι νέες κάρτες ήχου της RCF εκπροσώπησαν το Studio κομμάτι της εταιρίας.
Είδαμε επίσης τα ART915-A, ART945-A και ART910-A από τη νέα σειρά ART 9, καθώς και μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της καταξιωμένης σειράς ART7, όπως τα ART745-A MK4, ART735-A MK4, ART732-A MK4, ART715-A MK4, ART712-A MK4 και ART710-A MK4. Παρόντα επίσης και τα Line array συστήματα HDL6-A, HDL20-A, αλλά και τα Column array NXL24-A MK2.

Με τα φώτα της Sagitter…
Αντίστοιχη παρουσία υπήρχε και με φωτιστικά προϊόντα της εταιρίας Sagitter, που επίσης αντιπροσωπεύεται από την Sirius Sound & Lighting Systems.
Η Sagitter που μετρά ήδη 30 χρόνια ως εταιρία, ιδρύθηκε το 1992 από έναν εκ των ιδρυτών της Clay Paky και το πρώτο της προϊόν ήταν το Prince Scanner, ενώ το πρώτο προϊόν που της έδωσε παγκόσμια αναγνώριση ήταν το Tracer, ένα πρωτοποριακό για την εποχή follow spot. Η εταιρία αποκτήθηκε από το Proel Group το 2009, ενώ σήμερα η γκάμα της απαρτίζεται από πολλές κατηγορίες προιόντων όπως controllers, κινούμενες κεφαλές, LED Moving Heads ,  LED Projectors και LED Battery Projectors, Stage LED, Ambient Effects, αρχιτεκτονικά LED φωτιστικά, φωτιστικά για DJing, καθώς και παρελκόμενα όπως wireless DMX, cable protectors, clamp & rigging, DMX cables κλπ

RCF HDL 50-A 4K – η ναυαρχίδα της σειράς
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η ναυαρχίδα της σειρά HDL πραγματοποίησε το ντεμπούτο της λίγο πρίν την πανδημία, στην έκθεση Prolight+sound της Φρανκφούρτης το 2019 και ουσιαστικά τώρα είναι η περίοδος που χτυπά δυνατά την πόρτα των αγορών με όπλα του τον υψηλό λόγο τιμής πρός απόδοση που επιτυγχάνει, την ευελιξία του αν και μεγάλο σύστημα, και το λογότυπο της RCF στη μπροστινή σίτα. Το 4Κ πήρε τη σκυτάλη από το απλό HDL-50 (το οποίο έχει αντικαταστήσει στη σειρά HDL), ενώ η 4Κ ένδειξη δίπλα από την ονομασία του προέρχεται από τους 4 onboard Class-D ενισχυτές που φιλοξενούνται στην καμπίνα του.

Πρόκειται για ένα 3δρομο line array module, 8 μεγαφώνων, που προορίζεται για εφαρμογές και event μεγάλου βεληνεκούς σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Η ονομαστική του ισχύς ανέρχεται στα 4.000 watt RMS και 8.000 Watt κορυφής αντίστοιχα, ενώ το μέγιστο SPL του στα 143dB. Φυσικά υποστηρίζει RDNet networked management και μόνιτορινγκ, ενώ ο ενσωματωμένος DSP επεξεργαστής του υποστηρίζει 32bit ανάλυση και λειτουργεί στα 48kHz.
Το διάγραμμα κάλυψής του ανέρχεται στις 90 x 10μοίρες στον οριζόντιο & κάθετο άξονα αντίστοιχα και γι’ αυτό φροντίζει ένας 4PATH κυματοδηγός συμμετρικής σχεδίασης.

Το «αποτύπωμα» του Πάνθηρα…
Οταν βρίσκεται κανείς μπροστά στη νέα line array ναυαρχίδα μιας κορυφαίας εταιρίας όπως η Meyer Sound, περιμένει να δεί ένα ηχείο μεγάλο σε όγκο και μέγεθος, με αντίστοιχο βάρος και impact. Συνήθως έτσι είναι οι ναυαρχίδες. Κι όμως, το PANTHER, πράττει ακριβώς τα αντίθετα, καθώς εκεί στη Meyer βρήκαν τον τρόπο να παρουσιάσουν ένα ‘μεγάλο’ και ισχυρό ηχείο, μικραίνοντάς το.

Ουσιαστικά το Panther σηματοδοτεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας στη Meyer όσον αφορά το συνολικό αποτύπωμα του νέου κορυφαίου ηχείου της.
Στη Meyer Sound έχουν κατανοήσει πλήρως και υποστηρίζουν εμπράκτως τις νέες περιβαλλοντικές πολιτικές που απαιτούν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και ταυτόχρονα μικρότερο αποτύπωμα για τις μεταφορές και τα logistics, καθώς οι περισσότερες παραγωγές μετατοπίζονται πλέον σε ένα πιο ‘δικτυωμένο’ περιβάλλον.

Ετσι, παρά το ‘stadium level performance’, το PANTHER ζυγίζει μόλις 68 κιλά, υποστηρίζει dual analog/Milan AVB network input module, καθώς και προδιαγραφές αδιαβροχότητας IP55 με το συνολικό κόστος κτήσης / χρήσης να είναι συγκριτικά μικρότερο από τα συστήματα LEO και LYON. Τα ηλεκτρονικά μέρη του PANTHER δεν προέρχονται από κάποιο άλλο μοντέλο, καθώς είναι σχεδιασμένα εξαρχής και βασίζονται σ’ έναν νέας γενιάς και πανάλαφρο 4-κάναλο ενισχυτή Class D.

Η καμπίνα του φιλοξενεί longer-excursion 12-ιντσα γούφερ και νέα 3ιντσα compression drivers για τις υψηλές. Οσον αφορά τις επιδόσεις του, επιτυγχάνει μέγιστο peak output που ξεπερνά τα 150 dB SPL και όλα αυτά από μια καμπίνα συνολικού όπως είπαμε βάρους 68 μόλις κιλών που σύμφωνα με τη Meyer Sound αποτελεί την ελαφρύτερη στην κατηγορία της.
Η οικογένεια PANTHER περιλαμβάνει 3 καμπίνες με διαφορετικό διάγραμμα κάλυψης στον οριζόντιο άξονα, και συγκεκριμένα τα PANTHER-M και PANTHER-W με διασπορά  95 και 110 μοίρες αντίστοιχα, καθώς και το PANTHER-L με την ολοκαίνουργια long throw χοάνη φόρτισης που υποστηρίζει 80 μοίρες οριζόντια κάλυψη.

Συζητώντας με τον Wolfgang Leute της Meyer Sound
Στο event της Sirius sound είχαμε και μια σύντομη συζήτηση με τον Wolfgang Leute της Meyer Sound, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τον ίδιο τον John Meyer όσον αφορά το PANTHER, ότι “πρόκειται για το πιο σημαντικό ηχείο που παρουσίασε η εταιρία την τελευταία δεκαετία”, ενώ παράλληλα μας τόνισε ότι η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας touring κοινότητας και των φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτούς. Εκτός από τον Ed Sheeran και άλλους που ήδη περιοδεύουν με αυτό, ο Wolfgang μας αποκάλυψε ότι στο επερχόμενο Roskilde festival της Δανίας, (ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ με 50+ χρόνια μουσικής ζωής) του οποίου η Meyer είναι official sound partner, θα εγκατασταθούν περισσότερες από 1.000 καμπίνες PANTHER, γεγονός ενδεικτικό για τη δυναμική ενός τόσο καινούργιου ηχείου.

Και αν αναρωτιέστε που θα βρεθούν όλες αυτές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για την κάλυψη ενός και μόνο φεστιβάλ, όπως πληροφορηθήκαμε, οι παραγγελίες του νέου PANTHER ξεπερνούν ήδη τις 20.000 καμπίνες παγκοσμίως…

Οσον αφορά τη νέα συνεργασία αντιπροσώπευσης στη χώρα μας από την Sirius Sound & Lighting Systems, ο Wolfgang δήλωσε ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά η Meyer απουσίαζε από τη χώρα μας για αρκετά χρόνια και πλέον αυτό είναι κάτι που άλλαξε.
Ως τελικό δια ταύτα, μας υπενθύμισε τη χαρακτηριστική ρήση του John Meyer όσον αφορά την ευρύτερη εμπορική πολιτική της εταιρίας του: ‘δε θέλω πωλήσεις, θέλω ποιοτικές πωλήσεις...’.
Και αυτό, όπως μας είπε, είναι βέβαιος ότι σε βάθος χρόνου θα συμβεί και στη χώρα μας με τους νέους τους συνεργάτες εδώ...

O sales manager της RCF Massimo Bruni σε μια mini συνέντευξη, μας είπε τα εξής:
aLive: Πως αντιμετωπίσατε  ως κατασκευαστής (και ως όμιλος εταιριών) την κρίση της πανδημίας και πως είναι τώρα η κατάσταση με την επανεκίνηση της παγκόσμιας αγοράς?
Η RCF είναι μια εταιρεία με υγιή οικονομική κατάσταση. Όταν ξέσπασε η πανδημία, καταφέραμε να την ξεπεράσουμε λόγω της οικονομικής μας σταθερότητας και να διατηρήσουμε όλο το εργατικό δυναμικό μας, συνεχίζοντας να επενδύουμε στην Ε&Α και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Τώρα, με την επανεκκίνηση της αγοράς, βλέπουμε ένα αυξημένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα συστήματά μας, που επέτρεψε στην RCF να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ πωλήσεων.

 aLive: Ποιές είναι οι έως τώρα εντυπώσεις σας απο την Ελληνική αγορά και ποιές οι προσδοκίες που έχετε από το νέο σας αντιπρόσωπo?
Η ελληνική αγορά έχει πολλές δυνατότητες, λόγω παθιασμένων επαγγελματιών με βαθιά γνώση των προϊόντων ήχου και μιας τουριστικής αγοράς που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και ενδιαφέρεται για προϊόντα υψηλού προφίλ. Πιστεύουμε ακράδαντα η Sirius Sound & Lightning System είναι ο κατάλληλος συνεργάτης για την ελληνική αγορά, με βαθιά γνώση, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διείσδυση των προϊόντων RCF στην αγορά.

aLive: Ποιά είναι η πορεία της νέας ναυαρχίδας της σειράς HDL (του HDL 50-A 4K) έως τώρα?
Η σειρά HDL είναι μία από τις πιο εμπορικές σειρές προϊόντων της RCF. Η υποδοχή της ναυαρχίδας μας HDL 50-4K ήταν εξαιρετικά θετική από τους πελάτες μας, λόγω της ολοκληρωμένης προσφοράς αξεσουάρ που μπορεί να ικανοποιήσει σχεδόν κάθε ανάγκη και της παρουσίας του Rd-net, που βοηθά τους πελάτες μας να ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια των συστημάτων μας, από τη διαχείριση ενέργειας έως τον ακριβή συντονισμό κάθε μεμονωμένου ηχείου στο σύστημα. Η ανάπτυξη του Rd-net δεν σταματά ποτέ: η τελευταία μας έκδοση διαθέτει ένα λογισμικό εσωτερικής μέτρησης που εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ενός τρίτου κατασκευαστή, επιταχύνοντας τη διαδικασία εγκατάστασης.

aLive: Πιστεύετε στο μέλλον του immersive audio και πως η RCF προετοιμάζεται γι’ αυτό?
Ναι, πιστεύουμε ότι το immersive audio είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη βιομηχανία ήχου. Η RCF έχει επενδύσει σε αυτήν την τεχνολογία και παρουσιάσαμε επίσης ένα σύστημα «concept» για ζωντανή απόδοση. 

aLive: Installation, Live Audio, Portable sound… Ποιός τομέας έχει τη μεγαλύτερη δυναμική πλέον για εσάς?
Ο Live τομέας είναι ίσως αυτός με τις μεγαλύτερες δυνατότητες. Μετά την περίοδο του Covid, υπάρχει μια τεράστια λαχτάρα για ζωντανή μουσική και εκδηλώσεις, καθώς οι θεατές θέλουν να νιώσουν ξανά τη μαγεία των ζωντανών συναυλιών. Επίσης μπάντες και καλλιτέχνες έχουν συνειδητοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες των ζωντανών εκδηλώσεων, όπως μπορούμε να δούμε από τον αυξανόμενο αριθμό των ζωντανών περιοδειών, τόσο για νέους όσο και για τους ‘φτασμένους’ καλλιτέχνες. 

aLive: Εχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στη audio ακαδημία της RCF. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εκπαίδευση?
Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη στη φιλοσοφία της RCF. Δημιουργήσαμε την RCF Audio Academy στην Ιταλία, η οποία προσφέρει δωρεάν μαθήματα και εκπαίδευση για επαγγελματίες, καθώς πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να βοηθήσουμε τους μηχανικούς ήχου να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οργανώνουμε επίσης τοπικές εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς μας διανομείς και επίσημα διεθνή πανεπιστημιακά μαθήματα. Μετά από ένα διάλειμμα που έγινε το 2020 και το 2021, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε ξανά με τοπικές προπονήσεις. Οπότε, η πρότασή μου είναι: «Μείνετε συντονισμένοι»!

Μεγάλη συμμετοχή και γενικότερη αισιοδοξία
Η συμμετοχή εταιριών και επαγγελματιών ήταν μεγάλη και τις δυο ημέρες της εκδήλωσης, καθώς όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γιαννέλος, γενικός διευθυντής της Sirius Sound & Lighting Systems, σχεδόν όλοι οι προσκεκλημμένοι ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ανταποκρίθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τη νεοσύστατη εταιρία, δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για πολλά προϊόντα από τους οίκους κατασκευής που αντιπροσωπεύει.

Οι ‘γείτονες’ του Bon Studio, και η πρόεδρός του κα Αφροδίτη Μποφιλιάκη, που επίσης παραβρέθηκαν στο event της Sirius Sound & Lighting Systems επιβεβαίωσαν στο aLive τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιριών, αλλά και την ανεξάρτητη δομή και λειτουργία τους στον εμπορικό και ανταγωνιστικό στίβο του επαγγελματικού audiοvisual – lighting κλάδου στα μέρη μας.

Περισσότερες πληροφορίες για οποιοδήποτε προϊόν των εταιριών Meyer Sound, RCF και Sagitter θα σας δώσουν στη Sirius Sound & Lighting Systems.

Επαφή
Sirius Sound & Lighting Systems 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση