Διαφήμιση
Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2019 11:43

3D in ear monitoring – Αυτό κι αν ήταν highlight

του Βασίλη Λαδονικόλα

Αναμφίβολα, μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του audio στις μέρες μας (και είναι γεγονός ότι δεν συμβαίνουν τακτικά πραγματικές καινοτομίες στο audio) είναι το 3D in ear monitoring ή αν προτιμάτε το immersive audio, όχι για τους θεατές μιας συναυλίας, αλλά για τα ακουστικά των performers και μουσικών.

Η ιστορία είναι γνωστή. Μια μικρή Γερμανική εταιρία η Klang Technologies ασχολήθηκε με πάθος εδώ και αρκετά χρόνια με την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του εν λόγω project. Τελικά τα κατάφερε τόσο καλά που πριν από περίπου δυο χρόνια αποκτήθηκε (η τεχνολογία αλλά και η ίδια η εταιρία βεβαίως) από τον κορυφαίο όμιλο κατασκευής μίξερ (Audiotonix) προκειμένου να ενσωματώσει την τεχνολογία της Klang στις κονσόλες της DiGiCo, κάτι που έγινε φέτος με πρώτη την SD 12 (από την κορυφαία σειρά SD της εταιρίας).

Στο περίπτερο της Kariotis Audio & Lighting λοιπόν, στην έκθεση iNTERLiNKED expo του Ζαππείου, βρισκόταν ένα πλήρες πακέτο demo όπου ένα σύστημα KLANG μέσω του integration του και το χειρισμό του μέσω μιας DiGiCo SD12 (version 11.43), έδινε σε όσους έβαζαν τα ακουστικά στο κεφάλι τους (και ήταν πολλοί αυτοί στη διάρκεια της iNTERLiNKED expo) μια πρωτόγνωρη εμπειρία 3D ακροάσεων, που δεν είχαν βιώσει ποτέ ξανά στη ζωή τους.

Όπως είπαμε, τα demos ήταν συνεχή, και τους ακροατές κατά τη διάρκεια του 3ημέρου της έκθεσης, περίμεναν οι κ.κ. Jaap Pronk και Βασίλης Σκούρας, αλλά και οι ηχολήπτες Γ. Πανολάσκος και Β. Μόσχος (τόσο στο booth όσο και στα σεμινάρια της Kariotis Audio & Lighting στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ζαππείου), οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν το 3D σύστημα της Klang μέσω των μίξερ της DiGiCo, με τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται (Αντώνη Ρέμο και Theodore αντίστοιχα).

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας περιέγραψε ο Βασίλης Σκούρας που είχε επιφορτιστεί με την παρουσίαση των εν λόγω demo στο booth της Kariotis Audio & Lighting ότι: «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μια κάμερα στο ύψος του προσώπου όσων άκουγαν με το KLANG. Θα βλέπαμε έτσι την έκφραση και τον ενθουσιασμό όλων όταν γινόταν η μετάβαση από τις stereo ακροάσεις στο 3D, ενώ ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο ενθουσιασμός τους κατά τη διαδικασία της μετακίνησης των οργάνων όχι μόνο στον άξονα μεταξύ των δυο αυτών, αλλά και στους άξονες του βάθους και του ύψους…».
Επίσης, όπως αποδείχθηκε, ο χειρισμός του KLANG μέσω της SD12 ήταν κυριολεκτικά παιχνίδι, με ένα παραστατικό και άκρως εύχρηστο UI…

Η πρακτική ακροάσεων του Klang όπως μας την είχε παρουσιάσει ο Phil Kamp
Για να το αναλύσουμε λίγο αυτό, θα ανατρέξουμε σε όσα μας είχε αναφέρει πρό καιρού ο ίδιος Phil Kamp της KLANG, λέγοντάς μας ότι εγκέφαλός μας αναγνωρίζει τους ήχους και τους επεξεργάζεται ως εξής: υπάρχουν 3 βασικοί πυλώνες επεξεργασίας, η στάθμη, ο χρόνος και ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με το ακουστικό πτερύγιο του αυτιού μας και την απορρόφηση και ανάκλαση του ήχου με διαφορετικούς τρόπους. Τότε μας είχε παραθέσει το παράδειγμα με τη φορά και με τη δεδομένη αντίληψη του εγκεφάλου μας να αναγνωρίζει την κατεύθυνση των ήχων, και τις φασικές / χρονικές διαφορές, ενώ μας είχε δώσει διάφορα παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξει ότι στα IEM δεν θέλουν να δώσουν απλά τα σήματα σε μια μίξη, αλλά να βάλουν και το μυαλό μας στην επεξεργασία.
Επίσης, είχε τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα και την ακουστική κόπωση, καθώς ένας μουσικός ακούει διαφορετικά μετά από1 – 1,5 ώρα, εξ’ ού και αρκετά συχνά οι μουσικοί έχουν την εντύπωση ότι κάτι αλλάζει ο ηχολήπτης τους στη μίξη. Στην Klang λοιπόν διαπίστωσαν μέσω πολυετής έρευνας, ότι ακούγοντας 3D, ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται την πληροφορία συνέχεια, εξ’ ου και παραμένει ξεκούραστος.

Περισσότερες πληροφορίες για το KLANG Immersive 3D in ear monitoring system θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting, ενώ την καθημερινή τους εμπειρία με αυτό σε συναυλιακό επίπεδο μπορούν να σας την μεταφέρουν και οι ηχολήπτες κ.κ Γιώργος Πανολάσκος και Βαγγέλης Μόσχος. Γι αυτούς, το KLANG δεν είναι το μέλλον του audio όσον αφορά το in ear monitoring, αλλά το παρών που βιώνουν στις συναυλίες τους και τις μπάντες τους…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση