Διαφήμιση
Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2019 17:44

Good Vibrations!

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Kariotis Audio & Lighting σε συνεργασία με την Manos Backline Services διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη παρουσίαση των προϊόντων, των εφαρμογών και των λύσεων της AVIOM (καθώς και των νέων προιόντων της σειράς Boom της AVIOM), που πραγματοποιήθηκε στις νέες εντυπωσιακές, από κάθε άποψη, εγκαταστάσεις της εταιρίας Manos Backline Services στον Ταύρο. 

Είχαμε δει κάποιες φωτογραφίες από τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Manos Backline Services στον Ταύρο, όμως φτάνοντας εκεί το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ενας τεράστιος, λειτουργικός χώρος, με όλα τα μουσικά όργανα (με τα ακουστικά εξ’ αυτών να βρίσκονται σε ειδικό θάλαμο αφύγρανσης) και τα υπόλοιπα audio, lighting και visual να είναι άψογα τακτοποιημένα στο χώρο τους, με bar code και σύγχρονα συστήματα logistics για εύκολη ταξινόμηση, αναγνώριση, και διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και μεταφοράς. Μια λειτουργική και σύγχρονη έκθεση μουσικών οργάνων και οπτικοακουστικών συστημάτων και παρελκομένων που απ’ όσο γνωρίζουμε βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό του Μάνου και του Στάμου Βασιλάκη και πλέον έγινε πράξη. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στις εγκαταστάσεις της Manos Backline Services, καθώς θα πραγματοποιήσουμε αναλυτικό αφιέρωμα και παρουσίαση των εγκαταστάσεων όταν ο χώρος είναι 100% έτοιμος, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί και το studio της εταιρίας και κάποιοι ακόμα βοηθητικοί χώροι. Ας περάσουμε λοιπόν στην εκδήλωση της Kariotis Audio & Lighting για τα AVIOM που παρεμπιπτόντως ήταν και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στον εν λόγω χώρο, ο οποίος θα φιλοξενήσει δεκάδες τέτοιες παρουσιάσεις, σεμινάρια και hands on. Μετά το σύντομο πρόλογο του Παντελή Καριώτη, ο Mάριος Καριώτης ξεκίνησε την παρουσίαση από τα μιξεράκια της AVIOM A320 και A360, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι τα εν λόγω μιξεράκια είναι πλήρως συμβατά με τα παλαιότερα Α-16ΙΙ των οποίων η παραγωγή έχει σταματήσει.

AVIOM A320
Το Α320 υποστηρίζει 16 μονοφωνικές ή stereo πηγές και διαθέτει μηχανή μίξης 32 καναλιών, ενώ διαθέτει ρυθμιστικό στάθμης, stereo placement για κάθε κανάλι, 8 προγραμματιζόμενα mix presets και εξαιρετική ευελιξία στη χρήση καθώς όλα εκτελούνται με ένα knob. Διαθέτει φυσικά λειτουργίες solo και mute ανά κανάλι ξεχωριστά. Εν συνεχεία μας ξενάγησε στο βασικό σετάρισμα του Α320, καθώς και τις βασικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα, το πώς αναιρούμε τη μίξη και πως κάνουμε εκκίνηση μιας καινούργιας, πως κάνουμε patching στα κανάλια και πως επιλέγουμε mono ή stereo mode.

AVIOM A360
Ακολούθησε η παρουσίαση και περιγραφή του μεγαλύτερου και πληρέστερου μίξερ A360 που διαθέτει μηχανή μίξης 36 καναλιών για 18 mono ή stereo πηγές και υποστηρίζει custom επιλογή μεταξύ 64 καναλιών που βρίσκονται σε δίκτυο. Υποστηρίζει ακόμα 4 άμεσα προσβάσιμα mix presets καθώς και 16 στάνταρ presets, ενώ ανά κανάλι διαθέτει ρυθμιστικό στάθμης, reverb, tone και stereo placement με ανεξάρτητο pan και spread control. 
Διαθέτει επίσης dual profile chanel που μπορεί να είναι είτε το 17ο κανάλι, είτε ένας κλώνος καναλιού που αποτελεί το πλέον αγαπημένο ή σημαντικό κανάλι για τον κάθε μουσικό. Σημαντική λειτουργία και το one-touch ambience με ανεξάρτητο ρυθμιστικό, ενώ όσον αφορά τις εξόδους διαθέτει 1 επιπλέον στερεοφωνική έξοδο (μέσω xlr υποδοχής) με ανεξάρτητο ρυθμιστικό στάθμης.
Στο πίσω τμήμα του μίξερ εδράζονται 4 διακόπτες που είναι οι εξής: Pro 16 (για λειτουργία όπως τα παλιά A16). Default (κάθε κανάλι ως stereo πηγή) Programme (save & load mix presets και firmware update) και custom mode (ανοικτό για να επιλέξει ο χρήστης την πηγή μέσω του A360 channel manager, μια λειτουργία που δυστυχώς επί του παρόντος είναι συμβατή μόνο με PC).

Α-Net Distributors
Αρχικά παρουσιάστηκαν τα D400 και D400-Dante A-Net Distributor με τις 8 εξόδους A-Net που υποστηρίζει έως 32 κανάλια και δειγματοληψία 44,1kHz. Αμφότερα τα D400 στο πίσω πάνελ τους περιλαμβάνουν 3 ομάδες dip switch. Τα πρώτα δυο dip switch ορίζουν από πού θα ξεκινήσει το πρώτο κανάλι των personal mixers μεταξύ των 64 που υπάρχουν στο δίκτυο, ενώ το τρίτο (στην κάτω θέση) απενεργοποιεί τα switch των stereo links…

Εν συνεχεία μας έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των A-Net Distributors D800 & D800-Dante τα οποία έχουν δυο χρήσιμες επιπλέον δυνατότητες. Η πρώτη είναι το Mix out (ουσιαστικά έχει network mix back για ασύρματα IEM) και η δεύτερη αφορά την εφαρμογή A360 Display iOS App (σύνδεση με router για τοπικό δίκτυο ios) την οποία μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης μέσω App store προκειμένου να βλέπει τη μίξη στο κάθε κονσολάκι μέσω του iPhone τηλεφώνου το οποίο εν προκειμένω λειτουργεί ως οθόνη. Εν συνεχεία μας παρουσιάστηκαν παραδείγματα συνδεσμολογίας μέσω DANTE (κονσόλα με κάρτα DANTE 64 καναλιών κουμπωμένη πάνω της) και μετά το D-800 που ‘οδηγεί’ τα κονσολάκια A320 και Α360.
Σημειωτέον ότι το στο D800 Dante περνάμε έως 64 κανάλια και μπορεί να ανεβάσει sample rate έως 192kHz, ενώ δουλεύει και ως απλός΄distributor, δηλαδή ως ένα απλό A-NET αγνοώντας το DANTE πρωτόκολλο.

Στο τομέα του DANTE δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά, καθώς για τις ανάγκες της παρουσίασης, υπήρχε μια ψηφιακή κονσόλα SD12 της DIGICO, με DANTE DMI CARD 64 καναλιών και στημένα AVIOM μιξεράκια, ενώ φιλοξενήθηκαν και τρία από τα τέσσερα νέα boom προϊόντα της AVIOM που παρουσιάζουμε παρακάτω, προκειμένου οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να τα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες. 

Η νέα οικογένεια BOOM System της AVIOM
Αν όλα τα παραπάνω μοντέλα της Aviom τα γνωρίζαμε, ή είχαμε μια μεγαλύτερη ή μικρότερη επαφή μαζί τους, τα νέα προϊόντα της οικογένειας BOOM System της AVIOM τα βλέπαμε για πρώτη φορά, ενώ λίγο αργότερα στις δοκιμές και τις ακροάσεις που ακολούθησαν, τα ‘νιώσαμε’ κιόλας.  

Τα BOOM System‘φοράνε’ DSP βελτιστοποιημένο από το Aviom και αποτελούν μια νέα οικογένεια προϊόντων (BOOM-1 που είναι η βασική μονάδα επεξεργασίας και τα CCT-1,KBS-1, PFS-1 και PLF-1) που έχει ως σκοπό να ενισχύσει σημαντικά την προσωπική εμπειρία μίξης του ερμηνευτή - μουσικού (ειδικά στον τομέα της αίσθησης της χαμηλής περιοχής του ακουστικού φάσματος), προσθέτοντας βελτιστοποιημένες ‘πληροφορίες αφής χαμηλής συχνότητας’ (από τα 200Hz και κάτω). 
Αυτό συμβαίνει μέσω των υπόλοιπων Boom System Products που οδηγούνται από τον βασικό επεξεργαστή Boom-1. Πρόκειται για το CTT-1 (Clamp-On Tactile Transducer) στην καρδιά του οποίου φιλοξενείται ένας ButtKicker μετατροπέας και μέσω ενός καλωδίου συνδέεται με τον επεξεργαστή Boom-1. To CTT-1 χάρη στην universal εφαρμογή του, μπορεί να τοποθετηθεί στο σκαμπό ενός ντράμερ ή ενός μπασίστα. 
Το PFS-1 (Performance Stool) έρχεται σε συνεργασία με το σκαμπό της QuikLok, και ο μετατροπέας εδράζεται κάτω ακριβώς από το κάθισμα. Το σκαμπό έχει μεταβαλόμενη θέση και υποπόδιο για ακόμα καλύτερη άνεση. Απλά συνδέετε το σκαμπό στο Boom-1 και η δουλειά έγινε. 
Το KBS-1 αποτελεί ένα σκαμπό για keyboards με το tactile transducer προσαρμοσμένο στο κάτω μέρος για να μεταφέρει τις δονήσεις.
Τέλος, η πλατφόρμα PLF-1 Platform είναι εξίσου χρήσιμη, ειδικά για μπασίστες, κιθαρίστες και τραγουδιστές. Εχει διαστάσεις 71x81cm και ενσωματώνει το buttkicker προκειμένου να δημιουργήσει τις δονήσεις.

Good Vibrations (Εντυπώσεις δονήσεων και ακροάσεων)
Τελειώνοντας με τη θεωρία ήρθε η ώρα για ‘παιχνίδι’ τόσο με τα μιξεράκια της AVIOM όσο και με τα προϊόντα της οικογένειας Boom System, τα οποία βρίσκονταν όλα διαθέσιμα για demo εκτός της πλατφόρμας που δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η ιδέα δεν είναι σημερινή, αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουμε δει εδώ και χρόνια (όχι πολλές είναι η αλήθεια και όχι επιτυχημένες αρκετές εξ’ αυτών), ενώ οι ψαγμένοι gamers τιμούν φανατικά τέτοιες υλοποιήσεις. Στο πεδίο της μουσικής και του live performing όμως, είναι γεγονός ότι δεν είχαμε δει ποτέ μια τόσο σοβαρή και ολοκληρωμένη προσπάθεια με αντίστοιχη προϊοντική γκάμα (που σίγουρα θα μεγαλώσει). Η Aviom λοιπόν πήρε την ιδέα και την προσάρμοσε στα υψηλά της στάνταρ, με σκοπό να ολοκληρώσει την ακουστική εμπειρία του personal monitoring σε premium επίπεδο, που υπηρετεί επιτυχημένα εδώ και χρόνια. 
Στο δια ταύτα, ο υπογράφων έκατσε στο ψηλό σκαμπό του μπάσου (PFS-1), πέρασε από το χαμηλότερο σκαμπό (KBS-1) του Nord και από τα τύμπανα, και έχει να δηλώσει ευθαρσώς ότι εφόσον αισθανθείς πάνω σου τις δονήσεις από τα συστήματα της οικογένειας Boom της Aviom, δύσκολα ξεκολλάς.
Η αίσθηση είναι μοναδική και κυρίως ρεαλιστική, καθώς εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για κάτι εφετζίδικο έτσι απλά, αλλά για μια πραγματικά μελετημένη εφαρμογή που έρχεται να συμπληρώσει ως προς το κατώτερο ακουστικό φάσμα, την personal monitoring εμπειρία της Aviom.

Ένα A-B Test και στις 3 θέσεις που φιλοξενήθηκα (μπάσο, keys και τύμπανα) μου απέδειξε εύκολα ότι:
1.  (το αυτονόητο) ότι δηλαδή με το σύστημα Boom ενεργοποιημένο η ακρόαση είναι σαφώς πιο ρεαλιστική
2.   Με τον επεξεργαστή Boom-1 ανενεργό, ζητάς υψηλότερη στάθμη SPL στα ακουστικά που έχεις στα αυτιά σου, ενώ συνήθως boost-άρεις το low end στη μίξη σου.
3.  Με τον Boom-1 ενεργό κόβεις χαμηλά από τη μίξη στα αυτά σου, καθώς πλέον τα έχεις στον πισινό σου ή στα πόδια σου (PLF-1 Platform). Ετσι ακούς χαμηλότερα (σε στάθμη), διώχνοντας τα μεγαλύτερα μήκη κύματος από τα αυτιά σου (low end).
4.  Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός προσωπικού μίκτη, IEM / ακουστικών και της σειράς Boom, πέραν του ότι επιτρέπει στους μουσικούς να αισθανθούν καλύτερα τη χαμηλή περιοχή του φάσματος, συμβάλλει δραστικά στη μείωση της κόπωσης που προκαλείται από την ηχητική στάθμη, επιτρέποντας έτσι καλύτερο performing, ενώ ταυτόχρονα προάγει την μακροχρόνια υγεία της ακοής του μουσικού.
5.  Το μπουτόν ‘Feel’ στην πρόσοψη του Boom-1 μόνο διακοσμητικό δεν είναι. Οι τρείς θέσεις ‘αίσθησης’ από Loose έως Tight ανταποκρίνονται περίφημα στην αίσθηση του χαμηλού που προσφέρουν στο μουσικό, ανάλογα με το όργανο, το είδος της μουσικής ή πολύ απλά ανάλογα με το γούστο του μουσικού. Η ενδιάμεση θέση πάντως είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή με το μπάσο να είναι όσο σφικτό και πληθωρικό πρέπει…

Με την οικογένεια των συστημάτων Boom (σίγουρα η οικογένεια θα εμπλουτιστεί) η AVIOM ολοκληρώνει ακόμα περισσότερο την εμπειρία του personal mixing και monitoring που η ίδια ανέπτυξε και έβαλε μαζικά στην παγκόσμια αγορά πριν από αρκετά χρόνια. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εφαρμογή που όταν οι μουσικοί τη γνωρίσουν δεν θα σταματήσουν να την ζητούν στο ‘πατάρι’ τους, ανεξάρτητα του είδους της μουσικής και του προγράμματος που παίζουν.
Απ’ όσο γνωρίζουμε η εταιρία Manos Backline Services θα έχει σύντομα διαθέσιμη προς ενοικίαση όλη τη γκάμα της οικογένειας Boom της AVIOM.

Αν ωστόσο χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες τόσο για τα μίξερ και τα υπόλοιπα παρελκόμενα της AVIOM και τις διευρυμένες δυνατότητές τους μέσω DANTE, όσο και για τα ολοκαίνουργια συστήματα ‘δόνησης’ της σειράς Boom της AVIOM απευθυνθείτε στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση