Διαφήμιση
Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 11:11

TW AUDiO Experience

Στην κυριολεκτικά κατάμεστη (από μηχανικούς ήχου, ηχολήπτες και ιδιοκτήτες rental εταιριών) αίθουσα εκδηλώσεων του 5άστερου παραθαλάσσιου Valis Executive Suites στην πανέμορφη Αγριά του Βόλου, πραγματοποιήθηκε το 2ήμερο σεμινάριο της TW Audio που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Digikal, με την πολύτιμη αρωγή της ίδιας της TW Audio. Σημειωτέον ότι το εν λόγω σεμινάριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα και ως ‘διεθνές’, καθώς μεταξύ των 130 συμμετεχόντων, βρισκόταν και διψήφιος αριθμός παρευρισκομένων από άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως Ρωσία, Ισραήλ, Κύπρο, Φινλανδία, Ρουμανία, Λετονία, Βουλγαρία, Αλβανία κλπ…
Μετά το σύντομο χαιρετισμό των Νίκου Καλοβιδούρη και Χρήστου Καλούτσα της Digikal, το λόγο πήρε ο Bernhard Wüstner, συνιδιοκτήτης της Γερμανικής TW Audio και αδελφός του ιδρυτή Tobias Wüstner, και βεβαίως επικεφαλής της 4μελούς ομάδας της TW Audio που μας επισκέφθηκε για το σεμινάριο.

Λίγη ιστορία, με πολύ αγάπη για τη μουσική, τον ήχο και το PA
Όπως προέκυψε από τον πρόλογο του Bernhard Wüstner, αυτό το τρίπτυχο αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την πορεία και την εξέλιξη του Tobias Wüstner, ιδρυτή της TW Audio το 2004, αλλά και των δύο μεγαλύτερων αδελφών του που ήταν μουσικοί. Ο ίδιος ο Tobias, αν και ντράμερ, άφησε γρήγορα τις μπαγκέτες και το drum kit για να περάσει πίσω από το μίξερ (για πρώτη φορά στα 16 του χρόνια) εκτελώντας χρέη ηχολήπτη στα πρώτα Live της μπάντας του Bernhard και του έταιρου αδελφού του.
Κάπως έτσι, νωρίς – νωρίς μπολιάστηκε με το ‘μικρόβιο’ του ήχου και των PA συστημάτων.
Η πορεία του ως ντράμερ και τεχνικού ήχου συνεχίστηκε, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να σχεδιάζει και τα δικά του ηχεία. Η καριέρα του πέρασε σε άλλο επίπεδο όταν εργάστηκε ως τεχνικός συστημάτων στην Concert Audio και έγραψε πολλά χιλιόμετρα (ως υπεύθυνος τεχνικός συστήματος) πανευρωπαϊκά, με μπάντες και καλλιτέχνες πρώτης γραμμής όπως οι  Backstreetboys, David Bowie, Simply Red, Phil Collins, PUR και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.
Το 2004 ο Tobias αποφάσισε να κατασκευάσει και να αναπτύξει σε επαγγελματική βάση τα δικά του ηχεία, ίδρυσε την TW Audio και έκτοτε ξεκίνησαν όλα…
Εν συνεχεία ο Bernhard Wüstner μας μίλησε για τη γραμμή παραγωγής της εταιρίας στη Γερμανία, ενώ μας παρουσίασε φωτογραφίες και video από το εργοστάσιο και κυρίως από Live και Installation εγκαταστάσεις της εταιρίας σε όλο τον κόσμο (χαρακτηριστικά τα Rock vs Classic, τα DJ set του Armin Van Buuren, εγκαταστάσεις σε μπαρ με Live μουσική και clubs στο Ντουμπάι όπως το STK, το Base Club Dubai, η LANXESS Arena στη Γερμανία και πολλές ακόμα μόνιμες εγκαταστάσεις).

Λίγη φυσική τα βασικά του ήχου, και System Design in Ease Focus
Εν συνεχεία το λόγο πήρε Tobias Goldmann, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα του 2ήμερου σεμιναρίου στο βήμα βρέθηκε ο Thomas Vestergaard, ένας πολύπειρος Δανός μηχανικός με πολύχρονη θητεία σε εταιρίες όπως η Lab Gruppen (συμμετείχε στη σχεδιαστική ομάδα του project PLM) και η Adamson.
Η θεωρία ξεκίνησε με τα βασικά του ήχου και της φυσικής αναφορικά με το σχεδιασμό ηχείων.

Ο Tobias ξεκίνησε μεν από τα βασικά, αλλά προχώρησε με γοργά βήματα. Ετσι μετά την ταχύτητα του ήχου στο μέσο διάδοσης και τη σημασία της συχνότητας και του μήκους κύματος, πέρασε στα point source και τα σφαιρικά κύματα ίδιας πολικότητας, τη συμπεριφορά τους ως πρός την κατευθυντικότητα στις επιμέρους συχνότητες και το πόσο κατευθυντικά γίνονται προς τις υψηλές. Ως προς το HF τμήμα μας μίλησε για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιμέρους μεγαφώνων παρά την πολύ καλή χρονική ευθυγράμμιση ως πρός την άφιξη των ηχητικών κυμάτων.
Μας επισήμανε ότι το εν λόγω πρόβλημα λύνεται με διαφορετικής διασποράς κυματοδηγούς, όπως κάνει η TW Audio με το εμβληματικό Τ24Ν με τις δυο χοάνες φόρτισης ανάλογα με τις ανάγκες της εγκατάστασης.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα line array που έχουν την ίδια συμπεριφορά με τα point source στο LF τμήμα, δείχνοντάς μας πρακτικά παραδείγματα στα 250Hz.

Verticall array characteristics
Ως γνωστόν μιλάμε για συστοιχία καμπινών με δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης κάθε καμπίνας στη συστοιχία. Στόχος εδώ είναι η επίτευξη ενός ιδανικού line source. Στην πράξη υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις που προσπαθούν οι κατασκευαστές να εξισώσουν με τη θεωρία. Οι γωνίες δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην ακτινοβολία και το διάγραμμα κάλυψης όσον αφορά τις χαμηλές συχνότητες (πχ ως τα 250Hz).

Αυτό βεβαίως, όπως επισήμανε ο Thomas, δεν ισχύει στις υψηλές όπου ανοίγει η καμπύλη κάλυψης ανάλογα με τη γωνία τοποθέτηση των καμπινών μεταξύ τους σε μια συστοιχία. Στο Ease Focus, μας επισήμανε ότι απλά θέλεις τα δεδομένα του venue για να βρείς πόσες καμπίνες θα τοποθετήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου αλλά και το επιθυμητό SPL.

Acoustical Effects of Line Arrays
Το Coupling Effect compensation αποτέλεσε ένα από τα βασικά ‘εφέ’ των συστοιχιών που απασχόλησαν το σεμινάριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η πρακτική λύση εδώ είναι ότι είτε μειώνεις χαμηλές ή boost-άρεις υψηλές από τους επεξεργαστές (π.χ.Lake ή το Armonia). Εν συνεχεία μας απασχόλησε το πώς το rigging του συστήματος επηρεάζει την κάλυψη, με πρακτικά παραδείγματα στα 5 και τα 9 μέτρα (στα 9 μέτρα παίρνει περισσότερο low/mid στο κέντρο και λιγότερα μπροστά), με παράδειγμα 8 καμπίνες VERA20 στα 250Hz.
Ως μεθοδολογία σεταρίσματος και δουλειάς, ο Thomas συστήνει να ‘σπλιτάρουμε’ το array σε ζώνες short, mid long (από κάτω προς τα πάνω) και το ζητούμενο είναι η επίτευξη τονικής ισορροπίας με δεδομένες τις διαφορετικές στάθμες.

Κεφάλαιο Subwoofers
Η προτροπή του Thomas είναι να έχουμε πάντα κατά νου ότι η συμπεριφορά των sub είναι όμοια με αυτή του χαμηλόσυχνου τμήματος ενός line array συστήματος. Η παντουκατευθυντική τους ακτινοβολία διαχέει την ενέργεια και έτσι τα δεδομένα μας είναι εντελώς διαφορετικά, όπως άλλωστε και τα προβλήματα που θέλουμε να λύσουμε αλλά και ο τρόπος δουλειάς. Τόνισε φυσικά ότι η ευθυγράμμιση των sub μεταξύ τους αλλά και με το κυρίως σύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ως πρακτικό παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν δυο B30 στα 50Hz και εξετάστηκε τι συμβαίνει όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δυο καμπινών είναι 0.5, 2 και 6 μέτρα.
Όπως διαπιστώσαμε, στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμία διαφορά διότι η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρότερη του μήκους κύματος, ενώ στα 2 μέτρα έχουμε steering και interference στα 6 μέτρα καθώς το μήκος κύματος αρχίζει να ισούται με την απόστασή τους.

Στη συνέχεια περάσαμε σε παραδείγματα συμπεριφοράς με έξι B30 στα 0,9 μέτρα και στο 1,5 μέτρο, για να διαπιστώσουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή μακρύτερο subarray σημαίνει καλύτερος έλεγχος και απόδοση χαμηλών και πιο narrow διάγραμμα κάλυψης.
Ακολούθησαν παραδείγματα μηχανικής και ηλεκτρονικής ευθυγράμμισης των sub μέσω του delay time (στην πρώτη περίπτωση με την απόσταση μεταξύ τους και στη δεύτερη ηλεκτρονικά μέσω χρόνου καθυστέρησης) και του υπολογισμού του curving μέσω του Ease Focus και των sub GLL’s.
Πρίν περάσουμε στο Ease Focus παρουσιάστηκαν παραδείγματα Endfire configuration, Cardioid configuration, Cardio Sub straight array και L/R setup (με έξι B18).

Βασική παρουσίαση του λογισμικού Ease Focus και System Design in Ease Focus
Οι άνθρωποι της TW Audio μας παρουσίασαν τις βασικές παραμέτρους του συστήματος, με το παράδειγμα της παρουσίασης να αφορά 12 VERA20 με διάγραμμα κάλυψης 80 μοίρες.  Ξεκινήσαμε με τα βασικά δεδομένα σε θερμοκρασία, υγρασία και air pressure, και κατόπιν ακολούθησε εισαγωγή φωτογραφιών από το (εικονικό) venue προκειμένου να υπολογιστεί σε πραγματικές αποστάσεις. Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν οι καμπίνες και χωρίστηκαν οι ζώνες σε ίσο αριθμό καμπινών για ίση διασπορά ενέργειας. 

Μας παρουσίασαν πολλαπλά παραδείγματα με διαγράμματα κάλυψης, διαφορές σε σχέση με μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι επιμέρους παραμετροποιήσεις, εξομοίωσαν και το άλλο κανάλι και αφού το σέταραν, είδαμε τη συνολική συμπεριφορά πλέον του όλου συστήματος. Κάποια μικρά beam στο κέντρο του venue διορθώθηκαν με την αύξηση του ύψους κατά ένα μέτρο (στα 7m), και εν συνεχεία ρυθμίστηκαν ξανά οι γωνίες των καμπινών και των δυο καναλιών. Εν συνεχεία περάσαμε σε σετάρισμα προσομοίωσης subwoofer array, ενώ υπολογίστηκε και η ενέργεια που ακτινοβολείται πίσω από τα sub.

Όπως τόνισε ο Thomas, πρώτα κάνεις simulate στο σύστημα και μετά στα sub, ενώ εν συνεχεία ευθυγραμμίζεις τα επι μέρους τμήματα του συστήματος (main, outfill, frontfill, sub). Γι’ αυτό άλλωστε, συνέστησε να υπάρχουν μικροί χρόνοι καθυστέρησης στα sub και μικρές φυσικές αποστάσεις ανάμεσα στα επιμέρους πεδία (main – out – front), ενώ τόνισε ότι οι προσομοιώσεις πρέπει να έχουν γίνει με το ίδιο πρόγραμμα και τις ίδιες παραμέτρους.

System configuration in Armonia
Μπαίνοντας στα βασικά του Αρμονία της Powersoft, η συνήθης τακτική είναι να ‘γκρουπάρεις’ το κυρίως σύστημα και να φτιάχνεις ένα στάνταρ start αρχείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρχικό αρχείο για κάθε επόμενη δουλειά με την κατάλληλη βεβαίως προσαρμογή των νέων δεδομένων.

Το αρχείο πρέπει να περιλαμβάνει τα θεμελιώδη γκρούπ που είναι ένα ‘κυρίως’ γκρουπ για τα πάντα και από ένα για L-R.
Σημαντική προϋπόθεση είναι ότι ο χρήστης πρέπει να tun-aρει όλες τις χαμηλές συχνότητες μαζί, ειδικά όταν προσθέτει ηχεία. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι (δραστικά) σε ένα line array, καταστρέφουμε κάτι άλλο. Αφού μιλήσαμε για τα Input filters, μας επισημάνθηκε ότι τα EQ που χρησιμοποιούμε είναι διαφορετικά για κάθε καμπίνα, ανάλογα με το που βρίσκεται εντός του array.
Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν επεμβαίνουμε στη φάση, μεταβάλλουμε το χρόνο άφιξης της συχνότητας στον ακροατή. Σύσταση της TW Audio είναι να έχουμε minimum phase όλα τα eq σε Αρμονία και Lake.  Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο όταν πειράζουμε το EQ. 
Γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνται στάνταρ preset και όλα είναι κλειδωμένα, καθώς όπως χαρακτηριστικά μας επισήμαναν, «δεν θέλει και πολύ προσπάθεια για να καταστρέψεις ένα σύστημα».
Ενώ όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «τα φίλτρα στο Αρμονία είναι καλύτερα από τα καλύτερα στην καλύτερη κονσόλα του κόσμου».

TW AudioTouring Σειρές και μοντέλα
Και μετά το βασικό στάδιο της θεωρίας, το μεσημέρι της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου, περάσαμε και στο ‘ψητό’ δηλαδή στην παρουσίαση των ηχείων (των touring σειρών) της TW Audio και των αντίστοιχων μοντέλων κάθε σειράς, ενώ τα πιο σημαντικά από τα νέα μοντέλα, βρίσκονταν εγκατεστημένα στην αίθουσα για συγκριτικές και μεμονωμένες ακροάσεις. 
Παρουσιάστηκαν λοιπόν οι σειρές B,M,C,T και η line array σειρά VERA.

C5 και B10
Η παρουσίαση και οι ακροάσεις ξεκίνησαν από το νέο λιλιπούτειο, λευκό C5 με το 5 ιντσο γούφερ και το 1 ίντσας HF driver τοποθετημένο ομοαξονικά μέσα στο μαγνητικό σύστημα του mid-woofer. Απευθύνεται κυρίως σε μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά και σε front fill εφαρμογές και μικρά Live, διαθέτοντας υψηλό SPL 117dB/1m. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ηχείο 24Ohm ενώ παράγεται σε όλους τους RAL χρωματισμούς.

Ακολούθησε το sub B10, με το 10ιντσο γούφερ και το 2πλό πηνίο φωνής, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και  στερεοφωνικά με το L-R κανάλι να οδηγείται ανά πηνίο.
Εν συνεχεία περάσαμε στις ακροάσεις του συστήματος, αποτελούμενο από ένα μονό sub Β10 σε stereo mode με δυο δορυφόρους C5.
Το ‘μικρό’ ομοαξονικό είναι γεγονός ότι έκλεψε πολλές καρδιές με τη χροιά του, την αναλυτική του συμπεριφορά, το διάφανο χαρακτήρα του και την εξαιρετική του εικόνα. Σαν να ήταν πλήρως εξαφανισμένο από το χώρο…

M10 και Β30
Το νέο M10 είναι ένα Multifunctional point source ηχείο με ένα 10ιντσο γούφερ και ένα 1,4 HF driver, με μέγιστο SPL 127dB. Χρησιμοποιείται ως full range, με ρυθμιζόμενη βάση σε 3 διαστάσεις και διατίθεται με flight case που φιλοξενεί 2 καμπίνες Μ10.

Αντίθετα, το Β30 είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα της TW Audio. Φιλοξενεί δυο 15ιντσα γούφερ και διαθέτει υβριδική τεχνολογία ως προς τη φόρτιση χαμηλού, καθώς χρησιμοποιεί χοάνη και ανάκλαση χαμηλού μέσω οπής εκτόνωσης. Ζυγίζει 39 κιλά και οδηγείται με ειδικά σχεδιασμένα presets από Lab Gruppen PLM / D Powesoft. Το μέγιστο SPL του φτάνει τα 133dB / 1m.
Το σύστημα το ακούσαμε με Flat preset και εδώ ο χαρακτήρας της TW Audio ήταν παρών. Διάφανο, αναλυτικό με πολύ καλό punch και συχνοτική ισορροπία. Πιο γεμάτο σε όγκο χαμηλό με εξαιρετικό έλεγχο και ατάκα.

T20 – ο μικρός αδελφός του ‘κλασικού’ T24
To T20 αποτελεί το νέο αδελφό του Τ24 με πανομοιότυπο HF τμήμα με το κλασικό Τ24. Υποστηρίζει συμμετρική διάταξη των drivers και 3 διαφορετικά presets (stand alone, cut για χρήση με sub). Μπορεί να τοποθετηθεί είτε οριζόντια, είτε κάθετα ανάλογα με την εφαρμογή και τις ανάγκες κάλυψης, ενώ αποτελεί ιδανική front fill λύση. ‘Φοράει’ δυο 10ιντσα γούφερ και ¼΄΄ κόρνα στην κορυφή ενώ ο στάνταρ κυματοδηγός που χρησιμοποιεί έχει διασπορά 90x50μοίρες, ενώ υποστηρίζει και τη φιλοξενία κυματοδηγού στενότερης δέσμης 60x40. Η μέγιστη στάθμη SPL που επιτυγχάνει ανέρχεται σε 138dB/1m και το βάρος του είναι μόλις 21,8 κιλά.

Το VERA S32 με το οποίο ακούσαμε το Τ20, είναι ένα compact διαστάσεων flyable sub της σειράς VERA που ‘ματσάρει’ πλήρως με το VERA 20 array έχοντας το ίδιο πλάτος καμπίνας (60cm). Xρησιμοποιεί δυο μεγάφωνα, ένα 18ιντσο μπροστά και ένα 14ιντσο πίσω, ενώ το προφανές πλεονέκτημά του σύμφωνα με την εταιρία, είναι η επίτευξη κατευθυντικής συμπεριφοράς στη διασπορά του χαμηλού, γεγονός ευπρόσδεκτο για ‘δύσκολους’ χώρους με μεγάλο χρόνο αντήχησης. Η πρόληψη ισχύος του VERA S32 ανέρχεται στα 2400W (program) / 4800W (peak) για το 18ιντσο γούφερ και αντίστοιχα 1400W (program) / 2800W (peak) για το 14ιντσο γούφερ που συνθέτουν την bandpass τύπου αρχιτεκτονική φόρτισης του sub. Ακολούθησαν οι ακροάσεις του σετ T20 & S32 και νομίζω ότι όλοι οι παριστάμενοι αντιλήφθηκαν ότι εδώ αρχίζουν και σοβαρεύουν τα πράγματα, σε ισχύ, spl, κάλυψη, low end, ενώ η ευκρίνεια και η καθαρότητα ήταν δεδομένη.

Η διαχρονική αξία του Τ24Ν και το σύστημα αναφοράς PA - SysOne
Το Τ24, ένα ηχείο δυο δρόμων και τριών μεγαφώνων (2 γούφερ 12ιντσών και ένα HF driver 1,4 της ίντσας) ήταν το πρώτο ηχείο της TW Audio. Δεν είναι μυστικό ότι με αυτό μπήκε στην αγορά και έκτισε τη φήμη της. Μετά από 10 χρόνια (2014) το καλό έγινε καλύτερο, καθώς το ηχείο δέχθηκε μερικές κρίσιμες αναβαθμίσεις (ειδικά σχεδιασμένα γούφερ νεοδυμίου, νέο 1,4” mid-high driver με 3ιντσο διάφραγμα τιτανίο, ενώ η στάνταρ διασπορά της χοάνης φόρτισης που ήταν 60x40 απέκτησε και μια πιο διευρυμένη εκδοχή 90x50) και βεβαίως προστέθηκε και ένα «Ν» στο όνομά του, καθώς πλέον ονομάζεται T24N.

H ιδιαιτερότητά του είναι ότι το driver των υψηλών τοποθετείται στο κέντρο του ανώτερου γούφερ με τη χοάνη φόρτισης να εφαρμόζει μπροστά του, ενώ το κάτω γούφερ φορτίζεται από ανεξάρτητο phase plug. Η συχνοτική του απόκριση κυμαίνεται μεταξύ 65 - 18000Hz, η ευαισθησία του στα 107 dB biamped LF / 112 dB biamped HF / 110 dB passive και το μέγιστο SPL του στα 143 dB, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 33 kg.
Δυο Τ24Ν μαζί με 4 Β30 sub (δυο 15ιντσα γούφερ έκαστο σε μια υβριδική σχεδίαση φόρτισης ανάκλασης χαμηλού και χοάνης) μας κάνουν το σύστημα PA - Sys – One που αποτελεί το ‘κλασικό’ σύστημα της TW Audio.

Στις ακροάσεις που ακολούθησαν καταλάβαμε όλοι υποθέτω το γιατί, καθώς το PA - Sys – One κερδίζει με το σπαθί του τον τίτλο του συστήματος αναφοράς στην κατηγορία του και όχι μόνο. Πληρέστατο συχνοτικά, με αψεγάδιαστη χροιά, τονικά ισορροπημένο, ρεαλιστικό και διάφανο στη μεσαία και υψηλομεσαία περιοχή του, γεμάτο και γρήγορο χαμηλά, δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε και το σύστημα αναφοράς της δοκιμής μας και ένα best seller point source σύστημα που συνεχίζει να πουλάει σα ζεστό ψωμί εδώ και 14 χρόνια. Σημαντική και η διευρυμένη δυνατότητα κάλυψης, καθώς με ένα τέτοιο σετ καλύπτονται οι ανάγκες όλων των μικρομεσαίων venues και κάθε μπάντας.

VERA 20 – Το νέο compact mid sized line array σύστημα της TW Audio
Οι indoor παρουσιάσεις και ακροάσεις της πρώτης ημέρας έκλεισαν με την παρουσίαση του νέου compact mid sized line array συστήματος της εταιρίας, VERA 20 και του sub VERA S32 (είχαν τοποθετηθεί 3+3 ανά πλευρά). 

Το VERA 20 φοράει δυο 10ιντσα γούφερ και σε έναν επανασχεδιασμένο κυματοδηγό φιλοξενεί το ένα HF driver 1.4 της ίντσας. Σύμφωνα με την εταιρία, συγκρινόμενο με αντίστοιχες καμπίνες της αγοράς με διπλά 8ιντσα mid woofer, το VERA 20 αποδίδει κατά 6dB περισσότερο low mid output με χαμηλότερη παραμόρφωση.
Αυτό ακριβώς εισπράξαμε και στις ακροάσεις. Δύναμη, ακρίβεια, ομοιόμορφη κάλυψη σε όλη την αίθουσα και solid χαμηλό.

Και από ‘κρέμασμα’? EasyRig όνομα και πράγμα
Ο Yannick Faas της TW Audio που ειδικεύεται στα μηχανικά μέρη και το rigging του συστήματος συνδύασε θεωρία με πράξη και μας έδειξε ότι ένα άτομο φτάνει και περισσεύει προκειμένου να ‘κρεμάσει’ μια συστοιχία ηχείων VERA 20 εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Το σύστημα EasyRig της TW Audio συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό. Ξεκινώντας την παρουσίαση ανάρτησης – κατεβάσματος, πρότεινε η προετοιμασία του συστήματος όσον αφορά γωνίες και μοίρες, βάση του Ease, να γίνει από την αποθήκη.
Εν συνεχεία με τη βοήθεια του του RS600 frame κρέμασε συνολικά 8 καμπίνες σε 4+4 set up, δείχνοντάς μας ένα – ένα όλα τα βήματα με τις ασφάλειες, το μοτέρ, το frame, τα καλώδια κλπ. Και όλα αυτά χαλαρά και σε χρόνο ρεκόρ.

System tunning with Smaart
O λόγος στον Thomas Vestergaard για το τελευταίo και ίσως πιο ενδιαφέρων session της 1ης ημέρας που περιελάμβανε μετρήσεις και ‘κούρδισμα’ συστήματος με τη βοήθεια του Smaart. Η διαδικασία ήταν βηματική και θα πάρει χιλιάδες λέξεις η περιγραφή, γι’ αυτό περιοριζόμαστε στα βασικά. Στόχος των μετρήσεων να περάσει τα δεδομένα στο σύστημα μέσω του Αρμονία λογισμικού των ενισχυτών της Powersoft επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό tunning με βάση το σύστημα και το χώρο.
Στην πράξη τώρα, αφού λοιπόν μέτρησε μια point source καμπίνα Μ10, με τρία διαφορετικά μικρόφωνα στο 1, 2 και 4 μέτρα, χρησιμοποίησε το μέσο όρο των τριών ως καμπύλη για το tunning του PA.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησε ακόμα ένα ηχείο point source με μηδενικές μοίρες κλίση με το πρώτο και επανέλαβε τις μετρήσεις με τα 3 μικρόφωνα στην ίδια θέση. Φυσικά, εισέπραξε περισσότερη έξοδο, ενώ η μέτρηση επαναλήφθηκε αλλά αυτή τη φορά οι καμπίνες είχαν απόσταση μεταξύ τους. Διαπίστωσε μαζί με εμάς ότι στις χαμηλές συχνότητες λόγω μήκους κύματος δεν είχε διαφορές (πχ στα 100Hz), ενώ στη συνέχεια ξαναμέτρησε με ‘ανοιχτά’ τα ηχεία μεταξύ τους.
Παρατήρησε μικρές διαφορές σε συχνότητα και αντίστοιχα σε φάση.
Εν συνεχεία πειραματίστηκε με ακόμα ένα σετ B30 και δορυφόρου Μ10 μπροστά, με mute το πίσω σετ και τα μικρόφωνα στην ίδια θέση, άρα πιο κοντά στην πηγή για να πιστοποιήσει τη μεγαλύτερη έξοδο και τη διαφορά των 6dB.
Στη συνέχεια για να ευθυγραμμίσει τη φάση, έδωσε delay στο μπροστινό set up και κάπως έτσι αντιστοίχισε θεωρητικά τις μετρήσεις και σε μεγαλύτερα συστήματα και πραγματικές συνθήκες, όπως αυτά που είχε τοποθετήσει στον ανοικτό χώρο ακροάσεων της επόμενης ημέρας.
Η ημέρα έκλεισε με dinner party και με Live από την εξαιρετική Brandy Σουαρέ band από το Βόλο. 

2η μέρα, με Installation σειρές και ακροάσεις συστημάτων σε εξωτερικό χώρο…
Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα με την πρώτη, περιλαμβάνοντας περισσότερη πράξη (κοινώς ακροάσεις) και λιγότερη θεωρία. Η ημέρα ξεκίνησε με τον Thomas Vestergaard να μας παρουσιάζει το σύστημα που επρόκειτο να ακούσουμε στον εξωτερικό χώρο στο τέλος του σεμιναρίου.
Τα συστήματα που θα ακούγαμε ήταν το Pa SYS ONE ως reference σύστημα και ένα σύστημα line array αποτελούμενο από 8+8 VERA 20 ανά πλευρά μαζί με 12 S32 και 3 BSX sub.
Προκειμένου να έχουμε καλύτερη αντίληψη των ακροάσεων, ο Thomas μας έδειξε πως έχει μοιράσει και ελέγξει τις ζώνες του συστήματος στο Αρμονία, καθώς και τα EQ settings για τα array zones (long,mid,short), ενώ μας ενημέρωσε και για τα Preset settings για τα BSX, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα ‘τρέχει’ σε full preset με ένα ομαλό cut off ψηλά. Εν συνεχεία μας εξήγησε τον τρόπο που πέτυχαν την χρονική ευθυγράμμιση του κυρίως συστήματος, ενώ διευκρίνισε ότι οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν με το PA SYS ONE στο οποίο θα τσεκάρουμε το διάγραμμα κάλυψης, τη στάθμη σε σχέση με την απόσταση και την τονική του ισορροπία, ενώ την ίδια διαδικασία θα επαναλάβουμε και για τις ακροάσεις του line array συστήματος VERA 20 που θα ακολουθήσουν.

Το υβριδικό BSX (Big Subwoofer Extension)
Το BSX αποτελεί το μεγαλύτερο (έως τώρα) sub της TW Audio. Χρησιμοποιεί μια υβριδική καμπίνα (με συνδυαστικά τα χαρακτηριστικά της χοάνης και της ευμεγέθους οπής ανάκλασης) όσον αφορά τη φόρτιση χαμηλού, φοράει 2 woofer 21 ιντσών και μπορεί να λειτουργήσει είτε ως Infra-bass/Ultra Low Freq, είτε ως στάνταρ Sub.
Ως full preset λειτουργία (συμβατικό sub) η εταιρία το συνιστά όταν αποτελεί το μοναδικό sub του συστήματος, ενώ σε Infra mode όταν συνδυάζεται με άλλα sub και χρησιμοποιείται για να δώσει έξτρα χαμηλό τόσο συχνοτικά όσο και σε στάθμη. Τότε η υψηλότερη συχνότητα αναπαραγωγής του είναι χαμηλότερη από ότι σε λειτουργία full.
Φυσικά μπορεί να συνδυαστεί απευθείας με τις σειρές M,T,C αλλά και τα συστήματα της line array σειράς VERA. Τέλος, όπως διαπιστώσαμε είναι εξαιρετικά στιβαρό ως κατασκευή με 2x1000Watt peak power και απόκριση συχνότητας από 27-120Hz, ενώ διαθέτει 10 χερούλια μεταφοράς και είναι φασικά ευθυγραμμισμένο με τα συστήματα της TW.  Όπως μας επισήμανε ο Thomas, η πλήρη συχνοτική λειτουργία του sub επιτρέπει την απευθείας χρήση τους με τα T24N αποτελώντας έτσι ένα ιδανικό high power clubbing σύστημα με ατελείωτο low end. Σημειωτέον ότι τα 3 BSX ήταν σεταρισμένα σε Cardioid mode.

TW Audio σημαίνει και Installation
Πρίν τις ακροάσεις ο Βernhard Wüstner μας παρουσίασε τα installation προϊόντα της TW Audio που απαρτίζονται από τις σειρές Bi, Mi Ti και VERAi Series. Μας έδειξε τα I series connection panels με όλες τις εκδοχές διασύνδεσης που υποστηρίζουν (από Standard screw terminals έως Optional / sSO speaKON κλπ) για να περάσουμε στην παρουσίαση των προιόντων και τις γρήγορες ακροάσεις εντός αιθούσης. 
Παρουσιάστηκε το M8i που διαθέτει 8ιντσο γούφερ και 1ίντσα HF το οποίου ακούσαμε συνδυαστικά με το B14i Under sofa club με το 14ιντσο γούφερ. 
Εν συνεχεία είδαμε και ακούσαμε το Μ12i με την ιδιομορφία της κόρνας στο κέντρο, καθώς στις touring εκδόσεις αυτή εδράζεται είτε δεξιά, είτε αριστερά, καθώς υπάρχει L-R ένδειξη για το αντίστοιχο κανάλι… 

Ακολούθησε το Β17i Compact installation subwoofer με το… 18ιντσο γούφερ (το λένε 17i για να το ξεχωρίζουν από το touring μοντέλο). Ωστόσο εκπέμπει απευθείας, ενώ το άλλο μοντέλο είναι bandpass. Το γούφερ είναι ακριβώς το ίδιο πάντως. Εδώ οι ακροάσεις περιελάμβαναν ένα ζεύγος M12i και ζεύγος B17i.

Το ιδιαίτερο Τ30i Γιατί ιδιαίτερο? Γιατί βγαίνει σε έκδοση μόνο για εγκατάσταση. Όπως μας αποκάλυψε ο Βernhard, η ιδέα ήρθε ως αίτημα από τη Νότια Κορέα που έχει τεράστια αγορά εκκλησιών. Επειδή ακριβώς δεν θέλουν sub στους ναούς τους, ζήτησαν ένα ηχείο πλήρους φάσματος που να παίζει όλη τη μίξη και με δυο καμπίνες να καλύπτουν μικρές και μεσαίες εκκλησίες…
Το ηχείο αποτελεί μια D’Appolito σχεδίαση δυο δρόμων, τριών μεγαφώνων, με την κόρνα (1,4’’) να βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στα δυο 15ιντσα γούφερ, με το cross point να βρίσκεται στα 700Hz και το διάγραμμα κάλυψης να είναι 90x50μοίρες και το μέγιστο SPL στα 139dB. Παρότι συχνοτικά εκκινεί από τα 34Hz αν ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα sub της εταιρίας.
Οι ακροάσεις του (αναρτημένου από την τράσα) T30i ήταν κατά τη γνώμη το κερασάκι στην τούρτα των installation συστημάτων. Ένα ηχείο πληρέστατο και ‘ζυγισμένο’ συχνοτικά, με επαρκή δυναμικά, καθαρές μεσαίες και με υψηλό SPL. Αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη των ακροάσεων, ίσως γιατί βλέποντάς το δεν περιμέναμε τέτοιο αποτέλεσμα…

Ακροάσεις εξωτερικού χώρου
Μετά τις πιστοποιήσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου στους παρευρισκόμενους, αφήσαμε το ξενοδοχείο και μεταφερθήκαμε στον εξωτερικό χώρο των demo συστημάτων. Όπως είπαμε και προηγουμένως, εκεί ακούσαμε το PA-SYS-ONE και το line array σύστημα VERA 20, αποτελούμενο από 8+8 καμπίνες VERA 20 ανά πλευρά μαζί με 12 sub S32 και 3 BSX sub.

Ενας πραγματικά απλός και αποτελεσματικός τρόπος έμπρακτης κατανόησης του διαγράμματος κάλυψης ενός point source συστήματος σε σχέση με ένα line array ήταν ακριβώς αυτό που έκανε ο Thomas Vestergaard στην έναρξη των ακροάσεων. Εχοντας ένα μικρόφωνο μας κατηύθυνε από το σημείο που ήταν τοποθετημένα τα συστήματα και εναλλάσσοντας τη φωνή του ανάμεσα στο PA SYS ONE (point source) και στο VERA 20 (line array) μας ρώτησε αν ακούμε το ίδιο καλά και στην ίδια στάθμη τα δυο συστήματα σε απόσταση 10 μέτρων από αυτά. Αφού πήρε ως καταφατική απάντηση ένα μεγάλο και ηχηρό ΝΑΙ από 100 περίπου ανθρώπους, εν συνεχεία μας προέτρεψε να απομακρυνόμαστε αργά και σταθερά έως ότου φτάσουμε στα 35- 40 μέτρα περίπου, ενώ η αναπαραγωγή της φωνής του συνέχισε να εναλλάσσεται ανάμεσα στα δυο συστήματα. Ετσι κατανοήσαμε στην πράξη ότι το point source σύστημα είχε σχεδόν ‘τελειώσει’ στα 34 – 40 μέτρα, τη στιγμή που το line array είχε πλήρη καταληπτότητα, συχνοτική πληρότητα και ικανότατο SPL.

Αφού ξεκαθαρίσαμε τα βασικά όσον αφορά την κάλυψη σε σχέση με την απόσταση, ξεκίνησαν οι ακροάσεις του PA SYS ONE (point source) το οποίο απέδειξε και στον εξωτερικό χώρο ότι αποτελεί ένα πραγματικό σύστημα ‘αναφοράς’, ζυγισμένο, ισορροπημένο, με ικανό SPL και επίπεδη απόκριση συχνότητας, με γεμάτο και σφιχτό χαμηλό που θα καλύψει απροβλημάτιστα κάθε Live (ανεξαρτήτως μουσικού προγράμματος) και χώρους πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που νομίζετε βλέποντάς το.
Αντίστοιχα το line array σύστημα VERA 20 (8 + 8 καμπίνες ανά πλευρά) το ακούσαμε πρώτα με τα sub S32 και εν συνεχεία και με τα 3 BSX sub σε καρδιοειδή λειτουργία.
Το σύστημα της δοκιμής διέθετε εξαιρετική τονική ισορροπία, διαύγεια και καθαρότητα στην κρίσιμη μεσαία περιοχή που την αναδεικνύει μεν, χωρίς εμφατικό και υπερβολικό τρόπο δε και ανάλυση ψηλά, δίχως όμως ποτέ να κουράσει, ακόμα και με πιο ‘άγριο’ πρόγραμμα. Ο τρόπος που έδεσε συχνοτικά με τα sub (γιατί σε επίπεδο χρονικής ευθυγράμμισης και ρυθμίσεων όλα είχαν γίνει ‘by the book’) ήταν αρμονικός, ενώ το χαμηλό ήταν γρήγορο, πλούσιο σε σώμα και με ικανή έκταση, και με χαρακτηριστική ευκολία ακούγαμε νότες χαμηλά και όχι ‘λάσπη’. Όταν στην παράμετρο των ακροάσεων μπήκαν και τα BSX η έκταση στο low end διευρύνθηκε σημαντικά, το ίδιο και ο όγκος, με το αποτέλεσμα να απευθύνεται πλέον περισσότερο σε απαιτητικό clubbing ή σε Live με εξαιρετικές απαιτήσεις σε χαμηλό. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ενέργεια στο πίσω τμήμα των sub (στην υποτιθέμενη σκηνή δηλαδή) ήταν σημαντικά μειωμένη και το πεδίο πολύ ‘καθαρό’. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε με επάρκεια και άνεση σε όλα τα μουσικά προγράμματα που κλήθηκε να αναπαράγει (είναι χαρακτηριστικό ότι από κάποια στιγμή και μετά έπαιξαν αρκετά κομμάτια από τα στικάκια και τα λάπτοπ των ακροατών). Μια παράλειψη όλων μας ίσως, ήταν ότι δεν χρησιμοποιήσαμε και αμιγώς ‘Ελληνικό’ πρόγραμμα στις ακροάσεις.

Ένα ευχάριστο και δημιουργικό 2ήμερο
Ομολογουμένως ήταν ένα άκρως δημιουργικό 2ήμερο γεμάτο γνώσεις, θεωρία και πράξη, που είχε οργανωθεί και προετοιμαστεί μήνες πρίν, από τη Digikal και την TW AUDiO με μεράκι και επαγγελματισμό και είχε προσεχθεί ως την τελευταία λεπτομέρεια σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Εξ’ ου και η καθολική του επιτυχία με περίπου 120+ συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε τη Digikal και την TW AUDiO για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις γνώσεις που μας προσέφεραν, κάνοντάς μας όλους καλύτερους επαγγελματίες. Και όλα αυτά όχι στην Αθήνα, αλλά σε ένα υπέροχο μέρος δίπλα στη θάλασσα, στο κέντρο της Ελλάδας.

Επίσης ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν μαζί τόσοι πολλοί επαγγελματίες του ήχου από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους για θέματα που τους απασχολούν καθημερινά.
Με το πέρας του σεμιναρίου ήταν έκδηλο στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν, ότι η Γερμανική TW Audio κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους στην εκτίμηση όσων παραβρέθηκαν…

Επαφή
Digikal

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση