Διαφήμιση
Σάββατο, 10 Μάρτιος 2018 01:48

Ένα χρήσιμο & χρηστικό σεμινάριο

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια που έχουμε ποτέ παρακολουθήσει στα μέρη μας, ήταν αυτό της Manos Backline Services που είχε ως αντικείμενο τα νέα δεδομένα όσον αφορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη και το ψηφιακό RF, με παρόντα τα νέα – ολοκαίνουργια - συστήματα ασύρματων μικροφώνων των εταιρειών Shure (Axient Digital) και Sennheiser (D-6000), στα οποία επένδυσε πρόσφατα η Manos Backline Services στην προσπάθειά της να διαθέτει πάντοτε πρωτοποριακό εξοπλισμό αιχμής, προκειμένου να καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών συνεργατών της (με τους περίπου 50 παρευρισκόμενους να ενημερώνονται και παράλληλα να εκπαιδεύονται στα βασικά των νέων ψηφιακών RF τεχνολογιών των δυο κορυφαίων εταιριών). Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των νέων personal mixer της Aviom.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Το σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Manos Backline Services με άκρως επαγγελματικό τρόπο, πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο του Antart Studios στο κέντρο της Αθήνας, που στεγάζονται σε ένα ιστορικό και παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό για την Τέχνη κτίριο των Αθηνών, το παλιό κτίριο της “Φίνος Φιλμ” επί της οδού Χίου 53.

Στην αίθουσα λοιπόν που γράφτηκαν μερικές από τις ιστορικότερες στιγμές της Ελληνικής κινηματογραφικής (και όχι μόνο) μουσικής, όπως ο περίφημος “Ζορμπάς”, η “Οδός Ονείρων”, οι μουσικές για τις ταινίες της “Φίνος” και πλήθος άλλων κομματιών, πραγματοποιήθηκε η εν λόγω παρουσίαση που ξεκίνησε με το ολοκαίνουργιο σύστημα Shure Axient Digital και με ομιλητές τους Νεοκλή Ευθυμιάδη και Θοδωρή Γάσσια από την εταιρεία Soundmaze - Ευθυμιάδης, αποκλειστικό αντιπρόσωπο της εταιρείας Shure στην Ελλάδα, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Tom Colman (applications engineer / technical support) που ήρθε αποκλειστικά για το σεμινάριο από τη Shure UK.
Ωστόσο, πρίν απ’ όλους μας καλωσόρισε ο Μάνος Βασιλάκης, αναφέροντας ότι η εταιρία του θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να επενδύει σε νέα – ψηφιακά προϊόντα αιχμής προσφέροντας πάντα το καλύτερο στους επαγγελματίες, ενώ μας αποκάλυψε ότι το εν λόγω σεμινάριο θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου κύκλου σεμιναρίων και παρουσιάσεων από την εταιρία Manos Backline Services.
Παράλληλα ο Στάμος Βασιλάκης και η ομάδα της Manos Backline Services είχαν στήσει για τις ανάγκες της παρουσίασης ένα full Dante σύστημα (όπως μας είπαν αυτό βλέπουν να καθιερώνεται ως στάνταρ πλατφόρμα και γι αυτό επενδύουν σε αυτό) αποτελούμενο από μια Yamaha CL5 με το Rio και το switcher της, με όλες τις τρύπες να δουλεύουν ως Dante και όλα τα μικρόφωνα να είναι συνδεδεμένα μέσω Dante (ενώ και τα in ear θα είναι σε Dante προσεχώς), ενώ όλα τα μηχανήματα ήταν πάνω σε UPS όσον αφορά την τροφοδοσία τους. Τα ηχεία ήταν τα Syva με το preset της L-Acoustics (o τελικός κρίκος της αλυσίδας ήταν και ο μόνος που δεν υποστήριζε Dante όπως ανέφερε ο Στάμος). Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο ήχος που ακούστηκε από την πρώτη κιόλας ομιλία με ένα μικρόφωνο της Shure (αλλά το ίδιο παρατήρησα κι αργότερα με μικρόφωνο της Sennheiser) ήταν στην κυριολεξία ‘αναφοράς’ και φυσικότατος, σε ένα άκρως ελεγχόμενο ακουστικά περιβάλλον στο κύριο στούντιο του Antart, όμως τα εύσημα ανήκουν σε όλη την ηχητική αλυσίδα και βεβαίως και στα εξαιρετικά Syva…

Shure Axient Digital – Ωριμο τεχνολογικά & προσιτό
Αυτό ακριβώς ανέφερε στον πρόλογο της παρουσίασής του ο Νεοκλής Ευθυμιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν στρατηγική επιλογή τους να μην φέρουν στη χώρα μας το πρώτο Shure Axient analogue όταν παρουσιάστηκε πριν μερικά χρόνια, αφενός μεν λόγω της κρίσης (η τιμή του ήταν απλησίαστη με το συγχωρεμένο Νίκο Ευθυμιάδη να μου αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ότι ‘κοστίζει όσο ένα διαμέρισμα’) και αφετέρου λόγω της αναλογικής του τεχνολογίας που ήταν βέβαιο ότι θα άλλαζε περνώντας σε ψηφιακό domain.
Πράγμα που συνέβη εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το νέο Axient Digital (στο περυσινό NAB Show του Las Vegas), στο οποίο πιστεύουν πάρα πολύ στη Soundmaze, καθώς είναι αμιγώς ψηφιακό, ώριμο τεχνολογικά και βεβαίως προσιτό όσον αφορά το κόστος του.

Ο Νεοκλής Ευθυμιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τα εξής (αντιλαμβάνεστε ότι επικεντρωνόμαστε στα highlight της συνολικής 6ωρης σχεδόν παρουσίασης):

*Το Axient Digital Wireless System συνδυάζει όλα τα προτερήματα των σειρών Axient Analog - UHF-R και ULX-D για τη δημιουργία της πιο προχωρημένης ασύρματης πλατφόρμας που έχει κατασκευαστεί παγκοσμίως.
* Ένα μεγάλο προσόν του συστήματος Axient Digital είναι ότι χτίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη ή της εκάστοτε εγκατάστασης
* Το Axient Digital είναι το πρώτο με πραγματικά ψηφιακό RF και ευρύ φάσμα ρύθμισης (184Mhz).
* Το μικρόφωνο υποστηρίζει αμφίδρομο έλεγχο σε Live κατάσταση, ενώ όσον αφορά τις ψηφιακές του εξόδους περιλαμβάνει Dante / AES3 και AES67.
* Το σύστημα Axient Digital διαθέτει έναν δέκτη (σε 2κάναλη και 4κάναλη έκδοση) που είναι συμβατός με δύο σειρές πομπών, την AD Series και τη νέα ADX Series. 
* Το Axient Digital με τους AD Series transmitters διασφαλίζει μέγιστο επίπεδο RF performance, digital audio και networking. * Οι Axient Digital ADX Series transmitters ενσωματώνουν προστασία από παρεμβολές, εξελιγμένη επαναφόρτιση και λειτουργία ShowLink, διασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο όλων των παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο απομακρυσμένα
*Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι υποστηρίζουν την ανίχνευση των παρεμβολών και την αποφυγή τους με Real-Time αλλαγή στην συχνότητα τόσο του πομπού, όσο και του Δέκτη (το παρομοίασε ως ένα ‘κλουβί συχνοτήτων’.  Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, «πρόκειται για το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που παρέχει αυτή την δυνατότητα».

* Η σειρά ADX Series, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί το πρώτο micro-bodypack με ενσωματωμένη self-tuning κεραία, είναι πλήρως αδιάβροχο στον ιδρώτα.
Επίσης, οι πομποί χειρός είναι λεπτότεροι σε σχέση με αυτούς της σειράς AD, ενώ ο πομπός χειρός ADX2FD μεταδίδει σήματα ήχου σε 2 ανεξάρτητες συχνότητες ταυτόχρονα, οι οποίες συνδυάζονται έξυπνα στο δέκτη.
Ως εκ τούτου, με την δυνατότητα της Real-Time εναλλαγής συχνοτήτων, η διαθεσιμότητα αυξάνεται σε 4 συχνότητες Stand-By για τον συγκεκριμένο πομπό.
* Ειδική αναφορά έγινε και για την τεχνολογία Quadversity που συναντάμε στον 4κάναλο δέκτη AD4Q, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη κάλυψη χώρου και το ποιοτικότερο RF σήμα, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να τοποθετήσουν 4 κεραίες σε ένα κανάλι.

* Ένα βασικό σημείο της παρουσίασης της Shure όσον αφορά τους πομπούς της σειράς ADX, είχε να κάνει με την διασφάλιση της ποιότητα του σήματος η οποία μεγιστοποιείται με την αυτόματη αλλαγή συχνότητας σε άλλη διαθέσιμη. Εάν δηλαδή το ενεργό σήμα υποβαθμιστεί, τότε όλη η σειρά ADX (ADX1, ADX1M, ADX2) μπορεί να αλλάξει συχνότητα σε πραγματικό χρόνο και χωρίς καμία διακοπή στον ήχο. Η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη και στον micro πομπό ADX1M.

* Κλείνοντας ο Νεοκλκής αναφέρθηκε στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος (>120dB εύρος δυναμικής εμβέλειας, εξαιρετικά χαμηλό Latency, κρυπτογράφηση AES 256 κλπ) ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα δικτύωσης των φορτιστών, για να ολοκληρώσει περιγράφοντας τα βασικά των ADX πομπών με τη συμβατή λειτουργία Showlink που προσφέρουν στους μηχανικούς ήχου πλήρη τηλεχειρισμό σε πραγματικό χρόνο για όλες τις παραμέτρους του πομπού, ώστε οι ρυθμίσεις να μπορούν να αλλάξουν απευθείας και απομακρυσμένα.
*Ένα από τα αναμφισβήτητα highlights της παρουσίασης ήταν και ο λιλιπούτειος πομπός ADX1M (50 γραμμάρια βάρος με την μπαταρία) που έφερε μαζί του ο Τοm για να τον δούν οι συμμετέχοντες, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που αναμένεται στην αγορά το καλοκαίρι. Όπως είπαμε πρόκειται για έναν συρρικνωμένο πομπό με οβάλ ακμές (δίχως γωνίες), κατασκευασμένο από ειδικό πολυπροπυλένιο (Ultem® PEI για θερμική αντοχή και ανθεκτικότητα) που δεν εκπέμπει θερμότητα στο σώμα, με μέγιστη προστασία από τον ιδρώτα (IPX4) και 3 ενσωματωμένες κεραίες. Περισσότερα ωστόσο μπορείτε να δείτε εδώ, σε πρόσφατη παρουσίαση του aLive… 

O ‘εγκέφαλος’ του ψηφιακού συστήματος Axient και το Showlinked
O Θοδωρής Γάσσιας από τη Soundmaze πέρασε σε πιο πρακτικά ζητήματα ξεκινώντας την αναφορά του από τους πομπούς AD1 και AD2 που είναι οι φθηνοί πομποί της σειράς και αντικαθιστούν τους UHF-R.
Ωστόσο ο Θοδωρής αναφέρθηκε εκτενώς στον ‘εγκέφαλο’ του συστήματος που είναι το ΑΧΤ 600 Spectrum Manager που αποτελεί μια αυτόνομη ‘φέτα’ 1U που αναλύει, βρίσκει συμβατές συχνότητες, σκανάρει το χώρο και δίνει στο χρήστη τις ‘καθαρές’ και συμβατές συχνότητες σε όλα τα ασύρματα, στέλνοντάς τες αυτόματα στα μικρόφωνα της Shure. Φυσικά, δίνει τις καθαρές συχνότητες και για άλλες εταιρίες, αλλά δεν τις τοποθετεί αυτόματα, απλά τις δίνει στο πρόγραμμα για να τις βάλει manual ο χρήστης.

Το ΑΧΤ 600 Spectrum Manager σκανάρει και αναλύει τη UHF φάσμα (470-952MHz) σε περίπου ένα λεπτό, ενώ συνεχώς ελέγχει το φάσμα και ενημερώνει για back-up συχνότητες σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά γίνονται σε αγαστή συνεργασία με το AD610 Diversity ShowLink Access Point, που αποτελεί το ασύρματο συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των transmitter και receivers του χώρου και του Spectrum Manager και υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο σε πραγματικό χρόνο έως και σε 16 transmitters ανά access point.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σκανάρισμα του UHF φάσματος προκειμένου οι συμμετέχοντες να δουν όλη τη διαδικασία στην πράξη με το Θοδωρή να επισημαίνει ότι η διαδικασία πρέπει να γίνεται για όλες μαζί τις ασύρματες συσκευές, δηλαδή ασύρματα μικρόφωνα χειρός, ‘ταμπακιέρες’ και ασύρματα in ear ακουστικά, ενώ κατά τη διαδικασία εντοπίζονται (με σχετική ένδειξη εκεί που αναγράφονται τα mA) είτε τα κομμένα καλώδια προς την κεραία, είτε πρόβλημα στην ίδια την κεραία.

Ο Τom Colman στη δική του αναφορά, ξεκίνησε με την ιστορία της Shure (στην αρχή της παρουσίασης) επισημαίνοντας μάλιστα ότι το πρώτο ασύρματο μικρόφωνο ήταν το Vagabond που κατασκευάστηκε το 1953 και κόστιζε 7 χιλιάδες δολάρια ανά κανάλι… Εν συνεχεία μας ανέφερε τις επιδόσεις και τα προιόντα της εταιρίας στις επιμέρους κατηγορίες όπως το Live Sporting Events, Conferences, Θέατρα, Εκκλησίες, Corporate event, μεγάλα αθλητικά (Ολυμπιακοί αγώνες) και πολιτικά γεγονότα κλπ για να τονίσει ότι έτος σταθμός για την εταιρία ήταν το 2011 με την παρουσίαση του Axient (intelligent Analogue με το οποίο άλλαξαν τα πάντα δραστικά από την ασύρματη ζεύξη έως την τεχνολογία φόρτισης) για να φτάσουμε στο 2017 με την παρουσίαση πλέον του ψηφιακού Axient Digital που αποτελεί τη νέα ναυαρχίδα της Shure.

Στην πράξη τώρα, ο Tom σέταρε σε πραγματικό χρόνο ασύρματο χειρός και ‘ταμπακιέρα’ και μας έδειξε τα διάφορα mode λειτουργίας με πολλά μικρόφωνα, ενώ μας εξήγησε για το quality στο δέκτη και για το ιστορικό παρεμβολών που καταγράφει, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυο δικλείδες στο δέκτη και στο RF και στο quality RF. Για τους πομπούς ADXFD μας εξήγησε ότι λαμβάνει χώρα εκπομπή 2 συχνοτήτων στον ‘αέρα’ με το δέκτη να επιλέγει την καλύτερη συχνότητα λειτουργίας και αυτή να βγάζει έξω

Digital Dividend – Παρών και μέλλον
Ο Παναγιώτης Κωστάλας από την εταιρία Φ. Νάκας ήταν ο εισηγητής και ξεναγός μας στα ενδότερα του ασύρματου συστήματος Digital 6000 της Sennheiser.
Ωστόσο, πρίν περάσει στα ενδότερα του νέου Sennheiser μας ενημέρωσε σχετικά με το παρών και κυρίως για το μέλλον του digital dividend και των νέων (και μελλοντικών) δεδομένων αναφορικά με την ασύρματη εκπομπή…

Ως γνωστόν πρίν από περίπου 10 χρόνια, το World Radio Conference (WRC) παραχώρησε τη μπάντα των 800MHz (792-860MHz) στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες (Mobile phone services). Ωστόσο, τo 2012 αποφασίστηκε από το WRC να δοθεί και η μπάντα έως τα 700MHz στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Τα σημερινά δεδομένα είναι τα εξής: έως το 2019 θα πρέπει να ‘αδειάσει’ και αυτή η περιοχή και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: το εναπομείναν φάσμα από 470MHz – 694MHz θα αρκεί για τις ασύρματες παραγωγές (η εν λόγω μπάντα αφορά την Ευρώπη κυρίως, διότι η Αμερική βρίσκεται πιο χαμηλά)?
Τα επόμενα έτη – σταθμοί είναι το 2013 όπου θα συνταχθούν οι νέες αποφάσεις και το 2017 όπου θα εκτελεστούν και θα εφαρμοστούν.

Τα έως τώρα δεδομένα με βάση τις ελεύθερες περιοχές της μπάντας και με δεδομένες τις νέες & αυξανόμενες ανάγκες στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες (5G κλπ) είναι ότι η ευρωπαική επιτροπή ‘κοιτάζει’ προς την περιοχή των 1.350 – 1400MHz και των 1518-1525MHz, όμως μόνο των 1/3 αυτών των περιοχών είναι ελεύθερο, καθώς στα υπόλοιπα 2/3 του φάσματος εκπέμπει ο στρατός, ενώ καλύπτονται και οι ανάγκες αστροφυσικών εφαρμογών. Παράλληλα εξετάζεται και ο δανεισμός χώρου εκπομπής.

Sennheiser Digital 6000 – Ανοίγοντας νέους ορίζοντες
Το Sennheiser Digital 6000 αποτελεί ένα πραγματικά ώριμο σύστημα καθώς έχει ήδη στην πλάτη του 1 χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας σε εκατοντάδες απαιτητικές εφαρμογές, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτει ως τεχνολογική προίκα όλο το R&D της ψηφιακής ναυαρχίδας της εταιρίας, του Digital 9000. Αποτελεί μια modular υλοποίηση 8 καναλιών με υπολογιστή σε Linux περιβάλλον για το συχνοτικό σκανάρισμα του φάσματος. Ουσιαστικά το 6000 είναι μια compact έκδοση του 9000 δίχως να έχει γίνει κανένας απολύτως συμβιβασμός στο RF και στο audio σήμα (στην πιστότητα του audio). 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όλα τα περιφερειακά του D9000 είναι απολύτως συμβατά με το σύστημα D 6000. 
Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Κωστάλας, το D 6000 αποτελεί ένα σύστημα για μεγάλα event και αποτελείται από τον διπλό ψηφιακό δέκτη EM 6000, τον πομπό χειρός SKM 6000, τον πομπό τύπου ταμπακιέρας SK6000, τη μονάδα φόρτισης L6000 και δυο charging modules (LM6060 και LM6061).

Πρό των πυλών βρίσκεται ο plugon πομπός για καλωδιακά μικρόφωνα, ενώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στρατηγικά η Sennheiser σταμάτησε την παραγωγή μονοκάναλων δεκτών γι’ αυτή την κατηγορία στην οποία υπάρχουν μόνο 2πλοί δέκτες.

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης, το σύστημα 6000 διαθέτει υψηλής ανάλυσης όργανα καθώς και ενεργό command mode, μια έξοδο δηλαδή για χρήση ως intercom, μια λειτουργία ιδιαίτερα δημοφιλής εσχάτως, ειδικά στα μέρη μας. Οσον αφορά το διπλό ψηφιακό δέκτη EM 6000 αυτός διαθέτει εκτεταμένο switching bandwidth 244MHz, διαθέτει encryption AES-256, φυσικά υποστηρίζει αυτόματο set-up συχνοτήτων, 32 φίλτρα προεπιλογής υψηλής ποιότητας για βέλτιστη καταστολή των σημάτων παρεμβολής στην είσοδο της κεραίας και ισοδύναμο πλέγμα συχνοτήτων για μέγιστη πυκνότητα καναλιών και απλούστερη ρύθμιση. Φυσικά υποστηρίζει Dante πρωτόκολλο και όπως είπαμε είναι πλήρως συμβατό με τους πομπούς της σειράς D9000.
Οσο για τον πομπό SKM 6000 o Π. Κωστάλας μας επισήμανε ότι παραμένει intermodulation free ακόμα κι αν βρεθεί κοντά με άλλους πομπούς. Οσον αφορά τη διάρκεια ζωής των μπαταριών αυτή ανέρχεται σε 5,5 ώρες 

AVIOM – To Personal Mixing ακόμα καλύτερο
Η παρουσίαση των ασύρματων συστημάτων έκλεισε με κάτι διαφορετικό, με τον Μάριο Καριώτη της εταιρίας Kariotis Audio & Lighting να μας παρουσιάζει τα νέα AVIOM A320 και A360 personal mixer.
O Mάριος ξεκίνησε την παρουσίαση με το νέο πρωτόκολλο PRO16e που υποστηρίζει 64 κανάλια μέσω Cat5 καλωδίου στα 48kHz με εξαιρετικά χαμηλό latency 0,88 από αναλογική είσοδο σε έξοδο.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα νέα μιξεράκια A320 και A360 είναι πλήρως συμβατά με τα παλαιότερα Α-16ΙΙ των οποίων η παραγωγή έχει σταματήσει. 
Το Α320 υποστηρίζει 16 μονοφωνικές ή stereo πηγές και διαθέτει μηχανή μίξης 32 καναλιών, ενώ διαθέτει ρυθμιστικό στάθμης, stereo placement για κάθε κανάλι, 8 προγραμματιζόμενα mix presets και εξαιρετική ευελιξία στη χρήση καθώς όλα εκτελούνται με ένα knob. Διαθέτει φυσικά λειτουργίες solo και mute ανά κανάλι ξεχωριστά.

To μεγαλύτερο και πληρέστερο A360 διαθέτει μηχανή μίξης 36 καναλιών για 18 mono ή stereo πηγές και υποστηρίζει custom επιλογή μεταξύ 64 καναλιών που βρίσκονται σε δίκτυο. Υποστηρίζει ακόμα 4 άμεσα προσβάσιμα mix presets καθώς και 16 στάνταρ presets, ενώ ανά κανάλι διαθέτει ρυθμιστικό στάθμης, reverb, tone και stereo placement με ανεξάρτητο pan και spread control.
Διαθέτει επίσης dual profile chanel που μπορεί να είναι είτε το 17ο κανάλι, είτε ένας κλώνος καναλιού που αποτελεί το πλέον αγαπημένο ή σημαντικό κανάλι για τον κάθε μουσικό. Σημαντική λειτουργία και το one-touch ambience με ανεξάρτητο ρυθμιστικό, ενώ όσον αφορά τις εξόδους διαθέτει 1 επιπλέον στερεοφωνική έξοδο (μέσω xlr υποδοχής) με ανεξάρτητο ρυθμιστικό στάθμης.
Στο πίσω τμήμα του μίξερ εδράζονται 4 διακόπτες που είναι οι εξής: Pro 16 (για λειτουργία όπως τα παλιά A16). Default (κάθε κανάλι ως stereo πηγή) Programme (save & load mix presets και firmware update) και custom mode (ανοικτό για να επιλέξει ο χρήστης την πηγή μέσω του A360 channel manager, μια λειτουργία που δυστυχώς επί του παρόντος είναι συμβατή μόνο με PC).
Εν συνεχεία μας έγινε μια σύντομη παρουσίαση των A-Net Distributors D800 & D800-Dante τα οποία ενσωματώνουν τη εφαρμογή A360 Display iOS App την οποία μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης μέσω App store προκειμένου να βλέπει τη μίξη στο κάθε κονσολάκι μέσω του iPhone τηλεφώνου το οποίο εν προκειμένω λειτουργεί ως οθόνη.

Αντί επιλόγου
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, ήταν ίσως το πιο προσεγμένο και καλο-οργανωμένο σεμινάριο που έχουμε παρακολουθήσει και που δεν οργανώθηκε από κάποιον αντιπρόσωπο. Η Manos Backline Services με τον τρόπο αυτό απέδειξε ότι βρίσκεται ξεκάθαρα στο σωστό δρόμο, βαδίζοντας στα χνάρια των μεγάλων ευρωπαικών dry hire εταιριών που επενδύουν όχι μόνο σε εξοπλισμό πρώτης γραμμή, αλλά και σε αντίστοιχη εκπαίδευση αφού αυτό τελικά είναι προς όφελος των επαγγελματιών – τελικών χρηστών, του ίδιου του κλάδου και της ίδιας της εταιρίας κατ’ επέκτασην που επιδιώκει οι επαγγελματίες – χρήστες να γνωρίζουν άριστα τα νέα προϊόντα που διαθέτει ώστε να τα ζητούν στα rider και έτσι ‘η επένδυση’ της γνώσης να ξαναγυρίζει στην εταιρία.
Εξίσου κομβικός βεβαίως ήταν και ο ρόλος των εταιριών αντιπροσώπευσης που υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο το εν λόγω σεμινάριο, τόσο με προιόντα και υλικό όπου χρειάστηκε, όσο (κυρίως) με τα καταρτισμένα στελέχη τους που μας εξήγησαν με τρόπο απλό, κατανοητό και χρηστικό τόσο τις τεχνολογίες όσο και τη χρήση των ίδιων των συστημάτων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε πηγαδάκια συμμετεχόντων στο τέλος της παρουσίασης «λύθηκαν απορίες ετών, ακόμα και οι πιο απλοϊκές ή οι πιο σύνθετες, όσον αφορά την ασύρματη μετάδοση».
Ευχαριστούμε την εταιρία Manos Backline Services για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, καθώς και τις εταιρίες αντιπροσώπευσης (Soundmaze – Ευθυμιάδης, Φ. Νάκας, Kariotis Audio & Lighting) για τη σημαντική συμβολή τους στη δική μας ενημέρωση και εκπαίδευση. Εις το επανιδείν…

Επαφή
Manos Backline Services

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση