Διαφήμιση
Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2017 20:46

Η Ακαδημία της RCF στην Ελευσίνα

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στην κατάμεστη και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Elefsina Hotel πραγματοποιήθηκαν τα 2ήμερα σεμινάρια των εταιριών RCF (την πρώτη ημέρα) και DiGiCo (τη δεύτερη ημέρα), τα οποία διοργάνωσε με τρόπο άψογο και ομολογουμένως καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά, η εταιρία Kariotis Audio & Lighring, που ως γνωστόν αντιπροσωπεύει τους συγκεκριμένους οίκους κατασκευής στα μέρη μας…

RCF Academy από τον Lucio Boiardi Serri
Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, ο τεχνικός σχεδιασμού συστημάτων της RCF, κ. Lucio Boiardi Serri μετά το σύντομο χαιρετισμό του Παντελή Καριώτη, μας έδωσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του προγράμματος των ‘Ακαδημιών της RCF’ στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά η Ιταλική εταιρία, αναλύοντας όλες τις βασικές αρχές του ήχου, θεωρητικά και πρακτικά. Μια γεύση από τη βασική θεματολογία αυτών των Ακαδημιών πήραν και όσοι παραβρέθηκαν στο ολοήμερο σεμινάριο της RCF εδώ στο Elefsina Hotel, καθώς ο Lucio ξεκίνησε όπως είπαμε από τα βασικά του ήχου κι εν συνεχεία περνώντας στις πρακτικές εγκαταστάσεις, έφτασε έως την ευθυγράμμιση sub και δορυφόρων και βεβαίως έως τις διεξοδικές ακροάσεις των τριών εγκατεστημένων συστημάτων στο εξωτερικό χώρο (γήπεδο Ελευσίας, όπου η μετακίνηση των συμμετεχόντων έγινε με πούλμαν) που πραγματοποιήθηκαν στο κλείσιμο του σεμιναρίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Μήκος κύματος, Συχνότητα και η κρισιμότητα της ‘Φάσης’…
O Lucio ξεκίνησε από την αρχή με τα βασικά του ήχου, από το μήκος κύματος, τη συχνότητα και το amplitude έως την περιγραφή της μεταβολής της ταχύτητας ανάλογα με τη θερμοκρασία (για παράδειγμα η ταχύτητα του ήχου στον αέρα είναι 340m/sec στους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους 35 βαθμούς που γίνονται και οι περισσότερες καλοκαιρινές συναυλίες στη χώρα μας, είναι 352,1 μέτρα) για να φτάσει στο κομβικό πεδίο της φάσης χαρακτηρίζοντάς την (απολύτως σωστά) ως την σημαντικότερη παράμετρο του ήχου.

FIR Phase ‘keep the phase straight’
Φυσικά, μας τόνισε ότι η RCF έχει τοποθετήσει ψηλά στην ‘τεχνολογική της ατζέντα’ το θέμα της φάσης και της φασικής ευθυγράμμισης, καθώς οι φασικές ακυρώσεις αποτελούν τη μέγιστη πηγή όλων των ηχητικών ‘δεινών’ και προβλημάτων στην εγκατάσταση και τις ακροάσεις ενός συστήματος ή μιας συναυλίας. Η RCF λοιπόν έχει εισάγει την τεχνολογία FIR Phase στα περισσότερα προιόντα της, μέσω των FIR Filters και έτσι έχει πετύχει να ελέγξει καλύτερα τα αδύνατα σημεία των ίδιων των μετατροπέων (των μεγαφώνων της), τους συντονισμούς λόγω της καμπίνας και φυσικά να ελέγξει καλύτερα την αλλαγή φάσης στα σημεία cross των δικτυωμάτων διαχωρισμού συχνοτήτων. Εν ολίγοις, με τα FIR φίλτρα διατηρείται η ευθυγράμμιση της φάσης πιο κοντά σε μηδενικές μοίρες που είναι και το απολύτως ζητούμενο. Εδώ ο Lucio προχώρησε και σε ένα πρακτικό demo με τη χρήση ενός ηχείου RCF ART 715-Α MKII χωρίς FIR κι ενός ίδιου ηχείου με FIR, τα οποία βρίσκονταν τοποθετημένα δίπλα – δίπλα. Τα τροφοδότησε με σήμα γεννήτριας και κατέγραψε μετρήσεις απόκρισης συχνότητας και φασικής απόκρισης, προκειμένου να μας δείξει εμπράκτως τις διαφορές, ενώ μας επισήμανε ότι σε ανηχοϊκό θάλαμο το FIR έχει επίπεδη απόκριση

Οι στόχοι ενός συστήματος
Ο Lucio πρίν περάσει στο επόμενο επίπεδο της παρουσίασης φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι οι άκρως βασικοί στόχοι ενός συστήματος είναι η αναπαραγωγή στα επιθυμητά επίπεδα στάθμης και η ομοιόμορφη κάλυψη όλου του venue. Ο πιο ευάλωτος κρίκος της ‘ακουστικής’ αλυσίδας είναι το 'ταξίδι' του ήχου από τα ηχεία στους ακροατές, κι εδώ όπως μας είπε χρειάζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου αυτό που θα φτάσει στα αυτιά των ακροατών να είναι είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά (αν όχι το ίδιο) με το αυθεντικό σήμα της πηγής. Στη συνέχεια μας μίλησε για την εξασθένιση του ήχου αναλογικά με την απομάκρυνση από την πηγή, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που το καθορίζουν αυτό με κάθε λεπτομέρεια. Διότι, ναι μεν η γενική συνθήκη είναι ότι για κάθε διπλασιασμό της απόστασης χάνουμε 6dB (σε point source συστήματα & εφαρμογές), όμως η υγρασία αποτελεί από μόνη της μια κρίσιμη παράμετρο που διαφοροποιεί την παραπάνω συνθήκη ανάλογα με τη συχνότητα, προσδίδοντας μια επιπρόσθετη εξασθένηση. Για παράδειγμα, αν η υγρασία είναι 50% τότε στα 30 μέτρα απόσταση η εξασθένηση θα είναι 0,5dB στα 2kHz, 2dB στα 6kHz, 4dB στα 10kHz και 10dB στα 16kHz. Συνεπώς, οι υψηλότερες συχνότητες είναι πιο ευαίσθητες στις υγρασία και τη θερμοκρασία και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας όταν μετράμε και σετάρουμε ένα σύστημα.

Στο Audio 1+1 δεν κάνει πάντα 2 
Εδώ ξεκινάνε τα περισσότερα από τα δεινά του audio, καθώς όταν η πηγή είναι μόνο μια τότε όλα (ή σχεδόν όλα υπό στοιχειωδώς κανονικές συνθήκες) είναι καλά. Σε ένα σύστημα όμως με πολλά ηχεία η φάση παίζει πρωτεύων ρόλο. Αν οι κοινές πηγές είναι δυο και η άφιξη των ηχητικών κυμάτων είναι on axis τότε η ταυτόχρονη άφιξή τους στην θέση ακρόασης και η κοινή τους φάση θα έχει ως αποτέλεσμα το SPL να αυξηθεί κατά 6dB σε σχέση με το σήμα εκπομπής της μιας πηγής. Σε off axis περιπτώσεις ωστόσο υπάρχουν και οι ανάλογες διαφοροποιήσεις που εξαρτώνται από τη διαφορά φάσης μεταξύ των πηγών με αποτέλεσμα το επίπεδο της αύξησης του SPL να είναι αντίστοιχα μικρότερο από την προηγούμενη επίδοση των συμφασικών κυμάτων και να φτάνει ως την ακύρωση σε περίπτωση που η διαφορά φάσης μεταξύ των δυο σημάτων είναι 180 μοίρες.

Επιλογή ηχείων και τοποθέτηση
Από ένα μικρό ηχείο και σε ένα σχετικά μικρό χώρο ακρόασης όπως αυτός της παρουσίασης, έχουμε μεγάλη διαφορά στο SPL, γύρω στα 24 dB, μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου ακροατή. Αλήθεια, τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Μα τι άλλο από τα αυτονόητα, ήταν η πρόταση του Lucio… Κοινώς μπορούμε να μεγαλώσουμε το ύψος ώστε ο πρώτος ακροατής να είναι εκτός άξονα και από τα 0dB να ‘πέσει’ στα -6. Αν ‘παίξουμε’ και με τον άξονα τότε κερδίζουμε άλλα 6dB οπότε έχουμε μειώσει κατά το ήμιση τη διαφορά. Ιδανικά αυτό που θέλουμε είναι διαφορά 3dB μεταξύ των απομακρυσμένων ακροατών. Αν λοιπόν αναρτήσουμε κατάλληλα το ηχείο από την οροφή τότε κερδίζουμε ακόμα 6dB και μαζί την εξάλειψη αρκετών ανακλάσεων, οπότε η τελική διαφορά περιορίζεται στα 6dB και όλα αυτά με το ίδιο ηχείο και χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο. Αυτά βεβαίως για ένα point source σύστημα με καμπίνες 2 ή 3 δρόμων που μπορούμε να το αναρτήσουμε. Για μεγαλύτερα συστήματα και χώρους πηγαίνουμε σε δραστικές λύσεις, κοινώς επιλέγουμε ένα line array σύστημα.

Line Arrays
Ανοίγοντας το κεφάλαιο των Line Arrays συστοιχιών ο Lucio ξεκίνησε από τα βασικά, θέλοντας να περάσει στο δια ταύτα. Μας εξήγησε λοιπόν τα γνωστά στους περισσότερους, ότι πρόκειται για κάθετη συστοιχία ίδιων ηχείων σε ευθεία γραμμή και κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που λειτουργούν σε φάση και με κοινό πλάτος (amplitude). Μας επισήμανε μια θεμελιώδη διαφορά τους από τις υλοποιήσεις σημειακής πηγής, ότι δηλαδή στα line array δεν χάνουμε 6dB για κάθε διπλασιασμό της απόστασης, αλλά υπό συνθήκες και υπό συγκεκριμένο συχνοτικό φάσμα, οι απώλειες περιορίζονται στο μισό, δηλαδή σε 3dB.
H ενότητα Near Fild vs Far Field cross points ήταν εκείνη που μας απασχόλησε εν συνεχεία, αναφέροντας ότι το far field πεδίο ξεκινάει σε διαφορετική απόσταση από τη συστοιχία ανάλογα με τη συχνότητα, καθώς άλλες συχνότητες συμπεριφέρονται διαφορετικά. Αυτό όπως μας είπε αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι σχεδιαστές συστημάτων πρέπει να διορθώσουν αυτό το 'νόμο'. Οσον αφορά την κατευθυντικότητα των συχνοτήτων μας υπενθύμισε την omni λειτουργία των χαμηλών και την κατευθυντικότητα των υψηλών συχνοτήτων, ενώ όπως χαρακτηριστικά μας έδειξε, σε ένα cluster 8 ηχείων στα 100Hz αυξάνοντας τις καμπίνες αυξάνουμε τις χαμηλές. Επομένως όπως μας είπε, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου να μειώσουμε την ποσότητα των χαμηλών καθώς αυξάνουμε τον αριθμό των καμπίνων σε μια συστοιχία line array. Αντίθετα, η ίδια συστοιχεία (των 8 καμπινων) έχει την ίδια συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες (10kHz) Οσον αφορά τις ειδικές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας κλπ, ο Lucio μας τόνισε ότι υπάρχει και η φύση, καθώς παρατηρείται ένα φυσικό roll-off που έχει να κάνει με τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης κλπ. Ως παράδειγμα μας έδειξε διάφορες μετρήσεις στο 1kHz και στα 16kHz με το ίδιο σύστημα αποτελούμενο από 8 l.a καμπίνες, χωρίς επηρεασμό από περιβαλλοντικές συνθήκες και με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υγρασία 50% και θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου. Σημειωτέον ότι στο 1kHz η απόκριση των συστημάτων είναι σχεδόν η ίδια ενώ και στις δυο περιπτώσεις συνθηκών δεν επηρεάζεται το phase response στην εν λόγω συχνοτική περιοχή. Οσο για τα demo συστήματα που είχαν στηθεί στο γήπεδο της Ελευσίνας ο Lucio επισήμανε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε 94% υγρασία, οπότε τα συστήματα στο γήπεδο της Ελευσίνας χάνουν το 50% της κάλυψής τους ειδικά στο far field πεδίο. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Lucio μας επισήμανε ότι όταν επεμβαίνουμε στη συχνότητα τότε αναπόφευκτα επεμβαίνουμε και στη φάση. Αυτό το έχουν ελαχιστοποιήσει με τα FIR φίλτρα τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι κατασκευαστές, που μπορεί βεβαίως να χρησιμοποιούν διαφορετικούς αλγόριθμους. Εν συνεχεία μας παρουσίασε τους δυο τύπους line array, το J array και το Spiral array.

Σετάροντας το σύστημα
Μπαίνοντας ουσιαστικά σε πιο πρακτικά θέματα, ο Lucio μας περιέγραψε τον ορθό τρόπο εγκατάστασης και set-up ενός συστήματος, αναφέροντας ότι η βελτιστοποίηση ενός συστήματος στηρίζεται στον καλό σχεδιασμό του συστήματος. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησε αλλά και το κατάλληλο workflow περιελάμβανε τα εξής, με τη σειρά που αναφέρονται: RCF shape designer software, RDNET 3.0 Tuning & Setting, Ease Focus 3, Smaart V.7 και βεβαίως ακροάσεις και πειραματισμοί όπου χρειάζεται. Το set-up που μας παρουσιάστηκε αφορούσε τη σειρά HDL και συγκεκριμένα τα συστήματα HDL 50-A, HDL 30-A και HDL 6-A. Mέσω του RCF line array system calc υπολόγισε τις καμπίνες που χρειάζονται για κάθε σύστημα και για δεδομένο χώρο Μας επισήμανε ότι δυο από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν πολλοί είναι ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες γωνίες σε όλες τις καμπίνες της συστοιχίας ή ότι ενίοτε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή γίνεται μαζική εφαρμογή της μέγιστης γωνίας κλίσης μεταξύ των καμπινών. Μας επισήμανε ότι η μετάβαση στην κλίση μεταξύ των καμπινών πρέπει να είναι ιδιαίτερα ομαλή και βεβαίως ποτέ να μην πηγαίνουμε πίσω σε μοίρες. Για το θεωρητικό σκέλος της παρουσίασης όσον αφορά το set-up επέλεξε το μοντέλο HDL30-A. Αντίστοιχα επέλεξε μια απόσταση από 3 έως 65 μέτρα, δηλαδή ένα μεσαίο σχετικά χώρο, τονίζοντάς μας ότι το λογισμικό δεν μας δείχνει εικόνα του συστήματος, αλλά μας παρουσιάζει τα δεδομένα. Στη συνέχεια έβαλε τον αριθμό των καμπινών και το ύψος, ενώ πρόσθεσε και τα δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας στο πεδίο environment.

Subwoofers Works
Αναμφίβολα πάντως το πλέον ενδιαφέρον τμήμα της παρουσίασης ήταν το κεφάλαιο των Sub woofer, η τοποθέτησή τους στο χώρο, η αλληλεπίδρασή τους με το κυρίως σύστημα και βεβαίως η χρονική και φασική ευθυγράμμισή τους με αυτό. Οσον αφορά τις τεχνικές τοποθέτησης των Sub ο Lucio μας παρουσίασε ξεχωριστά την κάθε μια εξ’ αυτών, αναφέροντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της εκάστοτε θέσης και του αντίστοιχου τρόπου λειτουργίας (Left & Right, Straight Array, Curved Array, EndFire, Gradient (BeBo).
Ξεκινώντας από την Left – right τοποθέτηση μας επισήανε την αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο πηγών και τις ‘τρύπες’ που υπάρχουν κατά τη λειτουργίας τους και οι οποίες φτάνουν έως και τα 30dB σε κάποια σημεία, δημιουργώντας counterphase φαινόμενα. Μια τέτοια τοποθέτηση θα επιτρέψει στον ηχολήπτη στο θέση του foh να εισπράτει ικανοποιητικό χαμηλό, αλλά αυτό δεν θα ισχύει και στα υπόλοιπα σημεία του χώρου, με αποτέλεσμα ο ηχολήπτης να έχει μια εντελώς παραπλανητική εικόνα και αίσθηση του χαμηλού. Σε μετρητικό επίπεδο απεικόνισης μας έδειξε προσομοιώσεις στα 50 και 80 Hz εξηγώντας μας τα συν και τα πλην του εν λόγω τρόπου τοποθέτησης. Η λύση εδώ όπως πρότεινε ο Lucio είναι η δημιουργία ενός sub array κοντά στη σκηνή για καλύτερη κάλυψη και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν είτε αναρτημένα ή στο έδαφος. Στη Straight array εφαρμογή, τα sub μπορούν είτε να αναρτηθούν είτε να τοποθετηθούν στο έδαφος και οι επιμέρους καμπίνες να έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η εφαρμογή είναι αρκετά δημοφιλής σε μεγάλα venues και συστήματα, ενώ ένας σχετικός περιορισμός είναι ότι με πολλές πηγές (καμπίνες) δημιουργείται narrow sound beam. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Lucio μπορούμε να ‘κουρμπάρουμε’ το array για καλύτερη κάλυψη (Curved Array), ενώ αυτό μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω delay για την επίτευξη ενός εικονικού τόξου. Είναι χαρακτηριστικό όπως μας έδειξε, ότι μπορούμε να το κάνουμε ως εφαρμογή μέσω RDNET σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Η Εnd Fire λειτουργία των sub απαιτεί την τοποθέτησή τους στο έδαφος μπροστά από τη σκηνή σε δυο σειρές με καθυστέρηση στην πρώτη σειρά για επίτευξη φασικής ευθυγράμισης. Ετσι τα sub εκπέμπουν σύμφωνα με τις επιταγές της καριοδειδούς λειτουργίας πίσω (προς τη σκηνή) και έχουμε sum μπροστά. Οσον αφορά την ακριβή απόσταση τοποθέτησης, αυτή καθορίζεται από τις ακυρώσεις που θέλουμε στη σκηνή
Backward steering: Gradient/Cardioid: Ο εν λόγω τρόπος λειτουργίας είναι παρόμοιος με τη λειτουργία / τοποθέτηση End Fire, με τη βασική διαφοροποίηση ότι αντί να καθυστερήσουμε τα εμπρός, καθυστερούμε την πίσω σειρά για να ευθυγραμιστούν με τα sub της μπροστινής γραμμής, λειτουργώντας τα και με αναστροφή φάσης. Ετσι εισπράττουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ακύρωσης της ενέργειας επί της σκηνής, καθώς η καρδιοειδής συμπεριφορά εκτείνεται σε όλο το συχνοτικό εύρος λειτουργίας των sub. Αυτός ο τρόπος τοποθέτησης και λειτουργίας είναι ιδανικός για ακουστική μουσική και κλασική μουσική. Το κόστος εδώ σύμφωνα με τον Lucio, είναι ότι χάνουμε περί το 1,5dB ενέργειας στο πεδίο των θεατών, αλλά κερδίζουμε σε 'καθαρότητα' πάνω στη σκηνή. Στον επίλογο σχεδόν της παρουσίασης και μετά το διάλλειμα για γεύμα, ο Lucio μας μίλησε για το RDNET και τις δυνατότητές του, ενώ στη συνεχεία σετάραμε (offline) όλοι μαζί ένα από τα συστήματα (και συγκεκριμένα το HDL 30) που θα ακούγαμε μετά το τέλος της παρουσίασης στο γήπεδο στης Ελευσίνας. Πρίν ολοκληρωθεί η παρουσίαση και επισκεφθούμε το στάδιο της Ελευσίνας για τις ακροάσεις των συστημάτων (τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου της DiGiCo σημειωτέον ότι τα ακούσαμε και με Live από την Οmega band), ο Lucio μας παρουσίασε μερικές από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο που έχουν γίνει με συστήματα της RCF.

Θέματα Ασφαλείας Παραστάσεων
Μετά το τέλος της παρουσίασης του Lucio Boiardi Serri, το λόγο πήρε ο Παύλος Σαπουντζής (τεχνικός ήχου και συγγραφέας του βιβλίου ‘Live Sound-Mιξάροντας θεωρία με πράξη’) προκειμένου να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για θέματα ασφαλείας στα Live που έχουν να κάνουν με ρεύμα, γειώσεις, θορύβους, αλλά και με τους γενικότερους κανόνες ασφαλείς που πρέπει να τηρούνται στη σκηνή (ειδικά κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού) προκειμένου τα Live event να είναι απολύτως ασφαλή τόσο για τους ίδιους τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο και για τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και βεβαίως το ίδιο το κοινό που επισκέπτεται μια συναυλία. Ο Παύλος μας έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από παραστατικές εικόνες και video αρκετά εκ των οποίων προκάλεσαν σοκ στους παρευρισκόμενους, αποδεικνύοντας ότι ο πρώτος κανόνας που πρέπει να τηρείται σε μια Παράσταση έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων, ενώ εστίασε σε περιπτώσεις ηλεκτρικών εκεννώσεων φορτίων και σε πρακτικές λύσεις και προτάσεις γαι το πως μπορούμε να τις αποφύγουμε (η μονωτική ταινία ως τρόπος αποκοπής της γείωσης απαγορεύεται δια ροπάλου όπως καταλαβαίνετε…)...

Ακροάσεις στο γήπεδο της Ελευσίνας
Η εταιρία Kariotis Audio & Lighting είχε εγκαταστήσει συνολικά 3 διαφορετικά RCF συστήματα στο στίβο του γηπέδου της Ελευσίνας και συγκεκριμένα τα HDL 30-A, HDL 6-A και TTL6-A συνοδευόμενα από τα sub 9007AS Όπως είπαμε οι ακροάσεις της πρώτης ημέρας περιελάμβαναν προηχογραφημένο υλικό, ενώ τη δεύτερη ημέρα (μετά το σεμινάριο της DiGiCo) ακούσαμε τα συστήματα και με τη βοήθεια της μπάντας Omega band που έπαιξε Live. Oι ακροάσεις άρχισαν από το μικρότερο line array σύστημα σύστημα της σειράς HDL, το ολοκαίνουργιο HDL 6-A (8+8 ανά πλευρά) με τα δυο 6ιντσα mid-woofer και το 1ιντσο HF driver (με πηνίο φωνής 1,7 ίντσες). Αρχικά το σύστημα το ακούσαμε μόνο του, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και τα 10 sub. Στη συνέχεια ακούσαμε το μεγαλύτερο και επίσης νέο HDL 30-A, στην αρχή μόνο του και εν συνεχεία με την προσθήκη των sub, για να ολοκληρωθούν οι ακροάσεις με το TTL6-A, το 3δρομο line source που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των line array με την στοχευμένη εκπομπή και διαπορά και το υψηλό SPL. Και αυτό το ακούσαμε με και χωρίς υπογούφερ.

Οσον αφορά τις εντυπώσεις του aLive αλλά και πολλών εκ των συμμετεχόντων, το ‘μικρό’ HDL 6-A έδειξε τα δόντια του στα μεγαλύτερα συστήματα συνδυάζοντας καθαρό άκουσμα, υψηλές στάθμες, πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα (κυριολεκτικά εξαφανιζόταν λόγω του μικρού όγκου του) και ταχύτητα στα γρήγορα μεταβατικά της μουσικής. Το HDL 30-A γέμισε τη χαμηλομεσαία περιοχή με τα δυο 10άρια mid-woofer του ανά καμπίνα και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο πιο απαιτητικό σε χαμηλό και δυναμικά πρόγραμμα. Με την προσθήκη των sub κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ ισχυρό σύστημα με ικανά αποθέματα ισχύος, υψηλό SPL και πολύ καλή παρουσία. Ένα σύστημα που το ένιωθες να είναι πάντα ‘παρών’ δίχως να κουράζει ή να αισθάνεται 'άσχημα' όταν πιέστηκε.
Οσο για το TTL6-A (2 καμπίνες ανά πλευρά) αυτό ήταν το πιο ιδιαίτερο σύστημα της δοκιμής. Με εξαιρετική παρουσία και ανοικτοσύνη (χάρη στα τέσσερα 6,5άρια mid κώνου που αναπαράγουν τη μεσαία περιοχή από τα 200 έως τα 800Hz), το άκουσμά του ήταν πραγματικά ασυμπίεστο, ρεαλιστικό και με γρήγορη απόκριση στα ταχύτατα δυναμικά του προγράμματος. Ενδεχομένως να μην ένιωσε τόσο καλά σε μέταλ πρόγραμμα όσο το line array HDL 30-A, όμως έκλεψε τις καρδιές πολλών ακροατών, καθιστώντας σαφές από την πρώτη κιόλας νότα ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό σύστημα που συνδυάζει 'μουσικό πολιτισμό' και δύναμη.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα της RCF που ακούσαμε στην παρουσίαση, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα συστήματα της Ιταλικής εταιρίας θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting, η οποία πραγματοποίησε μακράν την καλύτερη και πιο οργανωμένη (ακόμα και στην παραμικρή της λεπτομέρεια) εκδήλωση απ’ όλες τις αντίστοιχες παρουσιάσεις της εταιρίας στις οποίες έχουμε φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν.
Το καλό νέο είναι ότι η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη και ποιοτική (και τις 2 ημέρες) που δικαίωσε τους κόπους και τις προσπάθειες των διοργανωτών. Ηταν ένα σεμινάριο που πραγματικά προσέφερε πραγματική γνώση αλλά και την απαραίτητη επαφή μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου μας (rental εταιρίες, ηχολήπτες και τεχνικούς). Ευχαριστούμε την εταιρία Kariotis Audio & Lighting για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting 

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση