Διαφήμιση
Παρασκευή, 09 Μάιος 2014 10:51

Με τη VUE Audiotechnik στο Ναύπλιο

Το event – έκπληξη της DNA Systems στον πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο, περιελάμβανε τελικά τρία κεφαλαία γράμματα (VUE) με μπόλικη pro audio ιστορία, καθώς μπορεί η Αμερικάνικη VUE Audiotechnik να είναι μια νεοσύστατη εταιρία κατασκευής ηχείων, αλλά αν ενώσεις τα ‘χιλιόμετρα’ των βασικών στελεχών της, τελικά μόνο “νέα” δεν τη λές…

H VUE Audiotechnik ιδρύθηκε το 2012 (την είχαμε δει από κοντά στην Prolight + Sound της Φρανκφούρτης πρόπερσι όπου έκανε και το ντεμπούτο της επί ευρωπαϊκού εδάφους) και απαρτίζεται από μια πραγματική dream team όσον αφορά τα στελέχη της, αφού οι άνθρωποι που δημιούργησαν την εταιρία είναι πραγματικά μπαρουτοκαπνισμένοι έχοντας γράψει πολλά ‘pro audio’ χιλιόμετρα σε κορυφαίες & επώνυμες εταιρίες ήχου κατά το παρελθόν. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα…

Η Dream Team της VUE Audiotechnik
Η VUE Audiotechnik ιδρύθηκε πριν από 2 χρόνια από τους εξής γνωστούς και μη εξαιρετέους κυρίους: Από τον Ken Berger (πρόκειται για τον CEO της εταιρίας) που υπήρξε πρίν από πολλά χρόνια ο συνιδρυτής της Eastern Acoustic Works (EAW). Ο Ken οδήγησε πολύ ψηλά την EAW η οποία τελικά εξαγοράστηκε από τη Mackie το 2000. Επίσης, ο K. Berger έχει διατελέσει και CEO του γνωστού online ‘περιοδικού’ Pro Sound Web, ενώ κατείχε εξέχουσες θέσεις στις εταιρίες LOUD Technologies, SIA Software, N-Tune και Music Sciences.

Ο έταιρος συνιδριτής της VUE είναι ο Jim Sides (Executive Vice President της VUE) ο οποίος αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Apogee Sound, ενώ αργότερα ίδρυσε το Αμερικάνικο σκέλος της Γαλλικής NEXO, τοποθετώντας ουσιαστικά τη Nexo στην απαιτητική αμερικάνικη αγορά σε 3 μόλις χρόνια. Πρίν τη VUE, και από το 2005 έως το 2010 ο Jim εργάστηκε ως MD / CEO της Meyer Sound Labs GmbH.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Michael Adams (υπεύθυνος σχεδιασμού και R&D της εταιρίας) ο οποίος έχει εργαστεί για περίπου 4 δεκαετίες ως FOH/Monitor engineer των Jimmy Buffett, Jackson Browne, Emmylou Harris κλπ καθώς και ως system designer για την εταιρία Sound Image, μια από τις μεγαλύτερες rental και installation εταιρίες της Αμερικής. Επίσης ο Michael υπήρξε συνιδρυτής της Audio Composite Engineering (ACE), έχοντας κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιαίτερα επιτυχημένων συστημάτων, όπως του κορυφαίου line array συστήματος Vertec της JBL και της σειράς Wideline της QSC.

Ο κ. Holger de Buhr ή αλλιώς ο Mr VUE Europe…
Ο άνθρωπος που μας παρουσίασε τη VUE Audiotechnik και τα προϊόντα της στην παρουσίαση της DNA Systems εδώ στο Ναύπλιο, ήταν ο Holger de Buhr που εκτελεί καθήκοντα Managing Director για τη VUE Europe. Ο Holger βρίσκεται στο χώρο του pro audio από τα μέσα της δεκαετίας του 80, έχοντας διατελέσει ιδρυτής & CEO της Media Logic (2006-2014), ενώ πρωτύτερα είχε ιδρύσει και διοικήσει τη Just Studio, μέλος του γνωστού ομίλου Just Music Group. Τη δεκαετία του 90 είχε εργαστεί για την Audio Sonic GmbH, ενώ είχε και το worldwide service για τις Broadcast κονσόλες της Neumann.

Ο Holger, που παρεμπιπτόντως διδάσκει live sound technique στο University of Arts του Βερολίνου, μας είπε γρήγορα – γρήγορα όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τη VUE, τα στελέχη, τη φιλοσοφία και τα προϊόντα της, προκειμένου να περάσουμε κατευθείαν στο δια ταύτα (πίεζε και ο χρόνος λόγω του ωραρίου κοινής ησυχίας), κοινώς στις ακροάσεις των ηχείων και των συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί στο χώρο για τις ανάγκες της παρουσίασης.

Ο ‘κύκλος’ των ακροάσεων…
Οι ακροάσεις ξεκίνησαν από το χώρο της παρουσίασης και από την installation σειρά ηχείων i-Class της VUE, για να περάσουμε εν συνεχεία στα μοντέλα της σειράς A class. Ακολούθησαν τα ηχεία της καλής σειράς H με το HF driver με διάφραγμα βηρυλλίου και οι ακροάσεις ολοκληρώθηκαν με το line array al-8 και το H-15. Δυστυχώς, ένα πρόβλημα με τη μεταφορική δεν μας επέτρεψε να ακούσουμε το μικρό line array al-4 της VUE που απευθύνεται σε εφαρμογές μικρού βεληνεκούς…
Τα i-Class απευθύνονται σε μόνιμες εγκαταστάσεις και διαφοροποιούνται σε σχέση με τον ανταγωνισμό από το ότι διαθέτουν ξύλινες καμπίνες και αρκετά προσεγμένη κατασκευή για την κατηγορία τιμής τους. Στην παρουσίαση, είδαμε και ακούσαμε από κοντά τα i-4.5, το 2x4.5 με τα δυο 4,5άρια mid-γούφερ σε D’Appolito διάταξη (από τα πιο ενδιαφέροντα ακούσματα της παρουσίασης σύμφωνα με τη γνώμη του υπογράφοντος, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το επέλεξε και η PRG σε έκδοση με speakon υποδοχές για διάφορες μόνιμες εγκαταστάσεις), το i-6, το i-8 και τα sub is-26 και is-15. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων όλα τα ηχεία έπαιξαν full range δίχως κατώτερη αποκοπή, ακόμα και όταν συνοδεύθηκαν από sub, ενώ όλα τα παθητικά ηχεία οδηγήθηκαν από ενισχυτικά της Powersoft δίχως όμως καμία επεξεργασία μέσω των DSP των ενισχυτικών. 

Οι ακροάσεις συνεχίστηκαν με τα ηχεία της σειράς A Class, τα οποία χρησιμοποιούν πολλές από τις αρχές σχεδιασμού και κατασκευής των ηχείων της σειράς H που είναι και η ναυαρχίδα της VUE. Η σειρά A Class αποτελείται από 4 full range μοντέλα ηχείων τα a-8, a-10, a-12 και a-15, που χρησιμοποιούν μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου στα γούφερ και τα HF drivers. Όλα τους φέρουν χοάνες φόρτισης με διασπορά 70x55 μοίρες, που χάρη στη δυνατότητα περιστροφής της κόρνας η διασπορά αυτή μεταβάλλεται σε 55x70 ανάλογα με τη χρήση τους. Σημειωτέον ότι τα δυο μεγαλύτερα μοντέλα (a-12 και a-15) μπορούν να λειτουργήσουν και bi-amped. Τα ηχεία της σειράς A, τα ακούσαμε και μόνα τους αλλά και συνοδευόμενα από το sub AS-215 με τα δυο 15ιντσα γούφερ.

Βηρύλλιο (Be): το ‘ατομικό’ όπλο της VUE
Πριν προχωρήσουμε στη συνέχεια της παρουσίασης που περιελάμβανε ακροάσεις των ηχείων της κορυφαίας σειράς Η και των line array ηχείων της σειράς al-8 στο διπλανό ανοικτό χώρο, ας θυμηθούμε δυο – τρία πράγματα για το βηρύλλιο. Το βηρύλλιο είναι το χημικό στοιχείο με σύμβολο Be και ατομικό αριθμό 4, έχει θερμοκρασία τήξης 1278 °C και θερμοκρασία βρασμού 2970 °C και είναι αρκετά σπάνιο ως υλικό. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ελαφρύ και άκαμπτο με μεγάλη αντίσταση στη θερμότητα, ενώ διαθέτει και πολύ μικρό συντελεστή διαστολής.

Βηρύλλιο χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η Γαλλική εταιρία κατασκευής ηχείων Focal και ο υπογράφων είχε παρακολουθήσει πρίν από 10+ χρόνια στο εργοστάσιο της Focal στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας την διαδικασία επεξεργασίας του βηρυλλίου προκειμένου να παραχθούν οι θόλοι από βηρύλλιο που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι στις ακριβές οικιακές (και πλέον και στουντιακές) σειρές των ηχείων τους (όπως το Grande Utopia Be για τους θόλους των τουίτερ του οποίου είχα δει τη διαδικασία). Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας θόλος από βηρύλλιο είναι ελαφρύτερος από τον αντίστοιχο θόλο αλουμινίου και σαφώς πιο άκαμπτος από τον αντίστοιχο τιτανίου, μια επίδοση που καθιστά ένα μεγάφωνο ικανό να φτάσει και έως τα 40kHz.

Η κορυφαία σειρά Η
Από τη σειρά Η που αποτελεί τη ναυαρχίδα της VUE, καθώς τα HF drivers της σειράς χρησιμοποιούν θόλο βηρυλίου, ακούσαμε τα full range μοντέλα h-8, h-12 και h-15 (τα δυο μεγαλύτερα διατίθεται στις εκδόσεις W με διάγραμμα κάλυψης 100 x 50 μοίρες και N με διάγραμμα κάλυψης 60 x 40 μοίρες αντίστοιχα, σε οριζόντιο και κάθετο άξονα), το νέο sub h-20 που παρουσιάστηκε φέτος στη Φρανκφούρτη, καθώς και το sub is-18.

Τα συστήματα της σειράς h-Class υποστηρίζουν networking δυνατότητες και remote management έλεγχο μέσω του λογισμικού SystemVUE software της εταιρίας. Στην πίσω πλευρά των ηχείων εκτός από τις υποδοχές εισόδου του σήματος, συναντάμε Ethernet θύρες που είναι πλήρως συμβατές με τα standard IP networks (απλά συνδέεις, αναγνωρίζει το δίκτυο και η δουλειά έγινε…). Τα δίδρομα full range ηχεία της σειράς είναι ενεργά και διαθέτουν ανεξάρτητους ενισχυτές και DSP για κάθε μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, το h-12 και το h-15 ενσωματώνουν δικάναλους τελικούς ενισχυτές, με αποθέματα ισχύος 830W long-term για το γούφερ και 275W(400W peak) για το compression driver βηρυλλίου αντίστοιχα.

ACM (Active Compliance Management): Ο νέος υβριδικός τρόπος φόρτισης χαμηλού
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το ολοκαίνουργιο sub της εταιρίας h-20 με τα δυο 10ιντσα διπλοπηνικά γούφερ με ευμεγέθες πηνίο φωνής 64mm. Η ιδιαιτερότητα του h-20 έχει να κάνει με την υβριδική αρχή λειτουργίας του που η VUE την έχει πατεντάρει και την ονομάζει ACM (Active Compliance Management). Η εν λόγω τεχνολογία συνδυάζει band-pass και vented φόρτιση χαμηλού σε μια καμπίνα sub. Το sub ενσωματώνει ενισχυτή 500W (800W “peak” power) για κάθε woofer, ενώ ελέγχεται και ρυθμίζεται μέσω του SystemVUE software (συμβατό με Mac & Windows). 

Σε αυτή την περίπτωση, τα δυο 10ιντσα γούφερ μοιράζονται έναν κοινό θάλαμο της καμπίνας, με το ένα εξ’ αυτών να εδράζεται επί της μπάφλας και να εκπέμπει απευθείας, ενώ στο δεύτερο γούφερ η απευθείας ακτινοβολία του να μεταφέρεται μέσω θαλάμου. Η φασική / χρονική ευθυγράμμιση των δυο μεγαφώνων επιτυγχάνεται από την εταιρία με τη χρήση DSP. Ετσι, επιτυγχάνονται επιδόσεις της τάξεως των 137 dB peak από δυο μικρής διαμέτρου γούφερ (10 ίντσες) και εξίσου μικρής σε εξωτερικές διαστάσεις καμπίνα.

To line array al-8
H line array γκάμα της εταιρίας περιλαμβάνει δυο μοντέλα, ένα μεγαλύτερο (μεσαίο θα το λέγαμε καθώς φοράει 8ιντσα γούφερ), το al-8 και ένα μικρό, το al-4 με 4ιντσα γούφερ. Από αυτά είδαμε και ακούσαμε εδώ στο ‘Φουγάρο’ το μεγαλύτερο al-8 και συγκεκριμένα 4 καμπίνες αναρτημένες σε τράσα. Αυτό το setup η εταιρία το ονομάζει al-8 Compact Line Array System “block” και όπως είπαμε περιλαμβάνει 4 al-8 καμπίνες και ένα V6 Systems Engine που αναλαμβάνει την οδήγηση της 4άδας. 

Κάθε καμπίνα al-8 ‘φοράει’ δυο 8ιντσα γούφερ, τέσσερα 4ιντσα mid με κώνο από kevlar, μαγνήτες νεοδυμίου και φόρτιση χοάνης κι ένα ζεύγος HF drivers 1 ίντσας με διάφραγμα βηρυλλίου και κυματοδηγό. Το V6 system engine ουσιαστικά φιλοξενεί τα DSP (που σημαίνει EQ, δικτύωμα διαχωρισμού συχνοτήτων για κάθε δρόμο, ενεργά κυκλώματα προστασίας των ηχείων, delay κλπ) και τα ενισχυτικά οδήγησης, με κάθε engine να οδηγεί 4 καμπίνες al-8. Στις ακροάσεις του line array συμμετείχε και το sub AS418, ισοβαρικής αρχιτεκτονικής με 4 18ιντσα γούφερ.

Ακροάσεις - Εντυπώσεις
Τα συστήματα της VUE που είδαμε και ακούσαμε ήταν όλα τους με μια λέξη αξιόλογα και αξιοπρεπέστατα και είχαν το δικό τους ηχητικό χαρακτήρα, άλλωστε δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερα από ένα τόσο μεγάλο think tank και από μια ομάδα με τόση τεχνογνωσία & εμπειρία. Στα χαρακτηριστικά του ήχου της VUE η ‘παρουσία’ της μεσαίας περιοχής που δεν έγινε ποτέ ενοχλητική και βεβαίως η ποιότητα και οι ηχητικές επιδόσεις της σειράς Η που είναι πράγματι προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια και κατασκευαστικά και ακουστικά και νομίζω ότι ξεχώρισε εύκολα κατά τις ακροάσεις. Το βηρύλλιο κάνει όντως τη διαφορά στο άκουσμα και στο χαρακτήρα του ήχου στην μεσαιο – υψηλή περιοχή. Ειδικά το h-8 μου θύμισε καλοκουρδισμένο studio μόνιτορ, ενώ το h-12 αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή υλοποίηση (ο Holger το χαρακτήρισε ως το καλύτερο ηχείο του κόσμου. Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, όμως πραγματικά η μεσαιουψηλή περιοχή του είναι μια ξεχωριστή εμπειρία). 

Αντίστοιχα προσεγμένα ήταν και τα sub της εταιρίας με το υβριδικό H-20 να κλέβει κατά τη γνώμη μας τις εντυπώσεις. Εξίσου σημαντικό είναι ότι όλα τα ηχεία της εταιρίας, από το μικρό΄i-4.5 έως το μεγάλο line array είχαν έναν συγκεκριμένο ηχητικό χαρακτήρα, γεγονός ενδεικτικό του πλάνου και της φιλοσοφίας της εταιρίας.
Η VUE Audiotechnik την οποία και παρακολουθώ (μέσα από τα newsletter της και τον παγκόσμιο τύπο) τα τελευταία δυο χρόνια, ανήκει στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρίες του pro audio κλάδου. Στην παρουσίαση του Ναυπλίου καταλάβαμε γιατί συμβαίνει αυτό. Πρόκειται για μια αξιόλογη εταιρία που έχει όλα τα φόντα να κάνει ‘καριέρα’ και στην κορεσμένη αγορά ηχείων της χώρας μας. Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το μικρό line array μοντέλο al-4 (ουσιαστικά τη mid – υψηλή περιοχή του al-8), όμως σύντομα η DNA Systems θα έχει ένα demo σύστημα που θα κρατήσει μόνιμα και το οποίο κατόπιν σχετικών συννενοήσεων θα μπορείτε να δείτε και να ακούσετε από κοντά.

Ευχαριστούμε τη DNA Systems για την πρόσκληση και την καλο-οργανωμένη παρουσίαση που είχε αρκετά υψηλή ανταπόκριση και προσέλευση από rental εταιρίες και freelancers τεχνικούς. Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της VUE Audiotechnik θα σας δώσουν στη DNA Systems. Ωστόσο αναλυτικές πληροφορίες για όλα θα βρείτε στο δικτυακό τόπο της VUE Audiotechnik

Επαφή
DNA Systems

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση