Διαφήμιση
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2022 22:02

O Cal Perkins δε μένει πια εδώ

O Cal Perkins για περισσότερα από 50 χρόνια αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για μια σειρά από κατασκευαστές, σχεδιάζοντας προιόντα για εταιρίες όπως οι JBL Pro, UREI, Mackie, Tapco, Marantz, TAD, Biamp, Panasonic/Ramsa, Fender Pro Audio, Audix και άλλες.

Μερικά από τα προϊόντα που σχεδίασε σημείωσαν τεράστια επιτυχία και πέρασαν στη σφαίρα του κλασικού. Ανάμεσα σε αυτά η θρυλική portable σειρά ηχείων EON της JBL Professional, που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο best selling προϊόν της εταιρίας, η σειρά μίξερ VLZ της Mackie, καθώς και τα περίφημα HR824 studio monitors της ίδιας εταιρίας.

Ο Perkins ενδιαφέρθηκε για τον ήχο από πολύ νωρίς, καθώς ήταν ο υπεύθυνος χειριστής του ηχητικού συστήματος του αμφιθεάτρου του σχολείου του (Oakland High School), και ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που χειρiζόταν ένα πραγματικά ξεχωριστό rig με διπλά 18ιντσα sub και κόρνες, όλα τους με Jensen drivers.

Μετά το Λύκειο ο Perkins συνεργάστηκε με τη Swanson Sound Service, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας τα συστήματα για τα Bill Graham’s Fillmore West και Fillmore East concert halls.
Επίσης εκτελούσε χρέη FOH ηχολήπτη για καλλιτένχες όπως οι Count Basie, Louis Armstrong, Harry Mancini, Ray Charles, James Brown, Linda Ronstadt, The Grateful Dead, The Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Santana και πολλούς άλλους.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο California Polytechnic State University ο Cal Perkins σχεδίασε τα 4550a και 4560a subwoofers, γνωστά και ως “Perkins Bins”, τα οποία γρήγορα αποτέλεσαν συστήματα αναφοράς για λογαριασμό της JBL Professional, για όλες σχεδόν τις παραγωγές της εποχής και συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μαζικά για 25 χρόνια.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για τη JBL, σχεδιάζοντας επεξεργαστές σήματος και μίξερ ήχου (συμπεριλαμβανομένου και του Model K500 24-channel console), ενώ σχεδίαζε και σέταρε συστήματα για χώρους όπως το The Troubadour στο West Hollywood.

Στη συνέχεια έγινε chief hi-fi engineer για τις Sony/Superscope USA. Από κεί μεταπήδησε στην Northwest Sound, μια από τις κορυφαίες touring εταιρίες της Αμερικής όπου και σχεδίασε large-format concert systems καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο ηχείο της σειράς Anchor, για την NW Sound.Αργότερα η εν λόγω σειρά εξελίχθηκε στην Anchor Audio.

Την ίδια περίοδο βοήθησε την Pioneer στην ανάπτυξη της TAD (Technical Audio Devices), ενώ στη συνέχεια σχεδίασε ενισχυτές και κονσόλες για την Biamp (μεταξύ 1980-82) και από εκεί μεταπήδησε στη Fender Pro Audio, δημιουργώντας τελικούς ενισχυτές, κονσόλες και συστήματα ήχου. Το 1989 επέστεψε στη JBL (έμεινε έως το 1996), όπου ανέπτυξε κυρίως φορητά προϊόντα και ήταν ο electronics designer για τα αυτοενισχυόμενα EON της JBL, μια από τις δημοφιλέστερες σειρές ηχείων της audio βιομηχανίας παγκοσμίως.

Το 1996 (έως το 2008) ανέλαβε τη διεύθυνση των νέων τεχνολογιών στη Mackie Designs, σχεδιάζοντας ενισχυτές, ηχεία και μίξερ για Live και studio εφαρμογές, ενώ σχεδίασε και τον περίφημο ισοσταθμιστή “Perkins EQ” που προσομοίωνε τον ήχο των κορυφαίων βρετανικών μίξερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε στην κατοχή του έναν μεγάλο αριθμό πατεντών τα 50 συνολικά χρόνια που υπήρξε ενεργός στην βιομηχανία του επαγγελματικού Audio.

O Calvin “Cal” Perkins έφυγε ειρηνικά στο σπίτι του στα 80 του χρόνια...

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση