Διαφήμιση
Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2022 10:58

‘Elvis’: Η Shure σε ρόλο ‘ιστορικού συμβούλου’

Η νέα ταινία του Baz Luhrmann με τίτλο “Elvis” αποτυπώνει με ακρίβεια τη ζωή και την καριέρα του βασιλιά του ροκ εν ρολ Elvis Presley στη μεγάλη οθόνη.

Προκειμένου λοιπόν η Warner Brothers να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον Ελβις θα μεταφερθουν με τη μέγιστη ιστορική ακρίβεια, ζήτησε από τη Shure να έχει το ρόλο του ‘ιστορικού’ συμβούλου όσον αφορά τα μικρόφωνα της εταιρίας που χρησιμοποίησε ο Ελβις σε κάθε περίοδο και φάση της καριέρας του, από το στούντιο έως τα Live του.
Στη Shure δόθηκαν φωτογραφίες του Έλβις από διάφορες φάσεις της καριέρα του. Στη συνέχεια η εταιρία αναγνώρισε τα vintage μικρόφωνα και πρόσφερε προτάσεις για εναλλακτικά μοντέλα, όταν ήταν απαραίτητο. Σημειωτέον, ότι για δεκαετίες η Shure έχει βοηθήσει εταιρείες παραγωγής ταινιών στον εντοπισμό  ‘ιστορικών’ μικροφώνων.
Ενώ υπάρχει μια ποικιλία μικροφώνων Shure που χρησιμοποιούνται στην ταινία, ιδού τα 3-4 μικρόφωνα της Shure που χρησιμοποίησε ο Έλβις σε όλη την καριέρα του:

The Shure Unidyne I Model 556
Αυτή η παραλλαγή του Unidyne I είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μικρόφωνα που χρησιμοποίησε ο Elvis στην ακμή της καριέρας του. Σύμφωνα με το Product Data Sheet της Shure του 1947, «Το Μοντέλο 556 είναι ένα δυναμικό, υπερκαρδιοειδές μικρόφωνο κινητού πηνίου που παρέχει αναπαραγωγή ήχου υψηλής ποιότητας ευρείας εμβέλειας.
Το πραγματικό unidirectional χαρακτηριστικό του «Unidyne», που προκύπτει από την τοπολογία «Uniphase» παρέχει εξαιρετικά ικανοποιητική λειτουργία κάτω από αντίξοες ακουστικές συνθήκες όπου ένα συμβατικό μικρόφωνο θα ήταν πρακτικά άχρηστο.

Το μικρόφωνο διαθέτει ένα νέο κύκλωμα Acousto-Mechanical που περιέχει ένα στοιχείο κινούμενου πηνίου, το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με μαγνήτη υψηλής ροής, παρέχει υψηλή απόδοση και ομαλή συχνοτική απόκριση από 40Hz έως 15.000kHz. Η πίσω απόκριση μειώνεται κατά περίπου 15 dB λόγω της «Unidyne» τεχνολογίας του.

Για την καλύτερη δυνατή απόσβωεση κραδασμών, η μονάδα είναι αναρτημένη με ελατήριο μέσα στη θήκη του μικροφώνου, η οποία, με τη σειρά της, συνδέεται με αποσβεστικό καουτσούκ στον σύνδεσμο της βάσης.
Το εμβληματικό μικρόφωνο Unidyne του Shure εμφανίστηκε στα γραμματόσημα της ειδικής έκδοσης «Elvis» που εκδόθηκε το 1993.

Shure Model 525
Για το δυναμικό πανκατευθυντικό Shure Model 525 το Product Data Sheet της Shure του 1954 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προκειται για ένα δυναμικό μικρόφωνο κινητού πηνίου, προσαρμοσμένο για να παρέχει αναπαραγωγή φωνής και μουσικής υψηλής πιστότητας, διαθέτοντας παντουκατευθυντικό πολικό διάγραμμα.

Το μικρόφωνο είναι ευέλικτο και αξιόπιστο τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Η εκτεταμένη, ομαλή απόκριση συχνότητας και η πιστή αναπαραγωγή οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα πρόσφατα σχεδιασμένο διάφραγμα προσαρτημένο σε ένα ευαίσθητο πηνίο αναρτημένο σε μαγνητική δομή.

Η χρήση μαγνητικών υλικών υψηλής απόδοσης και ειδικά σχεδιασμένων μαγνητικών κυκλωμάτων κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη αυτού του μικρού μικροφώνου και τη μέγιστη λειτουργική απόδοση. Το μικρόφωνο είναι στιβαρά κατασκευασμένο για να αντέχει στη σκληρή χρήση και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας»

Shure SM53 και SM54
Τα SM53 και SM54 ήταν εσωτερικά ίδια, με το SM54 να έχει μεγαλύτερη ‘γρίλια’.
Σύμφωνα με το Φύλλο Δεδομένων Προϊόντος της Shure του 1970, «η αξιόπιστη απόδοση, τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και η όμορφη εμφάνιση των SM53 και SM54 τα καθιστούν εξαιρετικά ευέλικτα και ιδανικά για πολλές απαιτητικές εφαρμογές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, την εγγραφή, τις κινηματογραφικές ταινίες κλπ. Η απόδοση και η εμφάνιση των δύο μοντέλων είναι παρόμοια. Ωστόσο, το SM54 έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε πιο δύσκολες καταστάσεις close-talking λόγω της δυνατότητάς του να απορρίπτει τα “Π’ της φωνής και τον ανεπιθύμητο ήχο από τις αναπνοές του ομιλητή / τραγουδιστή.

Ο Έλβις χρησιμοποίησε αυτά τα μικρόφωνα στη δεκαετία του 1970, κυρίως επειδή είχαν περιορισμένη αναπαραγωγή χαμηλών λόγω του proximity effect. Με δεδομένο ότι φωνή του Έλβις ήταν αρκετά, ‘βαθιά’ δεν απαιτούσε «περισσότερο μπάσο», οπότε τα εν λόγω μικρόφωνα αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή του.

Η ταινία «Elvis» παίζεται αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο…

Περισσότερες πληροφορίες για τα μικρόφωνα της Shure θα σας δώσουν στην Ελληνική αντιπροσωπεία SOUNDMAZE Ευθυμιάδης…

Επαφή
SOUNDMAZE - Ευθυμιάδης
τηλ.210-654 7730

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση