Διαφήμιση
Τετάρτη, 01 Μάρτιος 2017 16:33

Σεμινάριο Allen & Heath στη Metro Audio Systems

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο Martijn Verkerk, Technical marketing manager της Allen & Heath για την Ευρώπη, συνδύασε ιδανικά θεωρία και πράξη και μέσα σε ένα 3ωρο περίπου μας έδειξε όχι μόνο όλα τα highlights, αλλά και σχεδόν κάθε λεπτομέρεια του χειρισμού της dLive S Class, που μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια Live και Touring αγορά. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη πιο compact σειρά C Class που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στην πρόσφατη έκθεση Namm και αναμένεται να μπεί εξίσου δυναμικά στην αγορά το επόμενο διάστημα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Λίγη ιστορία…
O Martijn ξεκίνησε με τους απαραίτητους ιστορικούς δεσμούς της dLive με την ίδρυση της Allen & Heath  το 1969 και τις πρώτες ιστορικές κονσόλες της (Pop Mixer και Quasi Mixer) που βγήκαν στην παραγωγή σε περιορισμένο αριθμό. Ακολούθησε το ιστορικό μοντέλο MOD1 που χρησιμοποιήθηκε στην περιοδεία του Dark Side of the Moon των Pink Floyd και ήταν η πρώτη κονσόλα με joystick. Από εκεί φτάνουμε στην CMC, την πρώτη κονσόλα budget κατηγορίας με ενσωματωμένο κομπιούτερ για mutes και automations και στη συνέχεια στην πρώτη ψηφιακή κονσόλα, την DR128 (1996) και αμέσως μετά στη σειρά ICON και εν συνεχεία στη σειρά iDR…
Και αισίως φτάνουμε στα 00’s και στα πλέον πρόσφατα μοντέλα της σειράς iLive, την compact σειρά GLD (με τις GLD 80 και GLD 112 που βρίσκονται ακόμα στην παραγωγή) και στο σήμερα με την portable σειρά Qu, τη σειρά ναυαρχίδα dLive (S Class) και την εσχάτως ανακοινωθείσα compact σειρά C Class που αποτελεί μια πιο compact και προσιτή σειρά dLive S Class.
Για την Qu, ο Martijn μας ενημέρωσε ότι αποτελεί απόλυτο best seller για την εταιρία με τη σειρά να περιλαμβάνει 4 μοντέλα + την QU SB. Επίσης μας ενημέρωσε για τα presets της σειράς Qu που πλέον περιλαμβάνουν τα πλέον δημοφιλή μικρόφωνα από κατασκευαστές όπως οι Shure, Sennheiser και Audio Technica.

dLive systemH ναυαρχίδα της Allen & Heath
Η νέα σειρά dLive συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η iLive, ενώ η GLD αποτέλεσε τη γέφυρα για την dLive. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Martijn, η dLive ισούται με 2 iLive σε όλες τις παραμέτρους και λειτουργίες της. 
Εξαρχής έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην σχεδίαση, την κατασκευή και την υψηλή αξιοπιστία της.
Η S5000 που είδαμε στην παρουσίαση είναι η μεσαία κονσόλα της νέας σειράς όσον αφορά το μέγεθος της επιφάνειας εργασίας της και συνδυάζεται με το dLive MixRack, που περιλαμβάνει προενισχυτές, επεξεργαστές και όλο το I/O και τις audio networking θύρες της κονσόλας. Επιπλέον, υποστηρίζει νέο preamp design με 48V LED (ενδεικτική λυχνία οπτικής πληροφόρησης για την ενεργοποίηση της τάσης phantom) και ενεργό κύκλωμα PAD.

Η επιφάνεια εργασίας της περιλαμβάνει 28 faders σε 6 layers, δυο 12″ οθόνες αφής και το ειδικά ανεπτυγμένο Harmony UI για ταχύτατη απόκριση στο workflow. 
Υποστηρίζει επίσης 3 σελίδες με 6 assignable rotaries ανά οθόνη και 26 assignable SoftKeys, καθώς και Engineer’s Wedge και IEM fader strips.

Στην καρδιά της νέας dLive βρίσκεται το XCVI Core που αναπτύχθηκε από την R&D ομάδα της Allen & Heath (που αποτελείται από 40 μηχανικούς και 30 ειδικούς στα ψηφιακά κυκλώματα και προϊόντα) και βασίζεται στη χρήση FPGA τσιπ (Field Programmable Gate Array) νέας γενιάς και τεχνολογίας, με 36 παράλληλα virtual processing cores που εξασφαλίζουν επεξεργαστική ισχύ για 160×64 channels processing στα 96kHz.

Εξι παράλληλες μηχανές μίξης εντός του πυρήνα επεξεργάζονται 10.000 cross points ανά δείγμα, την ίδια στιγμή που ο FPGA router έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης 3.000 x 3.000 audio paths. 
Η επεξεργαστική ισχύς του XCVI (25 δις υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο!) επιτρέπει στη dLive να υποστηρίζει 128 full processing inputs και 16 stereo FX returns, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σημαντικότερο ίσως επίτευγμά της είναι το εξαιρετικά χαμηλό latency – ρεκόρ των 0.7ms που συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη ενός ‘φυσικού’ τρόπου χρονικής ευθυγράμμισης από την ίδια την κονσόλα, μεταξύ sub και δορυφόρων του PA συστήματος που οδηγείται από την dLive. 

ME Personal Mixing System
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Martijn και στο ME Personal Mixing System της εταιρίας που αποτελεί ένα dedicated 40 channel personal monitor σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού (στη σκηνή, στις πρόβες, στο στούντιο και σε κάθε είδους μόνιμη εφαρμογή ή touring).
Επίσης, όπως ανέφερε είναι πλήρως συμβατό με συστήματα Aviom.

dLive – C Class
Η νέα dLive C Class παρουσιάστηκε επίσημα από την εταιρία στην πρόσφατη έκθεση Namm και όπως είπαμε ήδη από τον πρόλογο, αποτελεί ουσιαστικά τη διεύρυνση της πλατφόρμας dLive σε μια ευρύτερη γκάμα AV, installation και live εφαρμογών. 
Η dLive C Class χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια ‘πρώτη ύλη’ με τις μεγαλύτερες dLive, όπως 96kHz FPGA core, DEEP processing architecture κλπ , ενώ παράλληλα απογειώνει τις δυνατότητες της κονσόλας στον τομέα της ευελιξίας και του μεγέθους καθώς η σειρά περιλαμβάνει και την πρώτη 19” rack mountable επιφάνεια εργασίας της σειράς dLive, την ultra-compact C1500. 
Η σειρά διαθέτει 3 νέα MixRacks, τα CDM32, CDM48 και CDM64, καθώς και 3 νέες επιφάνειες εργασίας την 19” rack mountable C1500, τη C2500 και την C3500 με τις διπλές οθόνες αφής. Τα MixRacks ενσωματώνουν το XCVI Core, που υποστηρίζει πλήρη διαχείριση και υποστήριξη 128 inputs με πλήρες processing και 16 dedicated stereo FX returns, καθώς και 64 πλήρως παραμετροποιήσιμα mix bus.
Κάθε επιφάνεια εργασίας και rack υποστηρίζει 128 channel I/O port και υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα καρτών δικτύου συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων Dante, Waves, MADI, fibreACE optical και άλλων. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Martijn, η νέα σειρά dLive C Class διαθέτει μικρότερο Mix Rack χωρίς redundancy (χωρίς το κάτω μέρος του Mix Rack δηλαδή) και χάρη και στις compact διαστάσεις των 3 επιφανειών εργασίας, το όλο project είναι κατά 35% πιο προσιτό από την S Class με τα συστήματα της οποίας βεβαίως, η νέα compact σειρά είναι πλήρως συμβατή…

hands on tips & tricks
Ακριβώς έτσι έκλεισε η παρουσίαση με όλους τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται μπροστά στην κονσόλα και τον Martijn να εξηγεί με σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο όλο το βασικό χειρισμό της κονσόλας και όχι μόνο, καθώς μπήκε και στα ενδότερα της dLive δείχνοντάς μας και μικρές χρηστικές λεπτομέρειες, που έχουν εφαρμοστεί καθώς έχουν ζητηθεί από πολλούς επαγγελματίες users, ενώ έκλεισε δείχνοντάς μας το χειρισμό μέσω της εφαρμογής dLive iPad app καθώς και της εφαρμογής dLive One Mix που εστιάζει κυρίως στο monitoring και στα personal monitors…

Ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση στην παρουσίαση και τον Martijn Verkerk για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέθεσε. Σημειωτέον ότι η παρουσίαση ήταν 2ήμερη και περιλάμβανε διάφορα session στα οποία παραβρέθηκαν σπουδαστές σχολών ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας, ηχολήπτες και μηχανικοί ήχου καθώς και ιδιοκτήτες rental εταιριών. Λογικά η επόμενη παρουσίαση Allen & Heath στο χώρο της Metro θα αφορά λογικά τη σειρά C Class που αναμένεται το επόμενο διάστημα…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη dLive αλλά και οποιαδήποτε άλλη κονσόλα της Allen & Heath επικοινωνήστε με την εταιρία Metro Audio Systems…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση