Διαφήμιση
Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2016 16:42

Εφυγε απ’ τη ζωή ο 'μεγάλος' sir George Martin

Οι συστάσεις για τον George Martin είναι τουλάχιστον περιττές, καθώς όλοι οι άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας αναγνωρίζουν την τεράστια επιρροή του σ’αυτή, σε μια σειρά από τομείς και επίπεδα. Ο George Martin γεννήθηκε στο Highbury του Λονδίνου στις 3 Ιανουαρίου του 1926. Είχε κάνει μαθήματα πιάνου ως μαθητής, όμως ήταν κυρίως αυτοδίδακτος και φανταζόταν τον εαυτό του «ως το νέο Rachmaninoff».

Ο επονομαζόμενος και «πέμπτος Beatle» ήταν ο άνθρωπος που υπέργραψε τα θρυλικά Σκαθάρια το 1962 και αυτός που συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στα τραγούδια τους, τόσο συνθετικά, μουσικά, ενορχηστρωτικά (κυρίως) όσο και στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής, της ηχοληψίας και της μίξης. Ο George Martin ήταν άμεσα υπεύθυνος για τα 23 Νο 1 singles των Beatles στις ΗΠΑ και για τα 30 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ηταν υπεύθυνος της δισκογραφικής EMI - Parlophone Records, που αρχικά είχε εστιάσει στη jazz και στην comedy μουσική υπογράφοντας με αντίστοιχους καλλιτέχνες.

Το Φεβρουάριο του 1962 που συνάντησε τον μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein, ήταν και ο ίδιος έτοιμος για μια μικρή στροφή στο ρεπερτόρια της εταιρίας του. Κάπως έτσι και έχοντας διακρίνει το πηγαίο συνθετικό ταλέντο του διδύμου Lennon-McCartney, τους κάλεσε για ένα recording session στα στούντιο Abbey Road της at EMI τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Αυτό που άκουσε του άρεσε και τους υπέργραψε αμέσως, ενώ για την ιστορία λίγους μήνες μετά υπέγραψε και τους Hollies στην Parlophone.

Ο Martin δεν επέλεξε τον συνήθη δρόμο, δηλαδή να προωθήσει έναν εξ’ αυτών ως frontman, απλά τους πρότεινα να αλλάξουν ντράμερ (ο Best αντικαταστάθηκε από τον studio drummer Ringo Starr) και τους επέτρεψε να ηχογραρφήσουν το δικό τους υλικό. Το πρώτο τους single, “Love Me Do,” έφτασε έως το No. 17 των British charts. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πρώτο τους άλμπουμ, “Please Please Me,” τους πρότεινα να πάνε σε πιο γρήγορο tempo και δικαιώθηκαν από το ομώνυμο τραγούδι αλλά και το άλμπουμ. Ηταν η στιγμή που ο Martin αναφώνησε από το control room: «κύριοι μόλις φτιάξατε το πρώτο σας Νο1 άλμπουμ».

Ως γνωστόν ο Martin υπήρξε βασικός ενορχηστρωτής των Beatles καθώς ήταν αυτός που πρότεινε να μπούνε έρχορδα στο “Yesterday,” που αποτελεί το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών, ενώ ήταν αυτός που διεύθυνε τα έγχορδα στο κλασικό “Eleanor Rigby”. Επαιξε πιάνο στο “In My Life” και συνέθεσε το harpsichord section, ενώ είναι υπεύθυνος και για το ορχηστρικό τμήμα του “A Day in the Life”, ενώ είχε και την ιδέα να χρησιμοποιήσει backward tapes προκειμένου να ‘ενισχύσει’ το ψυχεδελικό κλίμα του Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Αφησε την EMI το 1965 αλλά συνέχισε να εργάζεται ως freelancer ενώ είχε αναλάβει την παραγωγή και στο τελευταίο άλμπουμ των Beatles, το θρυλικό Abbey Road (ωστόσο τους είχε αναλάβει ο Phil Spector που επιμελήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του άλμπουμ Let It Be). Εν συνεχεία ο George Martin άνοιξε τα AIR recording studios στο Λονδίνο και στην Καραιβική στα οποία ηχογράφησαν καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Rolling Stones, Stevie Wonder και Police μεταξύ άλλων. Ο Martin περιγράφει αναλυτικά τη σχέση του με τους Beatles στο βιβλίου του 1979 με τίτλο: “All You Need Is Ears”.

To 2006 o Martin μαζί με το γιό του Giles Martin (συνολικά είχε 4 παιδιά), επιμελήθηκε του ρεμίξ του Love, μιας παραγωγής των Cirque du Soleil αφιερωμένη στην μουσική των Beatles. 
Ο Martin ναι μεν έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τους Beatles, όμως είχε επιμεληθεί δισκογραφικά την παραγωγή και σε άλλους καλλιτέχνες και μουσικούς όπως οι: Billy J. Kramer and the Dakotas, Mahavishnu Orchestra, America, Jeff Beck, Cheap Trick, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Kenny Rogers, Neil Sedaka, Jimmy Webb, Dire Straits, Peter Gabriel, Sting, Meat Loaf, Carly Simon, Celine Dion και Kate Bush, μεταξύ άλλων…

Ο Martin απέκτησε τον τίτλο του ιππότη το 1996 (ένα χρόνο πρίν απονεμηθεί η ίδια διάκριση στον McCartney) και μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1999.
O George Martin ‘έφυγε’ πλήρης ημερών στα 92 του χρόνια…

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση