Διαφήμιση
Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2022 15:56

Απεβίωσε ο Peter Lawo

Ο ιδρυτής της εταιρίας Lawo, Peter Lawo έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια. Υπήρξε ένας σπουδαίος μηχανικός και οραματιστής και ίδρυσε την εταιρία Lawo AG το 1970, θέτοντας εξαρχής πολύ υψηλά στάταρ ποιότητας και engineering.

Ο Lawo έθεσε τα θεμέλια για την παγκόσμια φήμη και την οικονομική επιτυχία της εταιρείας του, με καινοτόμα προϊόντα ήχου.
Στη δεκαετία του 1970, ο Peter Lawo ανέπτυξε έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή ήχου για τη μουσική του συνθέτη Karl-Heinz Stockhausen, ο οποίος επηρέασε σημαντικά τις "New Music" συνθέσεις.

Οι επαφές του με μουσικούς τον οδήγησαν στα πρώτα του project με τον περιφερειακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Suedwestfunk (SWF) και την υλοποίηση εγκαταστάσεων στο λεγόμενο «Experimental Studio» του σταθμού.
Ακολούθησε η ανάπτυξη του πρώτου συστήματος μίξης ήχου για τον σταθμό SWF, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μίξεις από καλλιτέχνες όπως οι Pierre Boulez, Luigi Nono, Brian Ferneyhough, Christobal Halffter και Dieter Schnebel. Με βάση αυτή την επιτυχία, η Lawo δημιούργησε επαφές με system integrators και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Το ‘μότο’ εξαρχής ήταν το εξής: «Ακούστε τους πελάτες και τους χρήστες σας, ανακαλύψτε τι χρειάζονται πραγματικά και βρείτε λύσεις που ξεπερνούν αυτές τις ανάγκες». Από την αρχή, οι πρώτες του κονσόλες μίξης για μετάδοση, οι οποίες ήταν ακόμα αναλογικές εκείνη την εποχή, χαρακτηρίζονταν από ασυμβίβαστη ποιότητα κατασκευής και ήχου και ήταν ασυναγώνιστες ως προς τη λειτουργικότητα και τον σχεδιασμό τους.

Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Lawo χρησιμοποίησε την τεχνολογία υπολογιστών στις κονσόλες μίξης της και κατασκεύασε το "Programmable Audio Control" (Programmierbare Ton-Regie, PTR) με αναλογική επεξεργασία σήματος και ψηφιακό έλεγχο όλων των ρυθμίσεων του μίκτη, για τις οποίες η Lawo ανέπτυξε μηχανοκίνητα faders in house. Με αυτό το σύστημα, η εταιρεία Lawo καθιερώθηκε ως κατασκευαστής μεγάλων, υψηλής ποιότητας κονσολών μίξης για broadcasting εφαρμογές με καινοτόμες λύσεις και εξαιρετικό ήχο.

Εν τω μεταξύ, ο Lawo είχε επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία ήχου για broadcasting και παράλληλα ξεχώρισε και σε άλλους όλους εξίσου επιτυχημένους επιχειρηματικούς τομείς όπως: ιατρικά λέιζερ, οθόνες προορισμών δημόσιας συγκοινωνίας και ραδιοκράνη για ελικόπτερα διάσωσης. Το PTR ακολούθησε το 1994 η πρώτη πλήρως ψηφιακή σειρά κονσολών μίξης mc, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά.

Το 1999, ο Peter Lawo παρέδωσε τα ηνία της εταιρείας στον γιο του Philipp Lawo, υπό την οραματική ηγεσία του οποίου ο Lawo εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας IP στη μετάδοση και έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές συστημάτων δικτύου, ελέγχου, ήχου και εικόνας στον κόσμο.
Είτε πρόκειται για Formula 1, Bundesliga (ποδόσφαιρο), είτε gia  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία μετάδοση σημαντικών παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων όπου τα προϊόντα και οι λύσεις της εταιρείας με έδρα το Rastatt δεν συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγή. Τα προϊόντα αναπτύσσονται στη Γερμανία και κατασκευάζονται με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας στα κεντρικά της εταιρείας στο Rastatt.

Με τον Peter Lawo, η εταιρεία έχασε έναν παθιασμένο μηχανικό, έξυπνο εφευρέτη και αφοσιωμένο επιχειρηματία, που έβαλε την καρδιά και την ψυχή του στην ευημερία της εταιρείας του ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τη διοίκηση.

Επαφή
Lawo

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση