Διαφήμιση
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2022 22:37

JBL: H νέα σειρά SRX900 αποκαλύπτεται

Η νέα, προσιτή, σειρά ηχείων SRX900 της JBL, που άντλησε την έμπνευσή της από τη κορυφαία σειρά VTX της JBL, περιλαμβάνει ενεργά line array ηχεία και τα αντίστοιχα subwoofer, που μπορούν να συνθέσουν ένα ευέλικτο και επεκτάσιμο σύστημα ικανό να ανταποκριθεί σε μια εκτεταμένη γκάμα ηχητικών εφαρμογών. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η εν λόγω σειρά SRX παρουσιάστηκε από την JBL το 1995 για πρώτη φορά και από τότε συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σε μοντέλα...

4 μοντέλα: δυο line array καμπίνες και 2 sub
Η σειρά περιλαμβάνει δύο line array μοντέλα, τα SRX906LA και SRX910LA, καθώς και δυο αυτοενισχυόμενα sub woofer τα SRX918S και SRX928S

Το SRX906LA είναι ένα αυτοενισχυόμενο line array ηχείο δυο δρόμων, τριών μεγαφώνων με καμίνα πολυπροπυλενίου, που φιλοξενεί δυο 6,5άρια γούφερ (JBL 2186G) με διπλό 2ιντσο πηνίο φωνής μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου τεχνολογίας Differential Drive. To HF drive (JBL 2432H-3) διαθέτει μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου και 3ιντσο διάφραγμα τιτανίου για γραμμική συμπερφορά σε όλο το φάσμα της εκπομπής του ακόμα και πάνω από τα 10kHz. Tο συνολικό βάρος της καμπίνας ανέρχεται στα 16,8 κιλά.

Το μεγαλύτερο SRX910LA χρησιμοποιεί επίσης καμπίνα πολυπροπυλενίου με ενισχυμένη μπάφλα αλουμινίου και εσωτερικές στιβαρές εγκάρσιες νευρώσεις από κόντρα πλακέ. Φοράει ακριβώς το ίδιο HFdriver με το μικρότερο αδελφάκι του, ενώ τα γουφερ που φοράει είναι τα 10ιντσα JBL 261G-1 και το βάρος του ανέρχεται στα 26,7 κιλά.

Τα δυο sub είναι το SRX918S και SRX928S. Το πρώτο χρησιμοποιεί ένα 18ιντσο γούφερ (JBL 2279G-1) με 3ιντσο πηνίο φωνής μαγνήτη φερίττη και ζυγίζει 44,5 κιλά. Το μεγαλύτερο SRX928S διαθέτει δυο 18 ιντσα γούφερ JBL 2279Η-1, είναι και αυτό ενεργό / αυτοενισχυόμενο και ζυγίζει περίπου 71 κιλά.

Καταληπτότητα, ευκρίνεια & Differential Drive…
Η JBL έχει θέση ως βασική της προτεραιότητα την διευρυμένη καταληπτότητα του συστήματος η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο: custom μεγαφωνικές μονάδες και ειδικά σχεδιασμένοι κυματοδηγοί και κόρνες και χρήση της τεχνολογίας Differential Drive επόμενης γενιάς (4ης συγκεκριμένα) που προέρχεται απευθείας από τις σειρές ναυαρχίδες της εταιρίας και πιο συγκεκριμένα από την πλέον πρόσφατη μεγάλη σειρά της εταιρίας, την VTX…

Οπως έχουμε ξαναγράψει για τα VTX της σειράς Α, η τεχνολογία Dual differential drive δεν είναι καινούργια για τη JBL καθώς την εξελίσσει συνεχώς από 1995 που την προωτοεφάρμοσε και βάση της οποίας τα γούφερ χρησιμοποιούν διπλό πηνίο φωνής, dual gap και μαγνήτες νεοδυμίου εντός του πηνίου φωνής με ψύκτρες ενσωματωμένες στο cast του αλουμινένου frame για περαιτέρω αποτελεσματικότητα στην απαγωγή θερμότητας.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της τεχνολογίας είναι πολλά και κρίσιμα, καθώς έχει επιτευχθεί δραστική μείωση βάρους, περαιτέρω πρόσληψη ισχύος, χαμηλότερη παραμόρφωση και  αναβαθμισμένη γραμμικότητα της συμπεριφορά του μεγαφώνου σε ακραίες συνθήκες οδήγησης.

RBI (Radiation Boundary Integrator)…
RBI (Radiation Boundary Integrator) ονομάζει η JBL την πατενταρισμένη τεχνολογία της, κατά την οποία δυο ειδικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα ‘φτερά’ από συνθετικό υλικό καλύπτουν σχεδόν εξολοκλήρου τη μπροστινή μπάφλα της καμπίνας με τις μεγαφωνικές μονάδες.

Ετσι οι μηχανικοί της εταιρίας ουσιαστικά ‘τοποθετούν’ τα mid drivers στον κυματοδηγό υψηλών συχνοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη μετάβαση σε κάθε ζώνη και η μέγιστη πυκνότητα του μετατροπέα. Εν ολίγοις πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο προσομοίωσης σημειακής ομοαξονικής πηγής και ‘ενοποίησης’ της λειτουργίας και της συμπεριφοράς των δυο κρίσιμων δρόμων (μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων).

Ευελεξία και επεκτασιμότητα...
Αν τα προηγούμενα αποτελούν τεχνολογικά ατού της σειράς, η ευελιξία και η επεκτασιμότητα αποτελούν το πλέον πρακτικό ατού της. Η σειρά υποστηρίζεται από μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ, βάσεων στήριξης κλπ προκειμένου να είναι εφικτή κάθε δυνατή διαμόρφωση του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραγωγής, μικρής ή μεγαλύτερης και του κάθε χώρου...

Εξελιγμένο DSP…
Πλήρες είναι το DSP ‘πακέτο’ της σειράς για το σετάρισμα και τη βέλτιστη οδήγηση και λειτουργία κάθε συστήματος, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων 24 μπάντες παραμετρικό EQ, 2.000ms delay και έλεγχο gain. Και όλα αυτά μαζί με τα Array size compensation filters και τα αντίστοιχα TDC φίλτρα (throw distance που βασίονγται σε FIR φίλτρα), αλλά και την ενσωματωμένη γεννήτρια (δίχως να απαιτείται η χρήση κονσόλας) που σύμφωνα με την JBL θα βοηθήσουν το χειριστή να επιτύχει και να εφαρμόσει εύκολα και γρήγορα τις βέλτιστες ρυθμίσεις, δίχως να δαπανήσει πολύτιμο χρόνο σε μετρήσεις και tunning.  

Επίσης η ενσωματωμένη LevelMax Limiter σουίτα που αναπτύχθηκε από κοινού από την JBLκαι την Crown (για τη σειρά ενισχυτών I-Tech) θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αχρείαστες μηχανικές καταπονήσεις των μονάδων και ζημιές, ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες οδήγησης και λειτουργίας του συστήματος.

Εξελιγμένο Ethernet πρωτόκολο
Η σειρά SRX χρησιμοποιεί το νέο HControl Ethernet πρωτόκολο του Harman γκρούπ που εξασφαλίζει σταθερότητα και σας απαλλάσει από σύνθετες IP διευθύνσεις. Ολες οι καμπίνες της νέας σειράς φιλοξενούν θύρες Ethernet για τον έλεγχο του συστήματος και το σετάρισμά του μέσω δικτύου.

Seamless Software Control
H σουίτα λογισμικύ της JBL είναι συμβατή με όλα τα λειτουργικά συστήμα, όπως Windows, iOS, macOs και η σειρά SRX 900 χρησιμοποιεί το πρόγραμμα προσομοίωσης LAC-3 της JBL για το σχεδιασμό του συστήματος και το JBL Performance App για το σετάρισμα και τη διαχείριση του συστήματος, ενώ πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με το rigging του συστήματος, ο χρήστης έχει μέσω του Array Link iOS / Android. Φυσικά η LCD οθόνη στο πίσω πάνελ κάθε καμπίνας, επιτρέπει πλήρη και άμεση πρόσβαση στις επιμέρους παραμέτρους κάθε ηχείου.

Παροχή τάσης
Κάθε ηχείο διαθέτει universa switching mode στάδιο τροφοδοσίας που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα τροφοδοτούμενο με τάση από 100 έως 250V και υποστηρίζει low power λειτουργία όταν δεν ανιχνεύεται σήμα στην είσοδο. Εώς και 6 καμπίνες SRX906LA και αντίστοιχα έως και 4 SRX910LA μπορούνα να συνδεθούν στο ίδιο σύστημα τροφοδοσίας.

Σύστημα ανάρτησης
Τα ηχεία της σειράς έχουν σχεδιαστεί για portable και installation εφαρμογές, γι αυτό και υποστηρίζουν μια ευρεία γκάμα από set-up: από pole mount, έως ground stacked και flown arrays (εν προκειμένω αναρτώνται έως και 16 καμπίνες)
Γρήγορο, εύκολο και ασφαλές είναι το rigging σύστημα που έχει εφαρμόσει η JBL, περιλαμβάνοντας μαζί όλα τα απαραίτητα εξασουάρ, ενώ η ‘ραχοκοκαλιά’ του συστήματος ανάρτησης αποτελει΄μια έξυπνη έξτρα ψύκτρα για περαιτέρω απαγωγή θερμότητας.

Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο για τη νέα σειρά SRX900 της JBL, θα σας δώσουν στην εταιρία Bon Studio…

Επαφή
Bon Studio

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση