Διαφήμιση
Τρίτη, 18 Δεκέμβριος 2018 15:45

'Εργαστήριο καιρού’ το Roskilde για τη Meyer Sound'

Στα πλαίσια της πρόσφατης, καλοκαιρινής συνεργασίας της με το φημισμένο Δανέζικο φεστιβάλ Roskilde Festival, η Meyer Sound είχε τη σπάνια δυνατότητα να πραγματοποιήσει μετρήσεις ακριβείας αναφορικά με την επίδραση των περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών σε ένα μεγάλη ηχητικό συναυλιακό σύστημα, σε πραγματικό χρόνο. 

Υπό την καθοδήγηση των τεχνικών της Meyer Sound, ο senior scientist Roger Schwenke και μια ειδικευμένη τεχνική ομάδα, εγκατέστησαν πολλαπλούς αισθητήρες καιρού μαζί με μετρητικά μικρόφωνα ακριβείας προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά, την αναπαραγωγή και τον χαρακτήρα του ηχητικού συστήματος σε διάφορες αποστάσεις πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η συλλογή πληθώρας δεδομένων και μετρήσεων που θα επιτρέψουν στην εταιρία να αξιολογήσει με μεγάλη ακρίβεια την επίδραση όλων των ατμοσφαιρικών συνθηκών και μεταβολών στο ηχητικό σύστημα μιας συναυλίας και μάλιστα σε διαφορετικά ύψη ως προς το έδαφος.

Οι μετρήσεις…
Όπως είπαμε, οι μετρήσεις έλαβαν χώρα στο Orange stage, το κεντρικό venue του φεστιβάλ, χωρητικότητας 100.000 θεατών όπου είχαν εγκατασταθεί συνολικά 257 καμπίνες ηχείων της οικογένειας LEO της Meyer Sound, προκειμένου να καλύψουν τους headliners του φεστιβάλ, όπως μεταξύ άλλων οι Bruno Mars, Eminem και Nick Cave and the Bad Seeds.

Τα πλήρες σετ περιελάμβανε έξι σημεία μέτρησης για θερμοκρασία και υγρασία, με τα πέντε από τα έξι αυτά σημεία να είναι τοποθετημένα κάθετα και ύψος 3 μέτρων στα delay tower κοιτάζοντας προς τα main front arrays. Σε δυο από τις περιοχές μέτρησης καταγράφονταν δεδομένα που αφορούσαν την ταχύτητα του ανέμου και την διεύθυνσή του κάθε φορά. 
Το έκτο σημείο μέτρησης βρισκόταν πάνω από τα delay arrays προκειμένου να ανιχνεύσει εφέ που προέρχονταν από τη θερμοκρασία των εσωτερικών ενισχυτών των αυτοενισχυόμενων καμπινών.
Για τη συλλογή audio σήματος από τα μπροστινά arrays, χρησιμοποιήθηκαν 5 παντουκαντευθυντικά μικρόφωνα DPA 4007 (με απόκριση συχνότητας από 10 Hz έως 40 kHz). Με τη χρήση ενός SIM3 audio analyser, τα σήματα από τα μικρόφωνα συγκρίνονταν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, σε σχέση με το απευθείας σήμα από τον GALAXY processor για τα main array, όπως μεταφερόταν στην τοποθεσία ελέγχου μέσω ενός AVB network που είχε εγκαταστασθεί στο Orange Stage.  

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερεο Roger Schwenke “Γνωρίζουμε ότι ο ήχος μεταβάλλεται από την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα και αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αυτές οι αλλαγές όμως δεν είναι οι ίδιες στο επίπεδο του εδάφους όπως είναι στα 20 μέτρα πάνω από τους θεατές.

Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε τις ατμοσφαιρικές αλλαγές όπως λαμβάνουν χώρα σε 5 επίπεδα και βρήκαμε διαφορές που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και την πυκνότητα των θεατών. Τώρα θα πρέπει να αναλύσουμε λεπτομερώς το πώς ανταποκρίνονται και πως επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές τα χαρακτηριστικά του ήχου. Όλα τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις που αφορούν τα συστήματα και τις ατμοσφαιρικές – καιρικές συνθήκες, βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια της Meyer Sound στο Berkeley για πιο διεξοδικές αναλύσεις.

Το μετρητικό σύστημα σχεδιάστηκε από τον James Edmondson, senior digital product specialist της Meyer Sound και υλοποιήθηκε από μια ομάδα riggers.
Επίσης, στο project συνεργάστηκαν φοιτητές από το Danish Technical University (DTU), υπό την καθοδήγηση του Morten Büchert, principal audio consultant του festival και τον αρμόδιο καθηγητή του DTU Finn T. Agerkvist.
Αναλυτικότερες και περισσότερες πληροφορίες για το συνολικό concept θα πάρετε αν δείτε το εν λόγω διαφωτιστικό βιντεάκι

Επαφή
Audigys

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση