Διαφήμιση
Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 17:53

ADAM Audio Studio Pro SP-5 – Working on a dream

του Βασίλη Λαδονικόλα

Με τα ολοκαίνουργια ADAM Audio STUDIO PRO SP-5 ήρθα σε επαφή μάλλον κατά σύμπτωση, σε πρόσφατη επίσκεψή μου στα γραφεία του αντιπροσώπου (Audigys)… Λίγο πρίν χαιρετήσω και αποχωρήσω λέω στο Γιώργο (Θεοδωρόπουλος)… «μόλις μου ήρθε ενημέρωση από την ADAM Audio που ανακοινώνει νέα ακουστικά… διάβασα καλά?» και αυτός μου απαντά «Καλά διάβασες! Θέλεις να τα ακούσεις? Μόλις παρέλαβα ένα ζευγάρι για demo…».
Και κάπως έτσι έπιασα στα χέρια μου τα πρώτα ακουστικά της ADAM Audio και τους έριξα ένα γρήγορο ‘αυτί’. Το γρήγορο βέβαια είναι σχετικό, διότι άπαξ και τα φορέσεις δύσκολα τα αποχωρίζεσαι και ακόμα δυσκολότερα τα ξεχνάς…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

ADAM STUDIO PRO SP-5 με την ‘υπογραφή’ της Ultrasone…
Η ADAM Audio έβγαλε ακουστικά λοιπόν που προορίζονται για αμιγώς επαγγελματική χρήση (όχι ότι θα κακοπέσουν στους χαϊφιντελιστές) και μάλιστα premium κατηγορίας, καθώς το όλο project βασίστηκε στην πατενταρισμένη τεχνολογία patented S-LOGIC Plus της Ultrasone.
Πρόκειται όπως είπαμε για τα ADAM Audio STUDIO PRO SP-5 που αποτελούν circumaural ακουστικά κλειστού τύπου που προορίζονται για studio χρήση αλλά και για οποιοδήποτε mobile setup. Οι μετατροπείς των ADAM SP-5 ενσωματώνουν επίχρυσο διάφραγμα 40 mm που σύμφωνα με τον κατασκευαστή συμβάλλει δραστικά στην εκτεταμένη συχνοτική απόκριση από τα 8 Hz έως τα 38 kHz, και στην επίτευξη ταχύτατων σε απόκριση και χρονισμό δυναμικών με χαμηλή παραμόρφωση.

Η ευαισθησία τους ανέρχεται στα 95 dB @ 1 mW σε κάθε αυτί, ενώ η τεχνολογία S-LOGIC Plus της Ultrasone εξασφαλίζει σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τη μέγιστη δυνατή ανάλυση και ξεκούραστες ακροάσεις…
Το συνολικό βάρος των μόλις 290 γραμμαρίων και η δεδομένα ανατομική και ευέλικτη στέκα τα καθιστά ανάλαφρα και εργονομικά.  Η αντίστασή τους είναι 70 Ohms ενώ τα εναλλάξιμα καλώδια (3 m spiral cable με επίχρυσο 6.3 mm jack και 1.2 m straight cable με επίσης επίχρυσο 3.5 mm jack) περιλαμβάνονται ως στάνταρ στη συσκευασία, η οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτική προστατεύοντας τα ακουστικά κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.
Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως απ’ όλα είναι ότι τα ADAM SP-5 είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα στη Γερμανία, με την εταιρία να δίνει συνολικά 5 χρόνια εγγύηση.

Ακούγοντας…
Όπως είπα οι ακροάσεις έγιναν λίγο στο πόδι, ή για να ακριβολογώ στο παραδοσιακό τραπεζάκι του καφέ στη φιλόξενη αυλή της Audigys, με πρόγραμμα γνωστό από το κινητό μου (Bruce Springsteen φυσικά, αλλά και James Morrison, Paul Weller και κάποια από τα ιδιαίτερα καλογραμμένα τρακ του Make some noise – Save Darfur). Ανέκαθεν υποστήριζα ότι τα ακουστικά, μιας και είναι η μόνη audio συσκευή που φοριέται, οφείλουν να σε κερδίζουν καταρχάς με την επαφή, την άνεση και την προσαρμογή τους στο κεφάλι σου, καθώς είναι κάτι που το ‘φοράς’ για ώρες και πρέπει να αισθάνεσαι άνετα και ανάλαφρα. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα ADAM STUDIO PRO SP-5. Τα φοράς και νιώθεις ότι φτιάχτηκαν για σένα…
Στο απολύτως ζητούμενο τώρα, με το καλημέρα τα ακουστικά σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι εξαφανισμένα. Διαθέτουν δυναμικά, αλλά είναι αέρινα και διάφανα, είναι αναλυτικά και ξεγυμνώνουν μια ηχογράφηση αλλά ταυτόχρονα δεν κουράζουν και είναι ευχάριστα δίχως όμως να χρωματίζουν. Η κρίσιμη μεσαία περιοχή μοιάζει να είναι η σπεσιαλιτέ τους, με τις ανθρώπινες φωνές και τα σολιστικά να αποδίδονται με ρεαλισμό, σώμα και τονική ισορροπία. Την ίδια στιγμή παρότι διεισδύουν στα ενδότερα μιας ηχογράφησης καταφέρνουν και έχουν έναν αέρα που παραπέμπει σε άκουσμα μεμβράνης και μου έφερε νοερώς στο μυαλό ακράσεις με ακουστικά της Grado που τα έχω ως αναφοράς σε διάφορες κατηγορίες τιμής.

Παρότι η εταιρία επισημαίνει ότι αποτελούν ‘επαγγελματικό εργαλείο’ εν τούτοις καταφέρνουν και είναι ευχάριστα όντας αχρωμάτιστα και αποστασιοποιημένα από τη μίξη. Το χαμηλό τους είναι όσο solid χρειάζεται ενώ ψηλά είναι αέρινα και μοιάζουν ‘ατελείωτα’ συχνοτικά.
Ναι ανήκουν στην premium κατηγορία τιμής, ναι δεν είναι φθηνά (περί τα 500+ ευρώ αν δεν κάνω λάθος), όμως αν αναζητάτε ακουστικά σε παραπλήσια ή και σε ανώτερη κατηγορία μη διστάσετε να τα ακούσετε…
Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα… Μην ξεχνάτε επίσης, ότι η εγγύηση της Ultrasone στην ούγια έχει το δικό της σημαντικό μερίδιο ευθύνης για ότι ακούσαμε από τα πρώτα ακουστικά της Adam Audio στα οποία επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε για να τα δοκιμάσουμε σε απαιτητικό Live και studio περιβάλλον που αποτελεί άλλωστε και το πεδίο τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ADAM STUDIO PRO SP-5 θα σας δώσουν στην Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση