Διαφήμιση
Κυριακή, 12 Απρίλιος 2020 13:50

Πότε θα ξαναγίνουν Live (όπως παλιά)?

του Βασίλη Λαδονικόλα

Πότε θα ξαναγίνουν Live? Πρόκειται αναμφίβολα για την ερώτηση του 1εκ ευρώ (στοιχηματίζω δε, ότι εταιρίες όπως η Live Nation για παράδειγμα θα κοστολογούν τη σωστή απάντηση και την ακριβή πρόβλεψη, με 3ψήφιο νούμερο), καθώς κανένας από την διεθνή επαγγελματική Live / Touring / Audiovisual κοινότητα, δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια, ούτε για το πότε ακριβώς θα ξαναγίνουν Live, ούτε για το πως θα είναι αυτά (καθώς είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας κοινού και εργαζομένων λόγω Covid19).

Εκτός κι αν πρόκειται για εικασίες, ή απλά επιθυμίες… Τεκμηριωμένη απάντηση ωστόσο δεν υπάρχει, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα φτάσει στην κορύφωσή της, ώστε εν συνεχεία να ‘γυρίσουν’ πτωτικά οι καμπύλες και να φτάσουμε κάποτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: να μηδενίσει ο αριθμός νεκρών και κρουσμάτων, κάτι όμως που ακόμα και ο πιο αισιόδοξος λοιμοξιολόγος, δεν πιστεύει ότι θα συμβεί… Αντιθέτως όλοι τους επιφυλάσσονται και μας προετοιμάζουν για ένα μάλλον κακό σενάριο λέγοντάς μας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό με τον ιό… Τουλάχιστον έως ότου ανακαλυφθεί το εμβόλιο, αν και οι περισσότεροι πλέον συμφωνούν ότι πρώτα θα βρεθεί το φάρμακο και μετά το εμβόλιο…

Επιπλέον, όταν θα έρθει η πολυπόθητη ώρα της άρσης του εγκλεισμού, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι ψυχολογικές συνέπειες και αντιδράσεις του κόσμου (θα φοβάται? Θα είναι καχύποπτος και επιφυλακτικός? Θα έχει διάθεση? Χρόνο? Ψυχολογία? Xρήματα για να πάει σε μια συναυλία?). Αφήστε που είναι βέβαιο ότι η άρση του εγκλεισμού θα συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους και κανόνες όσον αφορά τις μαζικές συγκεντρώσεις ανθρώπων…
Και πιστέψτε με, πιο μαζική και κοντινή συνεύρεση ανθρώπων από ένα Live event δεν υπάρχει. Στο γήπεδο, στις πολυσύχναστες παραλίες, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είσαι τόσο κοντά με τον άλλον και τόσο ‘απελευθερωμένος’ και ‘ανοικτός’ όσο σε μια συναυλία.
Κι επειδή τα δεδομένα που προκύπτουν από τη Live κοινότητα δεν είναι ούτε συγκεκριμένα, ούτε ξεκάθαρα, θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το τι θα γίνει με την επανέναρξη των Live χρησιμοποιώντας μερικά πιο χειροπιαστά δεδομένα άλλων κλάδων…

Εχει χαθεί η σεζόν?
Οι περισσότεροι Ελληνες promoters με τους οποίους είχε επαφή το aLive, φοβούνται ότι μάλλον έχει χαθεί η σεζόν, τουλάχιστον για τα μεγάλα Live και φεστιβάλ με ‘εισαγόμενους’ καλλιτέχνες που είχαν προγραμματιστεί για Ιούνιο και Ιούλιο και αφήνουν ένα ανοικτό παράθυρο για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κι αυτό με πολλούς αστερίσκους και ερωτηματικά, όχι μόνο λόγω του ιού, αλλά και για πρακτικούς λόγους (ημερομηνίες, διαθεσιμότητες καλλιτεχνών και χώρων κλπ). Ωστόσο αρκετοί Ελληνες promoters όπως και οι μεγάλες εταιρίας παραγωγής του εξωτερικού, κάνουν λόγο για ένα ‘mirror effect’ με πιο πιθανό σενάριο το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι να μεταφερθεί σχεδόν αυτούσιο στο καλοκαίρι του 2021. Είναι το κακό αλλά και το ρεαλιστικό σενάριο μαζί.

Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις της Live Nation της μεγαλύτερης εταιρίας συναυλιακών (και όχι μόνο) παραγωγών στον κόσμο η οποία προς το παρών και για έως το τέλος του καλοκαιριού έχει ‘παγώσει’ όλες τις περιοδείες των καλλιτεχνών της (αρκετές εξ’ αυτών παγκόσμιες), ενώ έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, και είναι αξιέπαινη γι’ αυτό, έχει ήδη δημιουργήσει το Crew Nation Fund που μέσω δωρεών (η ίδια έχει καταθέσει 5 εκ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από γκρούπ και καλλιτέχνες, αλλά και απλούς fans) υποστηρίζει οικονομικά τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους στις συναυλίες που έμειναν χωρίς δουλειά.

Ωστόσο, όπως είπαμε, υπάρχουν άλλοι φορείς που έχουν ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση και κάνουν τον προγραμματισμό τους για τους θεατές και το κοινό τους.
Ενας από αυτούς είναι η κραταιά ποδοσφαιρική λίγκα της Γερμανίας, η περίφημη Bundesliga, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας ανέφερε προχθές στους «New York Times» ότι θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα τον Ιούνιο, όμως τα παιχνίδια θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους. Ανέφερε επίσης ότι τα ματς θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη και είναι πιθανό να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για όλο το 2020, που σημαίνει ότι θα γίνουν χωρίς κόσμο και οι αγώνες του επόμενου πρωταθλήματος, καθώς υπολόγισαν ότι σε κάθε άδειο στάδιο θα βρίσκονται 240 άνθρωποι για κάθε παιχνίδι, με το νούμερο αυτό να περιλαμβάνει παίκτες, προπονητές, το staff των ομάδων και τους απαραίτητους τεχνικούς για την τηλεοπτική μετάδοση.
Προχθές ανακοινώθηκε ότι αντίστοιχη απόφαση εξετάζει και η Premier League για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Βρετανίας (για επανεκκίνηση αλλά με άδεια γήπεδα χωρίς θεατές έως το τέλος της χρονιάς – και βλέπουμε).

Αντίστοιχο είναι και το σενάριο που ανακοίνωσε ήδη και η Microsoft, καθώς η γνωστή εταιρία λογισμικού πήρε την απόφαση να απέχει από όλες τις εκδηλώσεις όχι μόνο της φετινής χρονιάς, αλλά και σε αυτές που θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούλιο του 2021. Εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις, events κλπ και όλα αυτά να πραγματοποιηθούν σε ψηφιακή μορφή. Το ίδιο ανακοινώνουν καθημερινά και πολλές άλλες αντίστοιχες εταιρίες θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία των στελεχών και εργαζομένων τους.

Άλλη μια πρόσφατη έρευνα από το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Seton Hall (με μικρό δείγμα είναι η αλήθεια, καθώς ρωτήθηκαν μόλις 762 άνθρωποι) ήρθε να δείξει ότι ανεξαρτήτως των όποιων κυβερνητικών μέτρων ληφθούν, αυτό που κυριαρχεί αυτή στη στιγμή στον κόσμο είναι ο φόβος.
Σύμφωνα με αυτή, το 72% των Αμερικανών ανέφερε ότι δεν θα ξαναπάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει ΝΒΑ (και όχι μόνο) αν δεν βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ μόλις το 12% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ξαναπήγαινε γήπεδο εάν εφαρμόζονταν τα προβλεπόμενα μέτρα απόστασης μεταξύ των φιλάθλων (άρα μιλάμε για σημαντικά μειωμένο αριθμό θεατών σε κάθε γήπεδο ή άλλο event)…

Αν κάνουμε μια αναγωγή από τα γήπεδα για σπορ, στα γήπεδα για συναυλίες (ειδικά τις μεγάλες, όπου η συγκέντρωση του κοινού είναι ακόμα μεγαλύτερη και κυρίως 'πυκνότερη' απ’ ότι των θεατών στις αθλητικές δραστηριότητες), τότε δυστυχώς τα νέα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα για τα event κάθε είδους και ειδικά για τα μεγαλύτερα εξ’ αυτών…

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση