Διαφήμιση
Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2019 09:01

Η d&b audiotechnik με Immersive ατζέντα

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η d&b audiotechnik σήκωσε ακόμα πιο ψηλά την Immersive Audio ατζέντα της στη φετινή έκθεση Prolight + Sound της Φρανκφούρτης, συνεχίζοντας από εκεί που είχε μείνει πέρυσι αποδεικνύοντας σε όλους μας εμπράκτως ότι εκμεταλλεύθηκε πλήρως το χρόνο που μεσολάβησε και έκανε αρκετή δουλειά ως προς αυτή την κατεύθυνση. Πρίν περάσουμε όμως στα δρώμενα του Panorama hall του Messe Forum όπου η εταιρία παρουσίαζε session για τη Soundscape πλατφόρμα της, να αναφέρουμε ότι στο περίπτερό της στο Hall 8.0 παρουσίασε τα συστήματα GSL και KSL Systems της σειράς SL Series, ενώ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και το μικρού φορμά και χαμηλού προφίλ sub B8-SUB/ Bi8-SUB. Επίσης δόθηκαν και περισσότερες πληροφορίες για το παρών και το μέλλον του νέου φιλόδοξου πρωτοκόλλου Milan (του οποίου η εταιρία αποτελεί έναν εκ των δημιουργών), καθώς και για το DS20 audio network bridge, το πρώτο προϊόν της εταιρίας που υποστηρίζει πρωτόκολλο Milan.

Democracy for Listeners
Στην d&b audiotechnik εμφανίστηκαν πιο σίγουροι από ποτέ: το stereo μετά από τόσες δεκαετίες ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στα Immersive audio πολυκάναλα συστήματα ήχου και σε μια νέα φιλοσοφία που η ίδια η εταιρία την έχει προσδιορίσει ως ‘Democracy for Listeners’. 
Πρακτικά, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στα demos του d&b Soundscape στο Panorama hall του Messe Forum οι άνθρωποι της εταιρίας μας παρουσίασαν την πλατφόρμα, τη φιλοσοφία τους και την πρακτική εφαρμογή της σε χώρους, παραστάσεις και μίξεις.

Το νέο φέτος είναι η προσθήκη pre delay στις παραμέτρους της πλατφόρμας που συμβάλλει ακόμα πιο σημαντικά στην προσομοίωση της χωροχρονικής πληροφορίας. Κατά τα άλλα, είδαμε ακριβώς ότι και πέρυσι, ως εφαρμοσμένη εγκατάσταση στα εν λόγω demos, δηλαδή μια σκηνή και εμπρός από αυτή ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από τράσες όπου επάνω τους ήταν αναρτημένα ηχεία, ανά 3 περίπου μέτρα, με το συνολικό πεδίο ακροάσεων να απαρτίζεται από περίπου 40 ηχεία, συν τα sub στο μπροστινό μέρος με front fill επάνω τους. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η αναπαραγωγή του ήχου γινόταν από τα εκάστοτε ηχεία που βρίσκονταν στο σημείο που βρίσκονταν κάθε φορά οι ομιλητές μας, οι Ralf Zuleeg και Tim Fruhwirth (οι οποίοι κινούνταν συνεχώς καθώς μας μιλούσαν).

d&b En-Scene
Οι ομιλητές κατά την παρουσίαση μας ανέλυσαν τις δυνατότητες του En-Scene που αποτελεί το software module του Soundscape για object-based signal management.
Μέσω αυτού διευρύνεται η βασική matrix λειτουργία του DS100 με ένα εργαλείο τοποθέτησης πηγών σε κάθε είσοδο, με  64 συνολικά sound objects να μπορούν μέσω αλγορίθμου να δρομολογηθούν σε 64 ηχεία (ή συστοιχίες ηχείων) που βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις. Κάθε θέση ηχείου χρειάζεται μια έξοδο matrix. Και φυσικά, τα ίδια ηχεία που χρησιμοποιούνται για το En-Scene μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με static matrix ταυτόχρονα.
Όλα αυτά μπορούν να δρομολογηθούν και να ελεγχθούν μέσω του ArrayCalc και R1 εντός του d&b Workflow, ενώ το En-Scene μπορεί να ελεγχθεί και μέσω OSC.
Σημειωτέον ότι εφόσον το En-Scene είναι εγκατεστημένο στο DS100, ο χειριστής μπορεί να επιλέξει ποια 64 κανάλια εισόδου του DS100 θα δουλέψουν ως object-based και ποια θα λειτουργήσουν μόνο ως matrix.

d&b En-Space
Πρόκειται για το Soundscape software module που μπορεί να ‘χτίσει’ ή να εμπλουτίσει το ακουστικό περιβάλλον είτε πρόκειται για εσωτερικό είτε για εξωτερικό χώρο. 
Το En-Space υποστηρίζει πρωτοποριακές τεχνολογίες προσομοίωσης ακουστικής χώρων και χρησιμοποιεί 144 αποκρίσεις boundary plane για 64 θέσεις κατανεμημένες κατά μήκος της περιφέρειας του χώρου και της σκηνής. Οι δειγματοληπτικές αποκρίσεις λαμβάνονται από μετρήσεις σε συγκεκριμένες θέσεις στους τοίχους, οι οποίες είναι οι θέσεις απ’ όπου θα αναπαράγουν αργότερα οι πηγές μεγαφώνου En-Space. Η τεχνολογία En-Space είναι γραμμική που σημαίνει ότι η δημιουργία ή η διεύρυνση του ακουστικού περιβάλλοντος δεν υλοποιείται μέσω της χρήσης microphone feedback loops.

Ακούγοντας…
Η θεωρία έχει πάντα ενδιαφέρον, αλλά το ζητούμενο είναι πάντα η πράξη και οι ακροάσεις. Και οι ακροάσεις απέδειξαν ότι αν βιώσεις ένα ρεαλιστικό immersive περιβάλλον ακροάσεων σαν κι αυτό που βιώσαμε στο demo της d&b, τότε πραγματικά δυσκολεύεσαι πολύ να γυρίσεις πίσω στο stereo.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν όλα τα demos που παρακολουθήσαμε, αλλά μακράν το πιο ενδιαφέρον όλων ήταν τα αποσπάσματα από το μιούζικαλ του Sting με τίτλο The Last Ship το οποίο στήθηκε και δουλεύθηκε όλο στην πλατφόρμα d&b Soundscape και ήταν όντως εντυπωσιακό…

Περισσότερες πληροφορίες για το d&b Soundscape και τα νέα προϊόντα της Γερμανικής εταιρίας, θα σας δώσουν στην Telmaco…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση