Διαφήμιση
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 16:41

Σεμινάριο για Ηχεία από τη M.I.A.

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Η ομάδα της M.I.A. έχει μπεί για τα καλά σε mood σεμιναρίων. Αυτή τη φορά είναι η σειρά των Ηχείων, του τελευταίου μετατροπέα της ηχητικής αλυσίδας, ένα σεμινάριο που θα πάρει ‘πάνω του’ ο Παύλος Πανταζόπουλος που ειδικεύεται στον τομέα του system engineering. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2017 στα Sierra Studios και όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, οι εναπομείναντες θέσεις είναι λίγες. Ας δούμε όμως τι μας είπε ο Παύλος για το προσεχές σεμινάριο των Ηχείων…

aLive: Λέγεται ότι ο τελευταίος μετατροπέας της ηχητικής αλυσίδας είναι και αυτός που έχει δεχθεί τις λιγότερες τεχνολογικές εξελίξεις. Ουσιαστικά τα ηχεία και οι βασικές αρχές που τα διέπουν παραμένουν ίδιες εδώ και 5 – 6 δεκαετίες. Ωστόσο έχουν αλλάξει δραστικά όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά το set-up και τον έλεγχο ενός συστήματος. Συμφωνείς με αυτό?
Π. Π. Η αλήθεια είναι ότι τόσο στα ηχεία, όσο και στα μικρόφωνα, δεν έχουν γίνει και πολλά από τότε που εμφανίστηκαν. Ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης και οι συνδυασμοί του σήμερα έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο προς το καλύτερο

aLive: Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που πιστεύουν ότι πλέον όλο το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο των ψηφιακών controllers / dsp και των dedicated controllers / ενισχυτών / προγραμμάτων προσομοίωσης και set-up που κατασκευάζουν οι εταιρίες μαζί με τα συστήματά τους. Αυτό όλο μοιάζει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή ενός PAτζή. Είναι όντως έτσι, ή ανοίγει ταυτόχρονα άλλες πόρτες με ‘επικίνδυνες’ και κρίσιμες παραμέτρους?
Π. Π. Τα dsp έφεραν την επανάσταση. Πλέον δεν μας ενδιαφέρει το «κουτί», αφού μπορούμε να «φτιάξουμε» το σήμα που θα το τροφοδοτήσει.

aLive: Πόσο πιο εύκολο είναι για τη σύγχρονη rental / PA εταιρία του σήμερα να σετάρει το επίσης σύγχρονο σύστημά της? Είναι κυριολεκτικά παιχνίδι (όπως φαίνεται) ή κι εδώ κρύβονται παγίδες?
Π. Π. Στην Μ.Ι.Α. λέμε:  
Όταν γνωρίζεις το «γιατί», το «πως» είναι πάντα παιχνίδι. Η σύγχρονη εταιρία ΡΑ έχει πλέον όλα τα εργαλεία για να παραδώσει το σύστημα που ονειρεύεται ο κάθε ηχολήπτης. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ανοιχτά αφτιά, μυαλά και κυρίως γνώση.

aLive: Δεν θα ρωτήσω το πώς προέκυψε η μαζική ανάγκη για ένα τέτοιο αναλυτικό και εξειδικευμένο σεμινάριο, αλλά γιατί ένα τέτοιο dedicated σεμινάριο άργησε τόσο?
Π. Π. Μετά το πρώτο μας σεμινάριο «ΡΑ από το Α έως το Ω» είχαμε υποσχεθεί μια σειρά εξειδικευμένων συζητήσεων στα επιμέρους θέματα. Πιάνουμε τα ηχεία τώρα και μαγειρεύουμε την μίξη για την συνέχεια…

aLive: Ποια είναι η θεματολογία και οι ενότητες του σεμιναρίου και με ποια σειρά θα παρατεθούν?
Π. Π. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
Ιστορία Ηχείων
Τύποι Ηχείων
Point source
Line array
Ακουστική χώρων
Studio Monitoring
Δημιουργία Preset
Απαιτήσεις από ένα σύστημα
Σχέδιο/Μέτρηση
η σειρά δεν είναι τελική, αλλά είναι ο βασικός κορμός.

aLive: Ποια θα είναι η εμπλοκή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο? Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα το κάνουν πιο interactive για το κοινό?
Π. Π. Αρχικά να πω ότι το κοινό δεν χρειάζεται να φέρει κάτι από εξοπλισμό (laptop, mic κλπ, ίσως ένα πρόχειρο για σημειώσεις). Αυτό το σεμινάριο θα είναι περισσότερο συζήτηση. Στην πράξη έχουμε την δημιουργία preset, όπου θα γίνει με την συμμετοχή όλων.

aLive: Θα πραγματοποιηθούν ρυθμίσεις και σετάρισμα συστήματος σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες?
Π. Π. Ναι θα γίνουν πολλά πράγματα real time τόσο στην μέτρηση όσο και την σχεδίαση

aLive: Το ‘κούρδισμα’ του συστήματος αρχίζει να παγιώνεται και στα μέρη μας ως απαραίτητο και κρίσιμο στάδιο της εγκατάστασης πρίν από ένα Live, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χώρου αλλά και προγράμματος. Εσύ που είσαι μέσα στην αγορά και ασχολείσαι με αυτό τον τομέα επαγγελματικά επιβεβαιώνεις ή όχι την εν λόγω αυξανόμενη τάση?
Π. Π. Δεν είναι μόνο στα μέρη μας καινούργιο! Είναι παγκόσμιο. Γενικά τα τελευταία χρόνια πολλές παραγωγές δεν αφήνουν στην τύχη το θέμα «ηχεία». Η ομοιομορφία του ήχου στο ακροατήριο αλλά και στους διαφορετικούς χώρους επιβάλει την θέση του system engineer, που παγιώνεται δειλά - δειλά παίρνοντας την πρωταγωνιστική της θέση μαζί με αυτήν του FOH.

aLive: Εχετε προκαθορίσει συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων για το σεμινάριο?
Π. Π. Όσοι χωράνε στο ιστορικό Studio A του Sierra. Δεν έχουμε κάποιο ταβάνι στον αριθμό των συμμετεχόντων πέραν του περιορισμού που μας βάζει αναγκαστικά ο χώρος. Το μόνο που θα τονίσω είναι ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες θέσεις ακόμη…

aLive: Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για το σεμινάριο (πληροφορίες / εγγραφή κλπ)?
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε σε εμένα στο FB https://www.facebook.com/pavlospa ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
και στην σελίδα μας https://www.facebook.com/groups/275760596119020/?fref=ts

aLive: Πιστεύεις ότι ένα μόνο σεμινάριο για το εν λόγω θέμα είναι αρκετό, ή θα ακολουθήσουν κι άλλα?
Π. Π. Το θέμα των ηχείων δεν καλύπτεται από ένα μονοήμερο σεμινάριο, αλλά κάνουμε την αρχή και θα δούμε για την συνέχεια του. Προς το παρόν, όπως και είπα προηγουμένως, μαγειρεύουμε το θέμα «Μίξη» σε ΡΑ…

aLive: Καλή επιτυχία!

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση