Διαφήμιση
Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2016 15:09

Παρουσίαση Adamson στο Fuzz Club

O Jasper Ravesteijn, European sales manager της Adamson (με 20ετή εμπειρία από το χώρο του Pro Audio και ιδιαίτερα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος με μακρά θητεία μεταξύ άλλων σε μεγάλους κατασκευαστές ηχείων), μας επιφύλαξε μια αρκετά διαφορετική παρουσίαση, αναφορικά με τις σειρές Point Concetric, Point και Μ series της Adamson (η αναφορά γίνεται με τη σειρά που έγινε η παρουσίαση και οι εκτεταμένες ακροάσεις), καθώς το θεωρητικό στάδιο που λογικά προηγείται μιας παρουσίασης περιελάμβανε τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο κυρίως πιάτο, δηλαδή στις αναλυτικές και συγκριτικές ακροάσεις των επιμέρους μελών των παραπάνω σειρών (με την απαραίτητη ανά διαστήματα προσθήκη των sub …) ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να αποκομίσουν πλήρη άποψη της ακουστικής συμπεριφοράς κάθε ηχείου που άκουσαν στην παρουσίαση.

Η χρονιά των ρεκόρ για την Adamson
Όπως μας εξήγησε ο Jasper, το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Adamson καθώς οι προϊοντικές πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν αύξηση κατά 40% και ήταν οι μόνοι από τους υπόλοιπους ‘μεγάλους’ και ‘επώνυμους’ κατασκευαστές ηχείων που σημείωσαν τέτοια επίδοση σε μεγάλα κυρίως συστήματα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι και η τρέχουσα χρονιά έχει τη φόρα της προηγούμενης και οι οιωνοί είναι ακόμα καλύτεροι (καθώς θα μπεί ενεργά στο ρόστερ και η νέα σειρά line array μεσαίου φορμά, η σειρά S). Όπως μας ανέφερε ο Jasper, όλα αυτά συνέβησαν διότι άρχισε η ενεργός κεφαλαιοποίηση της μεγάλης σειράς E της Adamson η οποία σημειώνει αξιοσημείωτη διείσδυση σε μεγάλες rental εταιρίες ανά τον κόσμο και σε πολλούς ‘κομβικούς’ παίκτες της Live – touring βιομηχανίας. Η σειρά E (το γνωστό concept Energia όπως θα θυμούνται πολλοί από εσάς) περιλαμβάνει πλέον τις οριστικές της εκδόσεις που είναι οι line array καμπίνες E15 και E12 και τα sub E218 και E219 με την οδήγηση των E-Rack. Για την E σειρά ο Jasper ανέφερε ότι έχουν αναπτύξει ένα ευέλικτο κρεμαστικό για όλα τα ηχεία της σειράς και είναι το μόνο σύστημα που στα μεγάλα φεστιβάλ και touring εγκαθίσταται από δυο μόνο άτομα…

Η Adamson, το Kevlar, η in house κατασκευή των πάντων και ο ελλειπτικός κυματοδηγός…
Αυτά είναι μερικά από τα highlights της σύντομης αλλά περιεκτικής παρουσίασης του Jasper (γιατί όπως είπαμε την μερίδα του λέοντος είχαν οι ακροάσεις που ακολούθησαν), ο οποίος μας πληροφόρησε για την επέκταση του εργοστασίου και της γραμμής παραγωγής της Adamson στον Καναδά. Μας ανέφερε ότι όλα τα επιμέρους τμήματα των μεγαφώνων και των καμπινών κατασκευάζονται εντός του εργοστασίου (ακόμα και οι μαγνήτες) ενώ όπως τόνισε είναι οι μόνοι κατασκευαστές σε αυτό το επίπεδο που το κάνουν αυτό (in house υλοποίηση όλων των τμημάτων των ηχείων τους). Στη συνέχεια ο Jasper εστίασε στην πρωτοπορία της Adamson όσον αφορά τη χρήση Kevlar στους κώνους των μεγαφώνων της και στα πλεονεκτήματα του εν λόγω υλικού (άκαμπτο, ταχύτατο, υψηλότερο επίπεδο SPL και πιο γραμμικό ως προς την συνολική του συμπεριφορά σε σχέση με το χαρτί ή τα άλλα συνθετικά υλικά, ενώ όπως επισήμανε η γραμμικότητα της συμπεριφοράς του Κevlar γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή στις μεγάλες αποστάσεις που καλείται να καλύψει ένα line array σύστημα). Εν συνεχεία μας παρουσίασε τους πρωτοποριακούς ελλειπτικούς κυματοδηγούς που ανέπτυξε η Adamson καθώς και τις χρονολογίες σταθμούς στην ιστορία της εταιρίας που ιδρύθηκε το 1983 στο Οντάριο του Καναδά από τον Brock Adamson.

Η σειρά S
H νέα line array σειρά mid-low φορμά της Adamson παρουσιάστηκε το 2015 και πρόκειται για τη σειρά S που άνοιξε μια νέα αγορά για μικρότερες rental εταιρίες και εγκαταστάσεις μεσαίων και μικρότερων venue (όπως καλή ώρα το Fuzz που μας φιλοξένησε). Η σειρά περιλαμβάνει τη 2δρομη full range καμπίνα S10 που περιλαμβάνει 2x ND10-LM Kevlar Neodymium drivers (2x 16 Ω) και ένα NH4TA2 1.5” exit compression driver (8 Ω). Οσον αφορά τη διασπορά της καμπίνας αυτή είναι 110° x 10° (H x V), ενώ ενσωματώνει και την πατενταρισμένη τεχνολογία Controlled Summation Technology.
Το S10, συμπληρώνεται από το S119 (που θα παρουσιαστεί επίσημα στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης στο Ηall 3.1, Stand B60) και το οποίο φιλοξενεί το 19” ND19 Kevlar Neodymium driver της  Adamson με το 5ιντσο πηνίο φωνής.

Η ομοαξονική σειρά Point Concentric
Και κάπως έτσι, φτάνουμε και στις σειρές που είδαμε και ακούσαμε ζωντανά εδώ στο Fuzz. H σειρά Point Concentric αποτελεί μια παθητική σειρά ομοαξονικών ηχείων σχεδιασμένα για μόνιμες εγκαταστάσεις και για rental εφαρμογές, τα οποία λόγω της ομοαξονικής τοποθέτησης των μεγαφώνων τους διαθέτουν καμπίνες περιορισμένων διαστάσεων και όγκου, αλλά αντιστρόφως ανάλογες ηχητικές επιδόσεις όπως προέκυψε από τις αναλυτικές ακροάσεις που ακολούθησαν. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μόνη σειρά ηχείων της Adamson που δεν χρησιμοποιεί δικά της μεγάφωνα, αλλά τα (εξίσου ποιοτικά) ομοαξονικά drivers της B&C. Η σειρά περιλαμβάνει συνολικά 5 ηχεία: το PC5 με το διπλό 5ιντσο, το PC6 (6ιντσο ομοαξονικό), το PC8 (8 ίντσες), το 10ιντσο PC10 και το 12ιντσο PC12. Περισσότερες πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά γι’ αυτά (διατίθενται σε μαύρο και RAL χρώμα κατά παραγγελία) θα βρείτε εδώ στο δικτυακό τόπο της Adamson, ενώ τον αναλυτικό τιμοκατάλογο (τα ηχεία είναι διαθέσιμα ενώ υπάρχουν και demo) θα τον αναζητήσετε στη DNA Systems…

Η σειρά Point
Η σειρά Point Series, περιλαμβάνει τα 2δρομα Point 8, Point 12 και Point 15 καθώς και δυο subwoofers, το Point 115-Sub και Point 215-Sub. Τα ηχεία διατίθενται σε μαύρο ή RAL (κατόπιν παραγγελίας) φινίρισμα, ενώ περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα rigging accessories προσθέτοντας περαιτέρω ευελιξία στην εγκατάστασή τους.
Στα ηχεία της σειράς Point η εταιρία χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς compression drivers μεγάλου διαφράγματος που χρησιμοποιεί και στα touring ηχεία της και βεβαίως μονάδες με κώνους από Kevlar.
Όλα τα 12ιντσα και 15ιντσα μεγάφωνα ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική advanced Cone Architecture της εταιρίας. Στα Point 15 και Point 12 η διασπορά είναι 40° x 20° και 60° x 40° χάρη στους περιστρεφόμενους κυματοδηγούς για μέγιστη ευελιξία και προσαρμογή ανάλογα με την εγκατάσταση, ενώ το μικρότερο μέλος της σειράς, το Point 8 έχει την πλέον διευρυμένη διασπορά 90° x 60° και βεβαίως περιλαμβάνει και αυτό περιστρεφόμενο κυματοδηγό. Περισσότερες πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά για τα ηχεία της σειράς Point θα βρείτε εδώ…

H low-profile
σειρά monitor M Series
H σειρά M περιλαμβάνει τα μόνιτορ της Adamson που είναι συνολικά 4, το low-profile M12 που αποτελεί και το πλέον compact μόνιτορ της σειράς, το M15 που είναι ισχυρό και ελαφρύ και συνεχώς μεγαλώνει η λίστα των riders που το περιλαμβάνουν. Αμφότερα διατίθενται ως Active/Passive switchable crossover network, ή ως active έκδοση. Η σειρά ολοκληρώνεται από τα high powered M212 (με τα δυο 12ιντσα γούφερ) και από το μεγαλύτερο της σειράς, το M215 με τα δυο 15ιντσα γούφερ και την ομοιογενή διασπορά των 65 x 65 μοιρών και στους δυο άξονες. Σύμφωνα με την εταιρία, η εντυπωσιακή απόδοση χαμηλού του M215 το καθιστά και ως αποτελεσματική standalone λύση για drum-fill. Ολες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα μόνιτορ της Adamson θα τις βρείτε εδώ…

Εντυπώσεις ακροάσεων
Οπως αναφέραμε εξαρχής, το ‘ζουμί’ αυτής της παρουσίασης ήταν ότι ο μεγαλύτερος χρόνος δαπανήθηκε στις ακροάσεις και αυτό έγινε με έναν καλο-οργανωμένο και κυκλικό τρόπο, ακούγοντας τα ίδια 5 τρακ κάθε φορά με την ίδια σειρά εναλλαγής, ξεκινώντας από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο ηχείο της κάθε σειράς και βεβαίως από τη μικρότερη σειρά προς τη μεγαλύτερη.
Πρώτη στη λίστα ακροάσεων η λιλειπούτεια ομοαξονική σειρά Point Concentric, και βεβαίως η αρχή έγινε με το PC5 με το διπλό 5ιντσο που αποδείχθηκε ένα από τα πιο αγαπημένα ακούσματα όσων παραβρέθηκαν στην παρουσίαση. Φασματική συχνοτική ισορροπία, επαρκές χαμηλό για τον όγκου του και εξαιρετικές υψηλομεσαίες που ‘βγάζουν’ μπροστά με διάφανο και ακριβές τρόπο την ανθρώπινη φωνή και τα σολιστικά. Επίσης η στενή του μπάφλα το έκανε να ‘εξαφανίζεται’ πιο εύκολα από το χώρο. Η προσθήκη sb (για την ακρίβεια 2 sub Point 215-Sub) γέμιζε το άκουσμα και συμπλήρωνε όγκο και ενέργεια χαμηλό. Αναμφίβολα μια από τις αποκαλύψεις των ακουστικών session και αν σε αυτό βάλουμε και τον παράγοντα λόγο τιμής απόδοσης (κάτω από 600 ευρώ / τεμάχιο), το PC5 αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη (ή για να ακριβολογώ μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις) των session. Αντίστοιχα ισορροπημένο το PC6 με το 6ιντσο ομοαξονικό driver με τα ίδια ακριβώς ηχητικά χαρακτηριστικά αν και δεν κατέβηκε ως standalone τόσο χαμηλά όσο τα δυο 5ιντσα του PC5 (εκκινεί από τα 85Hz σε αντίθεση με τα 75Hz του PC5), ενώ και τα δυο ηχεία έχουν τις ίδιες επιδόσεις όσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης (70x70 μοίρες και στους δυο άξονες). Το PC8 απέδειξε ότι αποτελεί ένα εξαίρετο in fill ηχείο και ότι από εκεί και πάνω περνάμε σε άλλο επίπεδο ήχου και SPL, κάτι που αποδείχθηκε με το μεγάλο PC12 (δυστυχώς το PC10 βρισκόταν σε κάποιο demo και δεν ήταν διαθέσιμο) με το 12ιντσο ομοαξονικό driver και το μέγιστο SPL των 133dB και διάγραμμα κάλυψης 60x40. Εδώ η προσθήκη των sub παρέπεμπε σε PA σύστημα χαμηλομεσαίου βεληνεκούς με μεγάλο όγκο και ανοικτό ήχο.
Γενικά η σειρά Point Concentric αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη με ζωντανό και εντυπωσιακό ήχο με την καλή έννοια in your face και ένα αναμενόμενα ισορροπημένο και ομογενοποιημένο άκουσμα για όσους είχαν εμπειρία ακροάσεων από ομοαξονικές μονάδες.

Από τη σειρά Point Concentric περάσαμε στη σειρά Point, κι εδώ τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Εδώ εισπράξαμε το ηχητικό προφίλ της Adamson (γιατί προηγουμένως είναι γεγονός ότι οι ομοαξονικές μονάδες της B&C έδωσαν το δικό τους ηχητικό στίγμα). Εδώ η διάσταση αλλάζει μαζί με το επίπεδο ηχητικής στάθμης και την πρόσληψη ισχύος, η ισορροπία και η επίπεδη συχνοτική απόκριση παίρνουν κεφάλι και τα ηχεία της σειράς δεν ‘εντυπωσιάζουν’ όσο τα ομοαξονικά, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό είναι πιο ‘αχρωμάτιστο’ άκουσμα, πιο flat και πιο ‘pro’. Οι ακροάσεις εδώ ήταν αμιγώς στερεοφωνικές, η έκταση και ο όγκος σαφώς μεγαλύτερος (και μεγάλωνε από το 8άρι προς το 12άρι της σειράς), και γενικά εδώ ακούσαμε Adamson με διευρυμένο SPL πεδίο (136dB maxSPL για το μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς με το 12ιντσο γούφερ), καθώς τα drivers και η τεχνολογία τους προέρχονται από τις μεγάλες touring σειρές της Adamson. Με την προσθήκη των 2 sub το αποτέλεσμα ολοκληρωνόταν και χαμηλά και ο άδειος χώρος του Fuzz γέμιζε εύκολα.

Τελευταίες ακολούθησαν οι ακροάσεις των μόνιτορ της σειράς M και συγκεκριμένα των low-profile M12 (ένα ζεύγος) και των ισχυρότερων M15 με το 15ιντσο γούφερ (επίσης ένα ζεύγος). Εδώ εκτός από μουσική, χρησιμοποιήθηκε και το μικρόφωνο από πολλούς παρισταμένους τεχνικούς ή ιδιοκτήτες μικρών και μεγαλύτερων rental εταιριών, διότι αυτά είναι τα ηχεία του καλλιτέχνη και του τραγουδιστή και ως γνωστόν ο τραγουδιστής έχει απαιτήσεις, συνήθως όχι τις πιο λογικές και αυτονόητες…
Δυνατά μόνιτορ με καλή παρουσία και ανάδειξη της μεσαίας περιοχής και καλό συνδυασμό ατάκας και όγκου, που μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε απαιτητικά και ‘δυνατά’ πατάρια. Για όποιον θέλει πολεμικές συνθήκες υπάρχουν διαθέσιμα και τα M212 (με τα δυο 12ιντσα γούφερ) και M215 (με τα δυο 15ιντσα).

Όπως είπαμε περάσαμε ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό απόγευμα με δράση, κοινώς ακροάσεις που όπως επισήμανα ήταν εξαιρετικά οργανωμένες από το Jasper και έτσι αντιληφθήκαμε όλοι μας την ηχητική συμπεριφορά του ηχείου κάθε σειράς και τις διαφορές μεταξύ τους. Περισσότερες πληροφορίες για τα ηχεία των σειρών που παρουσιάστηκαν καθώς και τις τιμές και τη διαθεσιμότητά τους (είναι άμεσα διαθέσιμα όλα τους όπως καταλάβαμε) θα σας δώσουν στη DNA Systems. Ευχαριστούμε τον Jasper Ravesteijn, European sales manager της Adamson για την παρουσίαση, τη DNA Systems για την οργάνωση και την πρόσκληση και το Fuzz και τους τεχνικούς του για τη φιλοξενία.
Τέλος, όσοι ανεβείτε στην έκθεση Prolight+sound στη Φρανκφούρτη θα βρείτε την Adamson στο Ηall 3.1, Stand B60…

Επαφή
DNA Systems
T.: 2752097824

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση