Διαφήμιση
Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2020 20:15

Ο Theodore και ο συνεργάτης / ηχολήπτης του Βαγγέλης Μόσχος, μας ξεναγούν στον θαυμαστό τρισδιάστατο in ear κόσμο τους. Τον κόσμο της Klang…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το Theodore (κατά κόσμο Θοδωρή Πολυχρονόπουλο) ως καλλιτέχνη και συνθέτη τον παρακολουθώ (όσο μπορώ) σχεδόν από την αρχή της καριέρας του, γνωρίζοντας και εκτιμώντας τον μέσα από τις συνθέσεις του και τη μουσική του η οποία έμοιαζε να ενώνει αρμονικά και τις 4 πλευρές τις δισκοθήκης μου…
Εντύπωση όμως από την πρώτη κιόλας στιγμή, εκτός από τις συνθέσεις και τις επιρροές του, μου έκανε και ο ήχος του. Γιατί απλούστατα ‘είχε ήχο’, κάτι που διαπίστωσα ότι ισχύει και στα Live του έχοντας παρακολουθήσει συνολικά τρία έως τώρα.
Θυμάμαι λοιπόν τότε ότι γκουγλάροντάς τον και ψάχνοντας γι’ αυτόν, είχα πέσει πάνω σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη Lifo με αφορμή την Live παρουσίαση του πρώτου δίσκου στο Gazarte τον Απρίλιο του 2015, όπου παρουσίαζε με λιτή ειλικρίνεια τον εαυτό του, μίλαγε για τις σπουδές του (μουσική σύνθεση και μουσική για κινηματογράφο) στο Λονδίνο, για την αρμονική συνύπαρξη κλασικών και ηλεκτρονικών ήχων στις συνθέσεις και ενορχηστρώσεις του, για τις μουσικές επιρροές του (από κλασικούς συνθέτες και Χατζιδάκη, έως Doors, Floyd, Radiohead και Sigur Ros κλπ) και για τη συνεργασία του με τον Βασιλικό (στην παραγωγή) στο πρώτο του άλμπουμ.

Θυμάμαι όμως ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και κάτι άλλο που είχε δηλώσει (εξ’ ου και ανατρέχω στη τότε συνέντευξή του στο Lifo και αντιγράφω αυτολεξεί…).
“Θέλω να έχω τον έλεγχο για τα πάντα στα live. Από την ενορχήστρωση, τα κομμάτια και τις δομές τους, μέχρι τα φώτα και τον ήχο. Όλοι λίγο-πολύ μπορούμε να φτιάξουμε πλέον έναν αξιοπρεπή δίσκο και με καλή ποιότητα. Παίρνεις έναν υπολογιστή, δανείζεσαι ένα μικρόφωνο και γράφεις. Σε live δεν μπορούν να παίξουν όλοι, αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα – να γίνομαι συνεχώς καλύτερος στα live. Πάντα δέκα λεπτά πριν ανέβω στη σκηνή τρέμω, μέχρι να πατήσω την πρώτη νότα. Μετά μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός είναι μάλλον ο λόγος που κάνω μουσική – για να καταφέρω να φτάσω σε αυτή τη στιγμή. Θέλω να μεγαλώνουν τα live μου, αυτό είναι το κίνητρό μου γιατί το συναίσθημα που νιώθω γίνεται πιο έντονο. Το κοινό λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής, το κάνει μεγαλύτερο»…

Με αφορμή μια DiGiCo S21…
Και επειδή ο κόσμος είναι μικρός και ο κλάδος μας ακόμα μικρότερος, λίγο αργότερα, κάπου εκεί τον Ιανουάριο του 2017 ενημερώθηκα από τον Μάριο Καριώτη της Kariotis Audio & Lighting, ότι ο Theodore έχει αποκτήσει για τις ανάγκες του ίδιου και της μπάντας του μια ολοκαίνουργια S21 και θα ήταν μια καλή ευκαιρία για παρουσίαση και κουβέντα με το Βαγγέλη Μόσχο, ηχολήπτη του Theodore και της μπάντας του, τόσο στα Live, όσο και στο studio, κάτι που έγινε τότε και παρουσιάστηκε στο aLive (την αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να τη δείτε εδώ).
Με το Βαγγέλη κρατήσαμε επαφή και με κάλεσε στο περυσινό τους live στο Fuzz, που αποτέλεσε μια 'μαγική' Live βραδιά από κάθε άποψη (ενορχηστρώσεις, performing, ήχο κλπ), πιστοποιώντας για ακόμα μια φορά ότι ο Theodore το εννοούσε όταν πρίν μερικά χρόνια δήλωνε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να γίνεται ολοένα και καλύτερος στα Live του. Γι αυτό έχει επενδύσει σε χώρο, ατελείωτες πρόβες, άπειρη δουλειά και βεβαίως εξοπλισμό αιχμής τελευταίας γενιάς, όπως το in ear σύστημα της Klang για το οποίο ο ίδιος μας περιγράφει την εμπειρία του παρακάτω...  

Ο Theodore και ο Βαγγέλης Μόσχος στο aLive για το 3D in ear σύστημα της KLANG Technologies
Ακριβώς 3 χρόνια μετά, deja vu σκηνικό καθώς και πάλι ο Μάριος Καριώτης με ενημερώνει ότι ο Theodore είναι κάτοχος ενός 3D in ear σύστημα της KLANG Technologies το οποίο χρησιμοποιεί στο στούντιο αλλά και στα Live του και ότι μπορεί να μας πεί περισσότερα γι’ αυτό ο Βαγγέλης (Μόσχος).
Η επαφή με το Βαγγέλη έγινε και τον προέτρεψα να παρακαλέσει το Theodore να μας πει κι αυτός δυο λόγια για την εμπειρία του με το Klang... Και κάπως έτσι, μερικές εβδομάδες αργότερα μου ήρθε το e-mail από το Βαγγέλη όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο Θοδωρής, περιγράφουν με άκρως παραστατικό τρόπο το πώς νιώθουν με την τεχνολογία της Klang στα αυτιά τους και στα project τους…

Βαγγέλης Μόσχος…
"Όταν το Μάρτη του 2018 ήμασταν με το Theodore στο Austin του Texas για τις εμφανίσεις μας στο φεστιβάλ SXSW, είχα την πρώτη μου εμπειρία με το Klang και τη 3D αίσθηση σε ακουστικά.
Στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του Austin, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, φιλοξενούνται πολλές εταιρίες και κατασκευαστές, ακόμα και ερευνητικές ομάδες, που ανήκουν στο τεχνολογικό τομέα που αναφέρεται κυρίως σε ψυχαγωγία. Μουσική σε όλες τις δραστηριότητες, video gaming, graphics, AI techs, ρομποτική, τεχνολογία ποτών/τροφίμων ως και καλλιέργεια κάνναβης και κατασκευαστική κτιρίων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Στον μεγάλο χώρο του εκθεσιακού κέντρου λοιπόν, κι ενώ τριγύριζα χαζεύοντας όλα τα περίπτερα με τις καινοτόμες ομάδες να παρουσιάζουν νέα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες και νέες εφευρέσεις σε μουσικά όργανα, ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό, περνάω μπροστά από 2 άτομα νέα με ένα banner πίσω τους να γράφει: “3D sound on stage”.
Αμέσως η περιέργεια μου για το τι μπορεί να σήμαινε κάτι τέτοιο, με οδήγησε να πλησιάσω να μάθω περισσότερα για την τότε «μόνη» της γερμανική εταιρία Klang Technologies.
Μιλάω με τους εκθέτες, διαβάζω τα συνοδευτικά φυλλάδια και φοράω τα ακουστικά μου για το demo που είχαν ετοιμάσει.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΣ…
Αμέσως καλώ τον Θοδωρή που κάπου βρίσκεται στο μουσικό ή συνεδριακό κομμάτι του φεστιβάλ και του λέω «πρέπει να έρθεις στο tech στο τάδε περίπτερο να ακούσεις κάτι! Είναι το μέλλον!!»

Fast forward στον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, διαβάζω τα νέα πως η DiGiCo φέρνει στην οικογένεια την Klang:technologies και πέρα από τη συνεργασία θα ξεκινήσουν νέες εφαρμογές για τα συστήματα και τις κονσόλες. 
Επικοινωνία άμεση με τον Μάριο Καριώτη πως υπάρχει ενδιαφέρον να το εντάξουμε στο σύστημά μας!
Demo στο United we fly studio σε πρόβα της μπάντας και η εμπειρία είναι ακόμα πιο έντονη!
Setup με τη Digico S21 και τα Sennheiser IEM με προηχογραφημένο πολυκάναλο από τη συναυλία στο FUZZ, πριν να έρθει το συγκρότημα και το πρώτο που αντιλαμβάνομαι μετά από τον εντυπωσιασμό του να έχεις την αίσθηση πως τα στοιχεία που ακούς «κυκλώνουν» το κεφάλι, είναι πόσο διασκεδαστικό γίνεται να μιξάρεις για τον ήχο τον ακουστικών σου μέσα από την εφαρμογή της Klang...
Η ακουστική μας αντίληψη λειτουργεί στο χώρο και κατανοούμε την κατεύθυνση των ήχων γύρω μας. Αυτό πλέον μπορούμε να το έχουμε και στη μίξη για τα ακουστικά μας! Τέλειο!
Αμέσως καθαρίζει διαφορετικά η μίξη των ακουστικών και το σημαντικότερο, αφού ήρθε και η μπάντα και παίξαμε όλοι μαζί, είναι πως οι εντάσεις στα ακουστικά των μουσικών μειώθηκαν, κατά πολύ κι όλας! Λόγω διαχωρισμού κι αίσθησης!

Το Σεπτέμβρη του 2019 ήμασταν οι πρώτοι στην ελλάδα που αποκτήσαμε το σύστημα Fabrik για το monitoring της μπάντας του Theodore, για το studio και σαφώς για τα Live μας.
Έχοντας πλέον περάσει tour, gigs, recordings, rehearsals με το Klang:fabrik η αίσθηση του να επιστρέφεις στο stereo monitoring είναι σχεδόν αστεία!
Στο Klang:app, όταν έχεις φτιάξει τόσο ωραία τη μίξη σου κι ευχαριστιέσαι τους ήχους και τις εντάσεις, αν πατήσεις το stereo icon καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στις δύο μίξεις!
Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάρχουν διαθέσιμα και πλέον τα γνωρίζει ο τεχνικός κόσμος και το αναζητά!
Να επισημάνω επίσης ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με παρουσιάσεις και σεμινάρια, όλοι στην εταιρία Kariotis Audio
Lighting, για εμάς τους τεχνικούς και μηχανικούς του ήχου, όμως η πραγματική θέση είναι του μουσικού που το χειρίζεται και το ακούει! Για αυτό θα μας μιλήσει ο Θοδωρής, μετά την χρήση 6μηνών πλέον… Έτσι κι αλλιώς, πέρα από το αρχικό setup και τις κατά καιρούς διορθώσεις κι αλλαγές, δεν το έχω ξαναχρησιμοποιήσει, καθώς η θέση μου είναι στο FoH"…


Theodore...
"Μετά από αρκετούς μήνες που χρησιμοποιούμε το Klang μπορώ να πω πως η stereo εποχή για τα IEM μου φαίνεται πολύ μακριά. Κατά καιρούς γυρνάω στην stereo επιλογή στο app του Klang και δυσκολεύομαι να θυμηθώ πως είχα ευχάριστες μίξεις παλιότερα.

Η εμπειρία του 3D monitoring στην αρχή την ένιωθα εντυπωσιακά επαναστατική. Πλέον μου φαίνεται ο φυσιολογικός τρόπος να ακούω στα live και στις πρόβες. Το σημαντικότερο που έχουμε κερδίσει είναι η απίστευτη καθαρότητα στην μίξη μας, ενώ έχω παρατηρήσει ότι η ένταση που μου είναι απαρατήρητη για να είμαι σε σωστό κλίμα στα Live έχει μειωθεί εντυπωσιακά, καθώς τοποθετώντας σε τρισδιάστατο φάσμα το κάθε όργανο, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι δυναμώνει.
Κάτι που κάνει τα live πιο ξεκούραστα. Και βεβαίως, μετά από πολλές ώρες πρόβας, όπου χρόνια δουλεύουμε με ΙΕΜ, φεύγω πλέον χωρίς πονοκέφαλο".

Το aLive Ευχαριστεί θερμά το Theodore και το Βαγγέλη Μόσχο που έκαναν τον κόπο να γράψουν και να μας στείλουν τις εντυπώσεις τους για το σύστημα της Klang...

Περισσότερα για το Theodore και τη μουσική του θα βρείτε εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το 3D in ear σύστημα της KLANG Technologies θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting…


Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση