Διαφήμιση
Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2019 20:09

250 καμπίνες Meyer Sound για τους Metallica στις 2 επετειακές συναυλίες μαζί με συμφωνική ορχήστρα, στο νέο στάδιο των Golden State Warriors...

Στις αρχές Σεπτεμβρίου και για 2 συναυλίες, οι Metallica συνεργάστηκαν με τη συμφωνική ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο, για της πρώτες εκδηλώσεις στο ολοκαίνουργιο Chase Center του Σαν Φρανσίσκο, το νέο σπίτι των Golden State Warriors του ΝΒΑ, περιβαλλόμενοι από  18.000 θεατές σε κάθε παράσταση. Τοποθετημένοι σε κυκλική πιστά και ονομάζοντας το event S&M2 (ως φόρο τιμής στην συναυλία και ηχογράφηση S&M του 1999 με την ίδια ορχήστρα), οι φετινές συναυλίες  είχαν πάνω από 70 μουσικούς να περιβάλλουν την μπάντα με τον μαέστρο Edwin Outwater στην περίμετρο μιας περιστρεφόμενης σκηνής. Οι παραστάσεις έγιναν με πλήρη ισχύ και με πανοραμική κάλυψη μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου συστήματος με περισσότερα από 250 ηχεία Meyer Sound που συνοδεύονταν από ένα σύστημα LYON.

Για άλλη μια φορά, οι Metallica τόλμησαν να επαναπροσδιορίσουν μουσικά και τεχνικά τι είναι πραγματοποιήσιμο και όμως το αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο San Jose Mercury News, ήταν μια παράσταση «τίποτα λιγότερο από επική» με «μουσική που ήταν απίστευτα πλούσια και ισχυρή».

Ο διευθυντής του event Dan Braun διαδραμάτισε έναν κεντρικό ρόλο στην μετάφραση του οράματος της μπάντας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την σκηνή, τον ήχο και τα οπτικά. "Γνωρίζαμε ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο από τεχνική και υλικοτεχνική άποψη να κάνουμε αυτό το show με την σκηνή στην μια πλευρά του σταδίου", παραδέχεται, "αλλά η μπάντα πραγματικά ήθελε να το κάνει σε κυκλική σκηνή. Είναι πολύ πιο οικεία ατμόσφαιρα. Έτσι συνεχίσαμε παρά τις τεχνικές προκλήσεις. Αλλά αυτό είναι το τυπικό γνώρισμα των Metallica - ποτέ δεν φοβούνται να προκαλέσουν τα όρια τους". 

Οι Metallica περιοδεύουν τακτικά με στρογγυλό σκηνικό, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σύστημα της Meyer Sound από τη σειρά LEO Family. Αλλά η τοποθέτηση μιας πλήρους συμφωνικής ορχήστρας στην ίδια σκηνή, απαιτεί περισσότερα από 90 ανοικτά μικρόφωνα, πράγμα που προσέθεσε ένα εντελώς νέο επίπεδο πολυπλοκότητας. "Αποφασίσαμε από την αρχή ότι δεν θέλαμε την ορχήστρα εκτός σκηνής ή απομονωμένη με κανέναν τρόπο", λέει ο Braun. "Τους θέλαμε στη σκηνή, ώστε όλοι να έπαιζαν μαζί σαν μία μπάντα. Και αντί να τους διαχωρίσουμε στη σκηνή, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε την ορχήστρα να περιβάλλει τη μπάντα, με τον Lars και τα τύμπανά του στη μέση. Χρειάστηκε μεγάλη εμπιστοσύνη προς εμάς από τον Edwin ως προς το πώς θα το τοποθετήσουμε όλα, αλλά λειτούργησε εξαιρετικά". 
Υπεύθυνος για τον ήχου του κοινού ήταν ο επί σειρά ετών ηχολήπτης της μπάντας, ο γνωστός FOH Engineer "Big Mick" Hughes, με τον υπεύθυνο ήχου της ορχήστρας Nishon Soogian να χειρίζεται τις πρώιμες μίξεις της ορχήστρας καθώς και τις τελικές μίξεις για δύο κομμάτια που ήταν αποκλειστικά συμφωνικά.

Η αναπαραγωγή του 'σκληρού' και γεμάτου ενέργεια ήχου των Metallica μαζί με τη 'λεπτότητα' στις δυναμικές μιας ορχήστρας σε ένα στάδιο, θέτει εξαιρετικές απαιτήσεις για ένα σύστημα ήχου , αλλά ο Braun ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα. "Είχα την αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη ότι η Meyer Sound θα μας δώσει όλα όσα χρειαζόμασταν για να επιτύχουμε στο υψηλότερο επίπεδο", λέει ο Braun. "Αυτό που ακούσαμε και είδαμε στην αρένα ήταν ακριβώς αυτό που σκοπεύαμε να κάνουμε. Είχαμε μια ολόκληρη ομάδα σχεδιαστών που συγκεντρώθηκε για να κάνουμε τον ήχο μαγικό, οπότε ο Big Mick θα μπορούσε να δουλέψει με την καλύτερη δυνατή ομαδα PA για αυτό το είδος παραγωγής".

Το σύστημα της Meyer Sound σχεδιάστηκε ειδικά για τις προκλήσεις του S&M2 από τον διευθυντή βελτιστοποίησης συστήματων Bob McCarthy με τη βοήθεια του ειδικού τεχνικού υποστήριξης David Vincent και του διευθυντή τεχνικής υποστήριξης των ψηφιακών συστημάτων James Edmondson. Ο εξωτερικός δακτύλιος των μεγάφωνων, που κάλυπτε τα καθίσματα, περιλάμβανε 10 συστοιχίες σε πέντε στερεοφωνικά ζευγάρια, με έξι ηχεία LYON-M πάνω από έξι μεγάφωνα μεγάλης ακτίνας κάλυψης LYON-W. Καλύπτοντας το δάπεδο και μεταβαίνοντας βαθιά μέσα στο κάτω επίπεδο υπήρχαν 10 εσωτερικές συστοιχίες, και πάλι σε πέντε στερεοφωνικά ζεύγη, από οκτώ ηχεία LEOPARD. Η σκηνή ήταν εφοδιασμένη με 24 ηχεία UPJunior που λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο για να φέρουν την ηχητική εικόνα προς τα κάτω στις θέσεις στο επίπεδο του εδάφους. Πέντε συστοιχίες 1100-LFC ανέλαβαν την αναπαραγωγή χαμηλού, εκπέμποντας σε καρδιοειδή λειτουργία, ενώ μια ομάδα 16 επεξεργαστών GALAXY του Galileo που συνδέονται μέσω ενός δικτύου AVB, χρησιμοποιήθηκαν για την οδήγηση και την επεξεργασία του συστήματος. 

Επίσης, το Low-Mid Beam Control (LMBC) της Meyer Sound αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για την ακριβή διαμόρφωση ομοιόμορφων ζωνών κάλυψης. «Ορίσαμε τόσο τις ανώτερες όσο και τις κάτω συστοιχίες έτσι ώστε η καμπύλη τους να κάνει τον πίσω λοβό να κατευθύνεται προς τα πάνω, μακριά από την ορχήστρα" επισήμανε ο σχεδιαστής του συστήματος Bob McCarthy. "Αν κοιτάξετε τα 250 Hz, βλέπετε να ρέουν σε περιοχές χαμηλού κινδύνου της οροφής, που ευτυχώς εδώ είναι σαν ένα γιγαντιαίο μαξιλάρι. Το LMBC διατηρεί τις ακτίνες αυτές ομοιόμορφες και προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη μεγιστοποίηση του gain πριν το feedback σε αυτή την κατάσταση".

Το τεράστιο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου για το S&M2 απαιτούσε στενό συντονισμό πολλών συντελεστών. Τα ηχεία της Meyer Sound προμήθευσε η Production Resource Group (PRG), ενώ ο μηχανικός συστημάτων Chris Nichols συνεργάστηκε με τον McCarthy για το πλήρες σετάρισμα και έλεγχο όλων των συστημάτων. 
Η UltraSound παρείχε ότι χρειαζόταν η συμφωνική ορχήστρα συμπεριλαμβανομένων των μικροφώνων και των μίξερ και συγκεκριμένα των Avid Profile και Yamaha CL5. Ως main κονσόλα ήταν μια Midas XL8 των Metallica. Ο επικεφαλής του crew ήχου Paul White επέβλεψε και τις δύο ομάδες παραγωγής ήχου για τις δύο παραστάσεις. 
Το setlist της συναυλίας ενσωμάτωσε τραγούδια που κάλυπταν τις τέσσερεις δεκαετίες της καριέρας των Metallica, ενώ το Live έκλεισε με το "Master of Puppets", "Nothing Else Matters" και "Enter Sandman". Ο σκηνοθέτης μουσικής της συμφωνικής του Σαν Φρανσίσκο Μάικλ Τίλσον Τόμας ανέβηκε στο βάθρο, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, για να διευθύνει την ορχήστρα που έπαιξε τη συμφωνία στη Σκυθική του Prokofiev  και στη συνέχεια, με τους Metallica το "Iron Foundry" από Mosolov. 
Το S&M2 κινηματογραφήθηκε και θα παρουσιαστεί στο σύνολό του σε περισσότερα από 3.000 θέατρα παγκοσμίως σε μία μόνο νύχτα, στις 9 Οκτωβρίου. Οι Metallica συνεχίζουν την περιοδεία τους στα μέσα Οκτωβρίου με συναυλίες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με την Νότια Αμερική να είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα της Meyer Sound θα σας δώσουν στην εταιρία Audigys.

Επαφή
Audigys

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση