Διαφήμιση
Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 19:41

d&b Soundscape: δεν mix-άρεις, ‘pan-άρεις’. Περίπου αυτό μας έδειξε στην πράξη ο Ralf Zuleeg, FoH ηχολήπτης των Kraftwerk…

Την πρώτη ουσιαστική επαφή με το ολοκαίνουργιο project της d&b audioteknik είχαμε στην Prolight+sound 2018 όχι στο booth της εταιρίας, αλλά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πάνω από το Forum, όπου στα επαναλαμβανόμενα mixing sessions που πραγματοποιούνταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, βιώσαμε μια σχεδόν εξωπραγματική εμπειρία απόλαυσης πολυκάναλου ήχου με τις ηχητικές πηγές να ακολουθούν τα audio δρώμενα επί σκηνής.

Εισηγητής μας ήταν ο Ralf Zuleeg, Head of Sales Services and Application Engineering της d&b audiotechnik, ενώ στην πρακτική εφαρμογή της πλατφόρμας μας μύησε ο Serge Gräfe, FoH  ηχολήπτης των Kraftwerk στην τρέχουσα παγκόσμια τουρνέ τους.

DS100 Signal Engine
Το d&b Soundscape λειτουργεί βασιζόμενο στην πανίσχυρη πλατφόρμα DS100 Signal Engine και σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρία, ενσωματώνει με δυναμικό τρόπο engineering και artistry. To Soundscape αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ για τη Γερμανική εταιρία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι το ανέπτυσσε τα τελευταία 5 χρόνια με τις δοκιμές να γίνονται σε πραγματικές συνθήκες με κορυφαίους καλλιτέχνες σε εξίσου επώνυμα venues. Η d&b υποστηρίζει ότι με το Soundscape αλλάζει πλήρως η προσέγγιση του live sound mixing και του system design, καθώς το ακουστικό περιβάλλον δεν πάζει κανένα απολύτως ρόλο, καθώς μπορεί να ‘επαναδημιουργηθεί’, ενώ παράλληλα οι ηχητικές πηγές τοποθετούνται στο βέλτιστο σημείο και μπορούν να μετακινηθούν κατά το δοκούν.

‘Democracy for Listeners’
Σύμφωνα με τον Ralf Zuleeg της d&b audiotechnik, «το ερώτημα ανέκαθεν ήταν το εξής: «πως μπορούμε να έχουμε τον ίδιο φυσικό ήχο και όλοι οι θεατές ενός venue – μηδενός εξαιρουμένου - να βιώνουν την ίδια ακριβώς ηχητική εμπειρία από ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου. Με Soundscape μπορούμε να επιτέλους να επιτύχουμε ακριβώς αυτό, γι’ αυτό και ο στόχος τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του όλου concept είχε προσδιοριστεί από τους ίδιους ως ‘Democracy for Listeners’...

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Soundscape έχει τη σωστή ονομασία καθώς περιγράφει το σύνολο των ήχων που μας περιβάλλει σε μια συκγκεριμένη χρονική στιγμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου, με το όλο project να ξεπερνά κατά πολύ τους περιορισμούς του συμβατικού sound design, όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα. 
Ένα χαρακτηριστικό και άμεσα κατανοητό παράδειγμα των επιτευγμάτων του d&b Soundscape είναι το εξής απλό: κατά κοινή παραδοχή όλων, την απόλυτη στερεοφωνική εικόνα σε ένα συναυλιακό χώρο, την έχει μια πολύ μικρή μερίδα κοινού που βρίσκεται στον κεντρικό άξονα μεταξύ ενός στερεοφωνικού (left and right) συστήματος. Το Soundscape υπόσχεται να διευρύνει αυτό το προνόμιο (της απόλυτης στεροφωνίας) σε όλους τους θεατές ενός venue και μάλιστα με μη απωλεστικό τρόπο και να ευθυγραμίσει έτσι την όραση με την ακοή, καθώς θα ακούνε την κάθε πηγή εκεί απ’ όπου τη βλέπουν, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

DS100 Signal Engine / d&b En-Scene / d&b En-Space 
Η καρδιά της εν λόγω πλατφόρμας είναι το DS100 Signal Engine, ένα υψηλής πιστότητας και τεχνολογίας audio processor με πρωτόκολο Dante networking και πανίσχυρο 64x64 level and delay matrix με δυνατότητας επέκτασης της επεξεργαστικής του ισχύς και των αντίστοιχων δυνατοτήτων (in- and output processing). 
Το πλήρες δυναμικό του d&b Soundscape είναι προσβάσιμο μέσω δύο προαιρετικών software modules που από κοινού συνθέτουν ένα ισχυρό εργαλείο για τους σχεδιαστές ήχου. Πρόκειται για τα d&b En-Scene και d&b En-Space που είναι προσβάσιμα μέσω του οικείου R1 Remote control software.

Το d&b En-Scene αποτελεί ένα εργαλείο εντοπισμού της θέσης της ηχητικής πηγής που επιτρέπει την μεμονωμένη τοποθέτηση και κίνηση έως και 64 ηχητικών πηγών (αντικειμένων τα χαρακτηρίζει η εταιρία). Εν συνεχεία παρουσιάζει με ακρίβεια τα ‘σενάρια’ της σκηνής έτσι ώστε κάθε ηχητικό αντικείμενο να αντιστοιχεί τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Ετσι, όλο το ακροατήριο μπορεί πλέον να ακούει αυτό που βλέπει και αντίστροφα.

Αντνίστοιχα, το d&b En-Space είναι ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο εξομοίωσης αίθουσας το οποίο μπορεί να προσθέσει και να τροποποιήσει τις ‘υπογραφές αντήχησης’ για οποιοδήποτε δεδομένο χώρο, δίνοντας μια εμπλουτισμένη, φυσική ακουστική αναπαραγωγή. Αυτές οι ‘υπογραφές αντήχησης’ είναι προσομοιώσεις που προέρχονται από ακουστικές μετρήσεις έξι φημισμένων χώρων και τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται στον επεξεργαστή ήχου. Ολο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φυσική τροποποίηση των ακουστικών χαρακτηριστικών ενός χώρου, είτε πρόκειται για κλειστό, είτε για ανοικτό χώρο.

Το Soundscape έχει σχεδιαστεί για να είναι απολύτως συμβατό με το υπάρχων Workflow της d&b, καθώς τα συστήματα θα σετάρονται και θα ρυθμίζονται με τη βοήθεια του d&b ArrayCalc.
Επιπλέον, η εταιρία επισημαίνει ότι το DS100 δεν είναι κλειστό σύστημα, καθώς μέσω του πρωτοκόλλου AES70 (OCA) μπορεί να συνεργαστεί με ψηφιακές κονσόλες και επεξεργαστές τρίτων κατασκευαστών (ήδη ανακοινώθηκε η AVID, DiGiCo και η Lawo), ενώ ήδη όπως επισημαίνει η εταιρία υπάρχουν ήδη συνεργάτες τεχνολογίας στην ανάπτυξη του επεξεργαστή DS100.

Στην πράξη…
Πρακτικά, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαμε μια σκηνή και εμπρός από αυτή ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από τράσες όπου επάνω τους ήταν αναρτημένα ηχεία, ανά 3 περίπου μέτρα, με το συνολικό πεδίο ακροάσεων να απαρτίζεται από περίπου 40 ηχεία, συν τα sub στο μπροστινό μέρος με front fill επάνω τους.

Στην προσομοίωση της μίξης που βλέπαμε σε πραγματικό χρόνο στην τεράστια split-αρισμένη σε 3 τμήματα οθόνη της σκηνής, παρατηρήσαμε τα εξής: ήδη από την παρουσίαση, ο ήχος ‘ακολουθούσε’ τον Ralf Zuleeg, κάτι που σημαίνει ότι την αναπαραγωγή αναλάμβανε κάθε φορά το ηχείο της θέσης στην οποία βρισκόταν. Ετσι η χωρική πληροφορία απέκτησε πραγματικό νόημα, ακόμα για τα sub τα οποία ανταποκρίθηκαν εξίσου εντυπωσιακά παρά τον εκ θεωρίας παντουκατευθυντικό τους χαρακτήρα.  

Όταν ξεκίνησαν οι ακροάσεις με υλικό των Kraftwerk και συγκεκριμένα από το Tour de France, το αποτέλεσμα ήταν απλά συγκλονιστικό, ενώ παρατηρήσαμε ότι πρώτη προτεραιότητα του Serge Gräfe δεν ήταν τόσο να μιξάρει, όσο το να πανάρει. Ετσι δημιούργησε με περισσή αληθοφάνεια την κυκλική περιστροφή των τροχών και των γραναζιών των ποδηλατων και επί των ηχείων που είχε στη διάθεσή του.

Πραγματικά με την εν λόγω πλατφόρμα, αλλά και αυτή της L-Acoustics (L-ISA)κυριολεκτικά ακούσαμε το μέλλον του audio και πεισθήκαμε ότι αυτό είναι πολυκάναλο, με όλα τα επιμέρους προβλήματα που ενδεχομένως αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη φανταστείτε όλτα τα premium events σε πρώτη φάση, με πολυκάναλο ήχο… Αναμφίβολα αν επικρατήουν τα εν λόγω συστήματα ο κλάδος του Live Sound θα αλλάξει επίπεδο…

Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο, θα βρείτε εδώ, αλλά και στην Ελληνική αντιπροσωπεία…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση