Διαφήμιση
Σάββατο, 24 Μάρτιος 2018 00:24

Τα σχεδόν ‘αόρατα’ συστήματα της Ιταλικής K-Array υποστήριξαν ηχητικά την πρόσφατη συναυλία του Μ. Φραγκούλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης…

του Τριαντάφυλλου Ζαχαριάδη

Η παρουσίαση και το κείμενο που ακολουθεί για τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ανήκει στον φίλο & συνεργάτη του aLive και τεχνικό υπεύθυνο του ΜΜΘ, Τριαντάφυλλο Ζαχαριάδη, ο οποίος έζησε από μέσα όλη την εγκατάσταση και τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και της συμφωνικής ορχήστρας που τον συνόδευσε, ενώ ταυτόχρονα κράτησε και όλες τις απαραίτητες σημειώσεις για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω παρουσίαση στο aLive…

του Τριαντάφυλλου Ζαχαριάδη
«Η πρόκληση / πρόταση μας ήρθε από το Δημήτρη Λάντζα της εταιρείας D:Tek (του Δημήτρη Σουφλέρη) και δεν ήταν άλλη από το να ακούσουμε τα K-Array στην μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η ευκαιρία δόθηκε στις 14 Μαρτίου για τη συναυλία του κ. Μάριου Φραγκούλη “Stranger in Paradise” συνοδεία της ΣΟΔΘ (Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης) με μαέστρο τον κ. Λουκά Καρυτινό.

Μετά από συνεννόηση με τον ηχολήπτη του κ. Φραγκούλη, Δημήτρη Μπουρμπούλη, πήραμε το ελεύθερο προκειμένου να σετάρουμε ένα επιπλέον ηχητικό σύστημα της εταιρείας K-Array.

Ετσι λοιπόν τη Δευτέρα 12/3, τοποθετήθηκαν 8 ηχεία Kayman KY-102 σε διάταξη L-C-R, 4 subwoofer Thunder KMT-218 (στο δάπεδο) που οδηγούσαν το L- R σύστημα, ένας ενισχυτής kommander KA-84 για το κεντρικό και 2 subwoofer Thunder KMT-21 πάνω από τα οποία τοποθετήθηκαν 4 Python KP-102. Τέλος σε ρόλο FF (front fill) τοποθετήθηκαν 4 Python KP-52 με ενισχυτή τον Kommander KA-24.
Η επικοινωνία μεταξύ της κονσόλας και των ενισχυτών πραγματοποιήθηκε μέσω τοπολογίας Dante 48/24 bit και η καθυστέρηση που υπήρχε σε σχέση με την κονσόλα ήταν 500usec.

Ο εξοπλισμός και το set-up
Σημειωτέον ότι επρόκειτο για μια μεγάλων διαστάσεων και απαιτήσεων παραγωγή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 58 μικρόφωνα για τη λήψη του ήχου των οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας.
Οσον αφορά τις κονσόλες, αμφότερες ήταν ψηφιακές και ανήκαν στη Soundcraft. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η Soundcraft Vi3000 στο FOH και Soundcraft Vi-1 στην σκηνή, συνδεμένες μέσω Madi τοπολογίας. 
Με τη γενική πρόβα να είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Ως εκ τούτου, έγκαιρα η ομάδα της D:Tek μέσω φορητού υπολογιστή και τη χρήση του προγράμματος K-framework, ρύθμισε και σέταρε όλο το σύστημα, παραδίδοντάς το για τις υπόλοιπες εργασίες και για την πρόβα ήχου.

Ακούγοντας…
Όταν ξεκίνησαν οι ακροάσεις, πραγματικά ένιωθα ότι δεν συνεργάζονταν τα αυτιά μου με τα μάτια μου και δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν στις οποίες σχεδόν δεν μπορείτε να διακρίνετε τα ηχεία με δεδομένο τον ελάχιστο όγκο τους και το ύψος στο οποίο βρίσκονταν.
Ήταν πράγματι μια πρωτόγνωρη και συγκλονιστική εμπειρία. Αόρατος ήχος, αέρινος με μεστά χαμηλά και εξαιρετική καθαρότητα στην φωνή.

Σημειωτέον ότι η εκδήλωση έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Το Μέγαρο ήταν κατάμεστο, παρ’ όλα αυτά τα K-array ανταποκρίθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένα ακουστικό θέμα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσικές συνθέσεις από τους L. Bernstein, N. Piovani, Cole Porter, A.L.Webber, L.Dalla, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α.
Τα όργανα αποδόθηκαν φυσικότατα χάρις στην υπέροχη μίξη του Δημήτρη Μπουρμπούλη στο Foh, χωρίς να υποσκελίζονται όταν έμπαινε η φωνή του M. Φραγκούλη αναδεικνύοντας την σύνθεση.
Το σημαντικό είναι ότι όλο το ηχοσύστημα έδωσε δυναμική πολλαπλάσια του όγκου του με άνεση και ασφάλεια που έχουμε συνηθίσει από μεγαλύτερα συστήματα, χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι υστερεί από αυτά.
Συμπερασματικά σας προτείνω αν τα συναντήσετε κάπου μην φοβηθείτε να τα χρησιμοποιήσετε, όσο δύσκολος κι αν είναι ο χώρος θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Η όλη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια της Asproulis Experience, επίσημο αντιπρόσωπο της Ιταλικής K-Array στη χώρα μας, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες σχετικά με τα ηχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εγκατάσταση…

Επαφή
Asproulis Experience
τηλ. 231 068 5677

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση