Διαφήμιση
Παρασκευή, 07 Μάιος 2021 20:09

STUDIO PIXEL - Ηχητικά αναβαθμισμένο & δικτυωμένο. Ο Θάνος Χριστόπουλος μας εξηγεί το πως και το γιατί...

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Υπάρχουν μερικά άρθρα, όπως αυτό που διαβάζετε, που αξίζουν το κόπο να διαβαστούν όχι μόνο γιατί παρουσιάζουν την πώληση και κατ’ επέκταση την τοποθέτηση ενός νέου συστήματος, αλλά κυρίως για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και η διασύνδεση μεταξύ των audio συσκευών που απαρτίζουν το σύστημα και πρωτίστως για το πρίσμα μέσω του οποίου έγινε η όλη προσέγγιση...

Κι εξηγούμαι: Η κυρίως είδηση εδώ δεν είναι η Midas M32, τα DP48 και τα ηχεία της Turbosound, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται, επικοινωνούν και ελέγχονται, προκειμένου ο χειριστής τους να πάρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από αυτά, διατηρώντας όλες τις επιμέρους διασυνδέσεις σε ψηφιακό περιβάλλον, μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή των A-D και D-A μετατροπέων των ψηφιακών συσκευών της ηχητικής αλυσίδας, κρατώντας μόνο τους απολύτως απαραίτητους στην αρχή και στο τέλος αυτής...
Αυτό άλλωστε μας επισήμανε και ο Αποστόλης Κυπραίος της Omikron Electronics που επικοινώνησε με το aLive για την πραγματοποίηση αυτής της παρουσίασης.

Περισσότερα όμως, θα μας πεί στη συνέχεια ο Θάνος Χριστόπουλος, τεχνικός υπεύθυνος του ηχητικού εξοπλισμού του Studio Pixel και ηχολήπτης του στούντιο και ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη της επιλογής και της εγκατάστασης του εν λόγω εξοπλισμού...

Studio Pixel – Ποιοτικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μιας παραγωγής…
H εταιρία STUDIO PIXEL - ΚΟΣΜΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων εικόνας και ήχου, δημιουργίας γραφικών, παραγωγής Blu-ray και DVD. To φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρίας, περιλαμβάνει τηλεοπτικές παραγωγές, εκπομπές, serial, ντοκιμαντέρ, μουσικά video clips, εταιρικά και εκπαιδευτικά videos, διαφημιστικά spots, κάλυψη εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων. Το Studio Pixel προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μιας παραγωγής, από το pre-production, στο production, έως το post production.

Στόχος είναι η παραγωγή τηλεοπτικών προϊόντων υψηλής αισθητικής, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εισάγοντας νέες τεχνικές και μεθόδους (περισσότερες πληροφορίες για το Studio Pixel θα βρείτε εδώ…)

Συνέντευξη με το Θάνο Χριστόπουλο...

aLive: Θάνο πόσο καιρό συνεργάζεσαι με το Studio Pixel και από ποιο πόστο ακριβώς?
Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 όταν προέκυψε η ανάγκη για πολυκάναλη ηχογράφηση, ηχοληψία και μίξη της εκάστοτε ζωντανής ορχήστρας και καλλιτεχνών, για τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων της τηλεοπτικής μουσικής εκπομπής "ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ" που προβάλλεται έως σήμερα. Είμαι τεχνικός υπεύθυνος του ηχητικού εξοπλισμού για την άρτια λειτουργία του, καθώς και ηχολήπτης stage, monitor, personal monitor και P.A. του χώρου όπως και υπεύθυνος για την πολυκάναλη ηχογράφηση.

aLive: Πρόσφατα το studio αποφάσισε να επενδύσει σε δικό του ηχητικό εξοπλισμό. Ποιος είναι αυτός και βάση ποιων αναγκών έγινε η επιλογή?
Η βασική ανάγκη ήταν μια. Ένας εξοπλισμός, σύγχρονος με νέες δυνατότητες ο οποίος θα σου λύνει τα χέρια σε κάθε περίσταση και να είναι αντάξιος των προσδοκιών στην ποιότητα του ήχου. Οι απαιτήσεις σε κάθε τηλεοπτικό γύρισμα αλλάζουν. Έπρεπε λοιπόν ο εξοπλισμός που θα επιλέξω να έχει ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας του και να είναι εύκολο και κατανοητό στους μουσικούς να χειρίζονται τα personal monitoring. Οι μουσικοί είναι τουλάχιστον 8 και φτάνουν τους 18 με 20 σε ορισμένα γυρίσματα. Μετά από τρεις μήνες έρευνας κατέληξα στις εταιρίες Midas και Turbosound.

aLive: Πληροφορηθήκαμε ότι εξίσου ενδιαφέρων είναι και ο τρόπος διασύνδεσης του εξοπλισμού, αφού οι επιμέρους συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δικτύων και αντίστοιχων πρωτοκόλλων δικτύωσης (και μάλιστα με τη χρήση περισσότερων του ενός δικτύου).
Το σύστημα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με καλώδια δικτύου cat5e. Από την Midas M32, στο DL32 box και στα personal monitoring DP48, όσο και στα wedge monitors TFM και TFX σειρά καθώς και το P.A. με την TSP σειρά της Turbosound. Έχω αναθέσει στα DP48 να λειτουργούν με το δικτυακό πρωτόκολλο AES50 και τα speakers λειτουργούν με το ULTRANET δικτυακό πρωτόκολλο. 

aLive: Μας περιγράφεις τη συνδεσμολογία και κυρίως γιατί επέλεξες αυτό τον τρόπο διασύνδεσης?
Από την κονσόλα M32 στο box DL32 συνδέουμε το AES50-A αντίστοιχα. Στα DP48 η συνδεσμολογία είναι σε διάταξη Daisy Chain αλυσιδωτή από το ένα προς το άλλο ξεκινώντας από το AES50-B της κονσόλας για να περνούν τα δεδομένα όπως ονομασίες καναλιών και group χρωμάτων. Με το καινούργιο firmware (Version 1.8 και πάνω) του DL32 box είναι εφικτό, τα δεδομένα μπορούν να περάσουν πλέον συνδέοντας το AES50-B του box. Στα speakers χρησιμοποίησα τον διανεμητή σήματος P16D  της BEHRINGER προαιρετικά, ξεκινώντας από την έξοδο ULTRANET του box DL32 και στην συνέχεια ένα προς ένα στα ηχεία από τις εξόδους του διανεμητή πλην των δυο ηχείων του P.A. που είναι σε αλυσιδωτή διάταξη όπως και τα DP48. Επέλεξα τον συγκεκριμένο τρόπο διασύνδεσης (όλα ψηφιακά με δίκτυο) για να διατηρήσω και εξασφαλίσω την αρχική ποιότητα και λεπτομέρεια του ήχου από τις πηγές εφόσον η μετατροπή του σήματος γίνεται μόλις δυο φορές. Ουσιαστικά η πρώτη μετατροπή (analog to digital) γίνεται στο DL32 box  και η δεύτερη (digital to analog) γίνεται στα speakers πλέον και τα DP48 ελαχιστοποιώντας έτσι και την καθυστέρηση του σήματος (latency).

aLive: Το DP 48 είναι ένα από τα πρώτα personal monitoring συστήματα της Midas στη χώρα μας. Ποια είναι η έως τώρα εμπειρία σου από αυτό?
Το DP48 της MIDAS είναι το απόλυτο εργαλείο αφού σου δίνει την δυνατότητα να έχεις δυο διαφορετικές μίξεις ταυτόχρονα, δυνατότητα stereo reverb με 4 διαφορετικά preset και συνολικά 48 κανάλια τα οποία μπορείς να αναθέσεις σε 12 stereo groups. Εγώ συγκεκριμένα έχω αναθέσει τα 32 κανάλια direct και 16 bus της κονσόλας, συνολικά 48 κανάλια, εφόσον έχεις επιλέξει να το χρησιμοποιήσεις με το AES50 δικτυακό πρωτόκολλο. Επίσης μπορείς να αναθέτεις εντολές και από την κονσόλα (Version 4.02 και πάνω) όπως, group assign, channel pan, channel level και ονομασίες των groups. Έχω χρησιμοποιήσει το DP48 σε dual mode για έξι μουσικούς (1 σε δύο μουσικούς) χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Πλεονέκτημα είναι ο εξαιρετικός ήχος του. Έως τώρα έχω δεχτεί πολλά συγχαρητήρια από μουσικούς που έρχονται για να παίξουν στο εκάστοτε γύρισμα καθώς και από τους μόνιμους μουσικούς της εκπομπής. Πραγματικά πολύ καλή προενίσχυση.

aLive: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τα ομοαξονικά monitor ηχεία της Turbosound (αλλά και των ηχείων της TSP σειράς που χρησιμοποιείς για PA)?
Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ικανοποιημένος με τα wedge monitors. Δυο τα χρησιμοποιώ για side fills (TFX σειρά) και δυο (TFM σειρά) για φωνές κυρίως. Εξαιρετικά ποιοτικός και ισορροπημένος ήχος στην λειτουργία ULTRANET που τα χρησιμοποιώ.
Το ίδιο θα έλεγα και για την TSP σειρά. Πιστεύω ότι το μεγάλο ατού των ηχείων κρύβεται στον ενισχυτή της KLARK TEKNIK ο οποίος κάνει και την μετατροπή του σήματος από digital σε analog. Οι καλλιτέχνες είναι εξίσου πολύ ικανοποιημένοι. Τέλος θεωρώ σημαντικό να αναφέρω την δυνατότητα προσομοίωσης ήχου διαφορετικών μοντέλων ηχείων που μπορούμε να αναθέσουμε στα ηχεία, εφόσον χρησιμοποιούμε το ULTRANET δίκτυο, από την πρόσθετη σελίδα του καινούργιου firmware (4.02 και πάνω) της M32.

aLive: Ποια είναι η παραγωγή με τις περισσότερες ιδιαιτερότητες που είχες έως τώρα να αντιμετωπίσεις?
Τρεις εκπομπές θυμάμαι ως τώρα με τις περισσότερες απαιτήσεις. Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Παζαρέντζη και Μηλιωτάκη αφιερώματα. Με 13, 18, και 20 μουσικούς αντίστοιχα. Με συνολικά 10 DP48

aLive: Θάνο ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μοιράστηκεςΜικρ μαζί μας, ευχόμαστε τόσο σε εσένα όσο και στο Studio Pixel καλή επιτυχία και καλές παραγωγές...


Ηχητικός εξοπλισμός
Studio Pixel

Ψηφιακή κονσόλα Midas M32 LIVE
Ψηφιακό Personal Monitor Mixer 48 καναλιών – Midas DP48
Ηχεία Turbosound - TFM152M-AN
Ηχεία Turbosound - TSP152-AN
DI Boxes - DN100, DN200
Διανεμητής σήματος - Behringer P16-D
Dum Kit Mics - Shure PGA DRUM KIT 6
Shure PGA56-XLR, PGA81-XLR
Ασύρματο σύστημα Shure SLX24/B58
Ασύρματο σύστημα μόνιτορ Shure P3TERA
Ακουστικά in ear Shure SE215-CL
Μικρόφωνα EV – PL 37

Περισσότερες πληροφορίες για το Studio Pixel, τη φιλοσοφία, τα projects τις παρεχόμενες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ...

Επαφή
Studio Pixel
Omikron Electronics

photo credits - Δημήτρης Γιαβάσης

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση