Διαφήμιση
Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018 12:20

Ο Jim Bakker της Lectrosonics το ξεκαθάρισε ευθαρσώς:«δεν φτιάχνουμε μικρόφωνα, είμαστε όμως κορυφαίοι στο wireless transmission…»

του Βασίλη Λαδονικόλα

Μπαίνοντας στο HolyWood Stage για το event που διοργάνωσε η εταιρία Audigys για την Αμερικάνικη Lectrosonics (κατασκευάζει ασύρματα συστήματα και audio processing products από το 1971 και εδρεύει στο Rio Rancho του New Mexico), πρίν φτάσουμε στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, συναντήσαμε τον Jim Bakker (Εuropean Sales Manager της εταιρίας) και πιάσαμε την κουβέντα, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά…

aLive: Πρίν δυο εβδομάδες, ένα στέλεχος μεγάλης εταιρίας κατασκευής μικροφώνων και ασύρματων συστημάτων όταν του ζήτησα να μου αξιολογήσει τον ανταγωνισμό, μου εκμυστηρεύθηκε πόσο πολύ εκτιμούν τη Lectrosonics. Αλήθεια γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό?
Jim Bakker: Ισως γιατί η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν φτιάχνουμε μικρόφωνα, είμαστε όμως κορυφαίοι στο wireless transmission. Και βεβαίως τα συστήματα μας είναι συμβατά με τα μικρόφωνα όλων των κατασκευαστών… Α, επίσης τα προϊόντα μας δε σπάνε και δε χαλάνε…

aLive: Είσαι σίγουρος, γιατί πρόκειται για ευαίσθητα προϊόντα, ασύρματα transmitter, body pack κλπ. Eίναι ευαίσθητα πράγματα αυτά…
Jim Bakker: Το πρόβλημα με τα μικρόφωνα και ειδικά με τα ακριβότερα ασύρματα μικρόφωνα και in ear είναι ότι πρέπει να τα εμπιστευτείς στα χέρια κάποιων που δεν πολυνοιάζονται γι’ αυτά, είτε είναι μουσικοί, είτε είναι ηθοποιοί, είτε παρουσιαστές κλπ
Απ’ όταν ήμουν ηχολήπτης θυμάμαι πολλούς που όταν δεν ήταν ευχαριστημένοι από το performance ή την ερμηνεία τους να ξεσπάνε στον ασύρματο εξοπλισμό τους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί με τον εξοπλισμό κάποιας άλλης εταιρίας, ενδεχομένως να πάρεις πίσω κομμάτια. Με τα προϊόντα της Lectrosonics είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, αφού έτσι απλά δεν σπάνε και αυτό είναι γνωστό.

aLive: Αρα και αυτό (η αναθεκτικότητα) αποτελεί βασική υπεραξία για την εταιρία σας…
Jim Bakker: Φυσικά, φημιζόμαστε γι’ αυτό. Τις προάλλες υπήρχε μια ανάρτηση στο fb με έναν πεταμένο πομπό της Lectrosonics σ’ ένα στούντιο και από κάτω 50 άνθρωποι σχολίαζαν διάφορα, όμως κανείς δεν ρωτούσε αν έσπασε ο πομπός, αλλά αν χτύπησε κανείς…

aLive: Τι γίνεται με το digital dividend; Θα υπάρχει χώρος στη μπάντα εκπομπής σε μερικά χρόνια;
Jim
Bakker: Μεγάλη συζήτηση και δύσκολη. Η μπάντα των UHF σιγά σιγά εξαφανίζεται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης και των χρημάτων από τις εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας, ενώ με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης συχνοτήτων από τις επιστήμες (αστρονομία) και το στρατό, η διαθεσιμότητα περιορίζεται ακόμα περισσότερο.
Αυτή τη στιγμή στην Αμερική η ελεύθερη UHF μπάντα για τη λειτουργία ασύρματων μικροφώνων είναι μεταξύ  470MHz – 608MHz.

aLive: Εκτός από τις Location παραγωγές, τα κιν/φικά ‘γυρίσματα’ και το broadcast σε ποια άλλο πεδίa είστε δυνατοί ή θέλετε να μπείτε;
Jim Bakker: Είμαστε δυναμικά ανερχόμενοι και στη θεατρική αγορά και εσχάτως μάλιστα δικά μας πολυκάναλα συστήματα υποστηρίζουν δημοφιλής και εξίσου απαιτητικές παραγωγές.

aLive: Θα μας πείς μερικές;
Jim
Bakker: 3 shows στο Μπρόντγουει χρησιμοποιούν αποκλειστικά ασύρματα συστήματα της Lectrosonics. Τα shows αυτά είναι τα Lion King, Frozen και το μιούζικαλ Bandstand.
Κυριολεκτικά τα θέατρα του Μπρόντγουει είναι το καλύτερο τέστ για ασύρματα συστήματα. Για παράδειγμα στις παραγωγές που ανέφερα έχουμε περισσότερα από 150 κανάλια στην κάθε μια τα οποία ‘δουλεύουν’ σε καθημερινή βάση (6 μέρες την εβδομάδα) για μήνες. Είναι γνωστό ότι εάν τα προιόντα και δη τα ασύρματα συστήματα και μικρόφωνα ενός κατασκευαστή ‘παίξουν’ και διακριθούν εκεί, νομοτελειακά θα μπούν σε πληθώρα παραγωγών ανά τον κόσμο. Επίσης, το Μανχάταν είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική συχνοτικά περιοχή με το ένα θέατρο να βρίσκεται δίπλα στο άλλο και φυσικά όλα να χρησιμοποιούν ασύρματα συστήματα, γεγονός που ανεβάζει κι άλλο το πήχη της δυσκολίας για τα ασύρματα συστήματα μικροφώνων σε απαιτητικές παραγωγές.

aLive: Στον τομέα του Live Touring πως τα πάτε;
Jim Bakker: Εδώ τα νέα είναι ακόμα καλύτερα, όμως δυστυχώς δεσμεύομαι και δεν μπορώ να σου δώσω όλες τις πληροφορίες.
Αυτό που μπορώ ωστόσο να πω είναι ότι το ασύρματο σύστημα Venue2 μπαίνει σε 3 μεγάλες παγκόσμιες μουσικές περιοδείες stadium format, με γκρουπ και καλλιτέχνες πρώτης γραμμής τους οποίους δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για παγκόσμιες περιοδείες που ξεκινούν μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Επίσης στις ίδιες παραγωγές θα υπάρχουν και τα inear. Αυτή είναι μια άκρως θετική εξέλιξη για τη Lectrosonics διότι ποτέ έως τώρα προιόντα της δεν είχαν μπεί μαζικά σε μεγάλες μουσικές παραγωγές σαν κι αυτές. 

aLive: Μίλησέ μας λίγο για τα προιόντα που έχετε εδώ. Ας ξεκινήσουμε από το νέο in ear
Jim Bakker: Το νέο ψηφιακό σύστημα In-Ear, Duet (True Stereo) παρουσιάστηκε στην προηγούμενη NAB, όμως είναι διαθέσιμο εδώ και 5 περίπου μήνες.
Παρεμπιπτόντως είμαστε ο πρώτος κατασκευαστής που υλοποιεί ένα ψηφιακό in ear system συμβατό με πρωτόκολλο Dante. Μεγάλο ατού του είναι και το εξαιρετικά χαμηλό του latency (analogue to analogue μόλις 1,4ms, ενώ το D-A latency είναι κάτω από 1msec). Το σύστημα Venue2 είναι στην παραγωγή σχεδόν δυο χρόνια, όμως θεωρείται νέο προϊόν. Συνοδεύεται από μικρόφωνα χειρός και πέτου και βεβαίως από έναν από τους μικρότερους πομπούς στον κόσμο.

aLive: Κάπως έτσι έκλεισε η μικρή αυτή κουβέντα μας με τον Jim Bakker, καθώς εν συνεχεία περάσαμε στα προϊόντα τα οποία τα είδαμε και τα ακούσαμε με την καθοδήγηση και ενημέρωση του Jim Bakker…

Το σύστημα Venue2 modular receiver
To Venue2 modular receiver υποστηρίζει έως και 6 κανάλια modular configuration καθώς και 3-block tuning για έως 76 MHz και 3072 synthesized UHF συχνότητες ανά receiver module. Διαθέτει επίσης IR port για γρήγορο transmitter setup καθώς και DSP emulation modes για συμβατότητα με αναλογικά ασύρματα συστήματα.

Μια σημαντική λειτουργία είναι το Digital Hybrid Wireless, που αποτελεί μια υβριδική σχεδίαση που συνδυάζει ψηφιακό audio με analog FM radio link προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή πιστότητα στο audio σήμα αλλά και στη λήψη καθώς εξασφαλίζεται έτσι noise-free RF performance.
Ολη αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός πατενταρισμένου αλγόριθμου για κωδικοποίηση 24μπιτης ψηφιακής audio πληροφορίας και τη μετάδοσή της σε αναλογικό φορμά.
Επίσης το σύστημα υποστηρίζει το Wireless Designer, το ειδικά ανεπτυγμένο λογισμικό σεταρίσματος και ελέγχου, διαθέτει λειτουργία talkback με επιλεγμένους transmitters, καθώς και θύρες Ethernet, USB και RS-232 computer interface.
Περισσότερες πληροφορίες για το Venue2 modular receiver μπορείτε να βρείτε εδώ

Το νέο ψηφιακό σύστημα In-Ear - Duet (True Stereo) Μ2Τ/Μ2R
To Duet digital IEM wireless monitor and IFB system απευθύνεται σε touring εφαρμογές και γενικότερα επαγγελματικές απαιτήσεις in ear monitoring.
Στα ατού του συστήματος το 24 bit digital audio, το πραγματικό low latency και η συμβατότητα με πρωτόκολλο Dante. Το νέο Duet σύστημα απαρτίζεται από το M2T dual-stereo half-rack transmitter και το M2R diversity belt pack receiver.
Το Duet καλύπτει τις UHF συχνότητες από 470-608 MHz (138 MHz) και όπως είπαμε μπορεί να δεχθεί αναλογικό σήμα στην είσοδο ή Dante digital inputs. 

Αμφότερα τα M2T και M2R διαθέτουν 2-way IR sync κι έτσι όλα τα δεδομένα από το σκανάρισμα των συχνοτήτων από το δέκτη μπορούν να σταλούν στον transmitter και μέσω Ethernet network να χρησιμοποιηθούν από το Wireless Designer software για σχεδιασμό συχνοτήτων και συντονισμό.
Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει λειτουργία Flex List μέσω της οποίας ένας μεγάλος αριθμός ονομάτων και συχνοτήτων μπορεί να αποθηκευτεί στο δέκτη.
Περισσότερες πληροφορίες για το Duet digital IEM wireless monitor μπορείτε να βρείτε εδώ
Σημειωτέον ότι το σύστημα έπαιζε με τη σειρά “Ε” in-ear monitor ακουστικών της Audio-Technica.

Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο για τα παραπάνω προϊόντα καθώς και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της LECTROSONICS θα σας δώσουν στην Audigys…
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον Αντώνη Γαβαλά και Σπύρο Βάρλα από το HolyWood Stage...

Επαφή
Audigys

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση