Διαφήμιση
Τρίτη, 09 Αύγουστος 2016 12:25

Ένα ταμπούρο στάθηκε αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Παύλο Λογαρά, έναν από τους πιο αξιόλογους ντράμερ της γενιάς του…

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Ένα ταμπούρο στάθηκε αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Παύλο Λογαρά, έναν από τους πιο αξιόλογους ντράμερ – μουσικούς της γενιάς του, ο οποίος μας μίλησε για τα μουσικά του σχήματα, τους αγαπημένους του ντράμερ και μπάντες και φυσικά για το piccolo ταμπούρο της Ελληνικής MCH snares που αποτέλεσε την αφορμή αλλά και το επίκεντρο της κουβέντας μας…

Μερικές απαραίτητες συστάσεις για τον Παύλο Λογαρά
Ο Παύλος Λογαράς γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην ηλικία των 8 στο Εθνικό Ωδείο μαθαίνοντας πιάνο και κιθάρα. Ώσπου στην ηλικία των 16 κατέληξε στα ντραμς στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με καθηγητή τον Ηλία Δουμάνη. Έκτοτε έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Ελένη Δήμου, Παναγιώτης Πετράκης, Θάνος Καλλίρης, Γιώργος Νταλάρας, Βαγγέλης Γερμανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Σαλέας, Εκείνος & Εκείνος, και άλλοι. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα σε μουσικές σκηνές καθώς και συναυλίες (αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής): 
ΣΥΡΜΟΣ-Συνεργασία με Δημήτρη Κοργιαλά Ευριδίκη Kollektiva, ARCHITECTURE - Drummer στην House Band, GHOST HOUSE - Συνεργασία με Θάνο Καλλίρη Μιχάλη Ρακιτζή και Γιάννη Σαββιδάκη, BARRIO NUEVO-Συνεργασία με Γιάννη Κουτσουκέλη, ΓΡΑΜΜΕΣ - Συνεργασία με Ελένη Δήμου και Παναγιώτη Πετράκη, REGENCY CASINO ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συνεργασία με Ελένη Δήμου και Παναγιώτη Πετράκη, ΜΕΘΩΔΙΑ-Συνεργασία με Ελένη Δήμου και Δέσποινα Ολυμπίου, ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ - Συνεργασία με BALKANLAIKA.
Έχει αρκετές ώρες στη δισκογραφία ως Session Μουσικός με τους: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ, ΚΑΡΜΑ, KRAZY BALDHEADZ, BUMP TRIO, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ, SESSION ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΗΧΟΥ.
Τα τελευταία χρόνια έχει πάρα πολλές παρουσίες σε σκηνές Jazz στην Αθήνα και το εξωτερικό με διάφορες Μπάντες.

aLive: Παύλο, γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη μουσική σου διαδρομή, όμως καλύτερα να πληροφορηθούμε από εσένα το τι κάνεις αυτή τη στιγμή μουσικά σε Live και studio και με ποιά σχήματα και να μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτά…
Αυτή την περίοδο παίζω με την μπάντα μου τους Bump Trio και είμαστε οι εξής: Μάριος τζίτζιρας-κιθάρα, Θανάσης Γουρούνας – Μπάσο, Παύλος Λογαράς –Τύμπανα. Ξεκινήσαμε το 2011 με όρεξη για παίξιμο και δημιουργία. Είμαστε τρείς μουσικοί που μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο να παίζουμε και να γράφουμε το δικό μας υλικό, έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε να εμφανιζόμαστε  σε πολλές μουσικές σκηνές παίζοντας διασκευές και να γράφουμε original υλικό. Η μουσική μας κινείται στο χώρο της world fusion και οι διασκευές που παίζουμε κινούνται στον χώρο της jazz fusion και γενικότερα σε ενα ευρύτερο  φάσμα μουσικής. Έχουμε κυκλοφορήσει 2 mini album με 4 και 5 κομμάτια αντίστοιχα. Έχουμε συνεργασία με Νορβηγούς και Φιλανδούς μουσικούς και προωθούμε τη δουλειά μας  στο εξωτερικό με σημαντικές συνεργασίες!
Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσουμε άλμπουμ με 9 καινούργια κομμάτια και σκοπός βέβαια είναι η προώθηση εντός και εκτός Ελλάδας.
Συνεργάζομαι επίσης με τους Krazy Baldheadz οι οποίοι είναι οι εξής: Λάκης Χαλκιόπουλος - Μπάσο Τραγούδι, Δημήτρης Μπίζος - Κιθάρα Τραγούδι, Γιώργος  Καλτσούνης – Τρομπέτα, Παύλος Λογαράς – Τύμπανα. Η συνεργασία με τα παιδιά προέκυψε λόγω παλιάς φιλίας και ξεκινήσαμε με διασκευές όπου τελικά καταλήξαμε να παίζουμε και δικά μας κομμάτια με σημαντικές συνεργασίες και φυσικά ετοιμαζόμαστε για το πρώτο άλμπουμ. Όσον αφορά το studio recording υπάρχει συνεργασία με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς - ηχογραφήσεις  και συνεργασίες με παραγωγές του εξωτερικού!

aLive: Ποια είναι τα αγαπημένα σου σετ τυμπάνων?
Μετά από πολύ ψάξιμο και παίξιμο με πολλά και διάφορα σετ κατέληξα ότι το αγαπημένο μου σετ είναι Gretch Maple Drum Set Με:
Bass Drum 20΄΄ x 14΄΄
1 Tom 10΄΄ x 12΄΄
2 Tom 12΄΄ x 12΄΄
3 Floor Tom 14΄΄ x 12΄΄
Και φυσικά MCH Snare Drum 14΄΄ x 4΄΄seven ply 10 keys.

aLive: Αγαπημένοι ντράμερ και μπάντες?
Αγαπημένοι ντράμερ και μπάντες είναι πολλοί και πολλές. Θα αναφέρω ενδεικτικά ντράμερ και μπάντες:
DRUMMERS
Jeff  Tain Watts, Marvin Smitty Smith, Dennis Chambers, Lewis Nash, Herlin Riley, Gene Lake, John Blackwell, Elvin Jones, Tony Williams, Max Roach, Will Kennedy, Chris Daddy Dave, Kendrick Scott, Marcus Baylor, Antonio Sanchez, Chris Coleman και άλλοι πολλοί...
BANDS
Dapp Theory, Kenny Garrett Band, Pat Metheny Group, RH factor, Unity, Treme Brass Band και άλλοι πολλοί επίσης…

aLive: Εσχάτως σε είδαμε σε πολλές φωτογραφίες να παίζεις με ένα γνωστό Snare της MCH snares. Πως βρέθηκε στα χεριά σου και πως ήρθες σε επαφή με αυτά τα όργανα?
Η πρώτη μου επαφή με αυτό το καταπληκτικό όργανο πραγματοποιήθηκε στα Sierra Studios όπου είχα πάει να ηχογραφήσω 3 κομμάτια για ενα project μαθητών ηχοληψίας και παραγωγής. Ερχεται λοιπόν ο υπεύθυνος του project και με ενημερώνει ότι έχει έρθει ένα ταμπούρο στο στούντιο από Έλληνα κατασκευαστή και θα ήθελε να το δοκιμάσουμε κατευθείαν για να δούμε πως ακούγεται και πως συμπεριφέρεται στην ηχογράφηση. Μου είπε ότι είναι piccolo, άρα στο μυαλό μου ήρθε ένταση και πολύ σκληρό!
Με το που έπαιξα 3 λεπτά δεν πίστευα αυτό που άκουγα και έβλεπα! Ελαφρύ-μαλακό-γεμάτο-ευκολόπαιχτο και απίστευτα διαχειρίσιμο ως προς την χρήση του. Με λίγα λόγια απλά παίζεις και γράφεις τα πάντα μ αυτό το όργανο. Από τότε χρησιμοποιώ μόνο αυτό το οποίο με καλύπτει πλήρως.

aLive: Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η MCH snares έχει τον ήχο που σε εκφράζει;
Η MCH είναι μια εταιρεία ανερχόμενη με πολύ καλά προιόντα. Ο ήχος είναι γεμάτος και μπορείς να παίξεις ότι θες άφοβα, γιατί καλύπτει μεγάλο φάσμα ηχοχρωμάτων με αποτέλεσμα να είναι πολυμορφικό όργανο και να σε κάνει να θες να το χρησιμοποιείς συνέχεια. Με εκφράζει ο ήχος του γιατί με διευκολύνει στο να το δουλεύω συνέχεια χωρίς να σκέφτομαι κούρδισμα η αισθητική. Όπου και να το τοποθετήσεις θα ταιριάξει γι αυτό θεωρώ ότι έχει γίνει καταπληκτική δουλειά. 

aLive: Εχετε δοκιμάσει κι άλλα όργανα της εταιρείας, κι αν ναι πια είναι η άποψη σας για την σχέση τιμής απόδοσης των συγκεκριμένων οργάνων;
Εχω δοκιμάσει όλα τα προϊόντα της εταιρείας και θεωρώ οτι είναι από τα καλύτερα της αγοράς σε ότι αφορά τα χειροποίητα όργανα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά όργανα κοστίζουν αρκετά μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες και καταλήγεις πολλές φορές να αγοράζεις ακριβά ενα μέτριο η απλά ένα  καλό όργανο. Το χειροποίητο είναι καλύτερο ως αγορά κα έχει να κάνει με την δική σου άποψη και αισθητική. Πρέπει να ακούς και να ξέρεις τι θέλεις. Καλύτερα λοιπόν να αγοράσω ένα custom όργανο στα μέτρα μου και να το έχω μια ζωή, παρά ένα όργανο το οποίο σχεδόν σίγουρα θα το βαρεθώ και δεν θα καλύπτει τις ανάγκες μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες πλέον είναι δύσκολες οπότε μου αρέσει το γεγονός ότι έχοντας ένα όργανο το οποίο με καλύπτει παντού δεν χρειάζεται να έχω 2 η 3 για να τα χρησιμοποιώ ανάλογα την περίσταση. Σας προτείνω λοιπόν να ακούσετε και να δοκιμάσετε τα MCH και θα καταλάβετε την διαφορά αμέσως!

aLive: Πολλοί αναφέρονται στο κόστος απόκτησης ενός χειροποίητου οργάνου εσύ τι πιστεύεις γι αυτό το θέμα;
Είναι λογικό η τιμή του χειροποίητου οργάνου να είναι συνήθως πιο μεγάλη από ένα εργοστασιακό. Έχει να κάνει με τα υλικά την ποιότητα γενικότερα και τον κατασκευαστή. Το εργοστασιακό μπαίνει σε παραγωγή μαζικά και άρα ποσοτικά  οπότε το κόστος είναι πολύ μικρότερο στην κατασκευή του σε σχέση με το custom όπου πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά ο κατασκευαστής με τον ήχο σου και γενικότερα με τις προδιαγραφές που έχει ο εκάστοτε πελάτης. Στην ουσία πληρώνεις για να έχεις τον ήχο σου. Αυτό αξίζει περισσότερο από το να έχεις κάτι το οποίο δεν έχει προσωπικότητα. Το κόστος είναι κάτι σχετικό. Υπάρχουν όργανα εργοστασιακά με υπογραφές drummer διασήμων τα οποία κοστίζουν περισσότερο από τα χειροποίητα και στην ουσία πληρώνεις και παίρνεις κάτι το οποίο δεν σε αντιπροσωπεύει και δεν είναι ο ήχος σου. Το ότι κάποιος drummer  παίζει με κάποιο όργανο που τον εξυπηρετεί δε σημαίνει θα εξυπηρετεί και σένα οπότε πιστεύω ότι ένα καλό όργανο είναι λογικό να έχει και κάποιο κόστος.

aLive: Σαφώς και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο studio (recording) και στο Live(και) για έναν ντράμερ. Ποιες είναι αυτές και με βάση ποια λογική επιλέγεις όργανα στις δυο αυτές περιπτώσεις;
Σαφώς υπάρχουν διαφορές. Το recording έχει να κάνει συνήθως με ουδέτερη άποψη γενικότερα του οργάνου για να επεξεργάζεται πιο εύκολα στην παραγωγή. Το live έχει να κάνει πιο πολύ με την προσωπικότητα του μουσικού, οπότε έχεις πιο πολύ την ελευθερία της άποψης σου στην μουσική και γενικότερα στο παίξιμο. Αν στο studio θέλουν την άποψή σου σίγουρα θα χρησιμοποιήσεις και θα δώσεις τον ήχο σου. Το ίδιο ισχύει και για τις live εμφανίσεις.

aLive: Το ταμπούρο της MCH snares που χρησιμοποιείς πως ανταποκρίνεται σε Live περιβάλλον και πως σε studiorecording;
Εδώ λοιπόν είναι η χαρά και η ικανοποίηση ενός τέτοιου οργάνου. Ανταποκρίνεται και στα δύο όπως πρέπει και όπως αρμόζει αναλόγως την περίσταση. Έχεις ένα όργανο πολυμορφικό που το χρησιμοποιείς παντού και το προσαρμόζεις εύκολα. Αυτή είναι η μαγεία του οργάνου. Μπράβο στην MCH που έκανε καταπληκτική δουλειά!

aLive: Θα μας πείς και μερικές (θετικές και αρνητικές αν υπάρχουν) γνώμες των ηχοληπτών / παραγωγών που συνεργάζεσαι, σχετικά με το ταμπούρο?
Μάλλον θα ακουστώ «κάπως», αλλά πραγματικά δεν έχω ακούσει αρνητικό σχόλιο για το ταμπούρο, όλοι μου έχουν πει ότι είναι σωστό όργανο και πολύ ισορροπημένο. Έχω γράψει στούντιο και έχω παίξει αρκετά live οπότε νομίζω ότι σε όλους τους συνεργάτες αρέσει και θέλουν να το ακούνε. Είναι ωραίο να σου λένε οι συνεργάτες σου ότι έχεις ωραίο ήχο!

aLive: Τελειώνοντας την συζήτηση μας, πες μας που μπορούμε να σας δούμε τους επόμενους μήνες κι αν θα ακούσουμε ‘ζωντανά’ τις δυνατότητες αυτού του οργάνου της MCH snares;
Ετοιμάζονται διάφορες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν προτάσεις για εξωτερικό. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το νέο υλικό στο στούντιο με σκοπό να ηχογραφηθεί στο επόμενο διάστημα. Για τις εμφανίσεις μας σας παραθέτω τα λίνκ απο τις μπάντες που συμμετέχω οπότε μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα!
https://www.facebook.com/BumpTrio/?ref=settings
https://itunes.apple.com/gr/album/bump-trio/id1116948781?app=itunes&ign-mpt=uo%3D4
https://www.youtube.com/channel/UCVyjG4G_2xN6Ywbfaf2Jl8g
https://www.facebook.com/Krazy-Baldheadz-1040384769310409/?fref=ts

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση