Διαφήμιση
Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2016 20:59

Encore Sound-Light-Vision: Μοιάζουν περισσότερο με ελιτίστικη audio κολεκτίβα παρά με τυπική PA εταιρία. Ιδού τι λένε οι ίδιοι γι' αυτό...

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η Encore Sound-Light-Vision παραπέμπει περισσότερο σε ελιτίστική κολεκτίβα παρά σε μια ακόμα τυπική, συνοικιακή PA εταιρία. Στηρίζονται στην ‘ομάδα’ καθώς έτσι βρέθηκαν, στήθηκαν και πορεύθηκαν για μια 10ετία, φτάνοντας στο σήμερα όπου συνδυάζουν μια σειρά από καταστάσεις, δεξιότητες, οράματα και επιτηδεύματα, όλα τους όμως συναφή μεταξύ τους και με βασικό άξονα τη μουσική και το audio.
Μπορεί να αγαπάνε παράφορά το high – end ‘εναλλακτικό’ (βλέπε point source) KV2 σύστημά τους, όμως πέρα από την τεχνική κατάρτιση και τα ‘μηχανάκια’ αυτά καθ’ αυτά, αυτό που έχει τεράστια σημασία για τους ίδιους είναι η δική τους ηθική στάση απέναντι σε έναν «ιδιαίτερο κλάδο που κινείται βάσει των δικών του, ίσως, άναρχων κανόνων» όπως οι ίδιοι λένε…
Ας αφήσουμε όμως το team της Encore (Θανάσης & Νίκος Γούσιας, Χρήστος Μαλτέζος, Μανώλης & Νίκος Ζαννίδης, Ιάσονας Θεοφάνου, Γρηγόρης Μάγος, Γιώργος Μουρτας και Κατερίνα Χήναρη), να μας πούνε περισσότερα για τη 10χρονη συναναστροφή τους με τον άναρχο, φωνακλάδικο, σκληρό, αλλά ενίοτε ρομαντικό (και οπωσδήποτε γεμάτο αντιθέσεις) χώρο του ελληνικού PA… 

aLive: Encore… ωραίο όνομα για εταιρία με τη δική σας δραστηριότητα. Πως σας ήρθε η έμπνευση;
Όταν ήρθε η ώρα να βρούμε όνομα για την εταιρία, είχαμε θέσει στους εαυτούς μας ένα βασικό και απαράβατο κανόνα: να ταυτίζεται ναι μεν, με τον τομέα αλλά να μην εμπεριέχει τα τετριμμένα παράγωγα των λέξεων ήχος, sound, κλπ. Έτσι καταλήξαμε σε αυτό το μουσικό-συναυλιακό όρο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις των συναυλιών. Η λέξη «Encore» έχει μία ιδιαίτερη φόρτιση καθώς εκφράζει την επιθυμία για παράταση της συναυλίας. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει.

aLive: Αν δεν κάνω λάθος σε μερικούς μήνες κλείνετε 10 χρόνια στη δουλειά ως εταιρία. Ποιοί είστε, τι σχέση είχατε με το χώρο της μουσικής και του ήχου και πότε και κυρίως πώς ξεκίνησαν όλα;
Σωστά, φέτος κλείνουμε αισίως τα δέκα μας χρόνια στο χώρο. Η ιδέα ήρθε σε μία από εκείνες τις βαθυστόχαστες συζητήσεις που γίνονται σε ένα road trip και μέσα σε δέκα μέρες πήρε σάρκα και οστά. Δεν το σκεφτήκαμε ιδιαίτερα. Ξεκινήσαμε το 2005 έχοντας ελάχιστη γνώση κι εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Αφορμή είχε σταθεί ένα συγγενικό μας πρόσωπο που εργαζόταν ως ηχολήπτης και μας παρακίνησε να δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

aLive: Ποιά είναι η φιλοσοφία σας και οι στόχοι σας ως εταιρία, παρέα και ομάδα?
Πάνω απ’ όλα είμαστε μία ομάδα που αναπτύχθηκε, ζυμώθηκε και μεγάλωσε παράλληλα με την Encore. Πιστεύουμε πως οι καλές συνεργασίες δημιουργούν και τις καλές φιλίες. Πλέον, θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε εξελιχθεί σε μία παρέα που λειτουργεί μέσα από κοινές βάσεις κι αξίες. Πέρα από την τεχνική κατάρτιση και την ποιότητα στην υπηρεσία, για εμάς τεράστια σημασία έχει η ηθική στάση απέναντι σε έναν ιδιαίτερο κλάδο που κινείται βάσει δικών του, ίσως, άναρχων κανόνων.

aLive: Από τα λίγα που γνωρίζω για σας, θεωρώ ότι είστε αρκετά δραστήριοι με πολλές συναφείς δραστηριότητες. Ποιες είναι αυτές αναλυτικά?
* Πώληση-ενοικίαση-service ηχοφωτιστικού εξοπλισμού για events
* Πώληση –κατασκευή-service μουσικών οργάνων
* Η εταιρία στεγάζεται σε έναν πολυχώρο στο Χολαργό που διαθέτει δύο αίθουσες για πρόβες και ηχογραφήσεις καθώς και ενοικίαση χώρου για εκδηλώσεις μέχρι 200ατόμων ( party, live κτλ.)

aLive: Πως καταφέρνετε και τα συνδυάζετε όλα αυτά; Θεωρείτε ότι λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία; 
Σαφέστατα και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αλλά δε θα λέγαμε πως αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο το εύρος των υπηρεσιών. Στην πορεία της εξέλιξής μας προέκυψαν συνεργασίες με άτομα που εξειδικεύονται στους ανωτέρω τομείς και που πλέον απαρτίζουν τον πυρήνα της Encore. Αποτέλεσμα αυτού είναι η προσφορά μια ευρείας γκάμας υπηρεσιών που μας φέρνουν σε επαφή με πλήθος κόσμου, είτε επαγγελματίες του χώρου, είτε απλά μουσικόφιλους.

aLive: Πάμε και στον εξοπλισμό ξεκινώντας από τον ήχο και συγκεκριμένα από το KV2 σύστημα που διαθέτετε. Πως αποφασίσατε να επενδύσετε σε ένα τόσο ιδιαίτερο σύστημα όπως το KV2 ES…
Ενημερωνόμαστε και ψάχνουμε συνεχώς για νέα προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά. Για το συγκεκριμένο σύστημα εμπιστευτήκαμε με κλειστά μάτια τον ηχολήπτη μας ο οποίος το εντόπισε στην έκθεση της Φραγκφούρτης και ήταν αρκετά πειστικός σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος και την πρακτικότητά του. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλο στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του, μας έκανε να επενδύσουμε σε αυτό.

aLive: Μετά από τα 5 χρόνια που έχετε το σύστημα έχει αλλάξει η γνώμη σας γι’ αυτό?
Καθόλου. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι τώρα είναι και η καλύτερη του στιγμή. Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και περισσότεροι τεχνικοί, μουσικοί κι ακροατές, έρχονται σε επαφή με αυτό. Δουλειά με τη δουλειά το σύστημα ακούγεται όλο και περισσότερο και φανερώνει τις δυνατότητές του.

aLive: Τι είναι κατά τη γνώμη σας αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει?
Είναι ένα point source, μικρό σε φυσικές διαστάσεις, σύστημα, που με απλά λόγια, παίζει δυνατά  και καθαρά με υψηλή πιστότητα. Στήνεται εύκολα από τον οποιοδήποτε και δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ. Έχει παίξει σε χιόνια, βροχές, σκόνες σε επίπεδο νέφους, ενώ συνολικά οι φθορές του είναι μηδαμινές  σε βάθος χρόνου. Αυτά όσον αφορά το πρακτικό επίπεδο. Θεωρητικά όλα τα ακριβά συστήματα βγάζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο ωστόσο βγάζει έναν ήχο με προσωπικότητα και διαφορετικό feeling.

aLive: Γιατί πιστεύετε ότι ένα τόσο ποιοτικό και πρακτικό (όσον αφορά το set-up και τα logistics του) σύστημα δεν έχει βρει την εμπορική επιτυχία που του αρμόζει στα μέρη μας?
Η εμπορική επιτυχία πάντα αποτελεί μία περίπλοκη εξίσωση με πολλούς παράγοντες, γνωστούς και άγνωστους. Η KV2 audio είναι μία σχετικά νέα εταιρία, με γκουρού του audio στο background της που πιστεύουν στην υψηλή πιστότητα και ξέρουν πολύ καλά να την υλοποιούν. Εμείς αψηφήσαμε τον παράγοντα της αναγνωσιμότητας κι εμπιστευτήκαμε τον τεχνικό μας υπεύθυνο που μας το πρότεινε και πίστευε σε αυτό.

aLive: Αν επιλέγατε σήμερα σύστημα, με τα δεδομένα της δουλειάς, του χώρου και της χώρας (αναφέρομαι βεβαίως στη γνωστή κρίση και την επιεικώς μέτρια ψυχολογία όλων μας) να είναι αυτά που όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε σήμερα, θα επενδύατε πάλι στο ίδιο σύστημα; 
Ναι, φυσικά. Και όταν πήραμε το πρώτο, άλλωστε, κρίση είχαμε. Μάλιστα στην αρχή, ίσως ήταν ακόμη πιο τρομακτικά. Από την άλλη, όταν με ένα Sprinter μπορείς να στήσεις ήχο για 1000 και πλέον άτομα με εντυπωσιακή καταληπτότητα και ποιότητα υψηλών απαιτήσεων, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορεί να είναι και το σύστημα της κρίσης. Για εμάς, σίγουρα, λειτούργησε.

aLive: Ποιες είναι οι εντυπώσεις (θετικές ή αρνητικές) των άλλων συναδέλφων (ηχοληπτών, μουσικών κλπ) από το KV2 σύστημα?
Οι εντυπώσεις των ηχοληπτών στην πλειονότητα τους είναι θετικές. Ιδιαίτερα οι ηχολήπτες που προέρχονται από τον χώρο του studio εντυπωσιάζονται πολύ πιο άμεσα από την ποιότητα του συστήματος. Πολλές φορές μας έχουν πει ότι το σύστημα παίζει μόνο του, με την έννοια ότι δεν χρειάστηκε κανείς να σκάψει την κονσόλα για να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, παρατηρείται πλέον, μία αναγνωσιμότητα του συστήματος που μας χαροποιεί. Είχαμε μία σχετική ανησυχία όταν πήραμε και stage monitors KV2 (ESM12), σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί από τους μουσικούς ένα brand που δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά αποδείχθηκε πως όσοι «ακούνε» τα εκτιμούν ιδιαίτερα. (Ακολουθεί στο τέλος του κειμένου η άποψη του γνωστού ηχολήπτη Παναγιώτη Πετρονικολού που ήρθε σε επαφή με το εν λόγω σύστημα το περασμένο καλοκαίρι και καταθέτει την άποψή του γι' αυτό...)

aLive: Τι άλλο εξοπλισμό διαθέτετε όσον αφορά τον ήχο?
Έχουμε ένα βασικό backline και μεγάλη γκάμα PA και monitor speakers επώνυμων κατασκευαστών που σε συνδυασμό με τα απαραίτητα dj sets μπορούν να καλύψουν ποικίλης κατηγορίας events με επαγγελματισμό κι επιτυχία.

aLive: Και από φώτα?
Σκοπός μας είναι να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός που ήδη διαθέτουμε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες συναυλιών, live performances, χώρων μαζικής εστίασης, κέντρων διασκέδασης αλλά και θεατρικών παραστάσεων. 

aLive: Πείτε μου δυο λόγια για το studio αλλά και τον ευρύτερο χώρο που εδρεύετε…
Έχουμε 2 αίθουσες για πρόβα και demo ηχογράφηση, εκ των οποίων η μία είναι για 10μελή μπάντα, 1 control-room, χώρο για party-live και 1 εργαστήριο για επισκευές επαγγελματικού εξοπλισμού και μουσικών οργάνων.

aLive: Ποιες είναι οι 3 καλύτερες δουλειές που έχετε κάνει ποτέ και γιατί (σε επίπεδο Live, Installation κλπ)?
Ενδιαφέρουσες αλλά και επίπονες δουλειές είναι τα φεστιβάλ. Χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι έχεις την ευκαιρία να ακούσεις το ίδιο σύστημα με διάφορες μπάντες αλλά και ηχολήπτες και την απίστευτη αδρεναλίνη των αλλαγών από μπάντα σε μπάντα. Φέτος για 2η χρονιά είχαμε το tunnel stage στο Plissken festival και το φεστιβάλ Κηφισιάς με σπουδαία ονόματα της εγχώριας σκηνής (ενδεικτικά αναφέρονται: Τσανακλίδου, Θαλασσινός, Μόνικα, Μπάμπαλη κ. α. Επίσης, έχουμε υποστηρίξει ανερχόμενους «μικρούς» ήρωες της εναλλακτικής Αθηναϊκής σκηνής όπως τους Wedding singers, Night Knight, Planet of Zeus, Moa Bones,Burger project, Nefeli walking undercover, Satellites κτλ.

aLive: Πόσο έχει μεταλλαχθεί (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) τα 10 αυτά χρόνια που δραστηριοποιείστε ο ευρύτερος χώρος του Live, της μουσικής και των οπτικοακουστικών εφαρμογών? 
Τα πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει ραγδαία όπως και σε αρκετούς συναφείς κλάδους στην χώρα μας. Υπάρχει μία γενική δυστοκία, και ο χώρος του θεάματος και τις διασκέδασης δε θα μπορούσε να μην επηρεάζεται άμεσα αρνητικά όσον άφορα τον κύκλο των εργασιών. Εμείς κάναμε, ανέκαθεν, αργά και σταθερά βήματα βασιζόμενοι κατά κάποιο τρόπο στο ένστικτο και στις συνεργασίες μας.  Ευχή μας είναι αυτή η ανάπαυλα να αποτελέσει για όλους μία ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και εξυγίανση.

aLive: Και ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προοπτικές για το μέλλον του χώρου?
Η Ελλάδα έχει, εκ των πραγμάτων, μία πολύ μικρή οικονομία. Από την άλλη λόγω ταμπεραμέντου, παράδοσης, καιρού κτλ παίζεται πάρα πολλή μουσική σε αυτή τη χώρα. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που παράγεται περισσότερη μουσική από ποτέ και η ανάγκη για αναπαραγωγή έχει αυξηθεί σε όλο το εύρος των εφαρμογών. Εάν τα πράγματα σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο εξελιχθούν με μία σχετική ομαλότητα υπάρχει περιθώριο θετικών εξελίξεων και στον κλάδο μας. 

aLive: Ποιες είναι οι αναβαθμίσεις εξοπλισμού που θα σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε μελλοντικά?
Βρισκόμαστε σε μία συνεχή διαδικασία αναβάθμισης-ανανέωσης του εξοπλισμού γιατί αυτό πιστεύουμε πως είναι «υγεία» για μία εταιρία. Ελπίζουμε να πάρουμε το μεγάλο σύστημα της KV2: το VHD.

aLive: Η τελευταία ερώτηση έχει να κάνει με το πόσο μαζοχιστές είστε. Κοινώς, αν γυρνάγατε το χρόνο πίσω θα ξαναμπλέκατε μ’ αυτή τη δουλειά?
Το ερώτημα αυτό πιθανόν να βασανίζει κάθε επαγγελματία. Όποιος επιλέγει συνειδητά στις μέρες μας να χτίσει μια επιχείρηση απ’ το μηδέν, πέρα από μαζοχισμό, πρέπει να διαθέτει και τρέλα για αυτό που κάνει. Εμείς όποτε βρεθήκαμε μπροστά σε τέτοια διλήμματα, αποφασίσαμε πως θα ξαναπαίρναμε το ίδιο ρίσκο. Μάλλον διαθέτουμε μεγάλες δόσεις κι από τα δύο χαρακτηριστικά. Πάντως αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα αγοράζαμε το Αλμανάκ.. (γέλια)

aLive: Ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα. Καλή επιτυχία σε αυτά που κάνετε…

Επαφή
Encore Sound-Light-Vision
Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 294 ΧΟΛΑΡΓΟΣ,
ΤΗΛ/FAX 211 7005541, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ένα σχόλιο για το KV2
"Tο συγκεκριμένο σύστημα το πρωτοσυνάντησα το καλοκαίρι (2015) στο γήπεδο της Κηφισιάς. Η πρώτη οπτική εντύπωση ηταν οτι το σύστημα ηταν πολύ μικρό για τον συγκεκριμένο χώρο, σε σχέση με τις στημένες καρέκλες (600-800 κατ’ εκτίμηση) που βρίσκονταν διασπαρμένες σε μεγάλη έκταση. Κατά την διάρκεια της πρόβας ήχου οι εκπλήξεις ήταν πολλές. Καταρχάς, η ζωντάνια του ήχου που έβγαινε απ’ το σύστημα ήταν ένα  πολύ σημαντικό δεδομένο αλλά και η κάλυψη του χώρου σε οριζόντιο αλλά και κάθετο άξονα ήταν εντυπωσιακή. Ο υγιής ήχος, χωρίς καμία παρέμβαση επεξεργασίας, ήταν σημαντικό δείγμα  του ηχείου. Μιλάμε για δυο δορυφόρους και 2 subwoofer στην κάθε πλευρά.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη συναυλία αναβλήθηκε λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων αλλά ξανασυνάντησα το ίδιο σύστημα λίγο καιρό αργότερα στο Ζηρίνειο.
Η δεύτερη εντύπωση μου ηπαρέμεινε ισχυρή, παρ’ όλη τη διαφορά κονσόλας (ήταν διαφορετική απ’ την προηγούμενη φορά)".

Παναγιώτης Πετρονικολός
Δεκέμβρης 2015

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση