Διαφήμιση
Δευτέρα, 22 Απρίλιος 2019 22:18

Allen & Heath: πιο ώριμη από ποτέ

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στο φιλόξενο και ασφυκτικά γεμάτο χώρο της εταιρίας Manos Backline Services, η Metro Audio Systems πραγματοποίησε το τρίτο εκπαιδευτικό σεμινάριο με  αντικείμενο τις Ψηφιακές κονσόλες των σειρών SQ και dLive της Allen & Heath η οποία φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της το μακρινό 1969. Βασικός εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Val Gilbert, Technical Marketing Manager της A&H, ο οποίος όποτε χρειάστηκε είχε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των ‘δικών μας’ Gioyssef Chalil, Γιώργου Φιλικόζη και Brian Coon, ενώ παρών ήταν ο Manfred Quesada sales manager EMEA της της A&H, καθώς και τα στελέχη της Metro Audio Systems (Γιώργος Βλαχούλης, Γιάννης Φωτόπουλος, Ροδία Καλογείτονα και Παύλος Συμπεράς).
Όπως είπαμε, ο χώρος ήταν γεμάτος από περίπου 70 συμμετέχοντες, ηχολήπτες στην πλειοψηφία τους, αλλά και ιδιοκτήτες rental εταιριών και ο Val Gilbert πήρε το λόγο ξεκινώντας πρώτα από την πιο προσιτή σειρά SQ για να περάσει εν συνεχεία στη μεγάλη σειρά dLive…

Η ‘επαγγελματική’ σειρά SQ
O Val ξεκίνησε με την SQ  που παρουσιάστηκε το 2017 και μας παρουσίασε ένα σύντομο αλλά ολοκληρωμένο overview των δυνατοτήτων της σειράς, πριν περάσει στα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.
Ξεκινώντας από το DEEP Processing και τις δυνατότητές της εν λόγω επεξεργασίας, αναφέρθηκε στα 96kHz της, καθώς και στη λειτουργία AMM (Automatic Mic Mixing) που υποστηρίζει, ενώ τόνισε ότι οι εξωτερικές διαστάσεις και το  compact μέγεθος δεν πρέπει να μας ξεγελούν, καθώς πρόκειται για μια απολύτως επαγγελματική κονσόλα που έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες του ήχου. 

Τα απόλυτα IEM Mixers
Ο Val χαρακτήρισε τη σειρά SQ ως εξαιρετική πλατφόρμα για μόνιτορ μίξη και συνεργασία με τα ΙΕΜ της εταιρίας, καθώς όπως ανέφερε είναι ιδανική για ΙΕΜ μίξεις και αυτό φρόντισε να μας το αποδείξει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Πριν μας παρουσιάσει το πλήρες οικοσύστημα με τα περιφερειακά, όπως stage boxes, in out κάρτες κλπ μας παρουσίασε αναλυτικά τα 3 μοντέλα της σειράς και της βασικές δυνατότητές τους.
Την μικρότερη SQ5 (με τα 16+1faders / 6 layers και τα 16 mic preamps και τα 36bus), την SQ6 (με τα 24+1 faders, τα 24 mic preamps, τα 36bus και τα 16 soft keys) και τη μεγαλύτερη SQ7 (με τα 32+1 faders, τους 32 mic preamps, 36bus και τα 16 soft keys).

Η φιλοσοφία της σειράς SQ αλλά και της dLive
H βασική φιλοσοφία της σειράς SQ, αλλά και της μεγαλύτερη σειράς dLive της Allen & Heath όταν απευθύνονται στο μέσο επαγγελματία χρήστη είναι απλή και ξεκάθαρη και είναι η εξής:  «Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει προηγουμένως ποτέ καμία κονσόλα Allen & Heath, όταν βρεθείς μπροστά σε κάποια, να μπορείς άμεσα να την χειριστείς και να μιξάρεις με ευκολία…»

Networking, Κάρτες και πρωτόκολλα…
Εν συνεχεία ο Val μας παρουσίασε και μας ανέλυσε την επιφάνεια εργασίας μια SQ6, ξεκινώντας από το πίσω τμήμα της κονσόλας με τις φυσικές εισόδους – εξόδους, τις ψηφιακές θύρες, το I/O port για περισσότερα κανάλια εισόδου – εξόδου, τη θύρα
I/O port για audio networking, τις θύρες δικτύου για Dante κάρτες αλλά και Waves, τη θύρα USB, καθώς και την SLink θύρα εισόδου, που υποστηρίζει 3 διαφορετικούς τύπους πρωτοκόλλων, gigaACE (96kHz), dSnake (48kHz)και DX Link (96kHz).

Σειρά είχε η παρουσίαση των rack stage box expanders της εταιρίας, όπως τα ΑR84-expander, AB168 - expander και AR2412 – expander, καθώς και του νέας γενιάς expander DX168 στα 96kHz, καθώς και του DX Hub (remote DX expander hub) που μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε μίξερ της σειράς SQ και dLive και επιτρέπει τη διασύνδεση πολλών επιμέρους καρτών για τη διεύρυνση της πλατφόρμας, ενώ στη συνέχεια μας έδειξε την απευθείας σύνδεση μεταξύ δυο μίξερ μέσω dSnake.
Το παράδειγμα που μας έδωσε ο Val είναι ότι η μεγαλύτερη SQ7 μέσω της SLinkcard μπορεί να διαχειριστεί έως και 327 inputs και 308 outputs.

Εξωτερικός έλεγχος μέσω SQ MixPad & SQ4You
Αν το ζητούμενο είναι ο εξωτερικός έλεγχος της κονσόλας, τότε το εργαλείο διαχείρισης ονομάζεται SQ MixPad και πρόκειται για την ελεύθερα διαθέσιμη εφαρμογή για iOS και Android πλατφόρμες, που υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο (από οποιοδήποτε μέρος του venue ή του stage) των βασικών λειτουργιών της μίξης μέσω iPad ή Android tablet. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα wireless router.  

Μια ακόμα εφαρμογή ασύρματου ελέγχου που μας παρουσίασε ήταν η SQ4You (διατίθεται και αυτή ελεύθερα) που αφορά τα μίξερ της σειράς SQ και είναι σχεδιασμένη από μουσικούς ειδικά για τα μόνιτορ. Υποστηρίζει τον έλεγχο των μόνιτορ έως 8 μουσικών οι οποίου έχουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις των μόνιτόρ τους μέσω Android ή iOS συσκευών (iPhone / iPad / iPod Touch).
Η τρέχουσα έκδοση Firmware είναι η v1.3, ενώ όπως ανέφερε ο Val έρχονται σύντομα λειτουργίες που έχουν αιτηθεί οι χρήστες, όπως midi control με αμφίδρομο MIDI over USB ή TCP/IP. Θα επιτρέπει επίσης έλεγχο στάθμης, mute, δρομολόγηση σκηνών κλπ.

DEER preamp modeling
Οσον αφορά τον τομέα της επεξεργασίας και των λειτουργιών ο Val παρουσίασε όλο το Processing overview και εστίασε στην ύπαρξη DEER preamp modeling σε κάθε κανάλι της κονσόλας. Μας έδειξε επίσης και την ενδιαφέρουσα λειτουργία Histogram που ως ενημέρωση από της οθόνης, βρίσκεται κάτω από κομπρέσορα και gate.
Αναλυτικά, μας παρουσίασε όλα τα στάδια της κονσόλας με βάση τη ροή του σήματος από το κέρδος εισόδους, τους επεξεργαστές δυναμικής περιοχής, τα φίλτρα, τα Rack FX units κλπ. Σημειωτέον ότι η σειρά SQ έχει ακριβώς τα ίδια εφέ με την QU, μόνο που ‘τρέχουν’ στα 96kHz.

ΑΜΜ Automatic microphone mix
Για την εν λόγω λειτουργία μιλήσαμε και προηγουμένως και η επιμονή του Val σε αυτή, αποδεικνύει ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής και χρηστική λειτουργία. Απαρτίζεται από δυο ζώνες με 24 κανάλια AMM και βασίζεται στον D-clasic gain sharing αλγόριθμο που φροντίζει να μιξάρει κανάλια ομιλίας μεταξύ τους. Η εν λόγω λειτουργία αποτελεί μέρος του DEEP Processing των μίξερ της σειράς SQ και dLive.
Οσον αφορά την εγγραφή, τα μίξερ της σειράς SQ υποστηρίζουν Quick Capture στερεοφωνική ή πολυκάναλη ηχογράφηση σε USB drive, ενώ υποστηρίζουν εγγραφή 16 tracks στα 96kHz. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εφαρμογή που είδαμε ήταν το Chromatic channel metering για καλύτερη απεικόνιση του σήματος χρωματικά, με τον χρήση να επιλέγει threshold, καθώς και χρώματα που σου επιτρέπουν καλύτερα να ‘δεις’ τον ήχο σου…

Από τη dLive με αγάπη: DEEP Processing για τις SQ
Προενισχυτές και επώνυμοι επεξεργαστές δυναμικής περιοχής απευθείας από την dLive είναι πλέον διαθέσιμοι και για τη σειρά SQ, δίχως εξτρα hardware, καθόλου επιπλέον latency και σε τιμές λογικές, με τον Tube stage A\Preamp να διατίθεται δωρεάν.
Εκτός αυτού διατίθενται μεταξύ άλλων οι Deep Compressors όπως ο κλασικός 16T compressor / limiter, ο 16VU, ο Mighty compressor (καλιφορνέζικος ήχος με ειδίκευση τα τύμπανα), o Opto, καθώς και 4 DEEP GEQ (τα Proportional Q, DiGi Q, το Hybrid που αποτελεί μια ‘μίξη’ μεταξύ των δυο προηγούμενων και το Constant-Q)

Λίγη Ιστορία… 
Φέτος στην A&H γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους ως κατασκευαστές μίξερ, καθώς η Allen & Heath ιδρύθηκε το 1969 και οι πρώτες ιστορικές κονσόλες της ήταν οι Pop Mixer και Quasi Mixer που βγήκαν στην παραγωγή σε περιορισμένο αριθμό. Ακολούθησε το ιστορικό μοντέλο MOD1 που χρησιμοποιήθηκε στην περιοδεία του Dark Side of the Moon των Pink Floyd και ήταν η πρώτη κονσόλα με joystick. Από εκεί φτάνουμε στην CMC, την πρώτη κονσόλα budget κατηγορίας με ενσωματωμένο κομπιούτερ για mutes και automations και στη συνέχεια στην πρώτη ψηφιακή κονσόλα, την DR128 (1996) και αμέσως μετά στη σειρά ICON και εν συνεχεία στη σειρά iDR…
Και αισίως φτάνουμε στα 00’s και στα πλέον πρόσφατα μοντέλα της σειράς iLive, την compact σειρά GLD (με τις GLD 80 και GLD 112 που βρίσκονται ακόμα στην παραγωγή) και στο σήμερα με την portable σειρά Qu, τη σειρά ναυαρχίδα dLive (S Class), την compact αδελφή της C Class και φυσικά στη σειρά SQ.

To project dLive
Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο Val μας μίλησε για την iLive που έστρωσε το δρόμο για τη dLive. Για την dLive χρειάστηκαν 50.000 ανθρωποώρες και πάνω 7 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του εν λόγω πρότζεκτ.
Εδώ, το Mix Rack είναι η καρδιά του συστήματος, καθώς η επιφάνεια δεν δουλεύει χωρίς το ρακ, όμως το ρακ δουλεύει χωρίς την επιφάνεια (μπορεί να ελεγχθεί μέσω laptop, iPad, τα IP remotes της Allen & Heath ή controllers τρίτων κατακσευαστών μέσω TCP/IP).
Το Mix Rack φιλοξενεί το XCVI processing core καθώς και τα audio I/O, και τα control και audio networking ports.
Το MixRack που διατίθενται είναι 3 (DM32, 48 και 64) και όλα διαθέτουν την ίδια μηχανή μίξης, απλά διαφέρουν στον αριθμό των αναλογικών εισοδο-εξοδων που ενσωματώνουν. Επίσης, όλα τους υποστηρίζουν 128 full processing inputs, 64 configurable busses με 4 τύπους GEQ, 12 stereo FX units, 586 in line dynamics και βεβαίως FPGA νέας γενιάς, 96Κ internal sample rate, 96bit accumulator, Interface 3d party tools, ενώ τα επίπεδα του latency δεν υπερβαίνουν τα 0,7ms.
O Val αναφέρθηκε επίσης στο νέο σχεδιασμό προενισχυτών και στο active PD κύκλωμα σε κάθε είσοδο, καθώς επίσης και στο Dual redundant PSU και Dual redundant GigaACE link to surface, στα 3xI/O ports, καθώς και στην dedicated θύρα ME-1 στα 48kHz.

Οσον αφορά τις επιφάνειες εργασίας της σειράς S Class είναι και αυτές 3 (S3000, S5000, S7000) και περιλαμβάνουν κοινή ‘πλάτη’ με κοινές θύρες για όλες τις εκδόσεις (ήτοι 8 αναλογικές είσοδοι, 8 αναλογικές έξοδοι, 2 ψηφιακές AES3, 3 AES 3 out, 1 DX link και Dual redundant GigaACE gigabit link to MixRack, 2xI/O θύρες, 2 θύρες δικτύου, θύρα wordclock μέσω bnc I/O υποδοχής κλπ

Η σειρά C Class περιλαμβάνει κι αυτή τρία μοντέλα, τα CDM 32, 48, 64 και η μόνη τους διαφορά με τις S Class επιφάνειες, είναι ότι δεν έχουν redundand backup, υποστηρίζουν μια I/O θύρα αντί για δυο, και 6 αναλογικές εισόδους & εξόδους αντί για 8, ενώ στην επιφάνεια εργασίας δε συναντάμε δίπλα από την οθόνη, encoders για την απευθείας ρύθμιση των παραμέτρων των επεξεργαστών δυναμικής περιοχής.
Για τα δυο συστήματα S και C, o Val μας είπε ότι επικοινωνούν πλήρως μεταξύ τους, καθώς έχουν κοινό λογισμικό και ‘μιλάνε’ την ίδια γλώσσα, ενώ μέσω USB μεταφέρεται το show από τη μια στην άλλη, καθώς και όλα τα Library data μεταξύ των δυο συστημάτων.

XCVI core επόμενης γενιάς FPGA
Τα μίξερ της σειράς dLive χρησιμοποιούν τελευταίας γενιάς FPGA τα οποία υποστηρίζουν 36x virtual processing cores(160x64 κανάλια επεξεργασίας), 4 παράλληλες μηχανές μίξης και υπολογίζουν 13500 cross points ανά δείγμα. Σημειωτέον ότι ο FPGA router υποστηρίζει 3000 x 3000 audio paths.

Το Ecosystem της σειράς dLive
Η σειρά dLive αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο ‘οικοσύστημα’ που εκτός των επιφανειών εργασίας και των Mix Rack απαρτίζεται από τις Prime DX32 I/O cards, τα DX 168 expander, τα DX 164-W Expander, τη
DX Link Card και το DX HUB, ενώ όσον αφορά το networking διατίθενται μια σειρά από modules όπως οι κάρτες Dante 64x64 και 128x128, gigaACE dLive audio networking card, fibreACE (το ίδιο αλλά με οπτικές για μεγαλύτερες αποστάσεις), Waves 3, superMADI, AES3 I/O Cards και M-DL-Adapt.
Όπως μας ανέφερε ο Val και οι παλιές κάρτες λειτουργούν με το σύστημα dLive, για να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα της παρουσίασης με το γράφημα του μέγιστου I/O distribution για ένα S Class σύστημα.

Εν συνεχεία μας παρουσίασε τα IP Controllers και συγκεκριμένα τα μοντέλα IP8 και IP6 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο εγκαταστάσεων αλλά και για In ear monitoring. 

Το ΜΕ Personal Mixing System είναι το ολοκληρωμένο σύστημα μίξης της εταιρίας που μπορεί να υποστηρίξει έως 40 Channel Personal Monitor, επιτρέποντας στους μουσικούς να ελέγχουν οι ίδιοι τη μίξη τους. Εδώ περιλαμβάνονται οι μονάδες ME-500 και ME-1 (personal mixers) και το hub 10 θυρών ME-U για παράλληλη σύνδεση πολλαπλών personal mixers, ενώ μέσω Dante ή Madi καρτών επιτρέπουν στους χειριστές ψηφιακών μίξερ άλλου κατασκευαστή να δρομολογήσουν έως 40 πηγές στα ME-1 και ως 16 πηγές στα ME-500.

Harmony UI
O Val μας επισήμανε την ευελιξία και την ευκολία της επιφάνειας εργασίας με την αναλογική λογική της.
Η αριστερή οθόνη 12 ιντσών μας δείχνει τα πάντα για τις εισόδους την επεξεργασία κλπ, ενώ τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η δεξιά οθόνη.
Εν συνεχεία μας ξενάγησε στην επιφάνεια εργασίας και τους encoders δίπλα και πάνω από τις οθόνες, καθώς και στον τρόπο που παραμετροποιούμε διάφορες λειτουργίες ανάλογα με τον τρόπο και τις ανάγκες της δουλειάς μας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αγαπημένες λειτουργίες του, στις copy / paste δυνατότητες (σεEQ, επεξεργαστές δυναμικής περιοχής κλπ) και στο γρήγορο τρόπο δουλειάς, ειδικά σε ομάδες οργάνων που θέλεις να κάνεις ίδιο equalization.

Μας έδειξε ότι ο χειριστής επιλέγει ακριβώς το σημείο της ηχητικής αλυσίδας που θα ακούσει με τα ακουστικά του. Μας επισήμανε ότι δεν προστίθεται latency στο κανάλι του, όταν προσθέτει δυναμικούς επεξεργαστές και εφέ ως insert.
Χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό ίσως μπουτόν της κονσόλας το ‘Help button’ που με ένα πάτημα εκεί που βρισκόμαστε μας καθοδηγεί βηματικά και μεθοδικά στο πως θα πραγματοποιήσουμε την εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Για τη δεξιά οθόνη μας ανέφερε ότι ελέγχεται από τα μπουτόν δεξιά της, ενώ κι εδώ υπάρχει λειτουργία βοήθειας για όλες τις λειτουργίες. Στην εν λόγω οθόνη βλέπουμε meters, FX, Aux, Matrix κλπ
Μας έδωσε παραδείγματα για το πώς μπορεί να κάνει custom τη θέαση της οθόνης προκειμένου να βλέπει ο χρήστης αυτό που θέλει κάθε φορά στο σημείο που θέλει να το βλέπει. Μια ωραία λειτουργία είναι η πλήρης θέαση του δρόμου και των λειτουργιών του σήματος προς το εφέ, οπότε ο χειριστής δεν χρειάζεται να πλοηγείται σε σελίδες και αλλαγές για να έχει τον πλήρη έλεγχο του σήματος ενός καναλιού προς το εφέ και την επιστροφή του εφέ προς την κονσόλα.
Στο τέλος ο Val μας έδειξε και το σετάρισμα και το routing της κονσόλας και το πόσο εύκολο είναι το patching.
Διευκρίνισε επίσης, ότι το show το πώς έχει διαμορφωθεί η κονσόλα, ενώ μέσα στο show έχω διαφορετικά scenes αυτό ήταν κάτι που ήθελε να εξηγήσει, γιατί αρκετοί το μπερδεύουν.

DEEP Processing
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της κονσόλας, καθώς το Deep Processing πραγματοποιείται εντός του FPGA core και πρόκειται για world class processing με zero latency και χρησιμοποιείται οπουδήποτε το χρειαστεί ο ηχολήπτης.
Ο Val εδώ μας τα έδειξε όλα: The Preamps, Dual stage valve, Tube stage, και από Compressors, 16T Compressor Limiter, 16VU, Mighty ‘καλιφορνέζικος’ Dynamite,
Peak Limiter 76 μαύρος και γκρί – 2 μοντέλα, Opto (ιδανικό για γυναικεία φωνητικά και φωνητικά γενικώς), LA2A OptTronic (τελευταία προσθήκη από το νέο firmware). Εν συνεχεία μας παρουσίασε τα γραφικά EQ που τα είδαμε και πρίν στη σειρά SQ (DEEP GEQ, Proportional Q, DiGi-GEQ, Hybrid).
Φυσικά μας ξενάγησε και στα 16 FX Racks και μας έδειξε μερικά ενδεικτικά όπως το GateReverb, Stereo Tap Delay, Bucket Brigade κλπ.

Directoroff line mixing software
Ο χειριστής της dLive μπορεί να σετάρει το σύστημα offline πριν το show. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος εκμάθησης της κονσόλας, καθώς το κατεβάζεις και αρχίζεις ‘να παίζεις’ κι έτσι μαθαίνεις τη dLive σε βάθος. Φυσικά είναι συμβατό με MAC και windows.
Κι εδώ μας παρουσίασε τη λειτουργία ΑΜΜ που λειτουργεί σε 64 κανάλια συνολικά με 4 mix των 16 καναλιών έκαστο, ενώ μας παρουσίασε ένα πρακτικό παράδειγμα με 4 μικρόφωνα ανοικτά.  
Κάπως έτσι με μια γρήγορη αναφορά στα Global safes, στο Mix Rack & Surface buttons, το Solo in place και τα
Talk back groups (που τα ελέγχουμε μέσω των soft keys, με κάθε soft key να αντιστοιχεί σε κάθε ομάδα επικοινωνίας), ολοκληρώθηκε η παρουσίαση και της dLive.
Ηταν αναμφίβολα ένα ολοκληρωμένο, χρήσιμο και λειτουργικό σεμινάριο που έλυσε απορίες και έκανε ακόμα πιο κατανοητή τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών μίξερ των σειρών SQ και dLive της Allen & Heath, ακόμα και σε κάποιον που δεν είχε έως τώρα καμία απολύτως επαφή με τις ψηφιακές Allen & Heath.

Αυτά... Συγνώμμη για το 'σεντόνι' αλλά οι πληροφορίες που πήραμε ήταν πολλές και σημαντικές. Ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση, τη Manos Backline Services για τη φιλοξενία (ακόμα μία, είπαμε θα φτιάξουμε μόνιμο 'γραφείο' aLive εκεί) και την Allen & Heath για τη γνώση και τις πληροφορίες...

Περισσότερες πληροφορίες για τα ψηφιακά μίξερ της Allen & Heath θα σας δώσουν στη Metro Audio Systems…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση