Διαφήμιση
Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2015 19:26

1000 Ιταλοί ερμήνευσαν Foo Fighters για να τους προσκαλέσουν στην πόλη τους. Ιδού αναλυτικά η παραγωγή αυτού του φοβερού video,,,

Οι Rockin1000 είναι μια ομάδα 1000 Ιταλών που μαζεύτηκαν και έπαιξαν Live το Learn To Fly των Foo Fighters, προκειμένου να προσκαλέσουν τη αγαπημένη της μπάντα για ένα Live στην πόλη τους, την Cesena. 

Αντί να αρχίσει να μαζεύει υπογραφές μέσω ίντερνετ ή να κάνει ομάδα στο fb, ο Fabio Zaffagnini, εμπνευστής του όλου concept, μάζεψε όσο περισσότερους fans του γκρουπ μπορούσε και ερμήνευσαν όλοι μαζί ένα τραγούδι τους, το Learn To Fly. Αποτέλεσμα: Το κλιπάκι τους να έχει ξεπεράσει τα 20 εκ. προβολές στο YouTube (ανέβηκε μόλις στις 30 Ιουλίου) και ο frontman των Foo Fighters, Dave Grohl, να τους απαντά μέσω video στην επίσημη σελίδα του γκρουπ στο fb τα εξής: "Γεια σου Cesena. Είμαι ο Dave. Συγγνώμη, αλλά δεν μιλάω ιταλικά. Μόνο κάτι λίγο. Το video που φτιάξατε είναι εκπληκτικό... Ειλικρινά εντυπωσιακό. Σας ευχαριστούμε. Θα έρθουμε. Σας το υπόσχομαι. Τα λέμε σύντομα από κοντά. 1.000 ευχαριστώ! Σας αγαπώ!".

Ας δούμε όμως πως ο Fabio Zaffagnini και η παρέα του ηχογράφησαν το εν λόγω concept κι έφτιαξαν το περιβόητο κλιπ που μπορείτε να δείτε πιο κάτω…
Στις 26 Ιουλίου στην Cesena της Ιταλίας, 1.000 μουσικοί (250 drummers, 350 κιθαρίστες, 150 μπασίστες και 250 τραγουδιστές) απ’ όλη την Ιταλία, επιλέχθηκαν για να ηχογραφήσουν το γνωστό χιτ των Foo Fighters, «Learn To Fly», προκειμένου να προσκαλέσουν την αγαπημένη τους μπάντα για ένα Live στην Τζεζένα. Το venue που βλέπετε στο video είναι ένα πάρκο στην περιοχή της Τσεζένα και το 48-track recording έγινε από τους κ,κ, Sandro ‘Amek’ Ferrari και Vanis Dondi, μέσω ADAT/MADI με το set-up της παραγωγής. Οι υπόλοιποι της ομάδας του audio ήταν ο sound designer Francesco Penolazzi, ο sound and lighting supervisor Cisko, ενώ οι Alberto Paderni και Lucio Boiardi Serri των Bluebeet Studio ήταν υπεύθυνοι για τη μίξη και το mastering της ηχογράφησης. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Francesco Filomena (protocol engineer & MIDI specialist).

Ο Penolazzi τοποθέτησε 48 μικρόφωνα AKG 414 ULS από το στοκ του, ως overhead μικρόφωνα πάνω από την υποτιθέμενη σκηνή του πάρκου σε wide cardioid configuration. Μάλιστα τα τοποθέτησε σε ειδικές βάσεις για να πετύχει το επιθυμητό ύψος. Οι κονσόλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια Yamaha PM5D και μια DSP5D (ουσιαστικά μια ακόμα PM5D δίχως την επιφάνεια εργασίας), και μια 01V96.

Σε ειδικά διαμορφωμένα lifts ύψους 9 μέτρων και σε κοντινή απόσταση από τη μπάντα, τοποθετήθηκαν ακόμα δυο 414 (το ένα με καρδιοειδή και το άλλο με δίλωβη πολική απόκριση) για την επίτευξη ‘MS’ τεχνικής ηχογράφησης, ενώ τοοπθετήθηκαν ακόμα δυο Sennheiser MKH816 shotguns και δυο Sennheiser MKH40 με καδιοειδή κάψα σε X-Y mode.

Σε ένα χαμηλό κεντρικό riser τοποθετημένο στο κέντρο περίπου των 1.000 μουσικών (δείτε το βίντεο) τοποθετήθηκε η ‘guru’ band (η βασική μπάντα του project) που έγραψε τις παρτιτούρες και επέλεξε τους μουσικούς και για την λήψη του ήχου της χρησιμοποιήθηκαν ως near-field 4 MKH40, ένα EV408, ένα SM57 στο ταμπούρο και BSS DI boxes. Όλα τα υπόλοιπα μικρόφωνα, περίπου 100, ήταν τα κλασικά Shure SM58, που τοποθετήθηκαν στις ομάδες των τραγουδιστών και στους μουσικούς που έκαναν φωνητικά…

Ως monitor για τους τραγουδιστές χρησιμοποιήθηκε ένα rig της Adamson αποτελούμενο από 12 B218 subs και 12 MH-225 mid/high καμπίνες που προμήθευσε η εταιρία TD Rent που εδρεύει δίπλα στο πάρκο της ηχογράφησης. Σημειωτέον ότι προτιμήθηκαν οι εν λόγω point-source καμπίνες σε σχέση με ένα line array σύστημα, καθώς η διασπορά τους ανέρχεται στις 180° κι έτσι κάλυψαν όλο το τεράστιο stage των φωνητικών και μουσικών. 

Τα ακουστικά που χρησιμοποιήθηκαν από τους μουσικούς για τα click track ήταν μόνο 250, οπότε οι υπόλοιποι ακολουθούσαν ένα ‘φωτεινό click’ για το οποίο φρόντιζαν 12 DTS LED fixtures, που επιλέχθηκαν για το εξαιρετικά ταχύτατο on/off speed που διαθέτουν και τα οποία τοποθετήθηκαν απέναντι από τους μουσικούς σε ένα ικρίωμα ύψους 5 μέτρων, το οποίο φιλοξενούσε το μαέστρο Marco Sabiu.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι εκτός των 1.000 μουσικών, ένα πλήθος 2.000 θεατών παρακολουθούσε το όλο project και τη διαδικασία του recording και είναι αξιοσημείωτο ότι παρέμειναν εντελώς σιωπηλοί και στα 7 συνολικά takes που χρειάστηκαν για το recording/video αυτού του project.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το όλο πρότζεκτ είχε ιδιαίτερα χαμηλό budget, όμως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τεχνικούς και ηχολήπτες όπως οι παραπάνω που αναφέραμε και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα έμπειροι και γνωστοί στα Ιταλικά Live, στούντιο και τηλεοπτικά δρώμενα. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι τόσο άψογο απ’ όλες τις απόψεις, όπως μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί και πλέον σε λιγότερο από μια εβδομάδα κατάφερε και έγινε viral…

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση