Διαφήμιση
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2023 00:12

Επίσκεψη στη Highlite International

του Βασίλη Λαδονικόλα

H τελευταία φορά που το aLive επισκέφθηκε κάποιον κατασκευαστή ήταν η Highlite International τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν τη μαζική έλευση της πανδημίας και τον περίπου 2ετή εγκλεισμό όλων μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, ακριβώς 3 χρόνια μετά, η Highlite αποτέλεσε και πάλι την πρώτη μας επίσκεψη σε κατασκευαστικό οίκο μετά την πανδημία. Συμβολισμός? Απλή Σύμπτωση? Μάλλον τίποτα από τα δύο…

Απλά πρόκειται για μια παγιωμένη θέση και πρωτοβουλία του Κώστα Πουλή ιδιοκτήτη της Sivko Electronics και αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Highlite International, που φροντίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να φέρνει σε απευθείας επαφή τους πελάτες του (αλλά και τους υποψήφιους πελάτες του) στη χώρα μας, με τα προϊόντα και (κυρίως) τους ανθρώπους της Ολλανδικής εταιρίας, οι οποίοι επίσης αποζητούν τη δια ζώσης επικοινωνία και έχουν ως βασική προτεραιότητά τους “να δημιουργούν συνεχώς γέφυρες με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους” όπως μας επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά ο Raymond Paes (International sales Director) της Highlite, σε μια από τις συζητήσεις μας, το 3ήμερο που φιλοξενηθήκαμε εκεί…

Το Ελληνικό team που επισκέφθηκε τη Highlite, εκτός από τον Κώστα Πουλή και την αφεντιά μου, αποτελούσαν οι Πάρις Κατσέλας, Παναγιώτης Ζάχος, Θωμάς Νάστος, Κυριάκος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Τερζής, Αχιλλέας Βαμβακάς, Νίκος Τρελλόπουλος, Μελέτης Κανάκης, Γιώργος Ιορδανίδης και Κώστας Ιωάννου.   

Αυτοματισμοί και Ρομποτοποίηση σε άλλο επίπεδο…
Με την άφιξή μας στα κενρικά της Highlite και μετά από ένα χαλαρό σνακ και καφέ, ξεκίνησε η ξενάγησή μας στους επιμέρους χώρους των εγκαταστάσεων της εταιρίας, με ξεναγούς τους Raymond Paes και Pista Hajdu (International sales) που κυριολεκτικά ήταν οι άνθρωποί μας στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης.

Ξεκινήσαμε πρώτα απο τους αποθηκευτικούς χώρους με τα προϊόντα τρίτων κατασκευαστών που εμπορεύεται και διακινεί η Highlite, όπως τα προϊόντα της Milos truss. Και για να είμαστε ακριβείς, είδαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο στοκ που υπάρχει σε Milos, εκτός του εργοστασίου της Milos, καθώς κάθε εβδομάδα υποδέχονται εδώ τουλάχιστον δυο φορτηγά με Milos προϊόντα (από τράσες, παρελκόμενα και αξεσουάρ, έως κερκίδες, εξέδρες κλπ), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Raymond. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα της Wentex.

Εν συνεχεία περάσαμε στον κεντρικό αποθηκευτεικό χώρο που ως πρός τη διαχείριση των προϊόντων έχει εξελιχθεί, όσον αφορά τους αυτοματισμούς, ακόμα περισσότερο σε σχέση με την πρό 3ετίας επίσκεψή μας.
Πλέον, στα σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού αποθήκευσης, διαχείρισης, logistics και ταξινόμησης, έχουν ενταχθεί και 6 αυτοματοποιημένα κλαρκ και περονοφόρα οχήματα μεταφοράς και ανύψωσης παλετών αυτόνομης οδήγης, χωρίς οδηγό. Μάλιστα κατά την επίσκεψή μας είδαμε μια ομάδα τεχνικών να προγραμματίζει τις λειτουργίες των εν λόγω οχημάτων προκειμένου να εκτελούν τις εργασίας τους απρόσκοπτα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Οπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Raymond, παραλαμβάνουν 800 κοντέινερς το χρόνο τόσο από τα εργοστάσιά τους στην Κίνα όσο και από τις άλλες εταιρίες που συνεργάζονται, οπότε οι ανάγκες αυτοματοποίησης είναι αυξημένες, μαζί με το γεγονός της έλλειψης προσωπικού (και ειδικά εξειδικευμένου, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί κλάρκ) που εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Στο επόμενο τμήμα των εγκαταστάσεων είδαμε από κοντά τα  6 τεράστια ‘ρομπότ’ που διαχειρίζονται τις παραγγελίες από 22.000 παλέτες, εντός μιας έκτασης 4000 τ.μ. και ύψους 24 μέτρων.

Στη Highlite ‘ζουν’ για τις εκθέσεις…
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χώρο όπου προετοιμάζονται τα προϊόντα αλλά και τα booth της εταιρίας για τις εκθέσεις. Κατά την προηγούμενη επίσκεψή μας θυμάμαι ότι ο Raymond μας είχει αναφέρει ότι συμμτέχουν σε περισσότερες από 55 εκθέσεις παγκοσμίως (διεθνείς και τοπικές), είτε οι ίδιοι απευθείας, είτε μέσω των αντιπροσώπων τους. Εχουν λοιπόν διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο εδώ στις εγκαταστάσεις τους για την προετοιμασία των εκθεσιακών τους περιπτέρων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε έκθεσης. Μάλιστα είδαμε και την προετοιμασία του booth της εταιρίας για την προσεχή έκθεση ISE 2023 που θα διεξαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Ειδικό τμήμα ελέγχου & καλιμπραρίσματος LED οθονών
Ανάμεσα στα 5 main brands της Highlite (Showtec, Infinity, DMT, DAP και Artecta) περιλαμβάνεται και η DMT η οποία ως γνωστόν ειδικεύεται σε visual προϊόντα και LED οθόνες υψηλής τεχνολογίας, ενώ η γκάμα της περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό outdoor και indoor οθονών με μεγάλο pixelpitch range προκειμένου να καλύψει κάθε ανάγκη για LED οθόνη σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Τη στιγμή που βρεθήκαμε στο εν λόγω τμήμα, βρισκόταν αναρτημένη και σε ‘πλήρη ανάπτυξη’, για έλεγχο και καλιμπράσιμα των στοιχείων της, μια LED οθόνη A Series A3.9i, που αποτελεί μια indoor οθόνη με LED τύπου Black Frame, με pixel pitch 3.9mm και γωνία θέασης 160 μοίρες και στους δυο άξονες και λόγο αντίθεσης 5000:1.
Στο εν λόγω τμήμα ελέγχονται επιμελώς τα LED πάνελ κάθε σειράς, ενώ καλιμπράρονται ξανά τα στοιχεία των ακριβότερων LED οθονών (καθώς το πρώτο καλιμπράρισμα έχει ήδη γίνει σε ειδικό θάλαμο στο εργοστάσιο της Κίνας) των σειρών Premiere και Signature.
Γενικά οι οθόνες της DMT είναι γεγονός ότι μαγνήτισαν τα βλέμματα και τις εντυπώσεις των Ελλήνων επισκεπτών σε όλο το φάσμα της γκάμας τους, που το είδαμε αναλυτικά στο ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο της Highlite, όπου ήταν τοποθετημένες ανά pixel pitch…

Τμήματα Ποιοτικού ελέγχου και εξυπηρέτησης πελατών…
Στη Highlite δίνουν ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στον ποιοτικό έλεγχο καθώς γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας, άμεσα συνδεδεμένος με την αξιοπιστία των προϊόντων τους και τη φήμη τους ως εταιρία. Εδώ λοιπόν λαμβάνει χώρα το τελευταίο στάδιο ποιοτικού ελέγχου καθώς έχουν προηγηθεί προηγουμένως έλεγχοι σε όλα τα επιμέρους στάδια.

Η επιλογή των προϊόντων είναι μεν δειγματοληπτική, αλλά το δείγμα είναι αφενός μεγάλο, ενώ η διαδικασία ελέγχου είναι σχολαστική. Ωστόσο αν διαπιστωθεί πρόβλημα σε ένα προιόν (από το σασί, το λογισμικό έως και τη συσκευασία ακόμα), τότε παίρνουν ακόμα μια δεκάδα και συνεχίζουν τον έλεγχο.
Επίσης τα στελέχη του τομέα Global Standard Center φροντίζουν για την πλήρη τήρηση των ευρωπαϊκών στάνταρ και προδιαγραφών για κάθε προϊόν, σύμφωνα με τις (αυστηρές) αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα επτασφράγιστα μυστικά του software
Στη Highlite γνωρίζουν ότι στην Κίνα είναι αρκετά σύνηθες η αντιγραφή και παραγωγή προϊόντων ‘μαιμού’ γι’ αυτό και διαφυλάττουν τα νώτα τους όσο μπορούν. Ετσι λοιπόν, όλα τα τμήμα σχεδιασμού, R&D και παραγωγής λογισμικού βρίσκονται εδώ στην Ολλανδία και ειδικά το software φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τους ίδιους.
Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με το τμήμα του 3D εκτυπωτή, της μονάδας ποιοτικού ελέγχου των κινούμενων κεφαλών, την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου δημιουργούν το απαραίτητο marketing υλικό με video και φωτογραφίες για όλα τα προϊόντα τους, καθώς και με το τμήμα των νέων προιόντων κάποια εκ των οποίων θα ντεμπουτάρουν στις προσεχείς διεθνείς εκθέσεις της ISE και κυρίως της Prolight + sound το προσεχές διάστημα.
Το κύριο μέρος της ξενάγησης ολοκληρώθηκε με τη νέα αίθουσα εκπαίδευσης στις κονσόλες Chimp της Infinity και Lampy της Showtec (της νέας σειράς που όπως πληροφορηθήκαμε ξεκίνησε δυναμικά την είσοδό της στην παγκόσμια αγορά), όπου οι φωτιστές της ομάδας πέρασαν κάποιες ιδιαίτερα δημιουργικές ώρες τη δεύτερης ημέρα της επίσκεψής μας.

Demo νέων προιόντων στο Showroom
Το Showroom της Highlite αποτέλεσε – και δικαίως -  το χώρο που περάσαμε τον περισσότερο ‘ποιοτικό’ χρόνο μας, καθώς εκτός από το εντυπωσιακό φωτιστικό και οπτικό show της Highlite, είδαμε και μια σειρά νέων προϊόντων, καθώς και συγκεκριμένων προϊόντων που ζητήθηκαν από τους Ελληνες επισκέπτες κατόπιν σχετικής συννενόησης που είχε προηγηθεί μέσω του αντιπροσώπου.

Τα σημαντικότερα από τα προιόντα που είδαμε ήταν τα εξής:

Ξεκινήσαμε από τα ολοκαίνουργια Raccoon series P14/4 της Ιnfinity που διαθέτει 14 R,G,B,M, (όπου Μ=Mint)  LED των 15Watt έκαστο, ενώ υποστηρίζει υψηλή φωτεινότητα 8.000lm και CRI >87. Πληροί την προδιαγραφή αδιαβροχότητας IP65 και ζυγίζει μόλις 5,5 κιλά. Οπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τεχνικοί της Highlite, για την καλύτερη χρωματική διόρθωση και τη βέλτιστη απόδοσή του λαμβάνει συνεχώς χώρα μέσω software η αντιστάθμιση της θερμοκρασίας των LED του, συναρτήσει της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Το Raccoon ενδείκνυται πρωτίστως για εφαρμογές όπου απαιτείται υψηλό light output.

Εν συνεχεία, περάσαμε στο μέρος της κατεβασμένης τράσας με τα μοντέλα της Signature σειράς της Infinity, ξεκινώντας από το Infinity TF-260C7 Fresnel που προορίζεται για θεατρικές και κινηματογραφικές εφαρμογές και διαθέτει 7 LED φωτεινές πηγές RGBCALDB με μέγιστη φωτεινότητα τα 3500lm. Διαθέτει μηχανικό zoom και focus μέσω dmx, από 15-50 μοίρες.

Δίπλα του είδαμε το TF-300 Fresnel που με φωτεινή πηγή ενός LED 300Watt προσομοιώνει την απόδοση μιας λυχνίας αλογόνου Tungsten ισχύος 1kW. Διατίθεται σε δυο εκδόσεις, την Daylight White με τα 5700Κ και την Warm White των 3200Κ.

Ακολούθησε το demo του Infinity TS-260C7 Profile Engine που με τη χρήση 7 RGBCALDB LED’s συνολικής ισχύος 260W ‘πιάνει’ την απόδοση και τις επιδόσεις μιας λυχνίας αλογόνου Tungsten ισχύος 750 Watt.

Επόμενο, το Infinity TS-300 Profile με τη μοναδιαία LED πηγή των 300Watt που αντιστοιχούν σε Tungsten ισχύος 750 Watt. Όπως το TF-300 έτσι κι αυτό διατίθεται σε δυο εκδόσεις όσον αφορά την θερμοκρασία χρώματος, την Daylight White με τα 5700Κ και την Warm White των 3200Κ. Οπως μας ανέφερε ο Raymond, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα της σειράς, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι είναι απόλυτα ήσυχα, μάλιστα μας ανέφερε το παράδειγμα με τον υπεύθυνο κλασικής ορχήστρας που ενέκρινε την αγορά των συγκεκριμένων φωτιστικών αφού πρώτα τσέκαρε ο ίδιος ότι ήταν εντελώς αθόρυβα!

Εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε η Showtec με το Performer Profile IP Q4 που επίσης απευθύνεται σε θεατρικές εφαρμογές, διαθέτει υψηλό CRI και είναι και IP65 που το καθιστά κατάλληλο και για outdoor χρήση. Διαθέτει φωτεινή πηγή LED-Array ελλειψοειδούς σχήματος, ισχύος 250W, ενώ περιλαμβάνει και περιστρεφόμενο gobo.

Το επόμενο ήταν το Showtec Spectral M3000 zoom Q4 MKII, ένα σποτ / wash Parcan με 14 12Watt RGBW LED της Osram. Υποστηρίζει εκτεταμένο zoom και λειτουργίες dimmer και strobe και φυσικά είναι πιστοποιημένο κατά IP65

Εν συνεχεία μας έδειξε τις δυνατότητές του, το μικρότερο αδελφάκι του, το Showtec Spectral M3000 zoom Q4 MKIIΙ με τα 7 x 20Watt RGBW LED. Ενα ευέλικτο compact φωτιστικό, εξαιρετικά ελαφρύ (7 κιλά), με προδιαγραφές IP65 που ταιριάζει σε κάθε περιβάλλον. Οπως μας πληροφόρησε ο Ελληνας αντιπρόσωπος έχει ήδη πουλήσει 40 κομμάτια στο beach bar Tropicana στη Μύκονο.

Στη συνέχεια ήρθε και η σειρά των lasers της Showtec, με τα προϊόντα της σειράς Solaris που είδαμε να ντεμπουτάρει πέρυσι στη Φρανκφούρτη. Ξεκινήσαμε με το Solaris 3.0 να δίνει τη σκυτάλη στο μεγαλύτερο Solaris 5.5 με το ενσωματωμένο Pagnolin FB4 control module που ενδείκνυται για χρήση σε μεγάλα venues, και ολοκληρώσαμε τα laser demo μας με το κορυφαίο της σειράς, το Solaris 11 (με Pagnolin FB4 και Art-Net control). Οπως ανέφερα, μπορέσαμε να τα δούμε και τα τρία, το ένα μετά το άλλο (με τη σειρά που περιγράφονται) προκειμένου να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τις δυνατότητές τους.

 Μετά τα lasers ήρθε η ώρα για το Showtec Phantom 3R Hybrid, μια all in one κινούμενη κεφαλή που μπορεί να εκτελέσει χρέη Spot, Wash και Beam και προορίζεται για indoor χρήση. Διαθέτει μια Discharge λυχνία ισχύος 140Watt 3R της Osram και υποστηρίζει μηχανικό focus και autofocus. Τα επικαλυπτόμενα κυκλικά και γραμμικά περιστρεφόμενα πρίσματα μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα και να δημιουργήσουν δυναμικά beam εφέ.

Ακολούθησε το B401 Beam της Infinity που φοράει μια Osram Sirius HRI 230 W 7R και διαθέτει εξαιρετικά ακριβή & γρήγορα μοτέρ που υποστηρίζουν beam 4μοιρών κάθε φορά. Διαθέτει 17 μεταλλικά gobos και δυο πρίσματα για τη δημιουργία πολλαπλών εφέ, ενώ το μεγάλο του ατού σύμφωνα με όσα είδαμε είναι ο χρωματικός του τροχός.

Εν συνεχεία ήρθε η σειρά του Showtec Shark Beam FX One που αποτελεί Beam, Wash και FX κινούμενη κεφαλή, με 3 RGBW LED των 40 Watt έκαστο.

Ενα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα προσιτό προϊόν που είδαμε εδώ στο demo της Highlite ήταν το Data Flash της Showtec ένα compact LED strobe με 8 ενσωματωμένα sections για τη δημιουργία δυναμικών strobe εφέ.

Ακολούθησαν τα Phantom 130 Spot της Showtec μια μεσαίου μεγέθους Spot κεφαλή με μια φωτεινή πηγή LED ισχύος 130 Watt με μηχανικό zoom και focus, που υποστηρίζει W-DMX, διαθέτει 7 gobos (+open) και 7 διχρωϊκά χρώματα (+λευκό). Η εν λόγω κεφαλή διατίθεται σε μαύρο και λευκό φινίρισμα.

Το Phantom 250 Spot αποτελεί το μεγαλύτερο αδελφό του 130Spot, καθώς ‘φοράει’ LED φωτεινή πηγή 2πλάσιας ισχύος, 250Watt, διαθέτει 2 χρωματικούς τροχούς (ο δεύτερος εφοδιάζεται με τρία διορθωτικά φίλτρα), καθώς και πολλές δυνατότητες και εφέ, ενώ είναι ιδανικό για indoor εφαρμογές.

Για τη συνέχεια, σειρά είχε το Polar 1920 Wash της Showtec με τα 19x20W LED της Osram. Πρόκειται για μια RGBW Wash κεφαλή εφοδιασμένη με LED FX ring και ενδείκνυται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Διαθέτει διευρυμένο μηχανικό zoom range από 6 έως 35 μοίρες, ενώ όλες του οι λειτουργίες και τα ενσωματωμένα εφέ συμπεριλαμβανομένου του LED ring ελέγχονται μέσω DMX, RDM W-DMX. Μια πραγματικά κορυφαία πρόταση για top of the line παραγωγές.

Κλείσαμε, όσον αφορά το φωτισμό, με τη νέα κεφαλή iFX 640 wash της Infinity που έκανε πέρυσι το ντεμούτο της και αποτέλεσε request για demo απ’ όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους. Πρόκειται για μια κινούμενη κεφαλή δημιουργίας εφέ που φοράει 6 x 40 Watt RGBW LED με μεμονωμένο έλεγχο pixel.
Η κεφαλή  iFX 640 wash έχει ως προορισμό τη δημιουργία μοναδικών εφέ χάρη στα 4 dimmer curves που διαθέτει, τον απεριόριστα περιστρεφόμενο, αμφίδρομο μπροστινό φακό της για τη δημιουργία εφέ δέσμης πρίσματος, ένα φίλτρο περίθλασης που δημιουργεί εφέ λουλουδιών και ‘λεπίδες’ διάχυσης δέσμης για wash και strobe εφαρμογές.

Και από ήχο?
Οσον αφορά τον τομέα του ήχου, ακούσαμε το active line array σύστημα Odin T-8A της DAP, με τα δυο 8ιντσα mid-woofers νεοδυμίου και τα δυο 1ίντσα compression drivers,  όλα τους της Celestion. Κάθε καμπίνα διαθέτει ενσωματωμένα ενισχυτικά 800Watt και επιδόσεις της τάξεως των 129dB SPL, ενώ ενσωματωμένο είναι και το DSP για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του κάθε ηχείου, ενώ υποστηρίζεται και απομακρυσμένος έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.  

Το εν λόγω σύστημα ως πρός το κάτω άκρο του ακουστικού φάσματος συμπληρώνεται με τα υπογούφερ S-18A και τα ultra sub S-218A.
Το σύστημα που ακούσαμε εδώ στο demo room περιλάμβανε 5 T8A αναρτημένα ανά πλευρά και 3 S-18 subs σε cardioid mode λειτουργία, ενώ πάνω τους βρισκόταν και ένα SF12 ανά πλευρά, εκτελώντας χρέη front fill.
Στις ακροάσεις, το σύστημα αποδείχθηκε αρκετά ευκρινές και μαλακό ακόμα και όταν πιέστηκε αρκετά, ενώ η κρίσιμη μεσαία περιοχή παρότι έχει ‘in your face’ λογική ποτέ δεν ενόχλησε συχνοτικά ούτε εμφάνισε ‘επιθετική’ ροπή, αποδεικνύοντας έναν μάλλον ‘ξεκούραστο’ ηχητικό χαρακτήρα.

Μετά από σχετικό αίτημα ακούσαμε μεμονωμένα και τα SF-15A που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως full range PA ηχεία, είτε ως μόνιτορ ή side fills.

Συνέντευξη με τον Raymond Paes (International sales director) της Highlite...
aLive: Raymond, πόσο δύσκολη ήταν για εσάς ως κατασκευαστής η περίοδο της πανδημίας. Είχατε υποστήριξη από το κράτος?
Η υποστήριξη που είχαμε από την κυβέρνηση ήταν σημαντική και όπως αποδείχθηκε είχαν ένα αρκετά καλό πλάνο στήριξης. Ηταν σημαντικό για εμάς να κρατήσουμε τους εργαζόμενούς μας και να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχεια της εταιρίας. Καταφέραμε να κρατήσουμε τις εμπορικές διόδους ανοικτές, την παραγωγή όσο γινόταν ενεργή με απώτερο σκοπό να έχουμε προϊοντικό στοκ και να μπορούμε να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες και πελάτες μας αμέσως μετά το άνοιγμα, όποτε κι αν γινόταν αυτό.
Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα γίνει και βεβαίως είχαμε προβλήματα με το προσωπικό μας αφού κάποιοι έφυγαν ή άλλαξαν εργασία, όμως πλέον οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει και έχουμε πλέον επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα.

aLive: Αμέσως μετά την πανδημία συνέβη ακριβώς το αντίθετο: ένα τεράστιο ‘boom’ από παραγωγές και εκδηλώσεις με τη ζήτηση για εξοπλισμό να είναι μεγαλύτερη από ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βιώσατε κι εσείς αυτό? Και τι προβλήματα σας δημιούργησε?
Ναι υπήρξε μεγάλη ζήτηση και για τα δικά μας προϊόντα και βεβαίως ένα από τα προβλήματα που είχαμε να λύσουμε δεν ήταν μόνο της παραγωγής, αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας και της έγκαιρης παράδοσής τους σε αντιπροσώπους και πελάτες. Για πολλά από τα κυρίως προϊόντα μας είχαμε ήδη επενδύσει σε στοκ, σε πλακέτες και άλλα κρίσιμα υλικά και μπορέσαμε έτσι να ανταποκριθούμε σχετικά γρήγορα, ενώ αντίστοιχα κινηθήκαμε και στον εφοδιαστικό τομέα, αναλαμβάνοντας βεβαίως εμείς οι ίδιοι όλο το έξτρα κόστος που απαιτήθηκε και το οποίο δεν ήταν διόλου αμελητέο.
Ετσι λοιπόν αντιμετωπίσαμε αρκετά επιτυχώς τη μεγάλη ζήτηση που δημιουργήθηκε μετά την πανδημία, καθώς υπήρχε ικανή διαθεσιμότητα στα προϊόντα όλων των brands που έχουμε υπό τη σκέπη της Highlite.

aLive: Ποιές είναι προσδοκίες σας και οι στόχοι σας για το 2023. Αναμένετε να συνεχιστεί η υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα σας?
Η ζήτηση για προϊόντα που είχαμε πέρυσι ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ρεκόρ, ωστόσο θα ήλπιζα να ‘χαλαρώσουν’ λίγο οι φρενήρεις αυτοί ρυθμοί και να κυμανθούμε σε πιο νορμάλ πλαίσια ζήτησης, αν και ο Ιανουάριος έχει ήδη ξεκινήσει με την ίδια φόρα που έκλεισε η χρονιά...

aLive: Κατάλαβα καλά? Θα ήθελες ένα ‘slow down’ στο ρυθμό της ζήτησης και των πωλήσεων?
Ναι, καλά άκουσες (γέλια…), κινηθήκαμε σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν εξουθενωτικό για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα στάδια, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ρυθμούς. Το λέω με κάθε επίγνωση ότι θα θέλαμε να υπάρχει μια επιβράδυνση στους φρενήρεις ρυθμούς ζήτησης…

aLive: Ποιές κατηγορίες προϊόντων ήταν οι δημοφιλέστερες με το άνοιγμα της αγοράς μετά την πανδημία?
Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά καθώς είχαμε ζήτηση και στον τομέα του φωτισμού και του ήχου, βεβαίως ο φωτισμός αποτελεί τη βασική μας ενασχόληση και αναμενόμενα είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ενας τομέας στον οποίο αναπτυσόμαστε και έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση αφορά τα προιόντα μας που προορίζονται για εγκαταστάσεις σε θέατρα.

aLive: Ποιά είναι τα νεότερα προϊντα σας?
Τα lasers της σειράς Solaris καθώς και η νέα κεφαλή iFX 640 wash της Infinity που παρουσιάστηκαν πέρυσι στην έκθεση της Φρανκφούρτης, όμως βγήκαν στην παραγωγή με το τέλος της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν καινούργια και θα επενδύσουμε και φέτος σε αυτά με την προσθήκη μερικών ακόμα νέων προϊόντων που θα απευθύνονται στον θεατρικό τομέα, καθώς και νέα προϊόντα από την Infinity αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σου αποκαλύψω περισσότερα…

aLive: Οι νέες κονσόλες της σειράς Lampy? Ολοκαίνουργιες κι αυτές…
Ναι, πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα, πιο προσιτή από την Chimp, που απευθύνεται σε άλλη κατηγορία και που πολύ γρήγορα αποτέλεσε ένα πολύ hot νέο προϊόν για εμάς, με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν και βεβαίως από την έως τώρα ζήτηση που έχει, να φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια σειρά που θα έχει εξαιρετική επιτυχία.

aLive: Ποιά προιόντα θα δείξετε στις δυο επερχόμενες διεθνείς εκθέσεις (ISE και Prolight+sound)?
Εχουμε νέα προϊόντα που θα δείξουμε στις δυο εκθέσεις, ωστόσο δεν μπορώ να πω περισσότερα. Κάποια από αυτά τα είδατε ήδη εδώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι οτι τα νεά μας προϊόντα θα τα παρουσιάσουμε στη έκθεση Prolight+sound της Φρανκφούρτης που παραμένει η βασική μας έκθεση παρότι περισσότεροι από τους διεθνείς πελάτες μας θα είναι στην ISE. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο άμεσο μέλλον σχετικά με τις δυο αυτές εκθέσεις, πάντως η στρατηγική μας όσον αφορά την παραγωγή και την ετοιμότητα των νέων προϊόντων παραμένει για τον μήνα Απρίλιο και την έκθεση της Φρανκφούρτης.
Και μιας και μιλάμε για εκθέσεις, συμμετείχαμε για πρώτη φορά πρίν μερικούς μήνες στην έκθεση IAAPA (διεθνείς έκθεση για θεματικά πάρκα και την ευρύτερη βιομηχανία της ψυχαγωγίας) και πραγματικά ανακαλύψαμε πόσο πρόσφορο έδαφος υπάρχει σε νέες για εμάς αγορές όπως αυτή...


aLive: Αν υποθέσουμε ότι το νέο hype και το ‘next big thing’ για το audio όπως όλα δείχνουν είναι το immersive, τι πιστεύεις ότι είναι το επόμενο βήμα στον τομέα του φωτισμού που κυρίως ειδικεύεστε?
Είναι δύσκολο να σου απαντήσω επειδή δεν έχουμε μόνο ένα brand αλλά πολλά και δραστηριοποιούμαστε στους τομείς του φωτισμού, του visual και του ήχου, ενώ έχουμε και ένα μεγάλο κομμάτι με αξεσουάρ, παρελκόμενα και υποστηρικτικά προϊόντα, που όλα μαζί ξεπερνούν τους 6.000 κωδικούς, οπότε τα κοιτάζουμε όλα αυτά μαζί.
Μερικές φορές μαθαίνεις τις τάσεις από τους πελάτες και τους συνεργάτες σου, δεν είναι απαραίτητο ότι τις καθορίζεις αποκλειστικά εσύ. Πιστεύουμε ότι το immersive θα δημιουργήσει νέους ορίζοντες στην αγορά. Στον τομέα του φωτισμού και της εικόνας που εξειδικευόμαστε παρατηρούμε ότι περισσότερα τηλεοπτικά και κιν/φικά στούντιο εξοπλίζονται όχι μόνο με φωτιστικά προϊόντα αλλά και με 360 video εξοπλισμό και LED για το γύρισμα συγκεκριμένων σκηνών στην παραγωγή μίας ταινίας. Και ναι αυτό είναι ένας νεωτερισμός και μια τάση.

aLive: Η τελευταία ερώτηση δεν θα μπορούσε παρά να αφορά τον Ελληνα αντιπρόσωπο, τη συνεργασία σας μαζί του καθώς και το πόσο ευχαριστημένοι είστε με την αποδοχή των προιόντων της Highlite στη χώρα μας...
Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα από την εταιρία Sivko Electronics του Κώστα Πουλή.
Είναι αλήθεια ότι σε πολλές χώρες έχουμε το μοντέλο των dealer και των συνεργατών, όμως στην Ελλάδα το μοντέλο της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης δούλεψε καλύτερα για όλους μας, καταρχάς για την Ελληνική αγορά και τους πελάτες μας εκεί και φυσικά για τον αντιπρόσωπο και για εμάς ως κατασκευαστή. Δεν είναι σημαντικό μόνο ότι κάνει πωλήσεις, αλλά το ότι βρίσκεται κοντά στους πελάτες και τους προσφέρει άμεσα και γρήγορα υποστήριξη σε κάθε τομέα. Αυτό κάνουμε κι εμείς και είναι σημαντικό να το κάνει κάποιος για λογαριασμό μας σε μια άλλη χώρα με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα κλπ
Πιστεύουμε ότι η αγορά πρέπει να έχει πολλά επίπεδα και το υποστηρίζουμε αυτό. Πολλές φορές φέρνουμε σε επαφή διαφορετικούς πελάτες μας μεταξύ τους, καθώς ο καθένας εξειδικεύεται σε έναν διαφορετικό τομέα.

Συνομιλώντας με τον Huub dela Haije μεταξύ τυρού και αχλαδιού...
Για την ακρίβεια, μεταξύ σούπας και πλατώ τυρίων (ή παγωτού για τους πιο γλυκατζήδες), στο δείπνο της δεύτερης ημέρας είχαμε την τιμή να βρεθεί μαζί μας και ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας κ. Huub dela Haije. Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία και φροντίσαμε να πλασαριστούμε δίπλα του στο τραπέζι (μαζί με τον Πάρι Κατσέλα και τον Παναγιώτη Ζάχο) όπου είχαμε μια εξαιρειτικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του. Είναι γεγονός ότι συζητήσεις με τέτοιους ανθρώπους δεν σου δίνουν μόνο πληροφορίες για την αγορά ή το προϊόν, αλλά αποτελούν πραγματική έμπνευση…

Ο Huub dela Haije μας εξιστόρησε πως ξεκίνησε από ένας απλός DJ και πως μπήκε στον κατασκευαστικό και εμπορικό στίβο. Πρίν από σχεδόν 4 δεκαετίες λοιπόν, αφορμή για όλα αυτά υπήρξε ένα PAR, που ο Huub θεώρησε ότι ήταν πολύ ακριβό, ενώ ήταν και δυσεύρετο. Ετσι λοιπόν αποφάσισε ο ίδιος να εισάγει τα δικά του PAR από την Ασία και καθότι οξυδερκής και τελειομανής επισκέφθηκε ο ίδιος το εργοστάσιο, γνωρίστηκε με τους ανθρώπους εκεί και τους έδωσε τις δικές του προδιαγραφές για την κατασκευή προϊόντων. Σε λίγους μήνες τα προϊόντα του ήρθαν στην Ευρώπη, έγιναν γνωστά και εν συνεχεία περιζήτητα τόσο στην Ολλανδία όσο και σε γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία κλπ και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία, φτάνοντας στο σήμερα και στους 6.000 κωδικούς προϊόντων...

Μας έκανε εντύπωση επίσης το πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενούς του στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι ο Raymond και το υπόλοιπο μάρκετινγκ και sales team φέρνει τις πωλήσεις, όμως ο ίδιος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους εργαζόμενους που θα παράξουν θα φροντίσουν και θα διαχειριστούν το κάθε προϊόν μέχρι αυτό να συσκευαστεί και να αποσταλεί στους τελικούς πελάτες.
Πρίν από χρόνια κατά τις ημέρες ενός θερινού καύσωνα, οι εργαζόμενοι που δεν βρίσκονταν στα γραφεία με τα κλιματιστικά, αλλά στις κυρίως αποθήκες και διαχειρίζονταν τα προϊόντα και τις διεθνείς παραγγελίες, ζεσταίνονταν υπερβολικά και τα παράπονά τους έφτασαν στα αυτιά του. Μην μπορώντας να κάνει πολλά πράγματα ο ίδιος, αγόρασε μια στολή παγωτατζή, πήρε ένα παραδοσιακό καρότσι με παγωτά διαφόρων γεύσεων, κατέβηκε στο εργοστάσιο και άρχισε ο ίδιος να τα μοιράζει στους εργαζόμενους.

Μας εξομολογήθηκε επίσης ότι έχει δεχθεί αρκετές φορές προτάσεις για εξαγορά της εταιρίας του αλλά έχει αρνηθεί, πιστεύοντας ότι είναι λάθος να πουλήσει σε έναν επενδυτή  που κοιτάζει μόνο τα νούμερα και τις πωλήσεις και δεν έχει γνώσεις και πάθος για τη συγκεκριμένη αγορά.
Το πιο σημαντικό όλων όμως, ήταν το πάθος του όταν μας περιέγραφε όλα αυτά και εκείνη η λάμψη στα μάτια του, σαν να ξεκινάει τώρα την εταιρία του.

Ειδικά όταν ρωτήθηκε από τον Παναγιώτη Ζάχο αν πιστεύει ότι σήμερα σε μια μάλλον κορεσμένη και παγκοσμιοποιημένη αγορά υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες όπως τότε, ο Huub είπε πως πάντα υπάρχουν ευκαιρίες σε αυτόν τον κλάδο και σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο αρκεί να το θέλεις πολύ, να πιστεύεις σε ότι κάνεις και να το κάνεις σωστά και μεθοδικά…

Επίσης, η σημαντικότερη διαπίστωση που έκανα ήταν ότι ο Huub δεν ήθελε μόνο να μας μιλήσει, αλλά κυρίως να μας ακούσει και να ‘μάθει’ (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) από εμάς, λέγοντάς μας ότι οι άνθρωποι που του δείχνουν το δρόμο είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς, οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά και του εκφράζουν τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό και επιδιώκει πάντα να δέχεται επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ώστε να γνωρίζει τους τελικούς πελάτες και χρήστες των προϊόντων του, να μαθαίνει από πρώτο χέρι τις ανάγκες τους και να ακούει τη γνώμη και τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα.

Αυτά...
Ευχαριστούμε τον Κώστα Πουλή της Sivko Electronics για την πρόσκληση και την οργάνωση και αυτής της επίσκεψης, καθώς και όλους τους ανθρώπους της Highlte International για τη φιλοξενία και τη θετική τους ενέργεια.
Αλλωστε όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν όλοι όσοι συμμετείχαν στο εν λόγω ταξίδι, είναι σημαντικό να βλέπεις τη φιλοσοφία της κατασκευάστριας εταιρίας όσον αφορά τα  προϊόντα στα οποία θα επενδύσεις ή έχεις επενδύσει και ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζεις τους ανθρώπους πίσω από αυτά και τη φιλοσοφία τους…

Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προϊόντα απ’ όλα τα brands της Highlite θα σας δώσει ο Κώστας Πουλής της Sivko Electronics…

Επαφή
SivkoElectronics

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση