Διαφήμιση
Τρίτη, 26 Μάρτιος 2024 15:26

Prolight + Sound 2024: ξεπερνώντας τις προσδοκίες!

H Prolight + Sound 2024 (19-22 Μαρτίου) ολοκληρώθηκε και φέτος εδώ στο Messe Frankfurt, με τη διοργάνωση να αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι παραμένει μια χρήσιμη και ξεχωριστή έκθεση με τη δική της δυναμική, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς του lighting, της staging τεχνολογίας, του visual και όλων των συναφών κλάδων και παρελκομένων. Οι παραπάνω τομείς κυριάρχησαν και στη φετινή διοργάνωση καλύπτοντας τους επισκέπτες και τους trade buyers των εν λόγω πεδίων. Πολλά ήταν τα νέα προϊόντα και αρκετές οι εταιρίες που επέλεξαν το προϊοντικό ντεμπούτο σημαντικών εκθεμάτων τους να γίνει εδώ στη Φρανκφούρτη, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να προγραμματίζουν το προϊόντικό και ευρύτερο σχεδιασμό τους για αυτή την εποχή του χρόνου. Επίσης, αρκετές ήταν φέτος οι εταιρίες που γιόρτασαν σημαντικές επετείους τους εδώ στο Messe Frankfurt. Εταιρίες όπως η Robe, η Highlite, η GLP και η Capture μεταξύ άλλων, γιόρτασαν εδώ στη Φρανκφούρτη τα 30 χρόνια τους ως κατασκευαστές, ενώ πολλοί ακόμα είχαν διοργανώσει διάφορα επετειακά και προϊοντικά event, με τα φωτιστικά show των Robe, Ayrton, Highlite, Clay Paky και άλλων ακόμα, να κλέβουν την παράσταση. Όπως μου είπε η πλειοψηφία των εκθετών με τους οποίους μίλησα οι δυο πρώτες μέρες ήταν πραγματικά bussy για όλους.

Οσον αφορά το audio, αυτό ήταν μεν συρρικνωμένο συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, όμως τα 10 διαφορετικά συστήματα (και οι 4 συνολικά σκηνές) που συμμετείχαν στις ακροάσεις στη Live Sound Arena (έξω από το Hall 11) θύμισαν τις παλιές κραταιές εποχές με την πληθώρα συστημάτων εδώ στη Φρανκφούρτη.
Στο Hall 11.0 επίσης, φιλοξενήθηκε μια ιδαίτερα διευρυμένη ζώνη 3.000 m² που φιλοξενούσε την ενότητα Performance + Production Hub μαζί με το Sample Music Festival και διάφορες ενδιαφέρουσες ‘ατραξιόν’, όπως το Immersive Audio Dome, το Audio Bar και άλλα highlights που συγκέντρωσαν τους ανθρώπους του audio, της μουσικής παραγωγής, του DJing και γενικώς τις νεότερες ηλικίες των επισκεπτών.
Οσον αφορά τα νούμερα και τα στατιστικά, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι διοργανωτές αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης, εστιάζοντας στο διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης, περίπου 25.000 επισκέπτες από πέντε ηπείρους και περισσότερες από 100 χώρες (το 41% των επισκεπτών ήταν εκτός Γερμανίας) επισκέφθηκαν το Messe Frankfurt από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, ενώ πάνω από 500 εκθέτες και brands παρουσίασαν τα προϊόντα τους μαζί με κορυφαίες καινοτομίες και λύσεις (περισσότερα από τα μισά brands ήταν μη Γερμανικά).

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο ήταν ότι το ποσοστό των διευθυντών μεταξύ των εμπορικών επισκεπτών ήταν 62%, ενώ το 25%  των επισκεπτών ήταν κάτω των 25 ετών, αποδεικνύοντας ότι η έκθεση δεν απευθύνεται μόνο σε όσους λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις σε μια εταιρία αλλά και στη νέα γενιά.
Ο Wolfgang Marzin , Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Frankfurt, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των ανωτέρω στατιστικών και ποσοστών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσεις τους εταίρους της ένωσης VPLT και EVVC για τη δέσμευση και την υποστήριξή τους.

Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η Prolight + Sound τα τελευταία χρόνια θυμίζει όλο και λιγότερο την κραταιά διεθνή διοργάνωση του πρόσφατου παρελθόντος, τότε που κυριάρχησε μαζί με τη Musik Messe μονοπωλώντας σχεδόν τη διεθνή εκθεσιακή αγορά του κλάδου για πάνω από 3 δεκαετίες.

Οι εκθέσεις, όπως και η ζωή κάνουν κύκλους και είναι προφανές ότι οι διοργανωτές της Prolight + Sound όπως αποδείχθηκε και φέτος δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως κάνουν (και θα κάνουν) τα πάντα προκειμένου να τονώσουν την έκθεση προσαρμόζοντάς την στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής στην οποία η σύγκλιση όλων των τεχνολογιών που αφορούν (και) τα οπτικοακουστικά και φωτστικά συστήματα, γίνεται πλέον με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Εν κατακλείδι, η φετινή Prolight + Sound ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών και απολαύσαμε μια αξιοπρεπέστατη διοργάνωση, με πολλά νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα ειδικά από τους τομείς του lighting + staging...

Οσον αφορά το άμεσο μέλλον, η μωβ συσκευασία μιας νοστιμότατης καραμέλας στο press pack που μας είχε αφήσει η διοργάνωση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ίσως μας δείχνει ενδεχομένως έναν νέο δρόμο για την έκθεση (δείτε σχετική φωτό), ή μπορεί και όχι…

Ωστόσο, όπως πολύ εύστοχα έχει πεί ένας φίλος από την Ελλάδα πρίν από μερικά χρόνια...
«η Prolight + Sound θα έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της δουλειάς (στήνουν συναυλίες, event και παραγωγές) κι εγώ θα συνεχίσω να έρχομαι όσο θα υπάρχουν χρηστικά πράγματα να δώ για τη δουλειά μου και καντίνες με λουκάνικα & μπύρα στο προαύλιο του εκθεσιακού»...

Ραντεβού στην Prolight + Sound 2025 (8-11 Απριλίου 2025)!

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση