Διαφήμιση
Τρίτη, 29 Αύγουστος 2023 09:33

Immersive εμπειρία με Adamson

Το Omar Sheriff των Karpe (πρόκειται για ένα δημοφιλές Νορβηγικό ραπ ντουέτο από το Οσλο), αποτελεί μια εξαιρετική μουσική παραγωγή που συνδυάζει διαφορετικές παραδόσεις και γλώσσες. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022 και κατέρριψε αμέσως το Νορβηγικό ρεκόρ όλων των εποχών, όσον αφορά το streaming για ένα άλμπουμ. Ο Omar Sheriff είναι μια ιστορία για τις ρίζες, για την οικογένεια και την ανατροφή, για το που τελικά ανήκει κανείς… Πρόκειται για μια ιστορία που λέγεται σε έναν απρόσκοπτο συνδυασμό παραδόσεων και γλωσσών. Νορβηγικά και Αραβικά, Γκουτζαράτι, Χίντι και Αγγλικά – επίσης γνωστά ως ποπ της διασποράς.

Ο σκηνοθέτης Kavar Singh οραματίστηκε για πρώτη φορά την ιδέα σε μια ταινία που εξακολουθεί να προβάλλεται ασταμάτητα στο http://www.omarsheriff.no/. Χωρίς αρχή και  χωρίς τέλος. Αδύνατη η έναρξη, η διακοπή ή η κύλιση. Το κοινό μπαίνει στον βρόχο, ένα ινδικό-αραβικό σύμπαν επιστημονικής φαντασίας, ένα διαυγές όνειρο - και παρακολουθεί μέχρι να νιώσει πλήρωση και ολοκλήρωση. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα παλιό θεατρικό κτίριο στην πόλη Skien της Νορβηγίας. Οι Karpe αγόρασαν το κτίριο των 3.000 τετραγωνικών μέτρων το 2018, επειδή ήθελαν να προσκαλέσουν 100 από τους πιο αφοσιωμένους θαυμαστές τους σε μια καθηλωτική εμπειρία, χρησιμοποιώντας κάθε γωνιά για να προσαρμόσουν την εμπειρία σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.

Οι απαιτήσεις ήχου για το Omar Sheriff Live Show παρουσίασαν μια μοναδική πρόκληση. Οι Karpe, αναπαράγουν hip-hop και R'n'B υψηλής ενέργειας συνοδευόμενο από πολλαπλά ακουστικά όργανα και φωνές. Αυτή η παραγωγή με σχεδιασμό 360 μοιρών, απαιτούσε ένα ισχυρό σύστημα ικανό να μεταδώσει την immersive εμπειρία σε ολόκληρο το venue, διατηρώντας τη λεπτομέρεια και τη φινέτσα. 

Η ιδέα και ο σχεδιασμός της παράστασης ενσωμάτωσαν επίσης έναν ιπτάμενο κύβο ως καπάκι της σκηνής. Τα σταθερά φυσικά σημεία αναφοράς έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος PA, συμπεριλαμβανομένου του βάρους και του μεγέθους της σκηνής. Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Adamson Systems Engineering χρησιμοποίησε το λογισμικό Blueprint προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη διαμόρφωση του PA συστήματος. Η διαδικασία σχεδιασμού περιλάμβανε πολλαπλές επαναλήψεις για την προσαρμογή των αλλαγών στη σχεδίαση σκηνικών και τη θέση της σκηνής.

Το Blueprint προέβλεψε με ακρίβεια την κάλυψη για μεμονωμένες συστοιχίες και για ολόκληρο το σύστημα. Τα αποτελέσματα του πραγματικού συστήματος, έδειξαν εξαιρετική αντιστοιχία με την προσομοίωση.

Η σειρά line array E Series της Adamson επιλέχθηκε για την καταλληλότητά της να ανταποκριθεί στις μοναδικές προκλήσεις της παραγωγής. Ο Espen Husby, ο μηχανικός FOH των Karpe, είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως τη E-Series για το έργο του 2017 του συγκροτήματος στον ίδιο χώρο και για άλλη μια φορά το επέλεξε ως το προτιμώμενο σύστημα. Όπως ανέφερε, η σειρά E τον εντυπωσίασε με την εξαιρετική ικανότητα εξόδου, τη σαφήνεια και τη συνολική ποιότητα ήχου.
Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν την απόφασή του ήταν η ικανότητα του συστήματος να αποδίδει ισχυρό και κατανοητό ήχο. Επιπλέον, η αξιοσημείωτη απόκριση εντός και εκτός άξονα της σειράς E έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ομοιόμορφης κάλυψης σε όλο το venue, παρά την περίπλοκη διάταξη.


184 καμπίνες Adamson

Για την υλοποίηση της παραγωγής, εγκαταστάθηκαν συνολικά 184 καμπίνες. Το κυρίως PA σύστημα αποτελούνταν από δύο αναρτήσεις με 6 καμπίνες E15 και 9 καμπίνες E12, δυο συστοιχίες με 9 καμπίνες E15 και 6 E12 και δύο συστοιχίες με 12 καμπίνες S10. Για το low end χρησιμοποιήθηκαν 32 sub E119 (διατεταγμένα σε 4 αναρτημένες συστοιχίες των 8 sub έκαστη) και 22 E219 τοποθετημένα στο δάπεδο (διατεταγμένα σε 11 FB cardio stacks). Επιπλέον, υπήρχαν τέσσερις αναρτημένες συστοιχίες 3 καμπινών S10 έκαστη, που ήταν τοποθετημένες κάτω από τα αναρτημένα E119, εκτελώντας χρέη front fill, ενώ 16 καμπίνες S7P τοποθετήθηκαν στην άκρη της σκηνής αναλαμβάνοντας fill αποστολή…Το σύστημα οδηγήθηκε από 48x ενισχυτές PLM20K44/12K44 και ελεγχόταν από 2 επεξεργαστές LM44 matrix. Ένα dual redundant δίκτυο Dante με Cisco switches και συνδέσεις οπτικών ινών εξασφάλιζε απρόσκοπτη διανομή ήχου. Σημειωτέον, η τοποθέτηση των sub αποτέλεσε μια μοναδική πρόκληση όσον αφορά την τοποθεσία και το βάρος. 

Ο Sebastian Ekeberg, ο Σχεδιαστής Παραγωγής των Karpe, που έχει μακρά εμπειρία ως σχεδιαστής φωτισμών για μια σειρά περιοδειών, αλλά και ως Τεχνικός Παραγωγός και Τεχνικός Διευθυντής Σκηνής για τη Νορβηγική Όπερα & Μπαλέτο, είχε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος των Karpe.

Ο σχεδιασμός του συστήματος υλοποιήθηκε από τον Jochen Sommer, ενώ το system tuning επιμελήθηκαν οι David Nulli Amadio και Jochen Sommer. Ο Kenneth Vadset ήταν ο μηχανικός συστήματος, ενώ ο Espen Husby και ο Simon Eraker ανέλαβαν την επιμέλεια του FOH και της μηχανικής οθόνης, αντίστοιχα. Ο Raymond Hellem λειτούργησε ως ο τεχνικός σύνδεσμος μεταξύ των ερμηνευτών και της υπόλοιπης παραγωγής. Βρισκόταν κάτω από το πάτωμα της σκηνής, μαζί με τον μηχανικό παρακολούθησης, τον μηχανικό ασύρματων συστημάτων και τους backliners, ενώ ήταν αυτός που ‘έτρεχε’ το timecode, τα midichanges και τα backing κομμάτια. Την ομάδα των τεχνικών αποτελούσαν οι Aksel Rønningen, Ole Marius Holden και Martin Aasen από τη Norsk Produksjon και Stéphane Barba από την MPM.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Adamson, όλη η ομάδα παραγωγής επιλέχθηκε προσεκτικά για να λειτουργήσει ως μια ολοκληρωμένη μονάδα που ωθεί τα όρια της σημερινής τεχνολογίας μπροστά. Ως αποτέλεσμα της ομάδας σχεδιασμού και παραγωγής, η παράσταση αποτέλεσε μια τεχνική παραγωγή χωρίς συμβιβασμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα της Adamson στα μέρη μας θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση