Διαφήμιση
Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2019 10:58

Η ‘Ενέργεια’ της Adamson

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Kariotis Audio & Lighting δεν πρόλαβε καλά – καλά να ανακοινώσει την αντιπροσώπευση της Adamson για Ελλάδα & Κύπρο, και με το καλημέρα διοργάνωσε event για την παρουσίαση του συστήματος Ε12 από την κορυφαία σειρά Energia της Adamson, που έκανε ντεμπούτο στη χώρα μας μέσω της εταιρίας Kariotis Event Productions του Μελέτη Καριώτη.
Στο πραγματικά προσεγμένο event που πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες της εταιρίας στα Μέγαρα, η συμμετοχή ήταν αρκετά υψηλή (παρότι οι περισσότεροι βρίσκονταν σε κάποιο Live) καθώς παραβρέθηκαν αρκετοί ηχολήπτες, ιδιοκτήτες rental εταιριών και system engineers, ενώ την παρουσίαση και το demo του συστήματος ανέλαβε ο Jasper Ravesteijn, διευθυντής πωλήσεων ΕΜΕΑ για την Adamson.
Κερασάκι στην τούρτα ήταν και τα demo συστήματα της επίσης νεοφερμένης Montarbo που επίσης αποτελεί νέα εταιρία στο ρόστερ της Kariotis Audio & Lighting. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

«Ενέργεια» - To κορυφαίο project της Adamson
Ναι, «Ενέργεια» στα Ελληνικά, αφού θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο κος Brock Adamson κατά την παρουσίαση του project ‘Energia’ πρίν από περίπου 8 χρόνια, δανείστηκε μια Ελληνικότατη λέξη για το νέο του εγχείρημα. Όπως επίσης θα προσέξατε, δεν αναφέρω ‘σειρά’ ‘Energia’, αλλά project ‘Energia’, γεγονός που μαρτυρά ότι για την Adamson η συγκεκριμένη line array σειρά – ναυαρχίδα αποτελούσε ένα πρωτοποριακό και ολοκαίνουργιο εγχείρημα από τη σύλληψη και το σχεδιασμό ακόμα…

Energia E12 και E-Capsule - Οι απαραίτητες συστάσεις
Η σειρά ‘Energia’ περιλαμβάνει δυο εκπροσώπους (όσον αφορά τις full-range υλοποιήσεις) το μεγάλο Ε15 που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της εταιρίας και το λίγο μικρότερο E12 (το σύστημα που ακούσαμε δηλαδή) που είναι ένα ακριβώς ίδιο project σε μικρότερο φορμά καμπίνας.
Το Ε-12 πραγματοποίησε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην έκθεση prolight+sound του 2014 στη Φρανκφούρτη με τον υπογράφων να βρίσκεται ανάμεσα στην εκλεκτή παρέα δημοσιογράφων στο επίσημο press event του λανσαρίσματος.
Θυμάμαι ότι το touring πακέτο που παρουσιάστηκε τότε ήταν το  E12/E218, ενώ σήμερα το ρόλο του sub αναλαμβάνει το E219 (αυτό άλλωστε συνόδευε το Ε12 που ακούσαμε εδώ στα Μέγαρα). Ο συνδυασμός E12/E219 είναι σύμφωνα με την Adamson ιδανικός για rental εταιρίες που αναζητούν ένα ευέλικτο line array και subwoofer που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε είδους πρόγραμμα και venue.

Το Adamson E12 αποτελεί ένα 3δρομο line array σύστημα που ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες σε καμπίνα, μονάδες και κυματοδηγούς, προκειμένου να επιτευχθεί μικρή μάζα και αντίστοιχα μικρό βάρος για κάθε καμπίνα. 
Στην καρδιά του E12 συναντάμε την E-Capsule, που αποτελεί το δομικό σκελετό κάθε καμπίνας (με κατοχύρωση ειδικής πατέντας) που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με ακρίβεια και βασίζεται στο αλουμίνιο.
Η εν λόγω σκελετική δομή αποτελεί ένα άκαμπτο πλαίσιο για την προσαρμογή του εξελιγμένου rigging συστήματος Autolock, ενώ παράλληλα ‘στεγάζει’ και τις μεγαφωνικές mid-high μονάδες της καμπίνας που είναι ομοαξονικά τοποθετημένες στην τροποποιημένη μονάδα Co-Linear Drive E12 της Adamson.

Το mid-high section κάθε καμπίνας Ε12 αποτελείται από ένα 7” midrange (YX7) με κώνο από Kevlar και μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου, ενώ ομοαξονικά ως προς αυτό εδράζεται το 4ιντσο HF driver νέας γενιάς της εταιρίας (NH4TA2), με το συνδυασμό αυτό να επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις ενέργειας και ιδιαίτερα χαμηλή παραμόρφωση σε υψηλά επίπεδα SPL.
Το εν λόγω ομοαξονικό σύνολο φορτίζεται από βελτιστοποιημένο κυματοδηγό, που βασίζεται σε σφαιροειδή γεωμετρία προβολής, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με την εταιρία, τον ακριβή έλεγχο των μονάδων και την ελάχιστη δυνατή ολική αρμονική παραμόρφωση, ενώ η διασπορά στον οριζόντιο και κάθετο άξονα αντίστοιχα, ανέρχεται στις 110° x 8°.

Το E-Capsule ολοκληρώνεται από δυο ανεξάρτητες ‘καμπίνες’ όπου φιλοξενούνται τα δυο γούφερ 12 ιντσών της Adamson (ND12-S) με 4ιντσο πηνίο φωνής, κώνο φυσικά από Kevlar (ένα υλικό φημισμένο για την ακαμψία του, την ανθεκτικότητά του και το χαμηλό βάρος του, στο οποί η Adamson παραμένει πιστή εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες), αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Advanced Conus Architecture της Adamson.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρουσίαση του Ε12 να αναφέρουμε ότι η απόκριση συχνότητάς του εκτείνεται από 60Hz-18kHz, το μέγιστο SPL του στα 145dB, ενώ το βάρος κάθε καμπίνας είναι 59,9 κιλά.

Το sub Ε219…
Το sub Ε219 σχεδιάστηκε για να αναλάβει το low end της σειράς Energia. ‘Φοράει’ δυο γούφερ SD19 με κώνο από Kevlar διαμέτρου 19ιντσών και μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου. Η απόκριση συχνότητάς του εκτείνεται από 28Hz-90Hz και το μέγιστο SPL του φτάνει στα 144dB, ενώ το βάρος του ανέρχεται στα 106,6 κιλά.

και το E-Rack
To E-Rack αναλαμβάνει την οδήγηση και τον έλεγχο των συστημάτων της σειράς Energia της Adamson και αποτελείται από δυο ή τρεις ενισχυτές Lab.gruppen PLM+ series (εν προκειμένω PLM20K44) που περιλαμβάνουν Lake processing και Dante audio networking, μαζί με Audio panel και AC panel.

‘Ενέργεια’ όνομα και πράγμα…
Το σύστημα που βρισκόταν εγκατεστημένο απέναντί μας αποτελούνται από 9 Ε12 και 4E219 ανά πλευρά, ενώ συνολικά 4 E-Rack ανά σετ των δυο (με δυο PLM20K44 έκαστο), ανέλαβαν την οδήγησή του. Στο demo που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ακροάσεων ήταν πλούσιο και διαφορετικό και όλοι έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα (ενώ αρκετοί το άκουσαν και με δικό τους πρόγραμμα και δικές τους ηχογραφήσεις).
Αναμφίβολα λοιπόν, από τις ακροάσεις προέκυψε αβίαστα και ξεκάθαρα ότι το σύστημα είναι από το πάνω – πάνω ράφι, η ενέργειά του και το spl του είναι ενδεικτικά του ονόματός του αλλά και του συνολικού project της Adamson, ενώ εξαιρετική ήταν η κάλυψη του χώρου ακροάσεων.

Οσον αφορά τον ηχητικό του χαρακτήρα, το σύστημα ακολουθεί τις βασικές επιταγές της ευρύτερης Αμερικάνικης σχολής στην οποία ανήκει και η Καναδική εταιρία, όντας άμεσο, ρεαλιστικό και με πρώτο του μέλημα να αναδείξει τα όργανα και τη μίξη και όχι τα δικά του χαρακτηριστικά.
Αν του έβαζα λοιπόν έναν τίτλο θα το χαρακτήριζα: άμεσο και ακριβές αλλά επουδενί κλινικό και ‘χειρουργικό’. Παράλληλα απέδειξε (έστω και στο playback) ότι η άριστη διαχείριση των δυναμικών και των έντονων μεταβατικών της μουσικής και μάλιστα με φυσικό και αβίαστο τρόπο, αποτελεί ακόμα ένα δυνατό του ατού. Επίσης σου δίνει την αίσθηση ότι άνετα μπορεί να καλύψει μεγάλα venues με απαιτητικό πρόγραμμα σε υψηλές SPL στάθμες «δίχως οι κώνοι των μεγαφώνων του να είναι συνεχώς κολημμένοι στη σίτα» όπως εύστοχα σχολίασε έμπειρος συνάδελφος από το βορά που είχε ‘κατέβει’ επί τούτου για να ακούσει τα Adamson.  
Στο δια ταύτα λοιπόν, προστέθηκε άλλο ένα μεγάλο σύστημα στην (έως πρότινος στάσιμη σε μεγάλα συστήματα) Ελληνική αγορά, με τις επιλογές πλέον να είναι πολλαπλές για τις μεγάλες παραγωγές.
Φυσικά, η Adamson διαθέτει και μικρότερες σειρές (όπως η 2δρομη line array σειρά S-Line, αλλά και αρκετές installation σειρές όπως οι IS, Point, Point Concentric κλπ) που ταιριάζουν γάντι στην καθημερινότητα των Ελληνικών (και ξένων) παραγωγών και εγκαταστάσεων, αλλά και στην τσέπη όσων σκοπεύουν να επενδύσουν σε αξιόλογο, αξιόπιστο και επώνυμο σύστημα το προσεχές διάστημα…

Ο Νέος Ηχος της Montarbo
Ως γνωστόν η εταιρία Kariotis Audio & Lighting ανακοίνωσε πρόσφατα και την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Ιταλικής εταιρείας MONTARBO για την Ελληνική αγορά. Για τους παλαιότερους η Montarbo δεν χρειάζεται συστάσεις, για τους νεότερους ωστόσο που είτε δεν την γνωρίζουν, είτε την έχουν παρεξηγήσει θεωρώντας την ‘παλιά’ και μη εξελίξιμη, αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιταλική εταιρία μέσω της νέας διοίκησής της (ΕΚΟ GROUP), αναβαθμίζεται συνεχώς και κοιτάζει το μέλλον στα μάτια έχοντας ως απαραίτητα εφόδια την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, παραμένοντας πάντα μια εταιρία made in Italy.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα σειρά active ηχείων WIND PRO-EARTH PRO της εταιρίας, τα οποία υποστηρίζουν DANTE Connection και on line set up με δίκτυο για κάθε ηχείο με το λογισμικό M-Connect, χωρίς χρήση επιπλέον interface.
Μια πρώτη γεύση πήραμε από το demo των ηχείων Montarbo που είχαν εγκατασταθεί σε έναν μικρότερο χώρο στο πίσω τμήμα του κτιρίου. Εκεί ακούσαμε τα WindPro 215A (δυο ανά πλευρά) συνοδευόμενα από τα (4 ανά πλευρά) sub Earth Pro 118Α (18ιντσο, αρχιτεκτονική band-pass), το Wind Pro 208A (3δρομο, ‘φοράει’ δυο 8άρια γουφερ με το ανώτερο εξ’ αυτών (το mid) να φιλοξενεί σε ομοαξονική σύζευξη ένα HFdriver 1ίντσας, ενώ φυσικά είναι ενεργό με class D ενισχυτή, 24/96 DSP και πλήρως networkable ελεγχόμενο) συνοδευόμενο από το sub Earth Pro 115A (από ένα ανά πλευρά ως sub/δορυφόρο) και το λιλιπούτειο ΝΜ350Α (2-δρομο με 8ιντσο γούφερ και κορνα 1 ίντσας) με το sub Earth 112 (επίσης ως sub/δορυφόρο).
Οι σύντομες ακουστικές εντυπώσεις από τη νέα γενιά Montarbo έδειξαν ότι πρόκειται για τίμια συστήματα με αναλυτικό και σχεδόν ‘ατμοσφαιρικό’ ήχο, ‘μαλακό’ χαρακτήρα δίχως συχνοτικές εξάρσεις και αρκετά ευχάριστα ακόμα και αν πιεστούν. Αναμφίβολα αξίζει τον κόπο να εντάξετε στις επιλογές σας τα νέα Montarbo, ειδικά αν αναζητάτε ένα προσιτό σε τιμή και ευέλικτο σετ, με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις εφαρμοσμένες σε αυτό και μάλιστα με απλό και εύχρηστο τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις σειρές συστημάτων των Adamson και Montarbo θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση, τις ακροάσεις και τη φιλοξενία σε ένα event που στήθηκε γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα και παρότι καταμεσής του καλοκαιριού που όλοι σχεδόν ήταν σε κάποιο Live, εντούτοις μάζεψε αρκετό ‘ειδικό’ κόσμο.

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση