Διαφήμιση
Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2018 20:53

Η πλατφόρμα S6L της AVID στο Sierra

Η Mega Event συνεχίζει να αποδεικνύει εμπράκτως ότι η AVID και ειδικά το project AVID UNIFIED S6L PLATFORM αποτελεί βασική της εταιρική προτεραιότητα, καθώς υποστηρίζει τη νέα πλατφόρμα της Avid με σεμινάρια, παρουσιάσεις και συνεχείς ενέργειες ουσιαστικής προώθησης. Και ουσιαστική προώθηση δεν αποτελεί μόνο η εμπορική πολιτική και οι προωθητικές ενέργειες μιας εταιρίας, αλλά η διαρκής επένδυση στην εξειδικευμένη γνώση και την πληροφορία…

Κάπως έτσι, βρεθήκαμε σε ακόμα ένα σεμινάριο που διοργάνωσε η Mega Event  σε συνεργασία με την AVID, με το σκηνικό να είναι πλέον γνώριμο στη μεγάλη αίθουσα ηχογραφήσεων του Sierra, που για ακόμα μια φορά γέμισε με επιφάνειες εργασίας και Engine της πλατφόρμας AVID UNIFIED S6L PLATFORM.
Μόνο που αυτή τη φορά εκτός από τις μεγάλες αδελφές της, στο επίκεντρο του σεμιναρίου βρέθηκε η AVID S6L 24c που επί της ουσίας, λόγω της τιμής της αλλά και του φορμά της, αποτελεί την αντικαταστάτρια της ιδιαίτερα δημοφιλούς (στα μέρη μας και  όχι μόνο) PROFILE, με την ειδοποιό διαφορά ότι διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτήν σε επίπεδο χειρισμού, συν το γεγονός βεβαίως ότι αποτελεί μια εξ’ ολοκλήρου νέα πλατφόρμα.

Επίσης, εκτός από τους παλαιούς γνώριμους Robb Allan (μόλις είχε τελειώσει την παγκόσμια τουρνέ των Radiohead) και Pep Agullo (υπεύθυνος για τον εμπορικό τομέα), στη συντροφιά της Avid προστέθηκε και ο Chris Lambrechts που μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες, έχοντας αναλάβει τα power points της παρουσίασης, για τη συνδεσιμότητα των PRO-TOOLS και τη δυνατότητα του venue link. Παρών βεβαίως και όλο το team της Mega Event με τους Βασίλη Μιχαηλίδη, Σταύρο Μουρίκη, Αλκίνοο Περατινό και Σωτήρη Κολιό...

2ήμερο σεμινάριο με δυο session ανά ημέρα
Όπως προαναφέραμε, το 2ήμερο σεμινάριο περιλάμβανε δυο sessions ανά ημέρα, προκειμένου να μπορούν να παρευρεθούν όλοι οι ηχολήπτες και οι ιδιοκτήτες rental εταιριών, με την προσέλευση να είναι ιδιαίτερα υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2ημέρου.
Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου ξεκίνησε με την αναλυτική παρουσίαση σε Power point της πλατφόρμας S6L, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες πως ξεκίνησε η S6L με τα δύο βασικά μοντέλα 32D και 24D και τα δύο βασικά Engine 192 και 144, φτάνοντας έως σήμερα που έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη σειρά, με την μεγαλύτερη 48D για θεατρικές και broadcast εφαρμογές για δύο χειριστές, την μεσαίου βεληνεκούς 24c που όπως είπαμε βρέθηκε και στο επίκεντρο του εν λόγω σεμιναρίου, έως και τη μικρότερη 16c, το νέο 112 Engine, καθώς και το νέο stage 32 και Local i/o. 

Η κοινή πλατφόρμα AVID UNIFIED S6L PLATFORM
Το σημαντικό όσον αφορά την ανάλυση της αρχιτεκτονικής και της λογικής της AVID UNIFIED S6L PLATFORM έχει να κάνει με την πλήρη συνδεσιμότητα όλων των προϊόντων μεταξύ τους και την σχεδίαση των επιμέρους modules, έτσι ώστε ο χειριστής να έχει την ίδια ακριβώς χειριστική και ηχητική εμπειρία είτε βρίσκεται πίσω από μια 32d, είτε στη ‘μεσαία’ 24c, είτε ακόμα και στη μικρότερη 16c.
Παρουσιάστηκαν επίσης όλες οι καινοτομίες, καθώς και τα 18 software update από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη S6L.

Επίσης, παρουσιάστηκε αναλυτικά το integration της Waves και της S6L, δείχνοντας αναλυτικά τη συνδεσιμότητα ενός ή και δύο server (για instant b-up), καθώς και ο χειρισμός των waves plug ins μέσα από το περιβάλλον ελέγχου της κονσόλας, αλλά και το μοναδικό file compatibility, που σημαίνει ότι φορτώνοντας οποιοδήποτε show από παλιότερο software version, τα Waves ανοίγουν όπως ακριβώς άνοιγαν με τις ίδιες ρυθμίσεις.

Ο Chris Lambrechts ο οποίος είχε αναλάβει την P.P. παρουσίαση, συνέχισε για την συνδεσιμότητα των PRO-TOOLS  και την δυνατότητα του venue link. Ανοίγoντας real time ένα νέο project μας έδειξε πώς τα pro-tools αναγνωρίζουν αυτόματα το όνομα του show από τη Venue και ονοματίζουν το project, αλλά και πώς δημιουργούν όλα τα κανάλια που έχουν patch σε προενίσχυση με τα ονόματα τους και την κατάστασή τους, π.χ. αν είναι stereo ή mono.

Παρακολουθήσαμε στην πράξη πως σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα project στα pro-tools από το αντίστοιχο show στην Venue, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε φεστιβάλ και εναλλαγές μπαντών αφού μας γλιτώνει αρκετό χρόνο.

Συμβατότητα με τις τεχνολογίες Immersive sound (που κατά πολλούς αποτελούν τη νέα εποχή του audio)
Οι τεχνολογίες Immersive sound αποτελούν κατά πολλούς το μέλλον του audio, καθώς ειδικά στο Live κομμάτι υποστηρίζουν την πολυκαναλική 3D audio εμπειρία με μια εντελώς πρωτοποριακή προσέγγιση.

Η AVID στον τομέα αυτό συνεργάζεται με τις εταιρίες d&b και L-acoustics για τις πλατφόρμες soundscape και L-ISA αντίστοιχα, με τον Robb να μας δείχνει τα αντίστοιχα plug in που έχουν υλοποιήσει μέσα στην κονσόλα, σε συνεργασία πάντα με τις δύο εταιρείες, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους, αναλύοντας αρκετά τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το νέο αυτό περιβάλλον μίξης. 

3 ομάδες ξενάγησης και hands-on
Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν ανά ομάδες στις 3 κονσόλες (στη μια βρισκόταν ο Robb, στην άλλη ο Chris και στην τρίτη ο Βασίλης Μιχαηλίδης της Mega Event), οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με pro-tools pb.
Εκεί πραγματοποιήθηκε αναλυτική ξενάγηση σε όλο το περιβάλλον της κονσόλας, τόσο στο surface όσο και στο software, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον τρόπο χειρισμού, στον προγραμματισμό Layouts, άλλα και στα custom encoders. Φυσικά υπήρξε και ο ανάλογος χρόνος για hands on και ερωτήσεις.

Gain Sharing
Στο δεύτερο μέρος έγινε θεωρητική και (κυρίως) πρακτική αναφορά και επεξήγηση του ήδη γνωστού Gain Sharing (που αποτελεί πατέντα της Avid). Οι εισηγητές μας έδειξαν με ποιο τρόπο η Avid κατάφερε να λύσει την ανάγκη διαφορετικής χρήσης gain σε ένα δίκτυο δύο κονσολών που μοιράζονται τις ίδιες προενισχύσεις (εδω οι ερωτήσεις ήταν αρκετές, καθώς απ’ ότι φαίνεται αυτή η δυνατότητα εξακολουθεί να ενδιαφέρει σε μέγιστο βαθμό τους ηχολήπτες).
Το gain sharing έγινε πολύ πιο κατανοητό στην πράξη όταν ο Chris έπιασε ένα μικρόφωνο και ο Robb άρχισε να πειράζει το gain  στην άλλη κονσόλα (δείχνοντας ακριβώς την ανεξαρτησία που έχουν οι δύο χειριστές).

Σε αυτό το σημείο μας έδειξαν τον ρόλο master και slave και των διαμοιρασμό των outputs ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χειριστή, ενώ μας εξήγησαν ότι όποιοις από τους δυο ηχολήπτες μιας συναυλίας (F.O.H ή MON) έχει την δυνατότητα να διαλέξει output cards ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του Live και τις δικές του.
Εδώ έγινε και αναφορά στο γιατί  μπάντες όπως οι  Radiohead αλλά και οι Muse διαλέγουν να χρησιμοποιούν gain sharing στις περιοδείες τους (για λόγους εργονομίας αλλά και καλυτέρευσης του ηχητικού αποτελέσματος), αφού αποφεύγουν τις ατελείωτες ‘πλεξούδες’ καλωδίων αλλά και splitter.

Στην 24c με το show των Massive attack
Η συνέχεια ήταν στην  24c με το  show των Massive attack ακολουθούμενο από τα Pro-tools και τον Robb να μας αναλύει το στήσιμο σε επίπεδο snapshot και την σημαντική προσθήκη L.T.C που απλοποιεί πολύ τον τρόπο που κάνουν πρόβες αλλά και στις συνθήκες του Live.
Eκεί ο Robb επέμεινε αρκετά εμβαθύνοντας αναλυτικά στον προγραμματισμό της κονσόλας (EVENTS), δείχνοντάς μας με πραγματικά παραδείγματα από το δικό του show με τους Massive, το πόσο οι μηχανικοί της Avid έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό της κονσόλας για πολύ απλά, αλλά και για πολύ σύνθετα πράγματα.

…και στην 32d φορτώνοντας το show των Radiohead
Το κάθε session έκλεινε με τον Robb να μεταφέρεται στην 32d φορτώνοντας το show των Radiohead, αφού πρόσφατα είχε την εμπειρία να αναλάβει την περιοδεία των Radiohead για την Λατινική και Κεντρική Αμερική. Δείχνοντάς μας λοιπόν ένα διαφορετικό workflow που χρησιμοποιήθηκε χωρίς L.t.c  ή M.t.c αλλά βασισμένο αποκλειστικά στον προγραμματισμό των Layouts ανά snapshot, δίνοντας ευκολία στην μίξη ανα τραγούδι, καθώς τα inputs στο συγκεκριμένο show είναι περίπου 144. Σε αυτό το σημείο μας έδειξε συνδυαστικά και την ευκολία του Vca spill.

Αντί επιλόγου…
Και πάλι το κάθε session έκλεισε με απορίες και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, στις οποίες οι εισηγητές της παρουσίασης απαντούσαν όσο πιο αναλυτικά γινόταν, θέλοντας να διευκρινίσουν τα πάντα και να λύσουν κάθε απορία…
Στο δια ταύτα της παρουσίασης ας κρατήσουμε ότι μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του σεμιναρίου η νέα AVID S6L 24c που όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή της παρουσίασης, αποτελεί (λόγω της τιμής της αλλά και του μεγέθους της) την αντικαταστάτρια της PROFILE μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς κονσόλας όχι μόνο στα μέρη μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, της κονσόλας που ουσιαστικά μύησε χιλιάδες ηχολήπτες ανά τον κόσμο στη νοοτροπία δουλειάς & μίξης της AVID.

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν η νέα 24c είναι έτοιμη να μπεί δυναμικά στην Ελληνική αγορά και απ’ ότι πληροφορηθήκαμε η αρχή ήδη έγινε εδώ στο Sierra…
Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω σεμινάριο αλλά και για όλα τα προιόντα της οικογένειας AVID UNIFIED S6L PLATFORM θα σας δώσουν στη Mega Event, την οποία και ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο σεμινάριο…

Επαφή
Mega Event

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση