Διαφήμιση
Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2024 00:49

Η Πράσινη ανάπτυξη στις ενδοεπικοινωνίες

του Βασίλη Λαδονικόλα

Με την πολυπλοκότητα των κάθε είδους παραγωγών να αυξάνεται δραστικά καθώς συμμετέχουν σε αυτές πολλοί περισσότεροι τομείς και συντελεστές απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, η σωστή, απροβλημάτιστη και ολοκληρωμένη ψηφιακή (πλέον) ενδοεπικοινωνία, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε παραγωγής, αποτελεί το Νο 1 ζητούμενο στις μέρες μας. Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από το γεμάτο Showroom της Audio & Vision με στελέχη από εταιρίες πρώτης γραμμής που ήρθαν για να γνωρίσουν καλύτερα τα συστήματα της Green-Go Digital.

Τη γενική παρουσίαση της Green-Go στο Showroom της Audio & Vision ανέλαβε ο Henk-Jan Blok, Product Specialist της Green-Go Digital με τη συνεργασία του Βασίλη Σκούρα (Audio Products Specialist @Audio & Vision) και την  παρουσίαση να χωρίζεται σε δυο μέρη: στο θεωρητικό και το πρακτικό.

Γενικές δυνατότητες

Ο Henk μας μίλησε για τις γενικές δυνατότητες του συστήματος της Green-Go Digital αναφέροντάς μας ότι κάθε device και κάθε engine έχει 32 κανάλια, υποστηρίζει 400 γκρουπ και έως 3000 users. Τα ψηφιακά συστήματα της εταιρίας λειτουργούν στα 48, 32 και 16kHz αλλά φυσικά προτιμούν την υψηλότερη ανάλυση.

Παρουσιάζοντάς μας τα νέα προϊόντα, ανέφερε ότι χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή, ενώ για το v 5 firmware μας πληροφόρησε ότι το παρουσίασαν πριν μερικά χρόνια και αποδείχθηκε ιδιαίτερα σταθερό και αποδοτικό.
Στη συνέχεια μας παρουσίασε αναλυτικά τα Beltpacks και wireless, τα οποία βγαίνουν σε νορμάλ και sport και σε ασύρματες και ενσύρματες εκδόσεις.

Σειρά είχε η παρουσία των Desk & rack station, καθώς και των Interfaces (φυσικά διαθέτουν στη γκάμα τους και Dante interface) και των wall panels της εταιρίας.
Οσον αφορά τα Switches είδαμε συσκευές με 5, με 8 και 18 θύρες, ενώ όπως μας είπε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και επώνυμα Switches 3ων κατασκευαστών. Όλα τους φυσικά είναι POE όσον αφορά την τροφοδοσία τους.

Green
Go Control
Πρόκειται για την εφαρμογή που ελέγχει όλα τα συστήματά τους και βεβαίως χρησιμοποιούν ένα λογισμικό για όλα τους τα συστήματα. Είναι μια ελεύθερη εφαρμογή ανεξαρτήτως μεγέθους,  δεν έχουν licenses και υποστηρίζουν τον πλήρη έλεγχο κάθε συστήματος. Ουσιαστικά, το Green Go Control το χηρσιμοποιείς για να διαμορφώσεις, να σετάρεις τη συσκευή και να σώσεις τα πάντα. Μετά, το σύστημα λειτουργεί ως stand alone και ουσιαστικά δεν έχεις ανάγκη την εφαρμογή.

Definitions
Πρώτα είναι οι users που διαμορφώνουν την εφαρμογή και όλες τις λεπτομέρειες που έχουν σχέση με τον εκάστοτε χρήστη και τις συσκευές που θα χρησιμοποιεί και θα έχει πρόσβαση. Μετά ακολουθούν τα κανάλια, καθώς όπως είπαμε υπάρχουν διαθέσιμα 32 κανάλια που μπορούν να δρομολογηθούν σε κάθε προορισμό και ανάγκη. Μπορούν να δρομολογηθούν κόμβοι ενδοεπικοινωνίας από κανάλι σε γκρουπ ή από κανάλι σε user, ενώ εξίσου χρήσιμο είναι ότι μπορούμε να καθορίσουμε και προσωρινά κανάλια για μια και μόνο συζήτηση με έναν user.

Οσον αφορά τη λειτουργία και τη χρήση των γκρουπ, δημιουργούμε ομάδες για αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ φυσικά κάποιος μπορεί να είναι μέλος (κάποιο κανάλι) σε πολλαπλά γκρούπ.
Εν συνεχεία έχουμε τα devices και τη δυνατότητα δημιουργίας αρχείων (απλά αυτά που έχουμε στον υπολογιστή μας περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτά στις συσκευές) και εν συνεχεία περνάμε στη λειτουργία configuration.

Στη συνέχεια ο Henk μας μετέφερε στο download section του συστήματος και μας έδειξε τι μπορούμε να κατεβάσουμε και στα δυο λειτουργικά, ενώ εστιάσαμε και στο manual κάθε συσκευής που αποδείχθηκε ιδιαίτερα λειτουργικό και χρηστικό για λύσεις πάνω στη δουλειά. Περιηγηθήκαμε επίσης στο connection view για το ποιός είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο, στις ασύρματες συσκευές κλπ...
Όπως επισήμανε ο εισηγητής μας, ένα σημαντικό κουπί είναι το «save to devices», καθώς είναι σημαντικό να το πατήσουμε για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που έχουμε χρησιμοποιήσει, διαφορετικά δεν αποθηκεύονται. Εν συνεχεία μας απασχόλησε η διαδικασία «Set up new», ενώ μέσω του Support connection οποιοσδήποτε τεχνικός από όλο τον κόσμο μπαίνει μέσω κωδικών σε όποιο σύστημα και βοηθάει τον user ή την εταιρία. Σημειωτέον ότι λειτουργεί ακόμα και με κακής ποιότητας σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και ως head user αν χρειαστεί...

Οσον αφορά το IP addressing μας επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο, ενώ μας έδειξε πως γίνεται το firmware update ανά συσκευή και μας επισήμανε ότι είναι μια διαδικασία που κάνουνε πρίν το show και τη χρήση του συστήματος, γιατί χρειάζεται κάποιο χρόνο υλοποίησης (μερικά δευτερόλεπτα είναι μόνο, αλλά καλό είναι να μην είναι εντός του show).
Στην πράξη, συνέδεσε ένα beltpack WBPX 12791 και έκανε firmware update, ενώ στη συνέχεια έκανε edit στο όνομα της συσκευής.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τη χρηστικότητα και την ευελιξία της διαδικασίας, απάντησε ότι δεν γίνεται (ακόμα) με ένα «κλικ» να αλλάξει configuration, όμως αυτή τη στιγμή ήδη σχεδιάζουν snapshots, προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την όλη διαδικασία.

Από τη θεωρία στην πράξη
Μετά το διάλλειμα, ο Henk μας έδωσε να εκτελέσουμε 4 Tasks προκειμένου να κατανοήσουμε εμπράκτως τη λειτουργία του συστήματος.
Το Task 1 προέβλεπε τη δημιουργία ενός άδειου configuration file στο οποίο έπρεπε να εισάγουμε όλα τα ενσύρματα devices, να τα ονοματίσουμε και να ελέγξουμε ότι όλα διαθέτουν το τελευταίο firmware.
Το Task 2 μας ζητούσε τη δημιουργία 4 γκρουπ και 6 users και μας ζητούσε να κάνουμε Assign 1 user και 2 groups στο πρώτο κανάλι, να δημιουργήσουμε device profiles για δυο από τους users. Εν συνεχεία έπρεπε να αλλάξουμε το audio profile σε έναν user μεταβάλλοντας τα gate και compressor settings.

Για τις offline δυνατότητες του συστήματος και την προ - προετοιμασία μας μίλησε ο Βασίλης Σκούρας, περιγράφοντάς μας συνοπτικά το πως μπορούμε να προετοιμάσουμε όλο το show σε επίπεδο επικοινωνίας από το σπίτι, ώστε αργότερα στη δουλειά να έχουμε να ασχοληθούμε μόνο με τις λεπτομέρειες του setup…

Είδαμε επίσης ότι μπορούμε να περάσουμε τις ρυθμίσεις σε template (audio ρυθμίσεις) και να τις εισάγουμε στις συσκευές. Ουσιαστικά μπoρούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με τα templates. Τέλος την τιμητική τους είχαν τα special channels (για ανακοινώσεις, emergency καταστάσεις κλπ).

Κλείνοντας μιλήσαμε για Templates, Setup Assistants, Rooms, Flex list και φυσικά Wireless διασυνδέσεις, με το Henk να τονίζει ότι η σωστή τοποθέτηση των κεραιών είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη διαδικασία (πάντα ψηλά και το ελάχιστο 1 μέτρο κοντά, μακριά από EMF sources όπως cable bridge, dimmers κλπ).
Μας ενημέρωσε ότι η νέα κεραία έρχεται τον Οκτώβρη, ενώ του χρόνου θα έχουμε και τα αναβαθμισμένα beltpacks και μας επισήμανε ότι τo δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά του Green Go, γι αυτό και θέλουμε σωστές διατάξεις και ποιοτικό εξοπλισμό (όπως καλώδια, switches, κλπ).

Εν κατακλείδι, γνωρίσαμε από κοντά ένα εξαιρετικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας που είναι ευέλικτο, προσαρμόζεται σε κάθε σύγχρονη ανάγκη και συνδυάζει όπως μάθαμε και έναν υψηλό λόγο τιμής προς απόδοσης, αφού στο τέλος, κακά τα ψέματα, πάντα μετράει (και) το ταμέιο...
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ήταν ήδη users και το επίπεδο συμμετοχής, ερωτήσεων και παρεμβάσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό, κάτι που αναγνώρισε και ο Henk.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ψηφιακά συστήματα ενδοεπικοινωνίας της Green-Go Digital, θα σας δώσουν στην Audio & Vision, την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία…

Eπαφή
Audio & Vision

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση