Διαφήμιση
Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 14:20

The d&b Soundscape – επίσημο ντεμπούτο στην ISE

Το d&b Soundscape λειτουργεί βασιζόμενο στην πανίσχυρη πλατφόρμα DS100 Signal Engine και σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρία, ενσωματώνει με δυναμικό τρόπο engineering και artistry. To Soundscape αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ για τη Γερμανική εταιρία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι το ανέπτυσσε τα τελευταία 5 χρόνια με τις δοκιμές να γίνονται σε πραγματικές συνθήκες με κορυφαίους καλλιτέχνες σε εξίσου επώνυμα venues. Η d&b υποστηρίζει ότι με το Soundscape αλλάζει πλήρως η προσέγγιση του live sound mixing και του system design, καθώς το ακουστικό περιβάλλον δεν πάζει κανένα απολύτως ρόλο, καθώς μπορεί να ‘επαναδημιουργηθεί’, ενώ παράλληλα οι ηχητικές πηγές τοποθετούνται στο βέλτιστο σημείο και μπορούν να μετακινηθούν κατά το δοκούν.

‘Democracy for Listeners’
Σύμφωνα με τον Ralf Zuleeg, Head of Sales Services and Application Engineering της d&b audiotechnik, «το ερώτημα ανέκαθεν ήταν το εξής: «πως μπορούμε να έχουμε τον ίδιο φυσικό ήχο και όλοι οι θεατές ενός venue – μηδενός εξαιρουμένου - να βιώνουν την ίδια ακριβώς ηχητική εμπειρία από ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου. Με Soundscape μπορούμε να επιτέλους να επιτύχουμε ακριβώς αυτό, γι’ αυτό και ο στόχος τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του όλου concept είχε προσδιοριστεί από τους ίδιους ως ‘Democracy for Listeners’...

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Soundscape έχει τη σωστή ονομασία καθώς περιγράφει το σύνολο των ήχων που μας περιβάλλει σε μια συκγκεριμένη χρονική στιγμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου, με το όλο project να ξεπερνά κατά πολύ τους περιορισμούς του συμβατικού sound design, όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα. 
Ένα χαρακτηριστικό και άμεσα κατανοητό παράδειγμα των επιτευγμάτων του d&b Soundscape είναι το εξής απλό: κατά κοινή παραδοχή όλων, την απόλυτη στερεοφωνική εικόνα σε ένα συναυλιακό χώρο, την έχει μια πολύ μικρή μερίδα κοινού που βρίσκεται στον κεντρικό άξονα μεταξύ ενός στερεοφωνικού (left and right) συστήματος. Το Soundscape υπόσχεται να διευρύνει αυτό το προνόμιο (της απόλυτης στεροφωνίας) σε όλους τους θεατές ενός venue και μάλιστα με μη απωλεστικό τρόπο και να ευθυγραμίσει έτσι την όραση με την ακοή, καθώς θα ακούνε την κάθε πηγή εκεί απ’ όπου τη βλέπουν, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

DS100 Signal Engine / d&b En-Scene / d&b En-Space
Η καρδιά της εν λόγω πλατφόρμας είναι το DS100 Signal Engine, ένα υψηλής πιστότητας και τεχνολογίας audio processor με πρωτόκολο Dante networking και πανίσχυρο 64x64 level and delay matrix με δυνατότητας επέκτασης της επεξεργαστικής του ισχύς και των αντίστοιχων δυνατοτήτων (in- and output processing).
Το πλήρες δυναμικό του d&b Soundscape είναι προσβάσιμο μέσω δύο προαιρετικών software modules που από κοινού συνθέτουν ένα ισχυρό εργαλείο για τους σχεδιαστές ήχου. Πρόκειται για τα d&b En-Scene και d&b En-Space που είναι προσβάσιμα μέσω του οικείου R1 Remote control software.

Το d&b En-Scene αποτελεί ένα εργαλείο εντοπισμού της θέσης της ηχητικής πηγής που επιτρέπει την μεμονωμένη τοποθέτηση και κίνηση έως και 64 ηχητικών πηγών (αντικειμένων τα χαρακτηρίζει η εταιρία). Εν συνεχεία παρουσιάζει με ακρίβεια τα ‘σενάρια’ της σκηνής έτσι ώστε κάθε ηχητικό αντικείμενο να αντιστοιχεί τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Ετσι, όλο το ακροατήριο μπορεί πλέον να ακούει αυτό που βλέπει και αντίστροφα.

Αντνίστοιχα, το d&b En-Space είναι ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο εξομοίωσης αίθουσας το οποίο μπορεί να προσθέσει και να τροποποιήσει τις ‘υπογραφές αντήχησης’ για οποιοδήποτε δεδομένο χώρο, δίνοντας μια εμπλουτισμένη, φυσική ακουστική αναπαραγωγή. Αυτές οι ‘υπογραφές αντήχησης’ είναι προσομοιώσεις που προέρχονται από ακουστικές μετρήσεις έξι φημισμένων χώρων και τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται στον επεξεργαστή ήχου. Ολο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φυσική τροποποίηση των ακουστικών χαρακτηριστικών ενός χώρου, είτε πρόκειται για κλειστό, είτε για ανοικτό χώρο.

Το Soundscape έχει σχεδιαστεί για να είναι απολύτως συμβατό με το υπάρχων Workflow της d&b, καθώς τα συστήματα θα σετάρονται και θα ρυθμίζονται με τη βοήθεια του d&b ArrayCalc.
Επιπλέον, η εταιρία επισημαίνει ότι το DS100 δεν είναι κλειστό σύστημα, καθώς μέσω του πρωτοκόλλου AES70 (OCA) μπορεί να συνεργαστεί με ψηφιακές κονσόλες και επεξεργαστές τρίτων κατασκευαστών, ενώ ήδη όπως επισημαίνει η εταιρία υπάρχουν ήδη συνεργάτες τεχνολογίας στην ανάπτυξη του επεξεργαστή DS100.

Για όσους δεν το είδατε στην ISE, η εταιρία ανέφερε ότι αυτό θα είναι το βασικό concept του περιπτέρου της στην προσεχή έκθεση Prolight & Sound της Φρανκφούρτης. 
Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο, θα βρείτε εδώ, αλλά και στην Ελληνική αντιπροσωπεία…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση