Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2010 16:56

Εχει θετικά η οικονομική κρίση;

του Θοδωρή Παπανικολάου


Neve-Genesys-250Ποιές είναι αυτές; Οι κατασκευαστές δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι τα χρηματικά ποσά που μπορούν να διαθέσουν οι πελάτες τους, από τα μεγάλα recording studios και τηλεοπτικούς σταθμούς έως τους απλούς χομπίστες είναι πια σημαντικά μικρότερα. Για παράδειγμα, παρακολουθώ την σημαντική προσπάθεια αρκετών μεγάλων κατασκευαστριών εταιρειών του χώρου να προωθήσουν στην αγορά σύγχρονα, αξιόλογα και ποιοτικά προϊόντα με δελεαστικότερο κόστος απόκτησης. Για την καρδιά των studios η AMS Neve αποφάσισε να παρουσιάσει την κονσόλα Genesys ενώ η SSL την Duality που ενώ παραμένουν επιλογές υψηλού κόστους, έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία που έχει ξεφύγει από τις οικονομικές απαιτήσεις των θηριωδών παραδοσιακών μοντέλων large format. Στον χώρο των μικροφώνων συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, με την παρουσίαση μοντέλων που διατηρούν πολλά από τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ακριβών μικροφώνων και όμως προσφέρονται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.
Παράλληλα, στον χώρο των home και project studios υπάρχει μία τάση σημαντικών και «χειροπιαστών» βελτιώσεων στο software που χρησιμοποιείται ευρέως, με ταυτόχρονη συγκράτηση των τιμών. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι σύγχρονες εκδόσεις του Cubase και του Logic. Ακόμα, πριν από λίγο καιρό η Digidesign παρουσίασε την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα έκδοση των Pro Tools με σημαντικές αλλαγές που ξεκινούν από την διαχείριση των πληροφοριών MIDI και ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις, δηλαδή και στα LE που αφορούν περισσότερο τον μέσο χρήστη.
Η έλευση του 2010 έδωσε δικαιολογημένα το ψυχολογικό έναυσμα για την κατάστρωση νέων ελπιδοφόρων σχεδίων αλλά και ώθηση για την ολοκλήρωση των παλαιότερων. Μέσα σ' ένα δύσκολο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει τα γνωστά σε όλους προβλήματα, δε μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για κάτι καλύτερο σε όλους τους τομείς.

του Θοδωρή Παπανικολάου

Rate this item
(7 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση